Homot ja lesbot avioliittoon New Jerseyssä ensi maanantaina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 7
New Jerseyn osavaltion vaakuna

New Jersey aloittaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen avioliittoon maanantaina 21.10.2013 osavaltion korkeimman oikeuden tekemällä yksimielisellä päätöksellä. Tämä huolimatta kuvernööri Chris Christien vastustuksesta ja hänen valituksestaan. Kuvernööri on edelleen sitä mieltä, että avioliitto voi olla vain ja ainoastaan yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto.

New Jersey on ensimmäinen osavaltio Yhdysvalloissa, joka on tehnyt tämän päätöksen liittovaltion kesäkuisen päätöksen jälkeen kumota DOMA (Defence of Marriage) -määräys laista perustuslain vastaisena. Useita muita osavaltioita on nyt etenemässä oikeusprosesseissa samaan suuntaan.

Maanantaina New Jersey on neljästoista osavaltio ja lisäksi Washington D.C., joissa samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä virallisesti avioliittoon ja saada täsmälleen samat oikeudet ja velvoitteet, joista vain heteroparit ovat voineet olla osallisia naimisiin mentyään. Liittovaltiotasoisia verotukseen liittyviä ja muita laillisia etuuksia voivat saada vain samaa sukupuolta olevat parit, jos he ovat laillisesti avioliitossa. Ensi maanantaina se toteutuu. Tähän asti New Jerseyssä on ollut voimassa laki rekisteröidystä parisuhteesta vuodesta 2006.

Useita pariskuntia odottaa jo valmiina ollaakseen ensimmäisiä vihityiksi tulleita, korkeimman oikeuden päätöksen voimaan astumisesta ensi maanantaina. Ensimmäisten vihkimisten arvellaan tapahtuvan minuutin yli puolen yön.

Kuvernööri Christien valitus tasa-arvoisesta avioliittolaista tullaan todennäköisesti käsittelemään ensi vuoden alussa. Osavaltion korkein oikeus tällä nyt tekemällään päätöksellään otaksuu, ettei valitusta tulla hyväksymään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Washington Blade -lehden uutisjuttu

7 kommenttia

New Jerseyssä vihittiin ensimmäiset homo- ja lesboparit heti vuorokauden vaihduttua. Kello on siellä nyt vähän yli viisi aamulla ja kello yhdeksän avautuvat kaikkien piirikuntien avioliittotoimistot.

Kuvia ensimmäisistä:

http://www.nj.com/hudson/index.ssf/2013/10/jersey_city_hosts_gay_marriage_ceremony_for_eight_couples.html

http://www.advocate.com/politics/marriage-equality/2013/10/21/wedding-day-new-jersey-cory-booker-hosts-happiness-history

Osavaltion talous saa myös 94 miljoonan dollarin piristysruiskeen ekonomistien laskelmien mukaan:

http://www.nj.com/business/index.ssf/2013/10/same-sex_marriage_expected_to.html
---
New Jerseyn entinen kuvernööri Jim McGreevey, joka on avoimesti homo, kertoo vuonna 2004 allekirjoittamastaan parisuhdelaista ja tasa-arvon edistymisestä:

http://www.advocate.com/politics/marriage-equality/2013/10/19/mcgreevy-amazed-new-jersey-marriage-decision

Kommenttia muokattu: 21.10.2013 klo 12:26
Tuorein hyvä uutinen.

Tasa-arvoinen avioliittolaki New Jerseyssä jää voimaan, sillä kuvernööri Chris Christie on luopunut oikeuskäsittelystä eikä vie avioliittopäätöstä osavaltion korkeimpaan oikeuteen.
Christie on edelleen henkilökohtaisesti uutta avioliittolakia vastaan, mutta hän ilmoitti toimivansa oikeuden päätöksen mukaisesti ja varmistavansa, että osavaltion hallinto toteuttaa tasa-arvoisen avioliittolain määräykset.

http://www.nj.com/politics/index.ssf/2013/10/christie_withdraws_appeal_of_gay_marriage_ruling.html

Kommenttia muokattu: 21.10.2013 klo 19:17