YK:ssa riitaa olympiarauhasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Laskettelijapatsas Jämsässä

Joka toinen vuosi YK tekee päätöslaselman "olympiarauhasta", jolla herätetään henkiin muinainen kreikkalainen ihanne rauhanomaisesta kilpailusta. Yleensä siitä ei tarvitse edes neuvotella YK:n jäsenmaiden kesken, paitsi tänä vuonna.

New York Times kertoo, miten Syyria-ongelmien välissä hoidellaan kysymystä olympiarauhasta. Venäjä teki ehdotuksen rauhanjulistukseksi, ja siinä ilmeni, miten politiikka kietoutuu ensi vuoden Sotsin olympialaisiin. New York Times sai haltuunsa asiakirjat. Venäjän ehdotuksessa rauha koskisi "people of different age, sex, physical capacity, religion, race and social status.” HLBTI-ihmisiä ei mainita. Länsimaita kuohuttaa se, että pois on jätetty ne ihmiset, joita varten on laadittu Venäjän homovastaiset lait.

Venäjää on usean viikon ajan painostettu liittämään mukaan listaan myös homot ja transihmiset, mutta viimein Venäjä esitti uuden listan, jossa määritellään ainoastaan: “promote social inclusion without discrimination of any kind" eli toimitaan kaikenlaista syrjintää vastaan. Se kelpasi muille maille.

Olympiarauhan sanamuodosta äänestetään ensi viikolla.


Olympiarauha on herätetty henkiin vuodesta 1998 lähtien. Julistuksessa vaaditaan, että kisojen aikana kaikissa osaaottavissa maissa ristiriitatilanteet pyritään ratkaisemaan rauhanomaisesti neuvottelemalla. Lontoon kisoissa ensimmäistä kertaa kaikki YK:n jäsenmaat allekirjoittivat olympiarauha-sopimuksen.

Aina rauha ei ole säilynyt. Pekingin olympiakisojen aikaan 2008 alkoi Venäjän ja Georgian yhteenotto.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!