Kiekkojohtaja Burke ripitti Venäjää

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Ossi Halme
Brian Burke

Pitkän linjan kiekkovaikuttaja Brian Burke, 58, kritisoi kovin sanoin Venäjän ns. homopropagandalakia eli lakia, joka kieltää seksuaalivähemmistöihin liittyvien asioiden näkymisen tai kuulumisen, jos ne voivat päätyä alaikäisten silmiin.
TSN:n haastattelussa Burke sanoo, että ei kannata täysimittaista olympiaboikottia, koska se rankaisee urheilijoita. Sen sijaan hän vaatii, että niin kauan kuin nämä lait ovat Venäjän lakikirjassa, ei maahan saisi myöntää urheilun arvokisoja. Lakien muuttamista odotellessa Venäjän pitää turvata kaikkien kisoihin osallistuvien turvallisuus, sanoo Burke.

Burke haluaa urheilun piirissä toimivien ihmisten aktivoituvan. ”Pakkaa kassiin sateenkaaripinssi ja anna haastatteluita siitä, että tuet seksuaalivähemmistöjä. Niin minäkin aion tehdä.”

Brian Burke on yksi You Can Play –projektin kehittäjistä. Hänen poikansa Brendan Burke olisi ollut ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva huippujääkiekkoilija, jos ei olisi kuollut liikenneonnettomuudessa vuonna 2010. Toinen Burken pojista, Patrick Burke puolestaan on hänkin aktiivinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustaja. Patrick valittiin juuri NHL:n pelaajaturvallisuusjohtajan tehtävään, jossa hänellä on erittäin hyvät mahdollisuudet vaikuttaa asiaan koko sarjassa.

Suomen jääkiekkovaikuttajat eivät ole kommentoineet asiaa. Ainoa poikkeus on Itävallan jääkiekkoliiton urheilujohtajana toimiva entinen pelaaja, valmentaja ja kulttuurivaikuttaja Alpo Suhonen, joka on sosiaalisen median kautta ottanut vahvasti kantaa mm. vastustamalla yrityksiä vaientaa ns. sateenkaariprotestit.


Taas uusi ruotsalaistähden kommentti

Ruotsalainen huippumaalivahti Henrin Lundqvist, 31, palasi Pohjois-Amerikkaan ja antoi ensi töinään kommentteja mm. Venäjän laista. ”Puhun nyt yksityishenkilönä, eikä minulle tuota vaikeuksia sanoa, että vastustan Venäjän [homopropaganda-]lakia”, sanoi Lundqvist New York Post –lehdelle.

Lundqvist oli mukana You Can Play –projektissa jo sen alkuvaiheessa. Lisäksi hän on ollut aktiivinen vähemmistöjen oikeuksien puolustaja, joka antoi näkyvää tukea koripalloilija Jason Collinsin tullessa kaapista aikaisemmin tänä vuonna. ”King Henrik” on
yksi harvoista jääkiekkoilijoista, jotka ovat halunneet ja myös saavuttaneet stauksen ns. homoikonina. Loisteliaan urheilu-uran lisäksi Lundqvist on myös valittu Ruotsin ja maailman parhaiten pukeutuvien miesten joukkoon sekä People-lehden sadan kauneimman ihmisen listalle. Lisäksi mies on ollut aktiivinen hyväntekeväisyysasioissa.

Suomalaiset jääkiekkoilijat eivät ole kommentoineet asiaa.


Jääkiekolla on muita lajeja suurempia paineita reagoida: Venäjän järjestämät talviolympialaiset alkavat helmikuussa ja pari kuukautta sen jälkeen on vuotuinen MM-turnaus Valko-Venäjällä.

Artikkelin kuvitus: Leon Switzer. Kuva julkaistu CC-lisenssillä.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta