Helsinki Priden suojelija Sinnemäen kannanotto

  • 1 / 6
  • Liáina
  • 27.6.2008 14:08
Helsinki Pride 2008 -tapahtuman suojelija kansanedustaja Anni Sinnemäki:
SEKSUAALIVÄHEMMISTÖJEN OIKEUDET ULKOPOLITIIKAN ASIALISTALLE

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolten moninaisuutta juhlistava Helsinki Pride -tapahtuma huipentuu lauantaina. Tapahtuman suojelijana toimii vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki.

- Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutuminen on ollut Suomessa pienten askelten politiikkaa. Suunta on oikea, mutta korjattavaa riittää edelleen. Laki samaa sukupuolta olevien parien mahdollisuudesta rekisteröidä parisuhteensa meni läpi vuonna 2001. Nykyisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu perheen sisäisen adoption salliminen perheille, joissa vanhemmat ovat samaa sukupuolta. Tämän tavoitteen toteutuminen on tärkeää ja vastaa näissä perheissä elävien lasten etua, sanoo Anni Sinnemäki.

- Kaikilla pareilla on oltava samat oikeudet avioliittoon ja lasten adoptointiin. Suomeen on saatava sukupuolineutraali avioliittolaki. Lainsäädännön tehtävä ei ole erotella ja puuttua aikuisten ihmisten väliseen rakkauteen, Sinnemäki toteaa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat edelleen paljon vainoa ympäri maailmaa. Anni Sinnemäki on aiemmin osallistunut Pride-tapahtumiin Riiassa ja Varsovassa tukeakseen Itä-Euroopan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista.

- Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva saattaa joutua vankilaan yli 70 maassa. Seitsemässä maassa voi saada jopa kuolemantuomion. Suomen on pidettävä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista esillä ulkopolitiikassa. Vainon kohteeksi joutuminen seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisen vuoksi on selkeästi katsottava myös turvapaikan perusteeksi, Sinnemäki vaatii.


Lisätietoja:
Anni Sinnemäki
puh. 050 511 3166

Anni Sinnemäen puhe Helsinki Priden avajaistapahtumasta on kuunneltavissa osoitteessa:
http://ranneliike.net/galleria.php?alue=pride2008
  • 3 / 6
  • Pora-liike
  • 28.6.2008 21:48
"Polii"-alkuisissa ammateissa saa valita työkohteet itse.
Minulle Pride-viikko huipentui perjantaina sateenkaarimessussa, jossa hbt-kansa tuotiin hartaudessa Jumalan eteen.

Mitä tulee Priden suojelijan Sinnemäen ajatuksiin, niin en näe, että yhteisten oikeuksiemme puolustaminen olisi keneltäkään tai miltään pois.
martin kirjoitti: "en näe, että yhteisten oikeuksiemme puolustaminen olisi keneltäkään tai miltään pois."

Ei olekaan, mutta voidaan miettiä, kuka on se, joka määrittelee tehtävät. Itse kyllä järjestössä toimineena tykkäsin helpoista tehtävistä pään seinään hakkaamisen sijasta. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin vuosikymmeniä kestävä väsytystaistelu juristeriaa ja byrokraatteja vastaan.

Poliisin passiivisuus kansalaisten suojelemisessa olisi yksi kehitettävä asia. Helsingin Sanomissa oli mielipidekirjoitus, jossa ihmeteltiin poliisin lepsua otetta narkkeihin, kun taas bingobangomaassa suomalaisfirman ottamiin lahjuksiin tai vähäisiin ylinopeuksiin puututaan raivokkaasti. Oletettavasti heterokin huomaa poliisin oudot työtavat.

Pink Black Blockin porukassa ruohikolla istuskellessani vaihtaessani elämänkokemuksiani vahvistui oma uskomukseni, ettei poliisi tule paikalle eikä puutu mihinkään muuallakaan Suomessa.

Suomi on väkivalta -ja murhatilastoissa muun Itä-Euroopan tasolla. Johtuisikohan tämä poliisin toimimattomuudesta.

Työelämästä on tehty Jukka Lehtosen ansiokas tutkimus, mutta epäilen että prekaarisissa ammateissa syrjintä on suurempaa kuin kokoaikaisessa vakinaisessa työssä. Samoin jos venytät sukupuoliroolirajoja, niin silloin saatat tulla syrjityksi työelämässä.

Minulla on vain tällainen tieto Belgiasta: " More than 80% of the
female-to-male transsexuals had found employment (significantly more
after than before SRS-McNemar test: N = 22, P = 0.012), while the
employment rates for the male-to-females had not changed after SRS (N =
35, P = 0.774). No fewer than 14.8% of the female-to-males and 17.1% of
the male-to-females had been unable to find a job, which was above the
rate of unemployment in the general Belgian population. Altogether
16.1% had lost their job during the sex reassignment therapy: 20.0% of
the male-to-females and 11% of the female-to-males."

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000019&conference=4500000000000861&posting=22000000022510546

Suomessa tällaista tutkimusta ei olla tehty. Valtio kaiken lisäksi Suomessa harrastaa tempputyöllistämistä, joten vähemmistöjenkin työllisyysluvut saadaan korjattua kun pistetään nämä euron tuntipalkalla punomaan pajukoreja. Vain fiksumpi tutkija huomaa vedätyksen. Pitää osata tehdä oikeita kysymyksiä.
Kiitos, Pora-liike!

Setassa tehtävät määritellään niinkuin yhdistyksen yleiskokous ne yhteisesti sopii. Jokainen setalainen (kukapa muukaan?) voi vaikuttaa sopimuksiin, mutta ei yksinään tai vähemmistönä pakottaa mihinkään tiettyyn muottiin. On selvää, että kaikki eivät ole tyytyväisiä - edes Setassa. Kyse on kuitenkin kompromisseista, johon on demokratiassa oltava valmis. Myös kielteinen ja myönteinen kritiikki on minusta tärkeää - sekä sisäinen että ulkoinen. Mikään järjestö ei rakennu hyvin, jos kritiikki jätetään huomioimatta.
Minusta on ylipäänsä vaarallista puhua oikeiden kysymysten kysymisestä. Kaikki kysymykset ovat oikeutettuja ja hyviä. Me itse teemme subjektiivisia valintoja painottaessamme tiettyjä kysymyksiä. Näin myös kysymyksen kuulija.Puhumme aina hiukan toistemme ohi. Tämä on hyvä muistaa tehdessämme yhteisiä kompromissejä. Tähän sisältyy myös se, että joku ei halua olla osa noita yhteisiä kompromissejä.
Minulle tärkeää on Jumalan valtakunnan etsiminen. Monen voi olla vaikeaa ymmärtää sen takia kysymyksiäni ja vastauksiani.
Jokaiselle kysymykselle on paikkansa - sekä Setassa että sen ulkopuolella. (Vastauksiin - jos niitä on - en ota kantaa, sillä en millään tavoin edusta Setaa enkä tässä aio ryhtyä kirjoittamaan Setan ulkopuolista kritiikkiä.)

Pitäisiköhän minun olla mukana PBB:ssa