Arat henkilökohtaiset asiat netissä

  • 1 / 2
  • vaeltaja2006
  • 12.1.2007 18:17
Mitä tehdä kun internet on tuhoamassa lupaavan ammatillisen uran? Berliner Morgenpost selvittelee, miten internetiin jätettyjä henkilökohtaisia vuodatuksia tai rohkeita kuvia saa sieltä pois. Miten Janina Frostell saisi vilautuskuvansa pois netistä?
----------
Internetistä on tullut tietoansa. Ajattelemattomasti kirjoitetut tekstit ja rohkeat kuvat jäävät elämään omaa elämäänsä eikä niitä millään saa netistä pois. Kun haet jotain työpaikkaa, henkilöstöpäällikkö käy todennäköisesti katsomassa netistä, millaisia tietoja ao. henkilöstä löytyy. Nyt USAssa on ensimmäinen firma, joka on erikoistunut henkilölle haitallisten tekstien ja kuvien poistamiseen.

Berliner Morgenpost kertoo Waynestä, joka nuoruudessan kärsi vaikeista henkisistä ongelmista. Hän opiskeli yliopistossa ja yritti netin kautta saada helpotusta. Hän kirjoitti monelle foorumille ongelmistaan – omalla nimellään. Se oli virhe, joka nyt kaduttaa.

Nyt, 10 vuotta myöhemmin hän on valmistunut psykologiksi ja on hyvässä henkisessä kunnossa. Mutta netistä löytyy paljon hänen varhaisempia tilintekojaan. Kuka tahansa voi nyt netistä lukea hänen sairauskertomuksiaan. Nyt hän löysi yrityksen, joka lupaa hävittää vanhat tiedot.

Lokakuussa aloitti USAssa firma ”ReputationDefender” (”maineen puolustus”). 10 euron hintaan se lähettää kuukausittain asianomaiselle tiedot siitä, millaisia internet-sivuja asiakkaasta löytyy. 25 euron hinnalla se tekee kertapuhdistuksen. Vanhat tiedot saattavat kuitenkin putkahtaa uudelleen esiin.

Pelkkä soitto googleen ei riitä ongelman ratkaisemiseen. Google löytää vanhat tiedot, mutta sillä ei ole mahdollisuuksia ryhtyä niitä poistamaan. Vain, kun on kysymys oikeudellisesti pitävästä kunnianloukkaus- tms. tapauksesta, google voi poistaa tiedot hakukoneen listoilta.

Usein web-sivujen ylläpitäjät eivät suostu mihinkään poistoihin. Silloin voi kääntyä tietosuojavaltuutetun tai käräjäoikeuden puoleen, mutta asian käsittely vie paljon aikaa.

Netissä on edelleen alastonkuvia 36-vuotiaasta naisesta joka sai oikeudessa viime huhtikuussa 25000 euroa vahingonkorvausta Kielin käräjäoikeudessa. Kuvat pani nettiin 4 vuotta sitten ex-ystävä. Mukana on nimi, puhelinnumero, osoite, kaikki henkilötiedot. Ikävintä on, että edelleen tuntemattomat miehet soittelevat hänelle.

Netti ei ole vaarallinen ainoastaan niille, jotka paljastavat itseään kuvapörsseissä tai tekevät paljastavia blogeja. YuoTube ja muut senkaltaiset webbi-ekshibitionistien linnakkeet ovat kavalia. Kaikki kamerakännyllä otetut ja sinne joutuvat materiaalit voivat tulla kestorasitteeksi. Esim. googlesta kysellään aika usein, miten voisi hävittää netistä kuvan, joka on otettu kovassa humalassa ilman estoja.

Internetvictims.net –sivuilla webbiuhrit kertovat tarinoitaan. Monet heistä ovat häväistys- ja panettelujuttujen uhreja. Sellaisiakin sivuja on, joissa voi panetella muita. Esim. sivulla dontdatehimgirl.com voi ilmoitttaa, kenen kanssa ei missään tapauksessa kannata sopia tapaamista. Jos sille sivulle joutuu, siitä voi kehittyä imago-ongelma.

tabubruch.org –sivusto Saksassa julkaisi teitoja ihmisistä, jokta olivat sivuston ylläpitäjän mielestä krimnaaleja, pedofiilejä tai homoja. Oikeusteitse sivusto lopetettiin. Mutta kun panee googleen hakusanan tabubruch ja pranger ja tutkii tietokoneensa cache-muistia, saa sieltä edelleen nimiä ja osoitteita. (Mikä idea tässä tietokonekikkailussa on takana, en tiedä!).

Miten ReputationDefender poistaa jotain ihmistä koskevat tiedot? Se on liikesalaisuus. Yksi keino on tutkia, missä tiedot sijaitsevat ja ottaa yhteys sinne. Työhönoton yhteydessä on tavallista, että työhönottajat tutkivat nettiä. 28% henkilöstövastaavista tekee näin äskettäisen selvityksen mukaan Saksassa.