Gauck jättämässä Sotšin väliin - Ihmisoikeustilanne

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Saksan liittopresidentti Joachim Gauck ilmoittaa boikotoivansa Venäjän talviolympialaisia.

Päätös on vastalause ihmisoikeusloukkauksille Venäjällä ja maan oppositiojohtajien häirinnälle. Monet Venäjän oppositioliikkeen johtajat ovat oikeudenkäyttötoimien kohteina. Lisäksi ulkomailla vastalauseita on herättänyt uusi laki, joka tekee nuorille suunnatusta homoseksuaalisesta tiedotuksesta rangaistavaa.

DDR-taustainen Gauck on tunnettu Venäjän ihmisoikeusolojen kriitikko. Hän otti liittopresidentin tehtävät vastaan viime vuoden maaliskuussa, mutta ei ole vielä vieraillut Venäjällä tai tavannut Venäjän presidenttiä. Tapaamista suunniteltiin viime vuoden kesäkuulle, mutta se peruuntui ilmeisesti aikataulusyistä. Gauckin ratkaisusta kertoi suomeksi ensimmäisenä YLE.

Venäjän hallitus on saanut tiedon tiedon Gauckin päätöksestä viime viikolla.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei ole toistaiseksi päättänyt, matkustaako hän kisoihin. Kanslerinvirasto vahvisti tilanteen sunnuntaina. Merkel on itse sanonut vastustavansa Sotšin kisojen boikotoimista. Merkelin mukaan kisojen järjestäminen Venäjällä kiinnittää joka tapauksessa huomion näihin kysymyksiin, mutta boikotit haittaisivat vain urheilijoita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksan ihmisoikeusvaltuutettu Markus Löning ylisti päätöstä. FDP-taustainen Löning sanoi, että talvikisoista oli suunniteltu "tsaarijuhlia", mutta nämä laskelmat eivät enää voi toteutua.

Der Tagesspiegelin uutinen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!