Kenestä Setan seuraava puheenjohtaja?
Hei kaikille!
Olen Tero Kankaanperä ja toimin Setan vaalivaliokunnan puheenjohtajana seuraavaan edustajakokoukseen saakka. Vaalivaliokunta on puolivirallinen toimielin, jonka Setan valtuusto on valinnut muutamana viime vuotena valmistelemaan hallituksen vapautuvien paikkojen täyttämistä edustajakokoukselle. Tehtävämme on ennen muuta kaivaa esille hallitusvastuusta kiinnostuneet ja pohjustaa valintaa kokousta varten.
Tiedän, että Ranneliike ei ole mitenkään Setaan sidoksissa oleva organisaatio, mutta tämä foorumi tavoittaa merkittävän osan suomalaista hlbt-yhteisöä. Keskustelun aihe on mielestäni hyvin tärkeä, sillä onhan Setan puheenjohtaja SE henkilö, joka useimmiten edustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä julkisuudessa. Setan hallitukseen valittavat henkilöt ovat toimintasuunnitelman ohella toinen tärkeä reitti vaikuttaa siihen millainen järjestö Seta on. Siispä lienee perusteltua tuoda keskustelu myös tälle foorumille.
Olen avannut tämän keskustelun myös Seta foorumilla (
http://keskustelu.seta.fi/viewtopic.php?p=253181#253181).
Setan hallinnosta
Seta on valtakunnallinen liitto, jonka jäseninä ovat paikalliset ja alueelliset yhdistykset (18,
http://www.seta.fi/fi/setafi5.htm). Jäsenet käyttävät Setassa päätösvaltaansa edustajakokouksessa ja valtuustossa. Edustajakokous päättää syksyisin toimintasuunnitelmasta, talousarviosta, hallituksesta ja tilintarkastajista. Edustajakokouksessa jäsenyhdistyksen edustajamäärä riippuu sen jäsenmäärästä. Valtuustossa jokaisella jäsenyhdistyksellä on yksi edustaja, jonka edustajakokous nimeää jäsenyhdistyksen esityksestä. Valtuusto päättää toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä.
Setan hallituksen valitaan kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä 6 jäsentä ja 2 varajäsentä, niin että vuosittain kolme hallituksen jäsentä ja yksi varajäsen on erovuorossa. Setan säännöt määräävät lisäksi, että "hallituksen jäseniksi ja varajäseniksi on valittava naisia, miehiä ja henkilöitä, jotka eivät itse katso kuuluvansa kumpaankaan mainittuun sukupuoleen niin, että puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä hallituksen varsinaiset jäsenet ja varajäsenet yhteenlaskien on hallituksessa naisia ja miehiä kumpiakin vähintään neljä henkilöä."
Edessä olevasta valinnasta
Setan hallituksen muodostavat tällä hetkellä
puheenjohtaja Juha Jokela (2008-2009)
varapuheenjohtaja Titti Laine (2008-2009)
hallituksen varsinaiset jäsenet:
Manne Maalismaa (2007-2008)
Johanna Pihlajamäki (2007-2008)
Saija Rankinen (2008-2009)
Jarkko Tontti (2007-2008)
Riitta Räihä (2008-2009)
Ted Urho (2008-2009)
ja hallituksen varajäsenet:
Veikko Halmetoja (2007-2008)
Saimy Swärd (2008-2009)
Erovuorossa ovat siis Manne Maalismaa, Johanna Pihlajamäki, Jarkko Tontti ja Veikko Halmetoja. Lisäksi puheenjohtaja Juha Jokela on valittu puheenjohtajaksi tietoisena hänen tahdostaan jättää tehtävä jo vuoden 2008 lopussa. Siis myös puheenjohtajan paikka on täytettävänä. Erovuoroisista hallituksen jäsenistä Manne, Johanna ja Veikko ovat ilmaisseet halua jatkaa hallituksessa. Reunaehtona tulevalle valinnalle on, että mieskiintiö säilyy. (Naiskiintiö säilyy tulevista valinnoista riippumatta jos ei joku ei-erovuoroinen nainen päätä jättää eroilmoitusta ennen kokousta.) Käytännössä, jos nyt hallituksessa istuvat jatkokaudella halukkaat valitaan uudelleen, on jäljelle jäävistä pj + 1 paikoista ainakin toisen oltava mies.
Tästä keskustelusta
Vaalivaliokunta haluaa tehdä työtään avoimesti, läpinäkyvästi ja keskustellen sekä hlbt-yhteisön että jäsenjärjestöjen kanssa. Tämän keskustelun tarkoituksena on avata näkökulmia tulossa oleviin henkilövalintoihin ja löytää nimiä em. paikoille; tärkeimpänä nyt tietenkin tuleva puheenjohtaja. Setan puheenjohtaja on hyvin tärkeä keulakuva yhteisölle, joten hänen valintansa on perustelua tehdä laajan keskustelun perusteella. Vaalivaliokunta ei lähtökohtaisesti muuta olemassa olevaa tilannetta eli ellei jäsenkenttä _hyvin_ painokkaasti ilmaise tahtonaan jotain muuta, vaalivaliokunta esittää erovuoroisia jatkokaudelle haluavia jatkokaudelle.
Siispä:
Kenestä seuraava Setan puheenjohtaja ja kuka Jarkon tilalle hallitukseen?
Millaisia asioita tulisi mielestäsi ottaa huomioon Setan puheenjohtajaa valittaessa tai hallituksen kokoonpanoa mietittäessä?
Setan vaalivaliokuntaan kuuluvat lisäkseni Riitta Räihä, Miia Luukkonen ja Thea Hakokorpi. Voit halutessasi lähettää myös yksityistä viestiä kenelle tahansa meistä. Tässä avatun keskustelun lisäksi asiasta siis keskustellaan Seta foorumilla.
Vaalivaliokuntaa asettaessaan valtuustossa Turussa paikalla olleet jäsenjärjestöt sitoutuivat ehdokasasettelun määräaikaan 30.9.2008. Tuohon mennessä tulisi reilun pelin hengessä tuoda esille kaikki henkilöt, jotka ovat asettumassa ehdolle täytettäviin paikkoihin edustajakokouksessa marras-joulukuun vaihteessa. Toivon myös valtuustosta poissaolleiden jäsenjärjestöjen kunnioittavan tätä päätöstä ja sitoutuvan siihen.
Vilkasta, mutta asiallista keskustelua toivoen,
Tero Kankaanperä ehdotti keskustelua mm. Setan uudesta puheenjohtajasta. Täällä keskustelu ei ole lähtenyt liikkeelle ja eipä juuri Seta Foorumillakaan. Asia on joko liian suuri tai se ei vain jaksa kiinnostaa. Kuten Tero mainitsee, puheenjohtajalla on merkittävä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa edustaa näkyvästi sateenkaariyhteisöä julkisuudessa. Tuosta puolesta Juha Jokela on mielestäni selviytynyt erinomaisesti niinä kertoina kun olen hänet julkisuudessa nähnyt. Edustavaan julkisuuteen kykenevä henkilö olisi tärkeä voimavara sateenkaariyhteisölle myös tulevaisuudessa.
Setan johtamiseen järjestönä en ole ollut tyytyväinen. Puheenjohtajan tehtävä ei ole helppo. Seta on minun mielestäni jonkinlaisessa välitilassa taikka epätietoisuudessa kuinka kulkea eteenpäin. Käyttäisin sanaa haparointi. Järjestö on ollut alkujaan aatteellinen, vapaaehtoisvoimiin lähes täysin tukeutuva. Nyt mukaan kuvaan on tullut rahaa julkisista lähteistä. Seta tekee osaa siitä työstä, joka kuuluisi yhteiskunnan verovaroin hoidettaviin asioihin. Esimerkkinä vaikkapa sosiaalipalvelut ja tiedon jakaminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Setalla on nyt myös työnantajan rooli kaikkine niine vaatimuksineen ja velvollisuuksineen, jotka työnantajalle kuuluvat. Työyhteisöä tulisi kyetä myös hoitamaan viisaasti. Työyhteisöstä käsittääkseni päävastuun kantaa pääsihteeri. Työyhteisön johtamisessa ei viime aikoina ole mielestäni kovin hyvin onnistuttu.
Aatteellinen puoli on varsinaisessa Setassa siirretty siististi sivuun kenties kiusallisena jäänteenä muinaisuudesta. Monellekin Setassa toimivalle virkailijalle koko asialla ei ole erityistä merkitystä. Vapaaehtoisiin toimijoihin suhtautumisessa pitäisi tehdä täyskäännös nykyisestä. Olen useita kertoja havainnut, ettei Setan työyhteisössä voida hyvin. Tuota työyhteisöä ei osata ohjata ja johtaa kunnolla. Tehtävä on toki perin vaikea nykyisellä haparoivalla linjalla.
HeSetan ja Setan kytky on ollut myös mielestäni ongelmallinen. Nyt HeSetassa tapahtunut kavallus saattaakin olla selkiinnyttämässä näiden kahden organisaation toimintaa myönteisellä tavalla. HeSeta asettuu sille oikeasti kuuluvalle paikalle yhdeksi jäsenjärjestöksi muiden joukkoon.
Ranneliikkeen toisessa keskustelussa Mini-Mii ehdottaa minua Setan puheenjohtajaksi. Hän ei ole ensimmäinen joka sitä kysyy. Mainitsin ukolleni asiasta. Vastaus tuli kuin pyssyn suusta: "Älä unta nää! Me kumpikin olemme vuosien kuluessa antaneet jo riittävän panoksen sateenkaariliikkeelle. Nyt on nuorempien vuoro." Hetken itsekin asiaa mietittyäni olen tullut samaan johtopäätökseen. Puheenjohtajan tehtävä on varsin sitova ja vaativa. Julkisuuttanikin haluan itse säädellä. Sitä on ollut jo nyt liikaa. En ole myöskään riittävän pittoreski. ;-)
Nej tack!
Yksi syy hiljaisuudelle lienee se, että (sateenkaari)kansalaiset eivät tunne sateenkaarijärjestöissä vaikuttavia hahmoja - eivät siis puheenjohtajaehdokkaitakaan. Myös Setan ja sen hallituksen käytännön toiminta on monelle tuntematonta. On hankala miettiä, kenestä olisi tekijäksi.
Selvää lienee, että puheenjohtajan pitäisi olla jokseenkin perillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvistä kysymyksistä. Selvää lienee myös, että tuntemus järjestökuvioista on suureksi eduksi. Yhtä selvää lienee se, että puheenjohtajalla on oltava aikaa toimensa täysipainoiseen hoitamiseen. Myös tuntemus meikäläisen yhteiskunnan vaikutusmahdollisuuksista on hyvästä.
Sen vähän perusteella mitä Setan toiminnasta itse tiedän, sanoisin nykyisen hallituksen olevan ihan paikallaan. Löytyisikö nykyisen hallituksen joukosta uutta puheenjohtajaa?
Ensimmäisen kerran vaalivaliokunta päätettiin perustaa Setan valtuuston kokouksessa Tampereella keväällä 2005. Vaalivaliokuntaa perusteltiin tuolloin sillä, että se kartoittaa etukäteen ketä on tarjolla edustajistossa syksyllä valittaviin hallituspaikkoihin. Pelkona oli, että ilman etukäteiskartoitusta voidaan joutua tilanteeseen, jossa edustajiston kokouksessa ei olekaan tarpeeksi ihmisiä tarjolla täytettäviin paikkoihin. Varsin yleinen tilanne melko useissa yhdistyksissä.
Jo tuolloin ihmetteli eräs kokouksessa paikan päällä ollut sitä, että miten hallitusten jäsenten ”valinta” voidaan siirtää edustajakokoukselta ihmisille, joiden nimiä ei edes kerrota. Hyvin osasi ennustaa tulevia tapahtumia.
Ensimmäisen vaalivaliokunnan jäseniksi pyydettiin esityksiä jäsenjärjestöiltä kuin myös esityksiä hallituksen jäseniksi. Tuolloin vielä Seta:n jäsenjärjestönä toiminut MSC Finland – Tom´s club toimitti omat esityksensä tiedoksi. Vaalivaliokuntaan MSC:n edustajaa ei kutsuttu. Kun sitten myöhemmin kokousmateriaalin yhteydessä jaettiin vaalivaliokunnan esitys hallituksen jäseniksi ja esittely myös muista tarjolla olleista ehdokkaista, puuttui MSC:n ehdottama hallituksen jäsen tuosta valiokunnan esittelystä kokonaan (ei kuulemma ollut ”tavoittanut” valiokuntaa). Vaalivaliokunnan kokoonpanosta ei missään vaiheessa suostuttu kertomaan kuin sen koollekutsujan nimi.
Tuolloin käytiin melko tiukkaa keskustelua asiasta sekä seta foorumilla että varsinaisen edustajiston kokouksen aikana. Katsoimme tuolloin, että tehdessään esityksen hallitukseen valittavista, tuo valiokunta oli ylittänyt tehtävänantonsa, joka siis oli kartoittaa tarpeellinen määrä ehdokkaita, jotta sääntöjen mukainen hallitus saadaan kasaan. Edustajiston äänivaltaisten edustajien mielipiteeseen vaikuttaminen riippumattoman ja epävirallisen lautakunnan esityksenä on melkoinen edustajiston päätösvallan rajoittamisyritys. Käytännössä kokouksessa toimittiin kuten aikaisempinakin vuosina eli hallituksen jäseniksi sai tehdä ehdotuksia täysin vaalivaliokunnan esityksestä ja kartoituksista riippumatta.
Toisena toimintavuotenaan valiokunta toimi aiemman vuoden malliin kuten myös edustajiston kokouskin. Tosin sillä erolla, että 2006 kokouksessa ei esitetty hallituksen jäseniksi ketään sellaista, joka ei olisi esiintynyt jo valiokunnan yhteenvedossa tarjolla olleista. MSC:n edustajan järjestö- ja työkokemus sekä koulutustausta oli tosin onnistuttu valiokunnan ”tiivistelmässä” muokkaamaan siihen muotoon, ettei asianomainen itsekään siitä enää itseään tunnistanut. Nyky tietämyksen puitteissa alkaa olla jo varsin ymmärrettävää, että HeSeta:n silloisella taloudenhoitajalla oli ilmeisen suuri henkilökohtainen intressi tehdä kaikkensa sen eteen, ettei MSC:n ehdokas tulisi valituksi Seta:n hallitukseen tai lähellekään Seta/HeSeta talousasioita. Kahden perättäisen (kasvottoman) vaalivaliokunnan samansuuntainen toiminta herätti tuolloin MSC:n hallituksessa ihmetystä ja johti myöhemmin siihen, että MSC:n hallitus vei jäsenyyden Seta:ssa jäsenäänestykseen seuraavassa vuosikokouksessaan.
Ihan hienoa Tero, että tuot vaalivaliokunnan työskentelyn nimineen avoimesti julkiseen keskusteluun. MSC: n mukana Seta –toiminnan ulkopuolelle jättäytyneenä haluaisin tuoda esille pari asiaa vaalivaliokuntasi työskentelystä puhtaasti järjestötoiminta ja sääntöteknisinä asioina, kun keskustelun kerran avasit myös Seta:n ulkopuolisessa ranneliike-keskustelussa.
Vastasit jollekin (seta foorumi), ettei niistä sukupuolikiintiöistä kannata välittää, koska valiokunta kyllä ottaa ne huomioon esityksessään.
Olet siinä kohtaa taas ottamassa taas valiokunnalle roolin, joka ylittää sen kartoittamistehtävän, joka sille oli asetettu jo silloin, kun ensimmäisestä vaalivaliokunnasta päätettiin.
Vetoat myös kaikkiin jäsenjärjestöihin, että ne pitäytyisivät keväällä valtuuston kokouksessa päätettyyn aikatauluun ehdokasasettelusta. Toivot myös valtuuston kokouksesta poissaolleiden jäsenjärjestöjen kunnioittavan tätä aikataulua. Deadline ehdokasasetteluun olisi siten 30.9. eli jo noin kaksi kuukautta ennen edustajiston kokousta.
Edustajisto on Seta:n ylintä päätösvaltaa käyttävä kokous ja valtuustoa suurempi kooltaan. Käsittääkseni edes valtuuston kokouksen päätöksellä ei voi asettaa tuollaista aikataulurajoitetta puheenjohtajaksi tai hallitukseen valittavien henkilöiden esille tuomisesta. Edustajiston kokouksella on jo aivan Seta:n voimassa olevien sääntöjen perusteella oikeus esittää ja valita puheenjohtajaksi tai hallitukseen aivan ketä tahansa ihmisiä täysin riippumatta siitä, onko kyseiset ihmiset ilmoitettu vaalivaliokunnalle ylipäänsä tai valtuuston kokouksessa esitetyn aikataulun puitteissa.
En ihan äkkiseltään keksi yhtään vastaavaa esimerkkiä valtakunnallisista liitoista, pienemmistä yhdistyksistä tai edes puolueista, joissa tuollaista menettelyä olisi noudatettu ainakaan ehdolle asettumista tai asettamista rajaavasti. Demareilla nyt oli tosin puheenjohtaja shownsa, mutta sillä oli toki aivan toiset tarkoitusperät. Joissakin valtakunnallisissa liitoissa päätettäväksi tuodaan kyllä valmis esitys vaihtovuoroisista hallitusjäsenistä, mutta sekään ei poista kokousedustajilta mahdollisuutta tehdä vaihtoehtoisia esityksiä ja varsin usein sitä oikeutta myös käytetään hyväksi.
Mitä päätösvaltaa edustajiston kokoukselle enää jää.
Käytännössä edustajiston kokous päättää budjetista (jonka hallitus vuoden vaihteen jälkeen repii ja tekee itselleen toimintabudjetin, kun avustuspäätökset on saatu).
Lisäksi se päättää toimintasuunnitelmasta (jonka ensisijainen funktio on toimia asiakirjana erilaisissa avustushakemuksissa ja joka ei käytännössä ole vuosiin herättänyt mitään keskustelua. Lähinnä siihen tehdään stilistisiä korjauksia ja lisäyksiä)
Nyt siis puheenjohtajasta ja hallituksen jäsenistä haluttaisiin tehtävän edustajistossa kumileimasinpäätös riippumattoman ja epävirallisen vaalivaliokunnan esityksen pohjalta?
Edustajisto valitsee hallituksen jäsenet niin kuin myöskin puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Ihan sama mitä jokin lautakunta tai valiokunta päättää. Ne eivät voi viedä valtaa edustajistolta. Säännöt ovat aivan selvät. Minusta kuulostaa hienolta että kumileimasimet valitsevat kumileimasia SETAn hallitukseen. Näin siellä on hallituksessa ennenkin toimittu. Se on varsinainen jos Porista mukaillen lainaisin namusetalaisten kumileimasimien Disneyworld. On niitä ennenkin ollut hyvää tarkoittavia elimiä ja organisaation parantamiseen tarkoitettuja ideoita ko yhdistyksessä mutta käytännössä ja todellisuudessa niillä ei ole ollut paskankaa virkaa. Esimerkkejä kyllä löytyy. Aikanaan jaettiin vastuu alueita mutta puheenjohtaja ja pääsihteeri valmistelivat asiat salassa keskenään ja sit ne vain nuijiittiin. Eipä siinä vastuualueen haltialle edes ilmoitettu, että jotain on tekeillä (toimintasuunnitelma ja taloussuunnitelma). Sitten sossutäditkin on tehneet kaikenlaista ilman nimenkirjoitusoikeutta ohittaen hallituksen ja vastuualueen haltijan. No näin vain alkajaisiksi. Sellaista pikku kurahousupoikien hiekkalaatikkoleikkiä kerrassaan. Toi on vähän kuin tulee uusia opettajia tärkeinä ja täpisevinä uuteen opettainhuoneeseen uusine hienoine ajatuksineen ja projekteineen vaikkei tiedä koulun kulttuurista vielä yhtään mitään. Ollaan niin tietäviä että. Oikein naurattaa.
Tero,
Joko IS-asiat ovat saaneet vauhtia siellä SETAssa. Onko pehmotyyli purrut viranomaisiin?
On se niin surkeaa kun SETA:ssa aktiivisesti toimivat aina muita sortavat. Järjestön toimiva hallitus tai vaalivaliokunnat voivat aivan hyvin ja perustellusti ehdottaa aikatauluja ja nimiä uuteen hallitukseen. Jos SETA:n toiminnasta valittavien mielipiteistä voi vetää sen johtopäätöksen, että SETA ja sen puheenjohtaja ovat merkittäviä vallankäyttäjiä, niin tokihan valinnat kannattaa tehdä huolellisen harkinnan pohjalta. Vaihtoehtona on, että valintakokouksessa sitten ihmetellään, löytyykö ketään hommia hoitamaan.
Jos ei ole tyytyväinen menettelyihin, niin voi järjestön sääntöjen ja lakien mukaisesti tehdä vastaehdotuksia. Sitten äänestetään. Vastaehdotukset voi valmistella mahdollisimman salakähmäisesti, mutta yksi tie olisi keskustella järjestön linjauksista ja puheenjohtaja ehdokkaista esimerkiksi tällä foorumilla. Itse en voi kuvitella avoimempaa menettelyä kuin Teron ehdotus. Toinen tie on jäädä voivottelemaan yhdistyslain kiemuroista ja siitä, mikseivät MUUT tee jotain, miksei joku TOINEN aja sellaisia linjauksia jotka minua tyydyttäisivät.
Huolellinen harkinta ja esivalmistelu on aina hyvä asia. Setan edustajistokokousten lähihistoriassa on vain ikävän monia hyvin esivalmisteltuja esityksiä varsin suuristakin asioista, jotka on tuotu edustajille tiedoksi vasta kokouksessa täydellisinä pommeina. Kokouksessa on yleensä ollut onneksi muutama aktiivinen ja nopeasti reagoiva ihminen, jotka ovat onnistuneet vastaehdotuksillaan estämään noiden hyvin esivalmisteltujen asioiden läpimenon. Hallituksen tai jonkun puolivirallisen toimielimen esivalmisteltu esitys on kuitenkin äänestystilanteessa aika paljon vahvemmassa asemassa kuin toisilleen lähes tuntemattomien muutaman kokousedustajan pikavauhdilla kokoon kyhäämä vastaesitys. Kun jokin asia tuodaan kokoukselle täytenä uutispommina, on vastaehdotus jouduttu välillä vääntämään kasaan muutamassa minuutissa.
Edustajiston kokouksessa pysäytettiin muun muassa aikanaan Z-lehdelle valmiiksi kirjoitettu miinusmerkkinen budjetti, jonka seurauksena Z-lehti todellakin pysyi sille äänestetyssä 0-budjetissa. Olisikohan ollut ainut vuosi lehden historiassa.
Samoin kokouksessa tehdyllä vastaehdotuksella estettiin molempien tilintarkastajien saman aikainen vaihtaminen.
Tukikeskuksen puheenjohtajan syrjäyttämisestä onnistuttiin saamaan aikaiseksi vain ja ainoastaan keskustelu. Tukikeskuksen hallitusvalintojen tullen hyväksytyksi Seta:n hallituksen kokoukseen tuomassa muodossa.
Tekisi mieleni väittää, että asioihin huonommin perehtyneiden kokousedustajien (joita kokouksessa on suurin osa), on helpompi muodostaa kokouksessa mielipide asiakysymysten kohdalla kuin henkilövalinnoissa. Tästä seuraa, että puolivirallisen toimielimen tekemä esitys henkilövalinnoista tulee todennäköisemmin hyväksytyksi kuin sille mahdollisesti tehtävä vastaesitys.
Eniten tässä vaalivaliokunnan roolissa valmiin hallituskoalition esittäjänä minua häiritsee se, että Seta:n edustajistossa aiemmin noudatettu tapa hallitusten jäsenten ehdottamisesta, esittelystä ja valinnasta on ollut monia muita yhdistyksiä ja organisaatioita avoimempi ja toimivampi. Vaalivaliokunnan työskentely ehdokkaiden kartoittamisessa on oikeasti hyödyllistä ja sellaisena sen toiminta on tärkeää. Edelleenkään en hyväksy valiokunnan itse itselleen laajentamaa toimenkuvaa viisaiden ihmisten klikkinä, joka pureskelee henkilövalinnat edustajistolle valmiiksi.
Olen Kristerin ja Teron kanssa ehdottomasti samaa mieltä siitä, että Teron valitsema tapa tuoda keskustelu Seta:n hallitusjäsenistä ja uudesta puheenjohtajasta tänne ranneliikkeeseen on avoimin mahdollinen tapa käydä sitä keskustelua.
Myös Teron ilmoittama vaalivaliokunnan periaate esittää erovuoroisia jatkokaudelle haluavia jatkamaan on ehdottomasti Seta:n pitkäjänteisen toiminnan ja jatkuvuuden kannalta erittäin kannatettava asia. Nykyisistä hallituksen jäsenistä en muista keskustelleeni muiden kuin Mannen ja Johannan kanssa. Toivottavasti molemmat ovat halukkaita jatkokauteen, kuten Teron tekstistä voi ymmärtää. Käsittääkseni heitä molempia hyvin selkeästi yhdistää se, että he toimivat ensisijaisesti yhteiseksi hyväksi ilman omia meriitti tai urahakuisuuspäämääriä. Mannelle Seta:an uhrattu aika lienee oman elämän ja ammatin ajankäyttöintresseille jopa haitaksi. Erityisen iloinen olen Mannen suostumisesta mahdolliseen jatkokauteen, koska puolisen vuotta sitten jäin siihen käsitykseen, että hän olisi jäämässä pois hallituksesta kaksivuotiskautensa päättyessä.
Seta:lla on ollut kaksi aivan ainutlaatuisen säteilevää puheenjohtajaa peräjälkeen, Juha Jokela ja Tiia Aarnipuu. Heidän edeltäjistään en voi sanoa mitään, kun en ole ollut heidän kanssaan tekemisissä. On todella sääli, että Juha ei voi (tai halua) jatkaa pidempään. Vaikka itselläni onkin välillä ollut Juhan kanssa näkemyseroja joistakin toimintatavoista, olen arvostanut Juhan tekemisiä, mielipiteitä ja ajatuksia erittäin suuresti. Asioiden valmistelun avoimuutta, keskustelua ja Juhan omien ajatusten julkisuuteen tuomista jäin monesti kaipaamaan.
Sen sijaan muistelen kaiholla sitä aikaa Seta:ssa, kun Tiia Aarnipuu oli puheenjohtajana ja Jussi Nissinen pääsihteerinä. Tuolloisen Seta:n koin hyvin avoimena ja keskustelevana. Tiia laittoi myös koko persoonansa peliin ja toi näkemyksiään julki hyvin ahkerasti. Asia jota tosin edesauttoi tuolloin aktiivisesti käyty keskustelu parisuhdelainsäädännöstä.
Tiia ei ilmeisesti ole uudestaan käytettävissä puheenjohtajaksi ainakaan tällä hetkellä; sääli. Jussi Nissinen sen sijaan on käytettävissä. Pitkäaikaisena seksuaalipolitiikka-aktiivina ja monialaisesti asioihin perehtyneenä Jussi olisi aivan varmasti pätevä, kokenut ja ainakin useimpien jäsenjärjestöjen hyväksymä Seta:n puheenjohtaja.
En ala kirjoittamaan sen kummempaa esittelyä Jussin aiemmista tekemisistä ja meriiteistä tähän. Siihen löytyy paljon enemmän tietoa vaikka JuhaniV:ltä tai Jorma H:ltä. Toivottavasti Jussi esittelee kuitenkin itse itsensä, kunhan kömpii ulos sieltä kotikolostaan, johon vetäytyi takavasemmalle muutama vuosi sitten.
Älkää ampuko viestintuojaa, sanotaan vanhassa sanonnassa. Tällä kertaa toivon kuitenkin, että ampukaa mieluummin viestintuoja kuin Jussi, jos ette viestintuojan persoonasta tai mielipiteistä pidä!
Minusta olisi (tai olisi ollut) hyvä, jos täällä avoimella foorumilla heiteltäisiin ilmaan nimiä mahdollisista puheenjohtajista ja hallituksen jäsenistä. Se auttaisi keskustelua alkuu. Suurin osa ei varmasti osaa arvioida ihan tyhjältä paperilta, ketkä tietämistään homoista olisi sopivia Setan johtoon. Vaalivaliokunnalle ei kuitenkaan voi enää tehdä esityksiä henkilöistä, mutta edustajakokouksesta on vapaa esitysoikeus.
Minä kannatan Outi Hannulaa puheenjohtajaksi niistä, joiden tiedän olevan käytettävissä tähän tehtävään. Itse olen ehdolla hallituksen jäseneksi.
Miten voi asettua ehdokkaaksi puheenjohtajan tehtävään tai hallituksen jäseneksi? Muakin vois kiinnostaa.
CR, yhdistysten hallituksiin pyritään toimimalla aktiivisesti yhdistyksen jäsenenä ja osoittamalla, että kannattaa yhdistyksen tavoitteita ja toimintaperiaatteita. Siitä se kannatus sitten lähtee nousuun. Koska Setassa ei ole henkilöjäseniä, sinun on liityttävä johonkin sen jäsenjärjestöistä. Lista löytyy Setan kotisivulta, jonka osoite taas löytyy vaikkapa tätä sivustoa selaamalla.
Classy Rascal kirjoitti:
> Miten voi asettua ehdokkaaksi puheenjohtajan tehtävään
> tai hallituksen jäseneksi? Muakin vois kiinnostaa.
Toi on joko huvittavinta tai pelottavinta mitä täältä olen vähään aikaa lukenut. En osaa päättää kumpaa. Ehkä samanaikaisesti molempia?
Classy Rascal kirjoitti: "Miten voi asettua ehdokkaaksi puheenjohtajan tehtävään tai hallituksen jäseneksi? Muakin vois kiinnostaa."
Voi sua (vaihdoin pronminisanan alkukirjaimen kokoa), CR.
Taidan keskustella elämänkokemukseltaan alussa olevan kanssa. Jos sinä sait jo äänestää näissä kunnallisvaaleissa tänään, niin toivon, että ymmärsit, ettei kannata valita kommunistiehdokasta ja uskoa, että se on ryhrynyt ehdokkaaksi oikeasti oikeistokristillisestä ajatusmaailmasta käsin vain siksi, että haluaa sun logiikan mukaisella tavalla vaikuttaa ko. porukan arvomaailmaan aitiopaikalta sisältä päin. Siellä ei taida nimittäin olla sellaisia ehdokkaita, kuten ei SETAssakaan ole ollut ensimmäistäkään homojen oikeuksia ideologisista syistä vastustavaa toimihenkilöä.
Nuorilla sitä riittää maailman muuttamisen intoa. Verrattuna tällaiseen ikäloppuun nelikymppiseen. Harmi kun sun omassa viiteryhmässäkin (kristillisessä, tarkoitan, niissä tuppaa kaikissa olemaan sama piirre, paitsi ehkä Puontin seurakunnassa, joka ilmoittaa kristillisen sanoman edistämisen yhdeksi tärkeäksi metodiksi nykymusiikin, joten siellä ei varmaan sotia käyneiden miesten ikäluokkaa ole) vanhat ja kokeneet auktoriteetit hakkaa arvovallallaan nuoret ja kokemattomat. Lohduksi sanon, että meidän jokaisen kohdalla aika korjaa tuon puutteen. Kyllä ne vielä joskus kuuntelee suakin siellä seurakunnassa. Yksi elämän paradokseista on, että silloin kun olisi halua ja kykyä, ei ole tilaisuutta, mutta sitten kun olisi viimein tilaisuuksia, ei ehkä ole enää halua ja kykyä. Älä katso liikaa niitä pornosivuja, niistä saa väärän kuvan elämästä.
Classy Rascal, tähän saakka oon suhtautunut suhun ihan kuin kehen tahansa eri-mieltä-olevaan keskustelijaan, mutta nyt tuli mullekin kyllä epäilys siitä, et oot pelkkä provoilija.
Ethän sä edes kannata SEksuaalista Tasa-Arvoa. Miksi ihmeessä tahdot yhdistyksen puheenjohtajaksi, joka tavoittelee sitä? Vai kannatatko epätasa-arvoa niin kovaa, että tahdot tuhota tasa-arvopyrkimykset heti alussa? Yhdyn Ilopillerin ajatukseen siitä, että tuo on pelottavaa.
Meikäpate kyllä suhtautuu tuohon CR:n heittoon huumorilla. Vaan pitäisiköhän mun hakea töihin kirkon virkaan! :-D
Liáina, keskusteluun on vaikea osallistua kun ei tunne ketään. Kaikki ovat samanlaisia nimiä paperilla. Osan kasvot tiedän, osan en. Mitään kovin oleellista en tiedä kenestäkään. SETA on kaikenkaikkiaan mulle aika vieras järjestö. Joku ihan kiva kundi siellä oli vastaamassa puhelimeen toimistossa joskus kun soitin jäsenasioista, siitäkin on monta vuotta aikaa.
En usko äänestämiseen äänestämisen vuoksi. Parempi olla hiljaa kuin kannattaa vääriä asioita.
En edes tiedä mitä k.o. henkilön tehtäviin kuuluu ja mitä pitäisi osata ottaa huomioon.
Selkokielinen abc aiheesta olisi varmaan monen muunkin mielestä ihan tervetullut.
Kannatan Classy Rascalia SETA:n päälliköksi; jos hän ei etene päälliköksi saakka, kannatan häntä sitten niin pitkälle kuin voin, kuten esim. hallituksen jäseneksi. Rascalilla olisi paljon annettavaa SETA:lle. Hän toisi uutta, raikasta ja tervetullutta näkemystä liikkeen johtoon, jollaista ummehtuneessa ja tunkkaisessa liikkeessä monen vuosikymmenen jälkeen jo vihdoin kaivattaisiin. Tai siis, joko johtoon tai ainakin niin korkealle liikkeen hierarkiaan kuin mahdollista.
Kertokaapa puolestanne minulle, miten minä plus muutamat kaverini pääsemme äänestämään CR:ia mikäli hän asettuu ehdolle: mekään emme näet ole SETA:n jäseniä.
Support CR: aivan samalla tavoin kuin minä pääsen äänestämään Yhdysvaltain persidentinvaaleissa vaikka olen Suomessa asuva (vain) Suomen kansalainen.
Support CR kirjoitti: "Kertokaapa puolestanne minulle, miten minä plus muutamat kaverini pääsemme äänestämään CR:ia mikäli hän asettuu ehdolle: mekään emme näet ole SETA:n jäseniä."
Ettepä oikeastaan mitenkään. Nimittäin hommahan menee niin, että SETAn jäseniä ovat sen jäsenjärjestöt, eli yksittäiset henkilöt eivät voi olla SETAn jäseniä. Nämä jäsenjärjestöt omaavat sitten henkilöjäseniä, joita he edustavat SETAn päättävissä elimissä, siinä suhteessa kuin jäseniäkin on. Esim. SETAn puheenjohtajasta päättävään edustajakokoukseen jokainen SETAn jäsen_järjestö_ lähettää omat edustajansa, omasta jäsenistöstään.
Eli SETAn jonkin jäsenjärjestön jäsenyys on vaadittua, päästäkseen edustamaan omaa järjestöään SETAn edustajakokoukseen. Ja luulempa, että sen verran "suodatusta" on, että Teidän kaltaisenne eivät edustajiksi taida päästä.
Keskustelun päätteeksi tilannekatsaus:
Setan hallitukseen/puheenjohtajaksi esitettiin tai ilmaisi kiinnostuksensa määräaikaan mennessä:
Jussi Nissinen (esitetty puheenjohtajaksi Ranneliikkeen keskustelussa, ilmoitti myöhemmin ettei ole käytettävissä)
Juhani Viherlahti (kieltäytynyt puheenjohtajuudesta Ranneliikkeen keskustelussa)
Outi Hannula (esitetty puheenjohtajaksi, ilmoittanut olevansa siitä kiinnostunut)
Titti Laine (esitetty puheenjohtajaksi, ilmoittanut ettei voi lähteä kilpaan mukaan)
Piritta Huttunen (esitetty puheenjohtajaksi)
Johanna Hautakorpi (esitetty hallituksen jäseneksi)
Juha Jämsä (ilmaissut kiinnostuksensa hallituksen jäsenyyttä kohtaan)
Leena Hernesniemi (esitetty hallituksen jäseneksi)
Johanna Hakanen (ilmaissut kiinnostuksen hallituksen jäsenyyttä kohtaan)
Määräajan päättymisen jälkeen (em. listan tultua julkiseksi) esitettiin vielä Jani Ryhästä, Panu Laturia ja Ville Yli-Kahria. Vaalivaliokunta katsoi aiheelliseksi huomioida nämäkin esitykset pohdinnoissaan myöhemmin esitetyistä syistä.
Pohdintojen jälkeen vaalivaliokunta päätyi esittämään, että Manne Maalismalle, Johanna Pihlajamäelle ja Veikko Halmetojalle myönnetään jatkokausi hallituksessa. Puheenjohtajaksi vaalivaliokunta esittää Outi Hannulaa ja Jarkko Tontilta vapautuvalle paikalle Jani Ryhästä. Setan jäsenjärjestöt saavat esityksen liitteineen ilmeisesti tänään ja edustajakokous tekee ratkaisunsa 29.11.2008.
Vaalivaliokunta liitti esitykseensä esityksen Setan sääntöjen päivittämisestä ja niihin nyt sisällytetyn hallituspaikkojen sukupuolikiintiöinnin purkamisesta tai merkittävästä lieventämisestä.
Setassa avoimmuus on lisääntynyt jättiläisaskelin. Turhat puheet vähenevät. Se on meidän kaikkien etu. Kiitos!
ANTEEKSI, ANTEEKSI, ANTEEKSI!
Kirjoitin edellisen viestini kiireessä ja ilmeisesti ajatuksissani, koska siihen lipsahti virhe: Vaalivaliokunta esittää Tontilta vapautuvalle paikalle Jani Ryhästä TAI Juha Jämsää.
Pahoittelen virhettä.