Saksan kolmas sukupuoli nähdään vain osittaisuudistuksena

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 5

Saksasta tulee marraskuun alussa ensimmäinen eurooppalainen maa, joka hyväksyy ns kolmannen sukupuolen. Muutos on merkittävä maan arviolta sadalle tuhannelle intersukupuoliselle, mutta jää tavoitteesta, että henkilöt voivat itse yleisesti vapaasti soveltaa sukupuoli-indentiteettiään.

Käsite intersukupuolinen tarkoittaa ihmisiä, joilla ei ole yksiselitteisiä ruuminrakenteellisia sukupuolen tunnusmerkkejä. Vanhempien ei ole Saksan uuden lain mukaan pakko ottaa kantaa syntyneen sukupuoleen, vaan henkilö voi tehdä valintoja myöhemmin elämässään ja näihin vaihtoehtoihin kuuluu myös eläminen sukupuoletta tai "kolmantena sukupuolena". Syntymäasiakirjoihin voidaan merkitä X tai käyttää esimerkiksi sanaa Zwitter. Passi- ja henkilöilmoitussäännöksiä ei Saksassa ole toistaiseksi muutettu. Ilman sukupuolimerkintää matkustavan arvellaan kuitenkin joutuvan jossain vaikeuksiin. Kolmanneksi vaihtoehdoksi on esitetty kirjainta X, nykyisten M ja F rinnalle.

Kommenteissa Saksan uudistuksesta on korostettu, että kyse ei ole yleisemmin vapaan valinnan sallimisesta oman sukupuoli-identiteetin mukaisen sukupuolen valinnassa, vaan mahdollisuudesta vastasyntyneille intersukupuolisiksi määritellyille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ruotsin RFSL:n puheenjohtaja Ulrika Westerlund huomautti Ruotsin televisiolle, että kyse ei ole täysin vapaasta valinnasta kaikille, vaan ainoastaan intersukupuolisina nyttemmin syntyville. - Tästä tulee uusi kiinteä kategoria, joka ei tähtää ihmisten oman sukupuoli-identiteetin kunnioittamiseen, hän totesi. Hän kertasi HBT-liikkeen korostavan sitä, että henkilö saa oman sukupuoli-identiteettinsä hyväksytyksi ilman diagnooseja tai kehoon kohdistuvia muuttamisvaatimuksia.

Süddeutsche Zeitungin juttu
SVT.SE:n juttu

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Muutoksen paikka
  • 29.10.2013, 10.40
Tuohan on ihan perseestä? Vähän niinkuin Suomessa nyt: osa heteroista ei saa mennä naimisiin ja pieni ryhmä homoista saa - koska transsukupuolisia ei tunnusteta.
Millonkohan Ruotsi ottaa tällasen "uudistuksen" käyttöön? Eihän nyt sellanen tuu kuulonkaan, et Saksa ois "edistyksellisempi" maa ku Ruotsi!