Homot Viron pelastus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6

Suomalainen Tallinnassa asuva lehtimies kirjoittaa tänään Öhtulehdessä: Mitä luulette, ovatko virolaiset homovihaajia? Hän kysyy provokatiivisesti: mitkä ovat Baltian maiden tärkeimmät vientituotteet? Ongelmat!

Virolaisille on suuri ongelma ihmiset, jotka rakastavat samaa sukupuolta. Se on vahinko, sillä kun homoja ei hyväksytä, Viro jää takapajuiseksi ja rutiköyhäksi agraariyhteiskunnaksi. Tallinnasta ei koskaan tule kansainvälistä kauppa- ja finanssikeskusta tai vetävää turismikohdetta, jos homoja ei suvaita eivätkä he ole tervetulleita.

Fantasioissa elävät tallinnalaiset haluavat tehdä Tallinnan Paljassaaren kasinosaareksi. Mistä löydetään oma saari homoille? Ja mikä pannaan sellaisen yöklubin nimeksi? Club Vaselin?

Virolaismiehen on vaikea tulla toimeen seksuaaliasioiden kanssa. Jopa saunassa, omassa kodissa, mies istuu uimahousut jalassa. Joulun aikaan pöksyt olivat punaiset. Ja mitä pienempi käpy sieltä löytyy, sitä kovempi homoviha.

Länsi-Euroopassa oli seksuaalinen vallankumous 1960-luvulla. Viroon sitä odotetaan 2060-luvulla. Viro on kaappissa ja siellä on pimeää. Ei ihme. että virolaiset tuntevat ahdistusta. Tallinnassa oli homo- ja lesboravintoloita 10 vuotta sitten enemmän kuin nyt. Monet noitavainojen ja moraalisaarnojen kohteeksi joutuneet homot ovat muuttaneet Suomeen. Suomessa otetaan kaikki vastaan hyvällä mielellä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuka muistaa vielä, että 10 vuotta sitten Tallinna tuntui liberaalilta. Sitten kaikki muuttui. Vain latvialaiset ja liettualaiset ovat vielä homovihamielisempiä. Seksuaalivähemmistöt ovat yhteiskunnan ilmapuntari. Vähemmistöt hyväksyvä yhteiskunta on vakaa, onnellinen ja innovatiivinen. Se tietää hyvää taloudelle. Syrjivä yhteiskunta taantuu. Amerikassa on esitelty homoindeksi: mitä suvaitsevampi yhteiskunta, sitä kilpailukykyisempi. Maailman edistyneimmät kaupungit ovat myös vapaamielisiä: Lontoo, New York, osittain Zürich. Sinne päätyy ihmisiä kaikkialta maailmasta, myös Virosta. Virolaiselle on kauhistus, jos naapuriin muuttaa homo, joka on lisäksi mustaihoinen.

Helsingissä on runsas homobaarien tarjonta. Helsingin kaupunki on suunnannut homoturisteille mainoskampanjoita. Homot matkustavat paljon ja heillä on käyttörahaa.

On kiva olla hetero, mutta miski vihata homoja? Ne eivät tee niin paljon pahaa kuin me heterot. Edes Ruotsinlaivoilla he eivät tee ehdotuksia laivan henkilökunnalle. Virolaisten homoviha on niin kovaa, että minä, paatunut hetero, olen päättänyt ryhtyä homoksi solidaarisuuden vuoksi. Kun kirjoitan elämänkertani sen nimeksi tulee: Viro teki minusta homon.

Yksi homovihan syitä on muistot Neuvostoliitosta. Seksuaaliset rangaistukset olivat tärkeitä puna-armeijassa eikä asiaa ole vielä tutkittu. Pitääköhän meidän suomalaisten ryhtyä selvittämään asiaa, kun se virolaisille on niin vaikeaa. Virolaiset ovat laiskoja ja passiivisia ja niin ovat myös Viron homot. He eivät tee tarpeeksi koetellakseen yhteiskunnan rajoja. Viron homojen pitäisi alkaa hakea omia oikeuksiaan Nyt on aika astua kaapista.

Pääkohdat Öhtulehden artikkelista
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=311500

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • Ransom
  • 13.1.2009, 21.26
Tästä muistaakseni puhuttiin jo vuosia sitten Ruotsissa: arvostelun kohteena oli Viron nuiva suhtautuminen mm. seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Samassa yhteydessä siteerattiin jotain ulkomaista tutkimusta ja sen perusteella koostettua indeksiä, jonka mukaan homotiheys korreloi taloudellisen tuottavuuden kanssa. Esimerkkinä tästä mainittiin Kalifornian Piilaakso. Homotiheys nähtiin siis eräänlaisena suvaitsevaisuuden mittarina ja suvaitsevaisuus puolestaan yhtenä taloudellisen moottorin ylläpitäjänä.

En jaksa googlettaa tuota keskustelua, mutta siinä sivuttiin myös Viron roolia EU:ssa: Viro nähtiin verokeitaana, joka kuppaa EU:n tukia, muttei anna varsinaisesti mitään takaisin. Maan taloudellinen kasvu on ollut nopeaa uusliberalistisilla tropeilla, mutta tutkimuksen rivien välistä oli luettavissa kritiikkiä, jonka mukaan tuo kasvu on pääasiassa viety naapurimaista. Suomestakin katosi tekstiiliteollisuus lähes kokonaisuudessaan Suomenlahden eteläpuolelle, mistä se on tosin jatkanut matkaansa mm. Ukrainaan, kun taloudellinen kasvu lähti Virossa käyntiin ja heijastui palkkatasoon. Jälleen kerran hyvä esimerkki siitä, kuinka Virossa valittu talouspoliitiikka ei ole kestävällä pohjalla.

Tutkimuksen mukaan panostaminen tuotekehitykseen, koulutukseen ja väestön yleiseen hyvinvointiin on tuottavempaa pitemmällä aikavälillä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt Virossa, jonka AIDS-ongelmaa englantilainen Guardian -lehti ruoti laajasti muutama vuosi sitten (http://www.guardian.co.uk/world/2004/nov/21/aids.nickpatonwalsh). Maan omat päättäjät myöntävät itsekin, että kansalaisten hyvinvointi ei paljoa kiinnostanut. Maksu saattaa langeta tulevaisuudessa Länsi-Euroopan julkiselle (lue ilmaiselle) sairaanhoitosektorille.

Viro on ollut itsenäinen maa jo yli 17 vuotta. Mielestäni siellä voitaisiin jo hiljokseen alkaa ottaa oppia omista virheistä ja eikä jatkuvasti syyttää olematonta Neuvostoliittoa. Näillä eväillä lienee turha odottaa muutosta jatkossakaan - silmät vaan tiukasti kiinni. Itä-Euroopasta Unkari ja Tsekki ovat Viroa edellä seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien kanssa ja luultavasti ohittavat Viron muissakin suhteissa lähiaikoina: Tsekissä BKT per capita on jo suurempi kuin Virossa ja Unkarissakin hyvin lähellä. Viron paljon hehkutettu "dynaamisuus" taitaa jäädä 90- ja 2000-luvun iskulauseeksi aivan kuten meillä kulahtanut lausahdus Pohjolan Japanista ennen 90-luvun alun suurlamaa...
Seuraan huolestuneena Viron kansalaisten velkaantumista. Se on ollut tosi vauhdikasta. Asuntoja ostettiin männävuosina surutta ja kiinteistövälittäjät hinasivat hinnat pilviin ainakin kaikissa suurimmissa Viron kaupungeissa. Nyt hinnat ovat laskeneet ja ainakin Tartossa taisi olla viime vuoden puolella parituhatta asuntoa kaupan, mutta kauppa ei käy.

Piirteet ovat samat kuin Yhdysvalloissa. Tuloksen siellä jo tiedämme. Virossa odotetaan milloin kupla puhkeaa. Jälki voi olla varsin rumaa.

Virossa eivät edelleenkään kaikki ymmärrä, ettei raha synny tyhjästä. Jotain pitää tehdä sen eteen. Venäläisten lähdön jälkeen ajateltiin, että vain tyhmät ja sairaat eivät voi rikastua, kaikki muut sitävastoin voivat. Asia on todella monin verroin komplisoidumpi.

Tuohon edeltävään viestiin viitaten aivan omakohtainen kokemus. Kun taloyhtiössämme Virossa ulkokatto ja -seinät piti korjata, rahat aiottiin ottaa meiltä muutamalta suomalaiselta "koska teillä on rahaa". Kun vaadin noudatettavaksi Viron asuntoyhdistyslakia, vastattiin ettei pienten asuntoyhdistysten (meillä 8 asuntoa) tarvitse noudattaa lakia. Todellisuudessa jopa kahden asunnon yhdistyksen pitää lakia noudatta. Ratkaisin myymällä asunnon pois.