Homovuosi 2010

  • 1 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 3.1.2011 20:41
TV 2:n Suuren Homoillan jälkeen SMO nimesi kuluneen vuoden homovuodeksi. Aiheesta keskusteltiin silloin oheisen linkin ketjussa.
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=20&thrdid=9195

Olisi kenties oikea aika miettiä sitä, oliko Priden kaasuiskusta ja Suuresta Homoillasta sateenkaariväelle lopulta hyötyä vaiko haittaa. Toki homot ovat olleet puheissa esillä kyllästymiseen asti. Puhetta päittemme yli on kuultu. Jotkut homot ovat olleet myös julkisuudessa. Luterilainen kirkko sai tahtomattaan siipeensä ja pahasti. Pidän edelleen kirkkoa sijaiskärsijänä kristillisdemokraattien poliittisessa pelissä.

Mitä muuta homovuodesta seurasi kuin iso homohaloo? Onko asemamme tässä yhteiskunnassa muuttunut viime vuoden aikana?
Kirkoa ei voi pitää kristillisdemokraattien vuoksi sijaiskärsijänä. Evankelisluterilaisella kirkolla on nyt oma syynsä olla puheissa, kun sen ylin päättävä elin, eli kirkolliskokous, jota kutsutaan myös kirkon eduskunnaksi, päätti syksyllä kieltää homopareilta siunauksen, eli Jumalan armon välittämisen, ilon. Tilalle tarjotaan vapaamuotoista ja papeille täysin vapaaehtoista rukoushetken järjestämistä. Mielestäni tämä päätös oli vaikuttavuudessaan monta kertaa järkyttävämpi, kuin homoillassa yksittäisiltä henkilöiltä kuullut kommentit, koska päätöksen taustalla on jäsenistön kollektiivinen päätös.

Jokin aika sitten oli lehdessä artikkeli, jossa kirkonväki kummeksui, ellei myös paheksunut, että nykyisin vihkitilaisuuksiin toivotaan sellaista musiikkia, jota ei voi pitää kirkollisesti arvokkaana. Toivotaan esim. Europen Final Countdownia, Tähtien Sodan pääteemaa, yms. rallatuksia perinteisten häämarssien sijaan. Tämä, ja toisessa ketjussa esille tuomani epäkristillisen "kasteen" yhteydessä kummin julistaminen, ovat esimerkkejä siitä, että nuoret ihmiset eivät nykyään oikein ymmärrä mikä kirkko on. Halutaan vain kirkon ulkoisesti raflaavan ja juhlallisen näköisiä elämyspalveluja ja rooleja. Tai sitten niitä palveluita käytetään vain, koska se on kulttuurillinen tapa olla normi-ihminen tässä maassa.

Eräs syvästi katolinen henkilö totesin minulle kerran, että se, että kirkko vastustaa homoparien siunaamista, ja että jotkin papit eivät vieläkään sulata naispappeutta, tai että paavi ei suosi ehkäisyä, eivät ole tasa-arvo- tai terveyssyitä. Ne ovat kirkollisia oppeja. Kirkossa ei tarvitse olla näiden oppien vuoksi tasa-arvoa tai terveyspolitiikkaa niin kuin maallinen yhteiskunta sanat tasa-arvo ja terveysoppi käsittää. Kirkolliset opit ovat kuin formaatti-TV-ohjelman käsikirjoitus. Kun se on kerran luotu, sitä on hiton vaikea muuttaa. Kirkolla käsikirjoitus luotiin tuhansia vuosia sitten aikana, jonka yleinen moraalikäsitys ja etiikka jossain Välimeren ympäristössä eivät ole enää yhdenmukaisia valistuneen nykyihmisen käsitysten kanssa.
  • 3 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 4.1.2011 16:58
Statistin perusteellista ja perusteltua kommenttia miettiessäni ajattelen, että molempi pahempi. Niin Räsäsen puheet kuin kirkolliskokouksen päätöksetkin ovat homojen kannalta vahingollisia ja vääriä, sekä lähimmäisenrakkauden käänteiskuva.
  • 4 / 6
  • Rox2010
  • 6.1.2011 22:41
Mitä arvelette, tuleeko kd:n kannatus lähestyvissä eduskuntavaaleissa nousemaan hurjasti, vaiko jonkin verran? Sekä kepussa että kokoomuksessa on runsaasti porukkaa, jotka eivät hyväksy sukupuolineutraaleja avioliittoja yms. vaikka kys, puolueiden johto niitä kannattaisikin. Veikkaan että kd tulee hyötymään viime kuukausien tapahtumista.
  • 5 / 6
  • mapleapple
  • 7.1.2011 9:21
Valitettavasti KD:n kannatus taitaa tulla nousemaan. Räsänen on (erään nimeltä mainitsemattoman puoluejohtajan tavoin, joskin pienemmässä mittakaavassa) karismaattinen ja näkyvä hahmo suomalaisessa politiikassa ja vetoaa varmasti konservatiivisempiin kansalaisiin jotka näkevät hänet ja kristillisen uskon uhrina homokeskustelussa ("Itken mieheni sylissä, buhuu, jne.") Maltillisemmat kristillisdemokraattien kannattajatkin löytävät varmasti ehdokkaansa, jos Päivi ei kolahda.

Joka tapauksessa toivon että äänestysprosentti nousee. Rasittavaa kuunnella ihmisiä joiden mielestä kaikki on huonosti mutteivät kuitenkaan viitsi raahata luitaan äänestyskoppiin ja tehdä jotain muutoksen aikaansaamiseksi. Vaikka äänet menisivät "väärille" puolueille, on mielestäni silti hyvä että ihmisten mielipiteet saadaan kuulolle.
  • 6 / 6
  • Rox2010
  • 30.1.2011 18:15
"Onko asemamme tässä yhteiskunnassa muuttunut viime vuoden aikana?"
Lyhyesti: omasta mielestäni runsaasta keskustelusta on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa, jos on valittava jompikumpi. Ne loputkin peräkylien ihmiset huomaavat että me olemme todella olemassa. Muuallakin kuin Ruotsissa :))