Helsingin Juhlaviikot: Eva Dahlgren Huvila-teltassa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Hannu Korhonen

Helsingin Juhlaviikkojen 2005 odotetuimpia esiintyjiä on ollut lauantaina 20.08. ja sunnuntaina 21.08. Huvila-teltassa konsertoinut Eva Dahlgren. Molemmat konsertit olivat loppuunmyytyjä heti lipunmyynnin alettua. Samalla vietettiin Huvila-teltan kymmenvuotista olemassaoloa. Vuonna 1995 nimenomaan Eva Dahlgren oli tämän Töölönlahden rannalle sijoittuvan esiintymispaikan ensimmäinen artisti. Dahlgren itse totesi olevansa hyvin iloinen siitä kunniasta, että saa esiintyä jälleen Helsingissä ja Huvila-teltassa, ja ettei itse ollenkaan muistanutkaan olleensa Huvilan ensimmäinen esiintyjä kuin vasta jokunen kuukausi sitten.

Sankoin joukoin kumpanakin iltana paikalla ollut sateenkaarikansa varmasti odotti kuulevansa suosikkiesiintyjänsä vanhempia klassikkokappaleita, siinä suhteessa konsertit eivät taatusti tuottaneet pettymystä kenellekään. Dahlgren esitti tosin myös uudempaa tuotantoaan, ja sanoi tarkasti valitsevansa "koeyleisönsä", ja että nämä Huvila-teltan konsertit ovat oiva mahdollisuus testata mitä yleisö pitää hänen uusimmista kappaleistaan. Dahlgrenin seuraava pitkäsoitto nimeltään "Snö" ilmestyy lokakuussa ja tähän liittyen Eva Dahlgren aloittaa myös ensimmäisen soolokonserttikiertueensa sitten vuoden 1999.

Eva Dahlgren on karismaattinen lavaesiintyjä joka ottaa yleisönsä musiikillaan, nimenomaa tarttuvien melodioiden sekä koskettavien sanoitusten kautta. Hänen uusin laulutuotantonsa on hyvin pitkälle tuttua taattua Dahlgrenia. Hän piti kuitenkin huolta siitä, että fanit saivat kuulla myös sellaiset klassikot kuin "Stay" (1989), "Ängeln i rummet" (1989), "Jag klär av mej naken" (1987), "Ung och stolt" (1987) ja "Lev så" (1991).
Laulusta "Ängeln i rummet" voi sanoa, että se on loistava levytyksenä, mutta live-esityksenä se on vieläkin koskettavampi, Dahlgren totesi yleisön haltioituneiden suosionosoitusten jälkeen yhä kaikkien vuosien jälkeen pitävänsä kovin sen esittämisestä, että se on tuonut tullessaan niin paljon hyvää. Tämän jälkeen yleisö puhkesi uudelleen raikuviin suosionosoituksiin.

Eva Dahlgrenin konsertit olivat myös mukava esimerkki konserteista, joissa ei vain esitetä koko etukäteen ajateltua ohjelmaa läpi kappaleiden väleissä olevillä pienillä pausseilla, vaan taiteilija itse kertoi muutamien kappaleidensa syntyvaiheista, näin sanoituksillekin tulee taustaa. Yleisö selvästi piti karismaattisen Evan huumorilla höystetystä kerrontatavasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esimerkiksi kappale "Stay" syntyi sen seurauksena että Eva oli tulossa baarista ja käveli Café Operan ohi ja näki pareja jotka olivat enemmän ja vähemmän päättäneet kumman luo mennään, ja nämä parit olivat siinä humalainen ilme kasvoillaan ja tanssivat - mutta sitten Eva huomasi ettei hän kuule lainkaan musiikkia ja tämä huomio järkytti häntä kovin, samassa hän päätti ettei koskaan enää tanssisi. Niinpä hän päätti tehdä laulun jossa olisi niin hankala rytmi, ettei sitä taatusti kukaan edes yrittäisi tanssia. Niinpä jo ennen tätä "Stay":n tarinaa Eva kertoo että varmaankin noin 80% kaikista muusikoista ei tanssi, mikäli sellainen tutkimus tehtäisiin.

Uudempi kappale "Äventyr" puolestaan syntyi sen seurauksena että Dahlgren luki jostain lehdestä DNA:sta. "Mielestäni DNA on hyvin mielenkiintoinen asia. Sinänsä siinä ei ole mitään ihmeellistä että meistä jokainen on erilainen, tai no onhan se ihmeellistä, mutta että siitä syntyy se tosiasia että minä olen minä ja sinä olet sinä ja meistä kaksi ei ole koskaan samanlaista. Mutta samassa artikkelissa mainittiin että jopa kahdella puulla on oma DNA:nsa ja että kahta samanlaista puuta ei ole missään, kuten ei ole lintuakaan, tai vaikkapa kukkaa. Tämä kaikki on niin mielenkiintoista, että sen artikkelin lukemisen jälkeen en ole enää ollut sama ihminen, se muutti minua jotenkin, en tosin osaa sanoa miten."

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!