Tutkija kiittelee Simpsonien homomyönteisyyttä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Hinter den schwulen Lachern: Homosexualität bei den Simpsons

Simpsonit-televisiosarjaa analysoinut tutkija Erwin In het Panhuis kirjoittaa, että sarja on rohkaissut suuntautumistaan peitteleviä homoja tulemaan ulos kaapista rohkeasti.

Tutkimuksesta kertoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat.

Sarjan ja homoseksuaalisuuden suhteeseen perehtyneen tutkijan mukaan Simpsonit on ollut edelläkävijä seksuaalivähemmistöjen ja samaa sukupuolta olevien avioliittojen käsittelemisessä. Vasta julkaistussa Hinter den schwulen Lachern: Homosexualität bei den Simpsons (suom. Homovitsien takana: homoseksuaalisuus Simpsoneissa) -kirjassaan tutkija Erwin In het Panhuis arvioi homoseksuaalisuutta käsiteltävän sarjassa tavanomaisena asiana. Sarjassa esiintyvät homoseksuaaliset hahmot ja ja homoseksuaalisuuteen viittaavat kohtaukset ovat kumonneet homoseksuaalisuutta kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja.

Yksi sarjassa käynnissä oleva homoseksuaalisuuteen viittaava juonensäie on ollut Smithersin ihastus pomoonsa, Mr. Burnsiin. Simpsonien perheenpää, Homer, puolestaan on suudellut mieshahmoa sarjan historian aikana kaikkiaan enemmän kuin 50 kertaa. Simpsonit on myös ensimmäinen sarja, jossa homohäitä käsiteltiin kokonaisen jakson verran. Homohääjakso näytettiin vuonna 2005. Kuvitteellinen Springfieldin kaupunki, jossa mm. Simpsonit asuvat, laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2004. Simpsoneissa on nähty useampia homohahmoja, kuten Smithers ja uusimpien kaapista tulleiden joukossa ulkoisesti varsin macho hahmo DuffMan. Homer Simpsonin vaimon Margen sisko Patty on lesbo.

Tutkija on analysoinut suositusta televisiosarjasta kaikkiaan 500 ensimmäistä jaksoa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjan myyntitekstissä kerrotaan arvio, että Simpsonit välittää miljoonayleisölleen tyypillisen amerikkalaisen, mutta epätavallisen avaramielisen kuvan homoista ja lesboista.

- Stereotyypioihin tukeutumisesta huolimatta Simpsoneissa homoseksuaalisuutta käsittellään älykkäästi, reilusti ja viihdyttävästi.


Viisihenkisen yhdysvaltalaisperheen elämästä kertovaa Simpsonit (engl. The Simpsons) -sarjaa on tehty vuodesta 1989 lähtien. Se on Matt Groeningin luoma ja Gracie Films -yhtiön 20th Century Foxille tuottama animaatiosarja. Emmy-palkittu sarja on on Yhdysvalloissa kaikkien aikojen pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut piirrossarja. Menossa on 24. tuotantokausi ja jaksoja on tällä hetkellä tehty 530. Tuotantoa on määrä jatkaa ainakin 25. kauteen. Sarjaa esitetään ympäri maailmaa. Suomessa Simpsoneita esittävät MTV3- ja Sub-televisiokanavat.

Huffington Post: Study Suggests ´The Simpsons´ Helps Gay Men Come Out Because Of Positive Portrayals
Ilta-Sanomat: Saksalaistutkija: Simpsonit kannustavat homoja ulos kaapista
simpsons.jugendkulturen-verlag.de

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Suti
  • 22.1.2014, 18.48
Simpsonit on ihan turha sarja.