Venäläinen sateenkaarijärjestö vältti sakot - toistaiseksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ainakaan toistaiseksi Venäjällä toimiva Coming Out (Vyhod) -järjestö ei joudu maksamaan puolen miljoonan ruplan (12 500 euron) sakkoa "ulkomaisia agentteja" koskevan lain rikkomisesta.

Russian LGBT Networkilta saatujen tietojen mukaan syyttäjän esittämät todisteet Vyhod-järjestön epäillyistä lainrikkomuksista olivat Pietarin Vasileostrovskin alueen tuomioistuimen mukaan epämääräisiä ja asia palautettiin torstaisella tuomarin päätöksellä alemman oikeusasteen käsiteltäväksi, ja alemman tuomioistuimen antama sakkotuomio kumottiin. Perustelut päätökselle julkaistaan keskiviikkona 30. heinäkuuta.

Aiemmin alempi oikeusaste tuomitsi Vyhod-järjestön ja Side by Side LGBT-elokuvafestivaalin sakkoihin. Vyhod-järjestön mukaan on syytä olettaa, ettei tuomioistuin toiminut asiassa puolueettomasti.

Tällä hetkellä järjestössä arvioidaan kumoamispäätöksen taustoja ja seurauksia: päästiinkö tällä kertaa pälkähästä vai palaako syyttäjä asiaan paremmin valmistautunena? Järjestö pitää kuitenkin myönteisenä sitä, että on myös tasapuolisesti ja puolueettomasti toimivia tuomareita, ja ettei päätöstä ollut ennalta tehty.

Venäjällä valtaapitävät ovat viime aikoina kiristäneet merkittävästi otettaan kansalaisjärjestöistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Olemme saaneet tottua olemaan "tuntemattomalla vyöhykkeellä" ja vainon eturintamassa "ulkomaisia agentteja" koskevan lain osalta, emmekä tiedä kuinka "homopropagandalakia" sovelletaan. Joka päivään mahtuu yllätyksiä ja tiukkoja käänteitä. Meidän täytyy pysyä hereillä, pysyä joustavina ja olla valmiina muuttamaan taktiikkaamme milloin vain, samalla kun jatkamme työtä puolustaaksemme Pietarin LGBT-yhteisöä. Olemme kiitollisia kumppaneillemme heidän ymmärryksestään ja halusta seistä tukenamme ja olla tukemassa työtämme näinä epävarmoina aikoina, sanoo Polina Andrianova Vyhod-järjestöstä.

Ulkomaista tukea saavat järjestöt joutuvat rekisteröitymään "ulkomaisiksi agenteiksi" ja kesäkuun lopussa presidentti Vladimir Putinin hyväksymä "homopropagandalaki" puolestaan käytännössä estää asiallisen tiedottamisen homoseksuaalisuudesta.

Järjestön työntekijä Anna Anisimovan 7 500 euron (300 000 ruplan) saamista sakoista tehdyn valituksen oikeudenkäynnin päivämäärää ei ole vielä määrätty.

Sakkojen maksamiseksi Venäjän ulkopuolella kerättiin rahaa, jotta Vyhod-järjestö pystyy jatkamaan työtään. Järjestöstä kerrotaan, että varjoja saatiin kerättyä niin paljon, että ne kattavat niin järjestön puolen miljoonan ruplan (12 500 euron) sakot kuin järjestön työntekijän 300 000 ruplan (7 500 euron) sakotkin. Järjestöstä ilmaistaan kiitos kaikille tukijoille.

Russian LGBT Network
Venäläiset sateenkaarijärjestöt toivovat rahallista tukea

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!