Harvey Milkin veljenpoika mukana Vilnan pride-kulkueessa

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
Tällaista pride-loistoa ei vielä nähdä Vilnassa, mutta varmaan tulevaisuudessa tapahtumasta tulee enemmän karnevaali.

Tänään klo 13 starttaa Baltic Priden kulkue Vilnan keskustassa. Turvatoimet ovat valtavat. Mukana marssimassa on Harvey Milkin veljenpoika Stuart Milk. Milkin perheellä on liettuanjuutalaiset sukujuuret. Isoisoisä oli liettualainen kauppias Morris Milk. USAn suurlähetystö kutsui Stuart Milkin Liettuan pride-tapahtumaan.

Lehtihaastattelussa Stuart Milk ei hätkähdä, kun hänelle vihjataan mahdollisista mellakoista tämän päivän priden yhteydessä. Gay-liikkeen historiassa se ei ole mitenkään epätavallista. Hän antaa nykyiselle gayliikkeelle yhden neuvon, joka on peräisin sedältä, Harvey Milkiltä: "Homojen, lesbojen, bi-ihmisten ja transihmisten on riisuttava naamionsa ja tultava näkyviksi. Se on vaikeaa, mutta kun ihmiset oikeasti tunnistavat tämän ihmisryhmän, siitä katoaa mystiikka ja heitä on sen jälkeen vaikea vihata".

Stuart Milk muistuttaa myös amerikkalaisesta poliitikosta, joka pitkään taisteli homoja vastaan, mutta kun oma poika tunnustautui homoksi, poliitikko siirtyi homojen tukijaksi.

Liettuassa on nyt vaikea tilanne. Kulttuurisia ja sosiaalisia arvoja ei voi siirtää maasta toiseen. Liettuan homoviha on samanlaista kuin Harvey Milkin aikana 1977 San Franciscon kaupunginvaltuustossa. Onneksi Liettuan HLBTI-liikkeellä on tukijoita, mm. EU ja Obama. Silloin, kun Harvey Milk marssi San Franciscossa, tällainen tuki puuttui.

Liettuan homoliikkeelle olisi hyödyksi, jos se tulevaisuudessa toimisi yhdessä naisten oikeuksia ajavan liikkeen ja etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen kanssa. Ja kaikkein tärkeintä olisi luoda hyvät suhteet liike-elämään. Maailmalla yrittäjät ovat huomanneet sen hyödylliseksi. Kaikkein lahjakkaimista ihmisistä on kysyntää.

USAssa nähdään pride-paraateissa ihmisiä, jotka koristelevat ja maalaavat itseään. Siellä rakastetaan vapautta. Sellaisen aika ei vielä ole Liettuassa. Vilnassa vain marssitaan, mutta tulevaisuudessa tästä tulee karnevaali.

Monet poliitikot sanovat EI pride-kulkueelle, koska kansa ei ole vielä sellaiseen tottunut ja se ärsyttää. Jos naisliikkeessä olisi odoteltu niitä aikoja, että kaikki hyväksyvät naisten tasa-arvon, olisi kulunut paljon aikaa.

USAssa presidentinvaaleissa Obama ajoi tasa-arvoa ja hän voitti mm. Floridan ja Virginian. Republikaanisessa puolueessakin vähitellen ymmärretään, että heidän kielteinen kantansa ei ole kovin suosittu.

Lrytas-lehden haastattelu google-käännöksenä
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=fi&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.fi&sl=lt&tl=en&u=http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/kada-geju-eitynes-virs-paradais.htm&usg=ALkJrhjUf5GvFvZicFMzvXLz_OPWRZpGKw

Wikipedian perusteellinen artikkeli Harvey Milkistä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Harvey_Milk


Liettuan juutalaisten historia on kammottava. Toisen maailmansodan aikana kuolemankomppaniat tuhosivat Liettuan juutalaisia, ja liettualaiset natsit olivat hyvin halukkaina mukana hirmutöissä. 90% Liettuan juutalaista kuoli tai tapettiin.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta