Tukholman Pridessä välikohtaus poliisien osallistumisesta paraatiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Tukholman Pridessä oli yksi välikohtaus kaupungin keskustassa konserttitalon lähellä. Kymmenkunta henkilöä liittyi mukaan kulkueeseen poliisien ryhmän eteen. He nostivat esiin kyltit: ”Queers still not loving the police”. Kylteissä vastustettiin poliisien mukanaoloa pride-paraatissa. Kulkuetta valvovat poliisit puuttuivat asiaan, käyttivät pippurikaasua ja eristivät protestoineen ryhmän ulos kulkueesta. Poliisibussilla vietiin n. 10 henkilöä pois paikalta.

Protestiryhmässä mukana olleet kertoivat, etteivät he kuulu mihinkään ryhmittymään. He vain protestoivat poliisin mukanaoloa paraatissa. ”Poliisit hoitelevat ulkomaalaisten karkotuksia, tänne prideen he eivät kuulu”, oli kommentti. Silminnäkijöiden mukaan kyseessä oli hiljainen protesti eikä missään vaiheessa ollut mitään uhkaa. Siitä huolimatta poliisi ilmeisesti käytti pippurisumutetta. Netissä on kuitenkin tietoja, joiden mukaan olisi syntynyt tappelu. http://avpixlat.info/2013/08/04/efter-foujan-rouzbehs-uppvigling-asylanarkister-attackerade-poliser-i-pride-paraden/

Poliisit ovat olleet Tukholman Pridellä jo monta vuotta. Gayradion lähetyksessä kerrottiin, että poliisiryhmässä marssijoita oli n. 25. Osa kuuluu homopoliisien järjestöön, joka perustettiin vuonna 2000. Homopoliisien yhdistykseen kuuluu n. 40 henkeä. Homopoliisien yhdistys toimii tavallaan ”työsuojelullisesti”. Se auttaa, kun jollain poliisilla tulee ongelmia sen takia, että on homo, lesbo tai trans. Homopoliisien yhdistys on myös kiinnittänyt huomiota viharikoksiin. Erityisesti juutalaisvastaiset viharikokset ovat olleet lisääntymässä.

Paraatissa poliisien perässä tuli puolustusvoimien ryhmä ja sen osana HLBTI-ryhmä. Yhdistykseen kuuluu joitakin kymmeniä, mutta facebookin kautta on yhteys n. pariin sataan eri puolilla Ruotsia työskentelevään puolustusvoimien henkilöön. Pride-puistossa heillä oli oma teltta ja laskuvarjomiehet tekivät keskivikkona näytöksen ja laskeutuivat helikopterista pride-puiston kentälle.

Pari vuotta sitten Puolustusvoimien ryhmää vastaan tehtiin hiljainen vastamielenosoitus pride-kulkueessa. Marssijoiden taakse ilmestyi tuntemattomia henkilöitä, jotka kantoivat sarjakuvamaisia puhekuplia. Niissä oli Puolustusvoimien toimintaa herjaavia lauseita tyylliin: ”Minäkin olen Irakissa tappanut kapinallisia”. Puhekuplien nuolet osoittivat armeijan ryhmässä marssiviin henkilöihin. Taustalla oli antimilitaristinen verkosto Ofog. Siellä toivotaan, että puolustusvoimia edustavat olisivat marssissa yksityishenkilöinä, eikä Puolustusvoimain virallisena ryhmänä. Puolustusvoimat on maailmalla ja sotii, ja samalla se on pride-paraatissa. Sitä asetelmaa pidetään ristiriitaisena.

2 kommenttia

Pride on ihmisoikeus-tapahtuma ja tasa-arvoisen rakkauden tapahtuma, eikä rauhanmarssi.
Toki rauha on hyvä asia sekin, mutta niin kauan kuin yhteiskunta tarvitsee poliiseja ja armeijaakin, erimielisyydet niistä on hoidettava demokraattisesti muuta kautta.

hlbt-ihmisiä ja heteroita on niin poliisissa kuin armeijassakin, kuin siviilipalvelusihmisissäkin ja rauhanaktivisteissa. Tasa-arvo siis kaikessa.
Poliiseja, sotilaita, urheilijoita ja muita konservatiivisina pidettyjen ammattikuntien edustajia on nähty virkapurkuisina ryhminä marssimassa näissä ihmisoikeusmarsseissa; työnantajan kannustavan hyväksynnän saattelemana. Se on yksi signaali kypsästä yhteiskunnasta. Jotenkin kaukaa haettua protestoida ammattiryhmien osallistumista, kun aika monesta ammattiryhmästä voi löytää epäeettisiä piireitä, jos haluaa niitä hakea.