Gaykuorot lavalla

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Ranneliike net

Fort Lauderdale Gay Men's Chorus ja helsinkiläinen Out 'n loud -kuoro kulttuurikeskus Stoassa 9.6.2006
(teksti: Ilkka Veiström, kuvat: Pasi Salmela)

Helsinkiläisten oma gaykuoro Out’ n loud konsertoi lähes loppuunmyydylle kulttuurikeskus Stoan yleisölle 9.6.2006 yhteiskonsertissa Floridan vanhimman gaykuoron Fort Lauderdale Gay Men’s Chorus -kuoron kanssa.

Kahta hyvin erilaista kuoroa ja ohjelmistoa oli seuraamassa myös muun muassa Seta ry:n puheenjohtaja Juha Jokela, säveltäjä-sanoittajat Petri Laaksonen ja Tuula Saarela.

Tuotanto sisälsi perinteisestä kuoro-ohjelmistosta poiketen tunnettuja suomalaisia viihdekappaleita, kuten Saarelan kappaleen Kaupungissa ja Laaksosen Out’n loud -kuorolle erityisesti sovittaman kappaleen Sata salamaa, joka sai yleisön hurraamaan seisten. Hienona lisänä yleisölle tarjottiin kuorolaisten itse säveltämiä ja sanoittamia kappaleita.


Out'n loud kokoonpano

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ranneliike.net toimittaja tapasi Saarelan ja Laaksosen konsertin väliajalla. He vaikuttivat esitykseen oikein tyytyväisiltä. Kysymykseen sovittamansa kappaleen esityksestä, Laaksonen totesi kuoron tehneen biisille ansiota. Hymyilevä Saarela totesi yksitakeisesti kuorolle:” te olitte niin loistavia.”

Ranneliike.net uutisoi jo esiintymisviikolla kuorojen esiintymisestä ja tutustui helsinkiläiskuoron harjoituksiin. Jutussa mainitusti Out’n loud ja Fort Lauderdale Gay Men’s Chorus -kuoro lunastivat odotukset täysin ja yleisölle tarjottiin todellinen kulttuurielämys.

Ensin esiintynyt Out’n loud teki vahvan ja herkän avauksen Henry Mancinin säveltämällä ja sanoittamalla, Erkki Sipilän sovittamalla kappaleella Kuun sillalla. Kuoron tunnelma vapautui silminnähden kolmannen Tuula Saarelan säveltämän ja sanoittaman kappaleen aikana. Yleisö vuoroin nauroi, vuoroin syventyi kuulemaan kuoroa ja eläytyi kappaleiden tunneskaalaan, osallistuen kuoron riemuun koko konsertin ajan raikuvin suosionosoituksin. Out’n loudin miehet selvästi nauttivat saamastaan huomiosta. Kuoron esiintymisestä heijastui ihanalla tavalla kokemattomuus ja innostus.Fort Lauderdale Gay Men's Chorus -kuoron johtaja Todd Wiley
Säveltäjä-sanoittaja Petri Laaksonen
säveltäjä-sanoittaja Tuula Saarela

Moni Out’n loudin kappaleista pureutui (homo-)miehen tunne- ja kokemusmaailmaan. Esitykseen liitetyt verrattain hillityt koreografiat sopivat hyvin esityksen kokonaisuuteen. Kuoron esiintymisessä näkynyt esiintymiskokemuksen vähäisyys oli omalla tavallaan tekijä, joka sai esiintymisen toimimaan ja vuorovaikutuksen yleisön kanssa huippuun.


kuorojohtaja Tommi Varis ja kappale Poika nimeltä Päivi

Kuoron esityksestä jäin kaipaamaan vahvoja lauluosuuksia, jotka saavat kylmät väreet liikkumaan iholla. Muutamassa kappaleessa olisi laulun teksti antanut mahdollisuuden ulkomaalaisten vieraiden mallin mukaan tuoda esille kuoron äänten todellisen voiman. Tästä saimme vain kiusoittelevia vihjeitä pääosin kappaleiden loppusävelissä. Jääpä ainakin jotain odotettavaa tuleviin esityksiin. Lauluteknisesti kuoron esitys oli korkeatasoinen ja 26 kuorolaista sekä kuoron johtaja Tommi Varis ovat vahvalla pohjalla ponnistamaan kauas. Konsertissa kuoroa säesti Mikko Helenius

Fort Lauderdale Gay Men’s Chorus

Vierailevan Fort Lauderdale Gay Men’s Chorus -kuoron esitys oli aivan jotain erilaista. Oli yllätys, kuinka suuri osa esityksistä oli solo- tai duettopohjaisia. Pettymyksenä kuoron esitysten musiikki tuli taustanauhalta, joka selvästi sisälsi myös joitakin lauluosuuksia. Muuten loistavista esityksistä jäi osittain hieman play back -tyyppinen vahamainen maku.


Irrottelua floridalaisittain


Fort Lauderdale Gay Men's Chorus -kuoron miehet mustissa


floridalaiskuoron miehet cowboy-lookissa


Fort Lauderdale Gay Men's Chorus irrottelee

Upeita floridalaiset vieraat kuitenkin olivat. Edes mustat puvut eivät kahlinneen 37 ammattitaitoisen laulajan selvästi riemulla tehtyä esitystä. Kuoron tanssijoiden ammattitaitoiset koreografiat ja eri-ikäisten kuorolaisten rautainen ote hallitsi esiintymissalia koko esityksen ajan ja viimeisenä tarjotun We are Family -kappaleen yleisö taputti seisten.

Fort Lauderdale Gay Men’s Chorus esiintyi pitkän historiansa pohjalta Out’n loud -kuoroon verrattuna vahvasti ja oli jo selvästi maailmantasoa. Kuoro on perustettu vuonna 1986.

Kuoron esiintyminen oli vähällä peruuntua Ruotsissa lennonvalvonnassa ilmenneiden tutka-ongelmien johdosta. Onneksi saimme mainiona esiintymistilana toimineeseen Stoaan kaksi omalla erityisellä tavalla erinomaista kuoroa. Yhteiskonsertti tuntui tunnelmaltaan moninaisuuden ylistykseltä.

Toivotaan, että maamme järjestöistä tai kuorosta löytyy energiaa tulevaisuudessa järjestää vastaavia tilaisuuksia. Olettaisi, että joku maan hlbt-ravintoloista tajuaisi järjestää kuorolle esiintymisen, tai muuten hyödyntää taitavaa ja kiinnostavaa esiintyjäryhmää.

Out’n loud seuraavan kerran 1.7.2006 Helsinki Pride 2006 -tapahtumassa, 17.8. Art goes Kapakka ja 24.8. Taiteiden yö.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!