Täyttä elämää vanhempanakin

  • 1 / 5
  • vaeltaja2006
  • 15.6.2008 11:49
Uusi Voltti-lehti elää ajassa mukana. Seta päätti viime syksynä, että toimintasuunnitelmassa huomioidaan vanhenevat homot ja lesbot. Voltissa haastatellaan kolmea veteraania: JuhaniViherlahtea, Veli Hyväristä ja Lauri Partasta. He kaikki olivat vielä 1950- ja 1960-luvulla rikollisia. Homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistui vuonna muistaakseni 1971. Juhani ja Veli olivat mukana jo Psyke ry:n toiminnassa 1960-luvun lopusta alkaen. He ovat seuranneet neljän vuosikymmenen ajan homoliikkeen vaiheita aitiopaikoilta.

***

Juhani Viherlahti muistelee, että rikollisen kauden jälkeen hän oli vielä sairas ja syntinen. Mutta parisuhde on kestänyt 35-vuotta. Nyt hän on 66-vuotias, aviomies 6 vuotta nuorempi. Juhanin elämässä on ollut myös lapsia. Kaksi veljestä on ollut epävirallisina kasvatuslapsina, kun poikien vanhemmat erosivat. Joskus 1990-luvulla Juhani kertoi Ylen radiodokumentissa tästä kasvatusvanhemmuudestaan. Asia oli sen verran kiinnostava, että tuo dokumenttiohjelma lähetettiin Suomen edustajana vuotuiseen Prix Italia -radio- ja tv-kilpailuun.

Minulle uusi asia oli se, että Juhani on käynyt läpi kaksi syöpäleikkausta. Se on varmasti ollut kasvun paikka. Ja tuossa iässä muutenkin on hyvä valmistautua tulevaan poislähtöön: testamentit ja dokumentit kuntoon. Hän on myös jo aikoja sitten alkanut taloudellisesti varautua eläköitymiseensä, joten se puoli on kunnossa.

Juhani kokee nyt olevansa aikuisempi kuin ennen. Hän on myös tyytyväisempi elämäänsä. Tekemistä riittää pariskunnan yhteisessä firmassa, ja kuntoa pidetään yllä kuntosalilla ja lomalla patikkaretkillä vuoristossa. Hän uskoo, että tämä ikäluokka ei vielä muuta "iltaruskon ukkokotiin", mutta sen aika varmaan tulee ennen pitkää. Ranneliikkeen aktiivikirjoittajien joukossa JuhaniV on yksi peruspilari. Hän on taitava kirjoittaja, välillä ilkeä ja välillä hauska. Ja hän ei ole moksiskaan kateellisten ihmisten panetteluista.

***

Toinen veteraani on Veli Hyvärinen (67), entinen Psyken puheenjohtaja. Hän on Leppävirroilta maatalon poika. Hän tuli Helsinkiin 1969 sopivasti Psyke ry:n puuhamieheksi. Myös Setassa on tullut toimittua. Hän kirjoitteli varsin vaativia kulttuuri-aiheisia juttuja aikoinaan Seta-lehteen. Muistan mm. Holapan haastattelun. Ja taisi hän joskus julkaista omia runojaankin, ellen väärin muista.

Voltin haastattelussa Veli kertoo hieman rakkaussuhteistaan. Ne ovat ollet pitkiä, 13 ja 20 vuotta. Nytkin on menossa suhde jonkin verran nuoremman miehen kanssa. Ikäero ei haittaa, koska vain ruumis rapistuu, mieli säilyy nuorekkaana. Sitä eivät nuoret useinkaan tajua. Vanhetessa ruumis rappeutuu, ja sitä on monen ikämiehen vaikea hyväksyä. Usein vain nuoria pidetään fyysisesti viehättävinä.

Hän itse on hyvässä kunnossa ja liikkuu paljon. Homojen vanhainkoti ei ole hänen vaihtoehtonsa, mutta joillekin muille se voisi olla hyvä ratkaisu.

***

Lauri Partanen on 68-vuotias. Hän tuli pohjoisesta 1970-luvulla ja on toiminut vaatealalla. Eläkkeelläkin ollessa hän käy lauantaisin auttamassa.

Hän oli naimisssa tullessaan Helsinkiin. Suunta muuttui kuitenkin vähitellen. Hän alkoi käydä Vanhan Kellarissa ja Gambrinissa. Ex-vaimoon on edelleen hyvät välit.

Hän elää omakotitalossa ja pitää puutarhatöistä ja luonnonkauneudesta. Takana on yksi ohitusleikkaus ja sokeriarvojen kanssa on ollut huolia. Lapset ja lapsenlapset pitävät jatkuvaa yhteyttä. Hän uskoo, että hänestä huolehditaan, kun se aika tulee.

***

Kolme miestä, kolme elämää. Lisää aiheesta uudessa Voltti-lehdessä.
vaeltaja2006 kirjoitti: "Hän on taitava kirjoittaja, välillä ilkeä ja välillä hauska. Ja hän ei ole moksiskaan kateellisten ihmisten panetteluista."

On vai? No, en minä ennenkään ole Voltti-lehteen uskonut.

"Veli kertoo hieman rakkaussuhteistaan. Ne ovat ollet pitkiä, 13 ja 20 vuotta."

Puolet elämästään parisuhteessa, niin kuin JuhaiV:kin.
Minä olen ehkä 10% elämästäni ollut parisuhteessa eikä se ole ollut oma valinta.
Viimeisen 10 vuoden aikana parisuhdetta ei ole ollut täyttä puolta vuotta.
Onkohan tämä yleinenkin suuntaus?

JuhaniV voi tuijottaa tätä minun kymmentä prosenttia ja vaikka noin 800 euron kuukausipalkkaani kunnes sarveiskalvot ovat liekeissä ja kysyä itseltään: ONKOHAN PORIKSELLA IHAN OIKEA SYY TYYTYMÄTTÖMYYTEEN?
  • 3 / 5
  • vaeltaja2006
  • 16.6.2008 8:10
Voltti-lehden haastattelussa ei käsitelty millään tavalla iäkkäämpien ihmsiten syrjintää HLBTI-ympyröissä. Ehkä haastateltavat eivät ole sellaista edes kokeneet.

Kuuntelin lauantaina ulkomaista gay-radio-ohjelmaa. Siellä kerrottiin telttailu- ja leiriviikosta homoille ja lesboille. Omassa teltassa tai sisämajoituksessa. Järjestäjä kertoi kaikenlaista ohjelmasta: patikointia, vierailuja lähikaupungeissa, jne. Entä kenelle leiriviikko on tarkoitettu? Kaikille homoille ja lesboille, 16-60-vuotiaille. (????). "Tai oikeastaan yläikäraja on 99", hän korjasi huomattuaan ikävän ikärasistisen mokan. Mutta kuka uskoo, että leirille tulisi joku yli 60-vuotias tämän kuultuaan. Iäkkäät, rumat ja lihavat joutuvat hyvin herkästi syrjinnän kohteiksi, vaikka kovasti ajetaan tasa-arvoa. Esimerkkini on ulkomailta.
  • 4 / 5
  • Geschwitz
  • 16.6.2008 18:32
Hmhn, parisuhde ei mitenkään takaa sitä että menisi hyvin eikä se ole hyvinvoinnille välttämätön. Siinä mielessä kunnon kuukausipalkka on paljon tärkeämpi.

nimim. kokemusta on
Rahalla voi ostaa seuraa - ei ystäviä, tietysti kohtuullinen säännöllinen tulo vanhanakin on tarpeen. Omaisuutta voi toki (ja kannattaa) hankkia, mutta jos sen hankkimisen johdosta menettää terveytensä ja pääoma hukkaantuu sitten terveydenhoitoon, se on sitten jo omaa tyhmyyttä. Elämä on lyhyt ja verottajan iso käsi yltää yllättävän pitkälle...