Manning saattaa vapautua kahdeksan vankilavuoden jälkeen

  • Uutinen
  • Yleiset
  • vaeltaja2006
  • 1

Bradley Manningin tuomio julistettiin tänään: 35 vuotta vankeutta, sotilasarvon menetys ja erottaminen armeijasta. Manningin tukijoukkojen mielestä tuomio oli voitto: jo kahdeksan vuoden kuluttua Manning voi vapautua.

Amnesty ja American Civil Liberties Union ACLU esittivät paheksumisensa. Salaisten kiusallisten tietojen vuotaminen lehdille tuotti 35 vuotta vankeutta. Sen sijaan niitä sotilaita vastaan, jotka tietoisesti tappoivat aseettomia siviileitä, ei ole nostettu minkäänlaisia syytteitä.

Julian Assangen mukaan tuomio on loukkaus länsimaisen oikeusjärjestelmän peruskäsitteitä vastaan. Assange piilottelee edelleen Equadorin lähetystössä Lontoossa. Snowden on paossa Moskovassa.

Myös HLBTI-piireissä Manningilla on tukijoita. Tänä kesänä ennen San Franciscon Prideä Manningia ehdotettiin priden suojelijaksi. Ehdotus kuitenkin tyrmättiin. Kun Manningia tänään kuljetettiin ulos oikeussalista, kannattajajoukot huusivat: "Olet sankarimme".

Oikeusprosessin loppumetreillä Manning pyysi anteeksi tekoaan, ja se ilmeisesti pienensi tuomiota. Hän perusteli tekoaan niin, että hän halusi auttaa ihmisiä ja halusi maailmasta paremman. Puolustusasianajajat vetosivat mm. Manningin sisiäisiin identiteettiongelmiin. Hän oli nuoruudessaan aatteellisesti idealisti ja hän uskoi olevansa nainen miehen olomuodossa. Syyttäjät pitivät häntä huomiota etsivänä anarkistina. Manningin puolustajat ovat verranneet häntä Daniel Ellsbergiin, joka vuonna 1971 vuoti julkisuuteen ns. Pentagonin paperit.

1 kommenttia

Manning on kertonut paljastustensa motiiviksi toiveensa paremmasta maailmasta. Tähän sopii jatkoksi Elisabeth Rehnin tekemä haastattelu Pohjois-Korean johtajadynastian nuoren vesan Kim Han Solin kanssa. Haastattelu tehtiin lukiossa Mostarissa. Myös tuo poika toivoo voivansa tehdä maailmasta paremman ja Koreoiden yhdistyvän.

Elisabeth kohtaa
http://areena.yle.fi/tv/1662407