Puolustusministeri aikoo kutsua puolustusvoimat ja sateenkaarijärjestöt tapaamiseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Puolustusministeri, RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund osallistui tänään keskusteluun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöpolitiikasta Regnbågshelgen-tapahtuman aamiaistilaisuudessa Helsingissä. Tilaisuudessa ministeri lupasi kutsua koolle puolustusvoimien ja kansalaisjärjestöjen tapaamisen, jossa käsitellään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa puolustusvoimissa.

Tilaisuudesta ja ministerin esiintymisestä kertoi Seta tiedotteessaan.

Setan pääsihteeri Aija Salo kertoi, että Setan ja Nuorisotutkimusverkoston pian julkaistavan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -kyselytutkimuksen vastaajista enemmistö asepalveluksen suorittaneista seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvista oli vaiennut seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään armeijassa. Setan mukaan vaikeneminen voi johtua siitä, että armeijaa ei koeta turvalliseksi ympäristöksi. Puolustusvoimien johdon tulisi tukea yhdenvertaisuutta näkyvästi.

Salo pyysi ministeriltä konkreettisia toimia hlbti-ihmisten yhdenvertaisuuden edistämiseksi puolustusvoimissa. Ministeri Haglund lupasi kutsua Setan ja muita hlbti-järjestöjä sekä Varusmiesliiton ja varusmiestoimikunnan tapaamiseen puolustusvoimien kanssa. Salo puolestaan lupasi, että Seta tarjoaa mielellään puolustusvoimien henkilökunnalle myös koulutusta seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.


Ministeri Haglund ja pääsihteeri Salo keskustelivat myös tulevista EU-vaaleista. Salon mukaan puolueiden ja ehdokkaiden tulee edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia EU-tasolla. Seta antoi kesällä 2013 EU-komission varapuheenjohtajalle Viviane Redingille Kunniarotta-antipalkinnon, koska tämä kieltäytyi viemästä eteenpäin niin kutsuttua hlbti-tiekarttaa, periaatelinjausta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämisestä EU:ssa. Suomi oli yksi tiekarttavetoomuksen allekirjoittaneista maista. Europarlamentaarikkonakin toiminut Haglund totesi, että tiekartta olisi tarpeen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tilaisuudessa keskusteltiin myös tämän hallituskauden ajankohtaisista kysymyksistä, kuten translain uudistuksesta ja kansalaisaloitteesta tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi. Haglund toivoi, että avioliittolakialoite otetaan suuren salin äänestykseen. Haglundin mukaan RKP:llä ei ole ryhmäkuria, mutta hän arvioi, että merkittävä enemmistö eduskuntaryhmästä tukee kansalaisaloitetta.

Aamiaistilaisuus Kulmakahviossa Helsingissä oli osa ruotsinkielistä Regnbågshelgen -tapahtumaa, jonka järjestää Regnbångsankan.

Seta: Ministeri Haglund homojen asemasta armeijassa: ´Voisimme tehdä enemmän´
www.regnbagsankan.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!