Italiassa vaaditaan homofobian vastaista lakia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Italialaiset sateenkaarijärjestöt vaativat lainsäädäntöä, jolla voitaisiin puuttua homofobisiin tekoihin.

Italiassa homovihan motivoimaa väkivaltaa on yleistä, seksuaalivähemmistöihin kuuluvien sanallinen loukkaaminen ja kaikenlainen syrjintä on yleistä. Vallalla oleva macho-kulttuuri ei juuri anna tilaa valtavirrasta poikkeavalle seksuaaliselle suuntautumiselle.

Viime viikolla Roomassa 14-vuotias suuntautumisensa paljastanut poika teki itsemurhan hyppäämällä parvekkeelta alas. Sitä ennen hän oli viillellyt itseään. La Repubblica -lehden mukaan tämä oli jättänyt perheelleen kaksi viestiä, jossa hän pyysi näiltä anteeksi. Toinen viesteistä oli USB-tikulla ja toinen käsinkirjoitettu paperinpala. Teon taustalla oli ikätovereiden jatkuva pilkka ja se, ettei tämä saattanut puhua asiasta vanhempiensa kanssa. Poliisitutkimuksessa hänen matkapuhelimestaan löytyi homofobisia tekstiviestejä. Syksyllä 2012 teini-ikäinen surmasi itsensä hirttämällä.

Homojärjestöissä ollaan huolissaan Italian lainsäädännöstä, joka ei anna työkaluja homofobiseen kiusaamiseen puuttumiseen. Yleisestikään maan lainsäädäntö anna riittävää suojaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Esimerkiksi syrjintäsuojaa ei ole, eikä samaa sukupuolta olevien parisuhteita tunnusteta lain edessä.

Maan merkittävimmän seksuaalivähemmistöjä edustavan järjestön Arcigayn puheenjohtaja Flavio Romani kuvaa Italian nykyistä tilannetta hätätilaksi. Myös Gaynet-järjestön puheenjohtaja peräänkuuluttaa lakia homofobia vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Järjestöt vaativat vastaavanlaista lakia homofobiaa vastaan kuin hallituksen hiljattain hyväksymä laki parisuhdeväkivaltaa vastaan. Uuden lain mukaan fyysinen väkivalta parisuhteessa on yleisen syytteen alaista, eikä uhri voi vaikuttaa rikosprosessin etenemiseen. Uhrit saavat myös ilmaisen oikeusavun ja tapaukset käsitellään nopeammin.

Heinäkuussa Italian parlamentin alahuone ilmoitti, että se alkaa keskustella lakiuudistuksesta, jolla homofobinen syrjintä kriminalisoitaisiin.

PinkNews: Italy: 14-year-old commits suicide because of anti-gay bullying
Verkkouutiset: ´Hätätila´ - Italiassa vaaditaan lakia homofobiaa vastaan

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!