QUIST - sateenkaarihistoriaa kännyköihin

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Juhani Viherlahti

Päivän historiatapahtuman saa kännykkäänsä äskettäin julkistetulla Quist-nimisellä sovelluksella. iPhone, iPad ja Android -puhelimet voivat käyttää tätä ohjelmaa.

Tapahtumia HLBTQ- ja HIV/AIDS -historiasta on kerätty vuosisatojen ajalta. Tapahtumakertomuksen ja liitteenä olevan kuvan lisäksi näkyviin tulee linkkejä eri lähteisiin.

Tapahtumia voi hakea päiväyksen, vuoden, maan ja Yhdysvaltain osavaltion perusteella.

Quist-ohjelmiston tehtäväksi ja tavoitteeksi on asetettu HLBTQ-yhteisön juurista tiedottaminen ihmisille ja tehdä HLBTQ-historiasta nykyistä kiinnostavampi ja merkityksellisempi. HLBTQ-nuorten halutaan tiedostavan, että muutkin ovat kokeneet aiemmin heidän taistelunsa ja tehdä näkyviksi organisatioita, jotka tekevät historiaa tänään ja jokaisena päivänä.

Quist on lyhennetty muoto sanoista Queer History.
Ohjelmiston lataaminen Android-puhelimeen tapahtui nimellä Quist- Today in LGBTQ History.
Ohjelmiston koko on 13,72 MB. Se julkistettiin 27.7.2013.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

***

Muutama poiminta sovelluksen kautta tarjolla olevasta historia-aineistosta.

Tänään 31.7.1607 Paavi Paul V:s määräsi 105 taulua takavarakoitavaksi taiteilija Cavaliere d'Arpinolta, joka ei ollut pystynyt maksamaan kaikkia hänelle määrättyjä veroja. Taideteosten joukossa oli Caravaggion tuotannon alkupään työ nimeltä Poika hedelmäkorin kanssa. Teos on peittelemättömän homoeroottinen.

Eilen 29.7.1519 ihmisjoukko poltti neljä miestä kuoliaiksi sodomian vuoksi. Fransiskaani-veli (munkki) Luis Castelloli oli aiemmin saarnannut, että rutto oli Jumalan rangaistus sodomiasta.

Tällä hetkellä Suomea koskevia mainintoja löytyi vain kaksi koko tietokannasta.

21.3.2012, 76 kansaedustajaa 199 mahdollisesta ilmaisivat kannatuksena lakiehdotukseen eduskunnalle samaa sukupuolta olevien avioliitosta.

21.3.1987 ensimmäinen avoimesti homo kansanedustaja Pekka Haavisto aloitti työskentelynsä eduskunnassa. Hänestä tuli vihreiden puolueen johtaja vuonna 1992 ja hallituksen ympäristöministeri vuonna 1995.

Etelänapamantereelta ei tietokannasta löytynyt ainuttakaan mainintaa! Sellaisesta tietävien toivotaan lähettävän tarkat tiedot sovelluksen ylläpidolle.

(Suomea koskevia tietoja ei ole tarkistettu tätä uutista varten suomalaisista lähteistä.)

QUIST-sovelluksen kotisivut
Huffington Postin uutinen QUISTista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!