Venäläiset sateenkaarijärjestöt vastustavat talviolympialaisten boikotointia

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 1
Coming Out -järjestö vetoaa, ettei Sotšissa järjestettäviä talviolympialaisia boikotoitaisi, vaan pyrittäisiin painostamaan Venäjän vallanpitäjiä muilla keinoin.

Venäläiset lgbt-järjestöt ovat ilmaisseet toiveensa, ettei Sotšissa järjestettäviä vuoden 2014 talviolympialaisia boikotoitaisi.

Venäjän ulkopuolella on yritetty etsiä keinoja auttaa Venäjällä eläviä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä ja näitä edustavia järjestöjä. Esimerkiksi boikottisuunnitelmilla on pyritty kiinnittämään huomiota Venäjällä tapahtuvaan ja luomaan Venäjän valtiota kohtaan paineita.

Venäjän sateenkaarijärjestöistä esitetään kuitenkin toive kaikkien ovien pitämisestä auki, Venäjän vallanpitäjien haastamista muilla keinoin ja ihmisoikeusloukkausten esilläpitoa. Olympialaisista toivotaan areenaa, jossa urheilijat, sponsorit, vierailijat ja muut tukijat voivat näkyvästi käyttää ääntään yhdenvertaisuuden puolesta niin tapahtuman aikana kuin sitä ennenkin.

Valtaapitävien kansalaisyhteiskunnan suitsimisprojektissa yhtenä maalitauluna ovat olleet erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta toimivat järjestöt. Niiden toimintamahdollisuuksia on monin tavoin heikennetty. Presidentti Vladimir Putin hyväksyi myös kesäkuun lopussa lain, jolla kielletään "ei perinteisten perhesuhteiden propagandan", levittäminen alaikäsille. Laki käytännössä estää esimerkiksi homoseksuaalisuutta koskevan asiallisen tiedon levittämisen tiedotusvälineissä tai muuten julkisesti. Lain rikkomisesta voidaan langettaa 4 000 - 1 000 000 ruplan (100 - 30 000 euron) suuruinen sakko.

Sotšin talvikisojen boikotointisuunnitelmien ohella on lännessä kohdistettu boikottitoimenpiteitä venäläiseen vodkaan. Myös se on aiheuttanut kritiikkiä.

Coming Out: Coming Out on Speaking Out at the Olympics
lgbtnet.ru: Winter Olympics: We Should Speak Up, Not Walk Out
Taitoluistelija Johnny Weir kehottaa HLBT-aktivisteja olemaan boikotoimatta talviolympialaisia

1 kommenttia

Toisaalta ymmärrän, että venäläisten lgbt-järjestöjen toiveen. Mutta toisaalta ajattelen myös, että se olisi taipumista ja hyväksymistä Venäjän homovihaan. Ja kun miettii, että kun Coca-Cola, Panasonic, VISA, Samsung tai Procter&Gamble vetää tukensa olympialaisilta, niin sillä tulee olemaan todella iso julkisuus ja se laittaa ihmiset myös Venäjällä miettimään asioita... Vaikea kysymys joka tapauksessa..