Elton John Moskovan konsertissaan: Venäjän homovastaiset lait "epäinhimillisiä ja eristäviä"

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Elton John

Moskovassa perjantaina 6. joulukuuta järjestetyssä konsertissa Sir Elton John otti kantaa Venäjän homovastaisiin lakeihin. Laulaja kertoi olevansa niiden tähden syvästi murheellinen ja järkyttynyt.

- Olen syvästi murheissani ja järkyttynyt nykyisestä Venäjän hlbt-yhteisöä vastaan olevasta lainsäädännöstä. Minun mielestäni se on epäinhimillinen ja se on eristävä, Elton John sanoi.

- Ihmiset ovat myös vaatineet, että tämän lainsäädännön perusteella minä en saa tulla Venäjälle. Mutta monet, monet useammat ihmiset ovat pyytäneet minua saapumaan ja kuuntelin heitä. Minusta on ihanaa tulla tänne

- Haluan näyttää heille ja maailmalle, että välitän, ja etten usko ihmisten eristämiseen

Elton John puhui myös musiikin voimasta ja siitä, miten musiikki yhdistää ihmisiä "riippumatta heidän iästää, rodustaan, seksuaalisuudestaan tai uskonnostaan".

- Katsokaa ympärillenne tänään. Näet miehiä, naisia, nuoria ja vanhoja, homoja ja heteroita. Tuhannet Venäjän ihmiset nauttivat musiikista. Olemme täällä yhdessä sopusoinnussa ja sopusointu on onnellisen perheen ja vahvan yhteiskunnan taustalla.

- Tänä iltana jakamamme henki rakentaa tasa-arvon, rakkauden ja myötätunnon tulevaisuutta lapsilleni ja lapsillenne. Älkää jättäkö sitä taaksenne, kun poistutte täältä tänään. Olkaa hyvät ja pitäkää se henki elämässänne ja sydämessänne. Toivon teille rakkautta ja rauhaa ja terveyttä ja onnea.

Yleisesti pidetään todennäköisenä, että konsertteja käsitellään myöhemmin oikeudessa. Aiemmin esimerkiksi Lady Gagan ja Madonnan konserttien vuoksi on nostettu kanteita, konserttien on katsottu rikkoneen Venäjän lainsäädäntöä siten, että niissä on markkinoitu homoseksuaalista elämäntapaa.

Elton John omisti konserttinsa Vladislav Tornovoin muistolle, Volgogradissa murhatulle 23-vuotiaalle kaapista tulleelle miehelle, joka murhattiin tämän tultua kaapista.

Tornovoi murhattiin Venäjän Volgogradissa voitonpäivän juhlinnan yhteydessä, 9. toukokuuta 2013. Tornovoin ruumis löydettiin asuintalon pihalta pahasti silvottuna. Tunnustuksen mukaan surmateon syynä oli uhrin homous ja provokatiivinen käytös, mikä voitonpäivänä loukkasi isänmaallisia tunteita. Uhrin on kerrottu uskoutuneen suuntautumisestaan, kun kaverukset juhlivat juoden voitonpäivää. Paljastuksen jälkeen 22- ja 27-vuotiaat tekijät olivat alkaneet hakata uhria.

- Tämän Volgogradin hirvittävän tapauksen kohdalla poimitaan maassa harjoittavan homofobisen politiikan hedelmiä, mukaanlukien aloite homopropagandan kiellosta, sanoi tunnettu sateenkaariaktivisti Nikolai Alexejev tuolloin uutistoimisto Interfaxille. Alexejevin mukaan homopropagandakielto vähentää pelkoja homoihin kohdistuvien hyökkäysten seurauksista.Homoaktivisti Nikolai Aleksejev ei kuitenkaan pidä laulajan sanomisia merkittävinä.

- Hän ei ole koskaan Venäjällä käydessään tai konsertoidessaan avannut suutaan homoseksuaalien tilanteesta. Nyt hän aikoo sanoa muutaman sanan. Ne eivät tule muuttamaan mitään. Eivät ainakaan Venäjän hallituksen mielipidettä, Aleksejev on todennut Yle uutisten mukaan.

Lauantaina 7. joulukuuta Elton John esiintyy Kazanissa.

During concert in Russia, Elton John calls country´s anti-gay laws ´inhumane and isolating´
Elton John aikoo nostaa esiin Venäjän homovastaiset lait Moskovan konsertissaan
Yle: Elton John aikoo uhmata Venäjän homopropagandalakia

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • ERKKI - VAASA
  • 8.12.2013, 21.44
Sunnuntaina 08.12.2013 mainittiin radiouutisissa että Saksan liittopresidentti Joachim Gauck on ilmoittanut boikotoivansa Šotsin talviolympialaisia. Perusteena kyseiselle olympiakisaboikotille on muun muassa Venäjällä voimassa oleva erilaisiin vähemmistöihin kuten muun muassa HLBT - väkeen kohdistuva avoin syrjintä.
Saksan liittopresidentin virka on lähinnä seremoniallinen. Voidaan tietysti sanoa ettei yhden valtionpäämiehen poisjäänti olympiakisoista vaikuta sitä eikä tätä. Mielestäni Saksan liittopresidentti osoittaa toiminnallaan että tilannetta Venäjällä ei hyväksytä. Toivon hartaasti että Joachim Gauckin esimerkki saisi vastakaikua laajemmaltikin.
Vaikka kuinka sanotaan etteivät boikotit vaikuta sitä eikä tätä niin pakostakin ne voisivat saada Venäjän nykyjohtoa edes kysymään onko heidän valtakunnassaan nyt kaikki kohdallaan ja pitäisikö jotakin muuttaa?
Saksan liittokansleri Angela Merkelin kisaboikotti olisi mielestäni mitä toivottavin asia, se herättäisi huomiota!