Istanbulissa oikeudenkäynti (juttukommentit)

 • 1 / 12
 • vaeltaja2006
 • 14.7.2007 13:24
Oikeudenkäynti pidetään ensi torstaina 19. heinäkuuta.

Turkki ei ole tehnyt vielä mitään suojellakseen homoja EU-vaatimusten mukaisesti. Syrjintäsuojaa ei ole. Hallitus veti lakiesityksen pois käsittelystä vuonna 2004. Siitä huolimatta homoaktivistit toivovat muutoksia EUn kautta.
 • 2 / 12
 • vaeltaja2006
 • 19.7.2007 14:35
Turkissa on sunnuntaina vaalit. Kaksi suurta puoluetta on varpaillaan. Kuka saa äänten enemmistön.

=============

Tällä kertaa riippumattomia ehdokkaita on enemmän kuin koskaan. On lakimiehiä, pop-laulajia, transvestiittejä, kaivostyöläisiä, kurdeja. Monilla on hyvä mahdollisuus päästä parlamenttiin. Mutta misssään ei kerrota, onko yhtään homoa ehdokkaana. Turkki koostuu monista erilaisista kansallisista ja muista ryhmistä. On erilaisia kieliä ja erilaisia uskontoja. Todellinen demokratia vaatisi, että he kaikki elävät keskenään sovinnossa. Edistystä on ollut. Istanbulin mustalaisalueella Sukulelessa käy ehdokkaita levittämässä lehtisiään ja kertomassa tavoitteistaan. He kuuluvat enimmäkseen keskiluokkaan: lääkäri, apteekkari, kuuluisa naiskirjailja, lesboinsinööri, parhaiden yliopistojen opiskelijoita, ympäristöaktivisteja. Ja heitä vastassa on mustalaiskapunginosan työttömät, katusoittajat ja tilapäistöiden tekijät.

Sukuleles on purkamisuhan alla. Siihen rakennetaan ehkä uutta hyödyttämään spekuloijia. Asukkaat eivät usko valtapuolueihin, mutta nämä yksittäiset puolueettomat herättävät enemmän luottamusta.

Turkista puuttuu vahva vasemmisto. Vuoden 2002 vaaleissa parlamenttiin päsi vain kaksi puoluetta: hallitseva isalmislais-konservatiivinen oikeudenmukaisuus- ja kehityspuolue (AKP) ja republikaaninen kansanpuolue (CHP). Vuoden 1980 vallankaappauksen jälkeen maahan tuli 10% vaalikynnys, ja se merkitsee, että pikku puolueet eivät parlamenttiin pääse. Suurilla puolueilla ei ole haluja muuttaa järjestelmää. Viime vaaleissa prlamentissao levat puolueet saivat vain 55% äänistä. Loput menivät hukkaan. Mutta ilman puoluetta oleville kandidaateille ei ole äänikynnystä.

Hallitusvaltaa pitävän AKP:n johtohahmot ulevat poliittisen islamin piiristä. He noudattavat neoliberaalia talouspolitiikkaa, jossa kaikki yksityistetään ja ammattiliitot ovat vihollisia.Puolue on tällä hetkellä vastuussa siitä, että Turkki noudattaa EU:n vaatimuksia, jos maa haluaa EU:n jäseneksi.

Oppositiopuolue CHP on vahvasti kansallinen. Polttoainetta saadaan PKK:n pommihyökkäyksistä ja taisteluissa kulleiden soitlaiden hautajaisista.
(Lähde: Jungle World)


Homojen edustus?

Kolme kuukautta sitten Ruotsin suurlähetystöllä oli Ankarassa tilaisuus, johon oli kutsuttu väkeä yhteiskunnan eri aloilta Turkista. Haluttiin monipuolisempaa kuvaa Turkista. Läsnä taisi olla myös Viktoria. Paikalle oli kutsuttu myös homojärjestön edustus. Nuoret ruotsalaisdiplomaatit kyselivät, onko parlamentissa yhtään ryhmää, joka puolustaisi homoja. ”Ei ole”, oli turkkilaisten homojen vastaus.

=============

Sopivasti juuri tänään Istanbulissa homojärjestö Lambda on oikeudessa. Onko järjestö moraalisääntöjen vastainen, kun se puolustaa homojen ja lesbojen oikeuksia.
 • 3 / 12
 • vaeltaja2006
 • 31.8.2007 9:40
Istanbulin oikeudenkäynti jatkuu lokakuun 18. päivänä. Tässä hyvä yhteenveto Turkin tilanteesta:

==============

Turkissa pidettiin vaalit heinäkuun 22. pnä. Ennakkoon toivottiin, että parlamenttiin tulisi joitakin riippumattomia edustajia, jotka ajaisivat myös homojen ja lesbojen asiaa. Toisin taisi käydä. Vallassa oleva puolue on nyt yhä vahvemmin vallan kahvassa.


Perustuslaki

Jo ennen vaaleja pääministeri Erdogan lupaili, että vuoden 1982 kenraalikaappauksen aikana luotu perustuslaki uusitaan. Ihmisoikeusjärjestöt, intellektuaalit, akateemikot ja journalistit ovat nyt vaatimassa: ”Perustuslaki kaikille”. Homojärjestöt odottavat, että perustuslakiin saataisiin syrjintäkielto seksuaalisen suuntauksen takia.

Toisin kuin muualla Euroopassa homoseksuaalisuus ei ole ollut laissa kiellettyä. Mutta homoja ja lesboja kohtaan on vahva syrjintämieliala, ennakkoluuloja ja väkivallan vaara. Erityisesti EU-jäsenyysneuvottelut ovat saaneet LGBT-väen nostamaan ääntään. Jos EUhun liitytään, homoja ja lesboja on kohdeltava kuin muissakin Euroopan maissa. Se on määritelty Amsterdamin sopimuksessa vuodelta 1997. Kuitenkin Euroopassa on noussut viime vuosina vahva homofobia-aalto, ja EUssa asiaa on jouduttu useaan otteeseen käsittelemään, esim. 18.1.2006 vaadittiin EU-parlamenttia huolehtimaan, että jäsenmaissa vähemmistöä suojataan samalla tavalla kuin muitakin kansalaisia.

Erdogan on maininnut, että jotain tulisi tehdän myös ”niiden ihmisten” asiassa. Ensimmäiset LGBT-järjestöt perustettiin jo 1990-luvun alussa. Ankaralainen KAOS GL on vuodelta 1994.Heillä on kuukausijulkaisu ja homojärjestöissä nähdään nyt, että tulevaisuus on ehkä hieman parempi. Vuonna 2001 KAOS GL oli mukana omana osastonaan toukokuun 1. päivän mielenosoituksessa. Lambda Istanbul järjesti 2003 ensimmäisen Pride-viikon, jonka aikana paraatiin osallistui 60-70 ihmistä.

Lambda perustettiin 1993 pian sen jälkeen, kun pormestari oli kieltänyt kaupungissa yrityksen järjestää pride-tapahtuma. Lambda on Kaos GLn ohella tärkein GLBT-väestön etujen ajaja. Tänä kesänä elokuun 14. pnä muutettiin uusiin tiloihin ja paikka on auki joka päivä. Sieltä saa juristiapua, psykologista apua, siellä järjestetään elokuvailtoja, keskusteluja jne. Järjestö on kuitenkin kaupunginhallinnolle kuin malka sillmäkulmassa. Pormestari käynnisti 18.7.2006 prosessin, jossa vaadittiin yhdistyksen lopettamista moraalisyiden vuoksi. Laissa kielletään moraalittomat ja rikolliset järjestöt. Lisäsyytöksenä mainittiin yhdistyksen nimi: Lambda, joka ei ole riittävästi turkin kielinen. Valtionsyyttäjä ei kuitenkaan vienyt asiaa eteenpäin, joten se siirrettiin istanbulilaiseen rikostuomioistuimeen, joka aloitti asian käsittelyn 19.7.2007. Varsinainen käsittely on 18. lokakuuta 2007. Lambdan aktiivi Özgür Azad sanoo, että jos perustuslaissa olisi hlbt-vähemmistön suoja, tällaista oikeusprosessia ei olisi tullut.

Perustuslakiin odotetaan tarkempaa määrittelyä siitä, mikä on epämoraalista. Nyt oikeusistuimissa jokainen tuomari näkee asian omalla tavallaan. Lambda vaatii lehdistötiedotteessaan, että lakiin on saatava selkeästi oikeus järjestöjen perustamiseen ja oikeus omien oikeuksien puolustamiseen. Lambdan lakimies (-nainen) asettaa toiveensa uuteen perustuslakiin. LGBT-väelle pitää saada oikeus taistella syrjintää vastaan. Toukokuussa 2004 oli jo lähellä se mahdollisuus, että perustuslakiin olisi saatu syrjintäsuojaa, mutta se kaatui. Konservatiiviset poliitkot ja mediat hyökkäsivät lakiesitystä vastaan, koska siinä haluttiin suojella homoja ja lesboja, mutta ei uskovia muslimeja. Esim. yliopistojen huivikielto oli silloin vahvasti esillä. Oikeuskomissio otti lakiesitykseen LGBT-väen suojan, mutta 1.6.2005 silloinen oikeusministeri poisti sen kohdan lakiesityksestä. Hän puolusteli, että koska lakiin tulee syrjintäkielto sukupuolen perusteella ,se kattaa myös seksuaalisen suuntautumisen. Homojärjestöissä kuitenkin korostetaan, että homoja ja lesboja ei syrjitä, koska he ovat naisia tai miehiä vaan koska he ovat homoja, lesboja, bi- tai trans. Lambdan webbisivuilla ihmetellään, että maassa, jossa homoja ja lesboja ei palvella kaikissa rvavintoloissa ja heitä hakataan kaduilla, ei pystytä näkemään eroa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen välillä.


Armeija

Miksi on homofobiaa. On uskonto, mutta vielä tärkeämpi on vanha patriarkaalinen järjestelmä ja traditio. Pekkä islam ei riitä selitykseksi. Homoihin kohdistuneissa väkivaltarikoksissa syytetty usein on selvinnyt sanomalla, että ”se lähenteli”. Myös armeija on heteroseksismin linnake. Jokainen mies joutuu armeijaan eikä ole mitään mahdollisuutta kieltäytyä. Turkin armeija pitää homoutta vielä sairautena, vaikka muualla sairausluokitus ei homoutta enää tunne. Homot kuitenkin määritellään ”turmeltuneiksi” ja ”huonoiksi” ja suljetaan pois. Homomiehen on hankittava itselleen tällainen todistus, jos hän haluaa pois armeijasta. Tutkinta kuitenkin vaihtelee. Jossain kutsuntaviranomainen vaatii videota tai valokuvaa, jossa kyseinen henkilö on anaaliyhdynnässä passiviisena mukana. Toisissa kutsuntapaikoissa tehdään peräaukon tähystyksiä. Se on erittäin nöyryyttävä järjestelmä. Ja perusoletuksena on, että kaikki homot harjoittavat anaaliyhdyntää ja nimenomaan passivisena osapuolena.

Armeijasta ulosheitto on Turkissa aina suuri ongelma, koska armeija nauttii korkeasta statuksesta. Ulosheiton jällkeen on vaikea löytää työtä, ja aviomieheksi ei sellainen mies kelpaa (???!!!). Sen vuoksi homot usein vaikenevat homoudestaan ja käyvät armeijan. Se johtaa helposti suuriin psykologisiin ongelmiin. Täytyy näytellä 24 tuntia machoa.

Turkin psykiatrijärjestön varapuheenjohtaja sanoi haastattelussa, että alan ammattikirjallisuuden mukaan homous ei ole häiriö. Myös lääkärijärjestö arvosteleee armeijan kutsuntamenettelyjä. On kuitenkin paljon lääkäreitä, jotka ovat hyvin homofobisia. Kun perheet lähettävät nuorensa lääkärille, tämä vahvistaa vanhempien käsitystä, että on kyse vakavasta häiriöstä. Potilastaan he kehottavat urheilun pariin, jotta menetetty miehuus tulisi takaisin. Lesbotytöille tarjotaan ohjetta: Ole naisellisempi, tee enemmän taloustöitä. On myös kuultu sähköshokeista ja hormoniterapioista.


Transihmiset

Viha leimahtaa eniten siellä, missä nähdään transihmisä. Lehdissä on juttuja kunniamurhista ja poliisin väkivaltaisuudesta. Aikaisemmin oli Istanbulissa, Anklarassa ja Bursassa melkein verilöylyjä. Transseksuaaleilla ei ole juuri muuta mahdollisuutta kuin elättää itsensä seksityöläisinä. Valtion kontrolloima prostituuutio on laillista. 150 seksityöläistä on rekisteröitynyt. Reksiteröitymättömiä on ainakin 30 000. Turkin kaksinaismoraali on vahvaa. Kun transihminen juhlii viihdetaiteilijana, kaikki ylistävät. Kun hän on seksityöläisenä, häneen kohdistetaan väkivaltaa.


Gay Pride

Istanbulissa oli kesäkuussa viidettä kertaa Gay Pride. Lehdissä puhuttiin 1500 osanottajasta. Tukea saatiin Belgiasta, Ranskasta, Israelista, Iranista, Saksasta ja Italiassta. Riippumaton parmamenttivaalien ehdokas Baskin Oran puhui GLBT-väen kansalaisoikeuksista. Taksim-aukiolla oli valtava sateenkaarilippu.

Vaikka paikalla oli tv-kameroita, aihe ei mahtunut tv-uutisiin. Lehdissäkin oli vain lyhyt uutinen. Se kuvaa sitä, että homoja ja lesboja ei haluta nähdä kaduilla. Kadulla liikkuvat katselivat paraatia ällistyneinä. Oli sekä applodeja että pilkkaa. Väkivaltaisuuksia ei ollut. Katsojat eivät olleet väkivaltaisia. Pelätään, että ensi vuonna kaupunki kieltää paraatin.

Lähde: http://www.perlentaucher.de/artikel/4114.html
 • 4 / 12
 • vaeltaja2006
 • 17.10.2007 14:27
Istanbulin kuvernööri on käynnisstänyt oikeusprosessin, jolla yritetään lopettaa homojärjestö Lambda Istanbulin toiminta moraalittomana. Sekä Amnesty että Human Right Watvh seuraavat oikeudenkäyntiä. Eilen Human Right Watch syytti, että oikeudenkäynnissä yritetään loukata kokoontumis- ja mielipiteen vapautta. Jos ihmisoikeuksia ajava järjestö ei saa toimia, ei maassa toimi demokratia. Oikeudenkäynti alkoi heinäkuulla ja jatkuu huomenna lokakuun 18. päivänä. Keväällä ensimmäisessä istunnossa syyttäjä torjui syytökset, jolloin kuvernööri veti asian korkeampaan oikeusasteeseen, joka kokoontui ensimmäisen kerran heinäkuussa.
http://ukgaynews.org.uk/Archive/07/Oct/1604.htm
 • 5 / 12
 • vaeltaja2006
 • 18.10.2007 12:24
Lambda Istanbul on oikeudessa tänään klo 11 alkaen. Järjestö pyytää tukea. Seuraavan vetoomustekstin voi lähettää alla mainittuihin faksinumeroihin tai sähköpostiosoitteisiin:

We are concerned about the closure prosecution of Lambdaistanbul. Preventing right to establish an association, and belonging to an association are against fundamentals of democracy, thus it indicates a serious decline of human rights.

We believe that such wrong regulations and steps will be abolished.

Respectfully,

Oman nmi, järjestö, maa

Osoitteet:
Ministry of Justice
Fax: +90 312 419 33 70
Postal Address: T.C. Adalet Bakanligi
06659 Kizilay/Ankara – TURKEY

Ministry of Internal Affairs
Email: besir.atalay@icisleri.gov.tr

The Civil Service Commission Human Rights Violation Office of Ministry of Justice
Fax: +90 312 418 12 60
Postal Address: Mülkiye Teftis Kurulu Baskanligi Insan Haklari Ihlalleri Inceleme Bürosu
06100 Bakanliklar/Ankara – TURKEY

Human Rights Council of Ýstanbul Province
Fax: +90 212 519 11
Email: insanhaklari@istanbul.gov.tr
 • 6 / 12
 • Kolibri
 • 19.10.2007 10:41
Kiitos noista osoitetiedoista! Itse ainakin pistän tänään kirjeen menemään. Hmm... jotenkin tuntuu siltä, että meilit voi niin helposti deletoida edes lukematta, mutta kirjekuoren sentään joku joutuu avaamaan ja sen jälkeen typertyneenä lukemaan "roskapostin" ja rypistämään paperin. Tuntuu sentään jossain! Ja nykyään kun kirje kulkee joka paikkaan sillä samalla ykkösmerkillä kuin kotimaassakin, niin helppoahan se on postittaminenkin. Olen vuosikaudet lähetellyt kirjeitä Amnesty-lehden mallin mukaisesti, mutta yhtä hyvinhän niitä voisi näinkin lähetellä, kun kerran joku on jo sen vaivan nähnyt, että on osoitetiedot kaivanut ja mallitekstinkin kirjoittanut kopioitavaksi.

Olen itse paikallisen SETA:n jäsen, mutta jotenkin tuntuma on se, ettei siellä korvaa lotkauteta tällaisille asioille. Tuskinpa lähtee kirje liikkeelle puheenjohtajan allekirjoittamana. Niin kiire on miettiä tulevia diskoiltoja, ettei tällaiselle kansainväliselle vaikuttamistyölle jää aikaa. Ja onhan se hirveä vaiva printata teksti, allekirjoittaa ja lyödä kirjekuoreen! Tuli tämä vaan siitä mieleen, kun allekirjoituksen yhteydessä piti mainita oma järjestö. Järjestön nimissä en tietenkään voi kirjoittaa, mutta voin allekirjoituksessa todeta olevani järjestön jäsen.

No, tämä kuuluu johonkin toiseen keskusteluketjuun, joten ei tästä sen enempää.
 • 7 / 12
 • vaeltaja2006
 • 19.10.2007 11:41
Oikeudenkäynnistä en ole löytänyt raportteja, vaikka olen yrittänyt eri tahoilta etsiä. Tiettävästi suomalainen Amnestyn edustajakin oli siellä seuraamassa. Suomen Amnestyssa on ollut syksyn ajan Turkki-teema.
 • 8 / 12
 • vaeltaja2006
 • 21.10.2007 14:23
Oikeudenistunto Lambda Istanbulia vastaan kesti vain 15 minuuttia. Human Right Watchilla oli edustaja kuuntelemassa oikeudenistuntoa. Esitettiin syyte ja Lambda jätti oman vastineensa. Asian käsittely jatkuu 31. tammikuuta 2008.
Kannattaa lähettää edellleen noita yllä olevia vetoomuksia.
 • 9 / 12
 • vaeltaja2006
 • 28.1.2008 21:36
Torstaina jatkuu Istanbulin homojärjestön taistelu olemassaolostaan.
 • 10 / 12
 • vaeltaja2006
 • 22.3.2008 12:23
Oikeudenkäynti jaktuu vielä maaliskuun lopussa

=====

Lisää oikeudenkäyntejä

Turkkilainen ihmisoikeusaktivisti Eren Keskin lausui lehtihaastattelussa moitteita Turkin armeijan liiallisesta vaikutuksesta politiikkaan. Nyt hänet on tuomittu 6 kuukaudeksi vankilaan turkkilaisuuden halventamisesta. Haastattelu tehtiin kesäkuussa 2006. Haastattelu oli Tagesspiegel-lehdessä. Vuonna 2004 hän sai Aachennissa rauhanpalkinnon. Tämä oikeusprosessi osoittaa, että oikeuslaitos ja armeija ovat lähellä toisiaan. Armeijan johto vaikutti siihen, että syyte nostettiin.

Keskin on ollut ihmisoikeusjärjestön IHD:n jäsen vuodesta 1997. Järjestö perustettiin kurdinaisille, joita turvallisuusjoukot olivat käyttäneet hyväkseen. Keskin itse on asianajaja, ja nyt häntä uhkaa kielto harjoittaa ammattiaan.

Pari viikkoa sitten sattui toinenkin tapaus. Turkin ehkä suosituin laulajatar, transseksuaali diiva Bülent Ersoy sanoi, että hän ei haluaisi uhrata poikaansa sodassa PKK:ta vastaan. Hän sai syytteen. Hänen väitetään loukkaavan armeijan ja kansan suhteita. Bülentillä ei edes ole poikaa. Tv-neuvosto varoitti tv-asemaa, ettei tämän laulajan showta saa lähettää. Asianajaja Erin Keskin on nyt avustanut laulajaa oikeudenkäynnissä.

Ainoa kuvausryhmä, joka oli oikeudessa paikalla, oli Euroopasta. Paikallista lehdistöä tai tv:tä asia ei kiinnosta.

Onko Turkki valmis EU:hun?
vaeltaja2006 kirjoitti: "
Onko Turkki valmis EU:hun?"

Vaikuttaa ihan suomalaiselta homomannerheimilta.
Turkin EU-kelpoisuus taas tarkastelussa


EU-komission puheenjohtaja Barroso ja laajentumiskomissaari Rehn matkustavat huomenna kolmeksi päiväksi Turkkiin. Riitaa aiheuttavat jo ennen matkaa islamilaisen hallituspuolueen asema ja laki, jolla kielletään turkkilaisuuden arvosteleminen.

Homo/lesbonäkökulmasta Turkki on edelleen ongelmatapaus. Jo viime kesästä alkaen on ollut käynnissä oikeudenkäynti, jolla yritetään kieltää Lambda Istanbul -homojärjestö. Sitä pidetään moraalittomana ja sen nimi "lambda" on ulkomaalaistaustainen (kreikkalainen sana?). Tammikuun lopussa oikeudenkäynti jäi lyhyeksi, kun puuttui tarvittavia selvityksiä. Uuden oiekeudenkäynnin piti olla 6. maaliskuuta, mutta siitä ei ole ollut minkäänlaista uutista lehdissä, joten tilanne on edelleen epäselvä.