Rekisteröity parisuhde ja avioliitto - eroja laissa ja käytännöissä
» Lainsäädäntö ja seksuaalivähemmistöt
Suurin ero rekisteröidyn parisuhteen ja avioliiton välillä lienee korjattu adoptiolain uusimisella, mutta ainakin sukunimisäännöt poikkeavat vielä. Viranomaisten käytännöissä lienee vielä parantamisen varaa. Entä muussa?
Musta se suurin epäkohta on siinä, että maistraatissa vihitään heteroparit avioliittoon mutta homoparien parisuhde rekisteröidään. Miksei kaikkia maistraatissa vahvistettuja liittoja yksinkertaisesti voisi kutsua rekisteröidyiksi parisuhteiksi.
Kannatan Irokeesin ajatusta...
Kannatan, kunhan niitä kutsutaan rekisteröidyiksi parisuhteiksi tms., eikä avioliitoiksi. Voisin kyllä sitoutua juridisestikin monogaamiseen liittoon, mutta en halua tukea juutalais-kristillisiä, heteroseksistisiä ja patriarkaalisia traditioita. Koetetaan nyt välttää täydellistä assimilaatiota.
Sehän jääpi nähtäväksi, miten tämä uusi laki ratkaisee hedelmöityshoidolla syntyneen lapsen vanhempien sosiaalietuudet. Periaatteessa vastasyntyneen adoptoidun lapsen kohdalla esim. vanhempainlomasäännökset ovat suht samat, kuin muidenkin lasten. Riippuu tietysti siitä, millä tahdilla adoptiot tullaan vahvistetamaan. Ainakin heteroparien käytössä lapsen syntymän jälkeen välittömästi oleva 18 arkipäivän isyysloma lienee mahdoton. Vanhempainlomalle voi jäädä 105 vrk:n kuluttua äitiysrahakauden alusta (joka alkaa 30 vrk ennen laskettua aikaa) ja sitä voi pitää 158 vrk. Tänä aikana päätös siitä, kumpi lasta hoitaa kotona, riippuu kokonaan siitä, onko perheen sisäinen adoptio ehditty vahvistaa. Jatkuuko vanhempainrahakausi molempien osalta koko 158 vrk, ei ole ainakaan minun tiedossani. Täysadoptiossahan puolisot voivat vapaasti valita kumpi lasta hoitaa, ja vanhempainrahakausi kestää 234 vrk (on siis hieman lyhyempi). Heterojen kohdalla toisen puolison synnyttämä mutta luovutetuilla sukusoluilla alulle pantu lapsi on tässä kohtaa samassa asemassa, kuin biologinen lapsi.
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta muistelisin jossain vaiheessa lukeneeni, että rek.parisuhteen yhtenä ehtona on, että vähintään toinen on kirjoilla Suomessa. Kuinkas käy pitemmällä ulkomaankomennuksella olevalle suomalaiselle, joka haluaa rekisteröityä ulkomaalaisen miehensä kanssa? Loman aikana hommaa ei voi hoitaa, kun ei ole sitä pysyvää osoitetta Suomilandiassa ja KELA:ltakin tullut kauan sitten viesti, että ei kuulu enää Suomen sairasvakuutukseen piiriin, kun verotkin menevät muun maan kassaan.
Ovatko vaatimukset samat heteroille? Tuttavapiirissänikin on thaivaimoja, jotka käytettiin lomalla Suomessa maistraatissa ennen yhteistä, ja suht pysyvää paluuta Thaimaahan.
Toivottavasti olen väärässä.
Hyvä kysymys; en ole huomannut tarkemmin selvittää eikä ole nyt kirjallisuutta käsillä.
Aivan oikein Rekkarilaissa § 10 edellytetään kansalaisuutta ja kotipaikkaa Suomessa ainakin toiselta puolisolta. Avioliittolaissa nämä asiat on paljon sekavammin enkä ole niihin kovin tarkasti perehtynyt. Siinä kuitenkin esim. mainitaan mahdollisuus solmia avioliitto Suomen diplomaattiedustustossa, mutta en tiedä miten se tapahtuu tai keillä on siihen oikeus.
Ulkomaalaislaissa on sentään selvästi sanottu: "Perheenjäseneksi katsotaan myös samaa sukupuolta oleva henkilö, jos «parisuhde» on kansallisesti rekisteröity." Siis Suomessa tai jossain muussa maassa, missä se on mahdollista.
Periaatteessahan rekkarilain oikeusvaikutukset on samat kuin avioliitossa, joten soveltuvin osin voisi hakea mallia heterosuhteista. Miten ulkomailla asuvat solmivat avioliittonsa, esim. rauhanturvaajat tai diplomaatit? Epäilen, että pitää noudattaa jomman kumman puolison kotipaikan lainsäädäntöä ja viranomaisia.
Jeps, tuosta lueskelin itsekin, että Suomessa rekisteröintiin toisen osapuolen tulee olla kirjoilla Suomessa ennytmuistakuinkakauan. Eli ulkomailla asuvalla suomalaisella ja tämän muunmaalaisella puolisolla olisi ongelmia...hyväksytään myös samantyyliset paikalliset rekisteröinnit, eli mm. Ruotsissa ja Saksassa saisi mennä yhteen paikallisen byrokratian kautta ja se hyväksyttäisiin Suomessa. Mutta ei koske kaikkia maita, katselin että mm. Espanjassa saisi mennä ihan naimisiinkin paikallisesti mutta sitä avioliittoa ei tunnustettaisi Suomessa...
Heteroiden vastaavista en tiedä.
Käsittääkseni ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot katsotaan Suomessa rekisteröidyn parisuhteen veroisiksi. Tämä koskee mm. Espanjaa ja eräitä lähempänäkin meitä olevia maita.
Viimeksi kun katsoin, reilu vuosi sitten, oli listattu maat joiden avioliitot/parisuhteet katsotaan samanveroisiksi Suomen kanssa, näitä olivat pohjoismaat, Saksa ja muistaakseni Hollanti ja Belgia. Mm. Espanjaa tai Vermontia ei oltu mainittu. Saattaisi olla että näitäkin voisi virastoissa selitellä ja jos byrokraatti on myötämielinen niin hyväksilukee, tai sitten ei käy.