Windows vs Linux

  • 1 / 16
  • Nalle Karhunen
  • 22.1.2002 11:12
Joka puolella väännetään kättä siitä kumpi on parempi käyttöjärjestelmä - Linux vai Windows. Mielestäni Windows on hyvä, kun pysytään kotikäytössä ja koneen ei tarvitse välttämättä tarvitse jäpittää pystyssä yhteen menoon viikkoja tai kuukausia. Mutta kun mennään sille tasolle, että koneelta vaaditaan vakautta ja prosessien hyvää hallintaa raskaassakin ajossa, niin Windowsin voi siinä vaiheessa unohtaa. Jos ei nyt ihan kaikkia, niin ainakin 95 version ja kaikki siitä johdetut palikat (98, 98SE, ME). Näillä on siinä vaiheessa käyttöä lähinnä vain pelikoneena.
Joo, eri käyttöjärjestelmät eri hommaan. Toimistokäyttöön ja nykyään kyllä pelaamiseenkin toimivat 2000 ja XP käyttöjärjestelmät hienosti, NT menee vielä toimistokäytössä. 95/98/ME koneet lähinnä vain koti-pelikäyttöön näiden epävakauden takia. Unix taas on enemmän palvelinkäyttöjärjestelmä, vaikkakin osa palveluista joudutaan edelleen ajamaan Microsoftin käyttöjärjestelmillä. Ainoa mihin 95/98/ME sopivat jotenkin, on print-serveri jossa kyllä toimii hienosti, mikäli ei ole kovin suuri verkko kyseessä. Spoolaukseen kun pystyy vitosen taskulaskinkin suht hienosti.

Ongelma, ja yksi monista syistä miksi Unix tulee niin tarpeelliseksi monessa asiassa, on sen etähallittavuus. SSH yhteys mahtuu hienosti GSM-dataan ja toimii vuorenvarmasti, graaffisiin etähallintoihin kun menee kaistaa enemmän, ja ne vaativat lisäksi aina clientin ja server-softan joka maksaa maltaita.
  • 3 / 16
  • Pallokala
  • 13.4.2002 19:31
Minulle Linux edustaa ennenkaikkea vapautta ja
inhimillisyyttä. Siinä, että voi käyttää softaa joka
ei maksa kenellekään mitään ja on tehty kaikkien
vapaaseen käyttöön, on jotain kovin arvokkaan
tuntuista verrattuna melkein kaikilla muilla elämän
aloilla jylläävään kaiken rahallistamiseen.
Etsipä Windowsille vaikka roskapostisuodatinta.
Kaikki naurettavimmatkin yritelmät ovat poikkeuksetta
jotain $50 sharewarea. Linux tuo vähän lohtua tässä
ylikaupallistuneessa maailmassa, jossa Kopiostot
räpsäyttelevät jo sakkoja yksittäisille ihmisille vanhojen
laulujen sanojen julkaisemisesta netissä vaikka niitä
ei enää mistään muualta saisi ja vaikka niiden
julkaisemisesta ei tekijälle olisi todellisuudessa
mitään haittaa.
Itsekin mielelläni luopuisin Windowsin käytöstä, mutta kun toistaiseksi asiakaskunnalla on valtaosin Windows-pohjainen käyttis, eikä kunnon multimedia-kehitysympäristöjä vielä Linuxin alle ole. Heti kun sellainen löytyy, vaihdan käyttistä kyllästyneen W:n "Tärkeisiin päivityksiin" jotka tuntuvat saavan enemmän tuhoa aikaan kuin hyötyä.
Kukaan ei ole vielä puhunut mitään Macintoshista. Mulla on sek Windows että Macintosh -kone ja mäkin kanssa en ole juurikaan joutunut tappelemaan, mutta windows on perseestä. Voi sanoa, että ei päivääkään ilman että jokin paikka remppaa. Siksipä olenkin pikkuhiljaa siirtänyt tärkeimmät tiedostoni ja hankkinut tarpeelliset ohjelmat mäkkiin. Kohta lentää koko masiina roskiin. Ehkä se on hyvä pelikoneena jos muuta ei tarvitse tehdä, mutta työkoneena (kuvankäsittely ym. vähän raskaampi) sillä ei tee mitään. Ohjelmien ja päivitysten ym. laajennusten ja korttien hinnalla olisin saanut jo vaikka kuinka monta kunnon mäkkiä.
Linux-version saa myös Mcintoshiin. Mikä parasta, ei tarvitse olla mäccärin tiukasti sidotussa maailmassa. Ja ohjelmia saa Linuxiin ilmaiseksi. Hyvää on sekin, että Linux kehittyy kaikkine osa-alueineen koko ajan. Ilman mitään markkinointitestejä jne. kuten Microsoftilla
Jo tämä Windows vs Linux vastakkainasetelma on omiaan kiihdyttämään omasta mielestäni tarpeetonta keskustelua kahden täysin erilaisen käyttöjärjestelmän sovelutuvuudesta kaikkiin mahdollisiin tehtäviin. Eikö se asia kuitenkin ole niin, että järkevä ihminen valitsee eri järjestelmän erilaisiin tarpeisiin ja jos nyt jotain kohtuu vaivalla sattuu saamaan "ilmaiseksi" Linuxilla niin sehän on vain positiivistä.
Niin on, jotkut pitävät linuxia kiinni ketjussa itseään ja eikä luovu siitä kokonaan ja väittää että tää oo paras...sama koskee wintoosaan... :)

Parempi pitää molemmat käyttöjärjestelmää samassa konessa kuten mäkin tein, niin vaihdan toiseen kun tarvitaan :) esim pelata kivaa peliä ;)

Kokeile Suomi24 :n keskustelupalstaa, siellä on hirveesti sotaa wintoosan ja linuxin välillä että niissä riittää lukemista ja nauramista ;D

T Jukkis (sä ehkä tunnet mua :) )
niin, sitä ei voi tajuta miksi ihmiset kantavat rahaa ökyrikkaan windowsomistajan bill gatesin kukkaroon kun vaihtoehtona on ihana, toimiva, kaunis, tehokas MacOs, joka nykyään on jopa verkoon liitettynä yhteensopiva windowsmaailman kanssa. Maksaahan se macossikin jotain, mutta rahalle saa tosiaan vastiketta. ja mäkkiä on siis niin helppo käyttää ettei ole tottakaan. saan jatkuvasti asiakkailtani windowsissa tehtyjä dokkareita ja availen niitä mäkilläni sujuvasti, ilman windowsia voi siis elää ja eläminen olisikin huomattavasti terveellisempää ilman windowsia. terveysviraston pitäisi määrätä windowsiin varoitus: tämän käyttöjärjestelmän käyttäminen vaarantaa mielenterveytesi ja hermosi voivat myös järkkyä. on mulla macossin kanssa tosin muutaman kerran hermot menneet, mutta silloinkin osasyynä on ollut itseaiheutettua hermojenkiristystä. sitä paitsi macossin luoja ja kehittäjä steve jobs on söpö. ja söpöydestä puheen ollen herra darude (itse söpöys) vääntää sävellyksiänsä mäkillä.
Kirjoitan tämän tuliterällä RedHat Linux 8.0:lla. Onhan tämä vielä keskentekoisen oloinen sieltä täältä, mutta viimeisten 12 kuukauden aikana RedHat on ottanut Windowsia kiinni ällistyttävän paljon. Seuraavat 24 kuukautta tulevat tätä vauhtia merkitsemään Windowsin jäämistä Linuxin jalkoihin teknisesti ja toiminnallisesti.

Linux tulee kovaa vauhtia muihinkin koneisiin kuin näihin peltilaatikoihin, joita PC:ksi kutsutaan. Ensimmäiset Linux-kämmenmikrot ovat markkinoilla eikä Linux-kännykkäkään ole enää kaukana.
Viimeksi kun unixia käytin (muutama vuosi sitten) oli ongelmana seuraavat:
'a) fontit oli mitä oli, TT- tai adoben fontteja ei saanut sopimaan (ainakaan sellaisenaan).
b) ohjelmien asennus oli tuskaista, ne piti kääntää koneen kielelle tekstitiedostoista, ja aina kääntäjä löysi jotain, mistä valittaa --> ei kääntynyt, jos ei muuta niin käyttäjäoikeuksia ei ollut tarpeeksi tms.
c) Excell, Word, CorelDraw ym. ohjelmat. eivät löytyneet unixille.
d) uusimmat pelit eivät toimineet unixissa
e) ohjelmien Help-systeemi oli alkukantainen (F1 ei toiminut)
f) Ääkkösistä oli turha haaveilla, kaikilla ohjelmilla oli oma ääkkösten esitystapa, yhteensopivuusongelmia.
g) piraattiversioita ohjemista ei ollut saatavilla ollenkaan samaan tapaan kuin Wintoosalle
h) lisälaitteiden asennus oli hankalaa kun laitevalmistajilla ei ollut unix-drivereita laitteilleen
i) yksinkertainen korppuaseman luku oli helvetin hankalaa. Windows-yhteensopivan korpun kirjoitus piti erikseen varmistaa tietyillä lisämääreillä.
j) unix-ohjelmilla ei ollut yhteisiä copy-paste -standardeja. Jos yritit pasteta jotain vähänkin simppeliä txt-dataa vaikeampaa (esim. kuvaa), jäi pasteaminen haaveeksi. Tekstinkäsittelyohjelmat pystyivät insertoimaan kuvia vain .eps -tiedostoina, joiden jouhevaan tulostamiseen tarvittiin joko postscript-yhteensopiva printteri, tai GhostScriptin tapainen lisäohjelma (ja taas fontit olivat ongelma). Kuvan editoiminen oli hankalaa.
k) ympäristöstä johtuen (koulun mikroluokka) unix-koneet jämähtivät yllättäen, kun joku muu samaa konetta käyttävä heitti kehiin megalaskennan. Tällöin esim. törkykuvat jäätyivät ruudulle kaiken kansan ihailtavaksi --> suuria henkisiä kärsimyksiä! :)
L) Oli vaikea saada selville, mitä ohjelmia unix-koneisiin oli asennettu. Ohjelmat löytyivät yleensä sattumalta kovalevyjen tiedostoja selaamalla. Asiaa piti aina udella kuninkaan virkaa toimittavilta unix-guruilta.

Eli tällaisia miinuksia. Toisaalta netti tuntui latautuvan unix-ympäristössä yleensä Wintoosaa jouhevammin.
Mitä sinä etelän mies kärsit? Ota Ossi (macos)! Se on hyvä.
Ja hei, korput ja lerput kuuluu jo ihan toiselle vuosituhannelle. Masokistin valinta on tietysti peesee. Emmä mitenkäään haluu mainostaa, mutta kun on vaihtoehto....
Hm.. mitäs tässä kirjoittelen.. jeps. eka kertaa koskin linuxiin oli se debian 3.0, asennus hankalaa kunnes osasin suorittaa sen loppuun asti ja toimivuus ok, mutta startx käynnistyminen jäi siihen mustaan ruutuun :(

Seuraavaksi oli redhat seiskaa, it-linux 2000, niin se on aika yllätäväksi oli helppo asennus, käytettävyys kde:ssa aluksi tökkii, parissa kuukaudessa oppii nämät asiat.

Ja lopuksi luovuin isdn-kortin toimivuuden aikaansaamista :( josta syystä isdn-config ei toimi redhat 7.0:ssa. Ainoastaan modeemilla surffaan netissä 15-30 minuutiksi. Windowsin puolella surffailin isdn:lla koko päiväksi.

Kokeilin toissapäivänä vähän uutta versiota 7.2, it-linux 2001, kas kas isdn toimii ja pääsin nettiin :) ja miinusta: konevanhus hyytyy :( liian raskas pyöriä, joten asensin takaisin redhat seiskaan ja sujuvasti toimii koko järjestelmä samoin kde 2.0 ja gnomekin myös vaikka on siinä bugeja.

Mitä mä tässä sanoisin, pidän molemmat käyttöjärjestelmät samassa koneeessa ja jonana päivänä saisin tuon hiton isdn-kortin toimimaan ja oppinut jotain miten asennetaan ohjelmia linuxiin niin luopuisin windowsia kokonaan pois.

Tänä aamuna windows herjas muistin loppumista vaikkei ollut aikaisemmin herjannut kun oli useita ohelmia auki. Taas on jotain edessä... :(

Linuxissa ei herjannut :)

Sanoisin tässä että Linux on ainoa asia mitä on oli tullut mun kohdalleni, se on mielestäni paras käyttöjärstelmä vaikka siinä on muutamia asioita puutteita, asentamista jne... kuten edelline kirjoittaja sanoi että Linux tulee kovaa vauhtia muihin koneiisiin niin totta se on.

Jos saan josta rahaa upouuteen tietokone niin asentaisin uusin linux-versio ja siitä vaan käyttämään useita vuodeks eteenpäin :)

Ps. Uuteen koneeseen en asenna windowsia, cd-levyt joutaa pölyttymään hyllyssä :)

Suosittelen kokeilla erilaisia käyttöjärjestelmiä ja katsoa mikä niistä sopii hyvin "teidän käteenne" :)
jos joku on joskus kuullut puhuttavan käytettävyydestä (usability) ja tuntee vähän em. käyttiksiä, on sanottava että Windows on valovuosia Linuxin edellä! Linuxista huomaa, että se on nörttipoikien nörttipojille tekemä. En haluaisi kantaa pennejäni billgatesin kukkaroon, mutta kun se vaan on NIIN PALJON helppokäyttöisempi.
No mainostetaan nyt vielä kerran Mac OS X:ää. Se on helppokäyttöinen ja myös aito Unix, jos lukuisille unix-työkaluille ja open source -ohjelmille (esim. GIMP) on tarvetta. Vaatii valitettavasti Applen koneen joten taitaa olla varteenotettava vaihtoehto ainoastaan uuttaa konetta hankkiville. Niille jotka ovat konetta hankkimassa, suosittelen tutustumista myös tämän puolen tarjontaan, etenkin kannettavista löytyy tyylikkäitä vaihtoehtoja PC-koneille.
"Minulle Linux edustaa ennenkaikkea vapautta ja
inhimillisyyttä..."

Samalla logiikalla pelkästään Ylen TV-kanavat edustavat vapautta ja inhimillisyyttä ja kaupalliset TV-kanavat ovat kaikkea sitä vastaan.

Linux on hyvä käyttöjärjestelmä mutta sen käyttäjä joutuu maksamaan Linuxin käytöstä tavalla tai toisella siinä missä Windows-käyttäjä käyttöjärjestelmästään.

Aina joku saa elantonsa Linuxista, halusit sitä tai et.