Amnesty International vaatii Sambiaa peruuttamaan homofobiset syytökset

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Amnesty International on vaatinut Sambian hallitusta peruuttamaan kahteen nuoreen mieheen kohdistetut syytökset ”luonnon vastaisen seksuaalisen toiminnan harjoittamisesta”, mistä voi saada 14 vuoden vankeusrangaistuksen.

Philip Mubiana ja James Mwape, 22-vuotiaita Kapiri Mposhin asukkaita Lusakan pohjoisosassa, ovat istuneet tilapäisessä vankilassa toukokuusta lähtien sen jälkeen, kun heitä vastaan nostettiin syyte ”luonnon lakien vastaisen seksuaalisen toiminnan harjoittamisesta”. Vaikka miehet aluksi päästettiin vapaaksi takuita vastaan, päätös peruutettiin ja miehet palasivat vankilaan, koska he olivat oletettavasti palanneet yhteiseen taloonsa ja ylläpitäneet seksuaalista suhdettaan.

Amnesty Internationalin Sambian osaston johtaja Simeón Mawanza totesi: ”On jo aika, että ihmisiä lakataan jahtaamasta heidän todellisen tai oletetun seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä perusteella. Ihmisoikeuksissa puhutaan kaikkien ihmisten arvokkuudesta ja tasa-arvosta. Kenenkä tahansa henkilön pidättäminen seksuaalisen suuntautumisen perusteella rikkoo perustavanlaatuista periaatetta olla syrjimättä ketään.”

Järjestö tuomitsi myös tutkimukset, joihin Mibiana ja Mwape oli alistettu todisteiden saamiseksi. Amnesty Internationalin edustaja totesi: ”Peräaukon tutkimukset ovat hyökkääviä, loukkaavia, syvästi nöyryyttäviä ja ne on toteutettu puhtaasti syrjintään perustuvien syiden takia. Tämä menettely ei ole pelkästään tieteellisin perustein laiton, vaan eräs kidutukseen verrattavissa oleva seksuaalisen väkivallan muoto.”

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vaikka homoseksuaalisuus on Sambiassa edelleen yhteiskunnallisesti kielletty aihe ja voimakkaan suvaitsemattomuuden aiheuttaja, vapaaehtoiset ja yksityiset homoseksuaaliset suhteet ovat monien maan vahvistamien sopimusten suojelemia.

Universo Gay (Espanja)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!