Pervot ajat -tutkimusseminaari Turussa 30.9.-1.10.

 • 3 / 8
 • JohnnyFinland
 • 28.9.2006 2:12
Poiminta seminaarin esittelystä:

"Mitä historialle ja aikakausille, menneisyydelle ja tulevaisuudelle tapahtuu kun ne pervoutuvat? Miten ajallisuus ja queer liittyvät toisiinsa? Jäsentävätkö sukupuolien ja seksuaalisuuksien historiat nykyaikaa? Mikä on queer-tutkimuksen haaste historiankirjoittamiselle ja ajan käsitteelle?"

Your tax dollars at work. :-D
 • 4 / 8
 • marianna
 • 28.9.2006 12:32
Vai että Pervot ajat. Minua sitten ärsyttää tuon pervo-sanan käyttö hlbt-kansasta puhuttaessa! Jotenkin vielä ymmärtäisi, että jotkut tietämättömät ja ennakkoluuloiset juntit puhuisivat pervoista, mutta että sanaa pitää vielä käyttää tuollaisessa asiallisessa ja tieteellisessä yliopistoväen keskustelussa. Kun minulle sanasta pervo tulee heti mieleen perverssi, ja siitä taas ei tule mieleen mitään positiivista. Luulenpa että suurimmalla osalla ihmisistä on sama mielleyhtymä, ainakin minun ystäväpiirini kielenkäytössä kaikilla pervo = perverssi. Miksi, oi miksi tuota pervo-sanaa ei voi tässä yhteydessä korvata jollain, joka paremmin vastaa sitä, mitä sen on tarkoitus sisältää, eikä tuoda vain negatiivisia assosiaatioita??

No niin, eihän tämä nyt varsinaisesti liity aiheeseen. Oli vaan pakko saada purkautua. Sori.
Näin on. En itsekään pidä tuosta pervo-sanasta. Sitähän on yritetty lanseerata suomenkieliseksi vastineeksi "queer"-sanalle, tosin melko huonolla menestyksellä. TheFreeDictionary (http://www.thefreedictionary.com ) antaa peräti seitsemän selitystä englanninkieliselle sanalle "queer":

1. Deviating from the expected or normal; strange.
2. Odd or unconventional, as in behavior; eccentric.
3. Of a questionable nature or character; suspicious.
4. Slang Fake; counterfeit.
5. Feeling slightly ill; queasy.
6. Offensive Slang Homosexual.
7. Usage Problem Of or relating to lesbians, gay men, bisexuals, or transgendered people.

Tuossa listassa ensimmäisenä oleva selitys on ollut varmaankin se yleisin. Eli "queer" on tarkoittanut siis jollain tavalla normista poikkeamista, omituisuutta. Jos taas tutkimme sanaa "pervert" (pervo) niin saamme melko toisenlaisen selityksen:

1. To cause to turn away from what is right, proper, or good; corrupt.
2. To bring to a bad or worse condition; debase.
3. To put to a wrong or improper use; misuse.
4. To interpret incorrectly; misconstrue or distort.

Perverssi on siis sellaista, mikä aiheuttaa korruptoitumista, oikeasta ja hyvästä poispäin kääntymistä. Näinkin lyhyellä ja pintapuolisella analyysillä on siis nopeasti todettavissa, että suomenkielinen käsite "pervo" ei millään tavalla vastaa englanninkielistä käsitettä "queer".
 • 6 / 8
 • Public eye
 • 28.9.2006 13:21
Ymmärrän pervo-sanaa vierastavien pointin. On kuitenkin muistettava, että samalta kuulostava sana eri kielissä (kuten pervert - pervo) ei kuitenkaan useimmiten herätä läheskään samoja konnotaatioita. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta nykynuorison kielenkäytössä 'pervo' lienee huomattavasti positiivisempi ilmaus kuin 'perverssi, pervertikko tms.

Sanat elävät omaa elämäänsä ja merkitykset muuttuvat sitä mukaa kun niitä otetaan uusiin asiayhteyksiin. Voisin esim. kuvitella, että nuori ihminen voi sanoa toiselle, joka on juuri ostanut uudet farkut: "Tosi pervot!" tarkoittamatta sillä mitään negatiivista, pikemminkin päinvastoin.

Eikä pervo ole myöskään queer-sanan synonyymi, ei eri kielissä ole matemaattisen selkeitä vastineita sanoille, jolla on vähänkään abstraktimpi ja elävää elämää läheisempi merkitys kuin vaikkapa alkuaineiden nimityksillä. Minua sana pervo ei tuossa yhteydessä häiritse, pikemminkin sen kahtalainen merkitys eri kulttuuripiireissä on varmasti otettu valinnassa harkitusti huomioon.
 • 7 / 8
 • Rokkihomo
 • 28.9.2006 14:21
JohnnyF, your tax-euros, indeed. Enjoy!

Pervo on paha. Siksipä Turun ja nyttemmin Turun ja Helsingin homolesbotransyms -leffafestivaalikin
muutettiin PervoPlanetista Vinokinoksi.

Pervo on aina jotakin pahaa kai aina vaan. Joillekin homous on pervoa, toisille asento 69, tuhmien puhuminen,
anaaliseksi... Tai raja laitetaan seksiin eläinten tai lasten kanssa. Eiköhän se rajan asettaminen ole tässä oleellista.
Ja sana saattaa olla paha. Mutta: haukkumasana se on homokin.

Kaikesta rittiikistä huolimatta Pervot ajat -seminaari jatkaa siitä mihin viime vuoden Pervot puheet -seminaari
ja sitä edeltänyt Pervot pidot -seminaari (ja kirja!) aloitti. Ja voi voi, taitaa olla vielä niinkin että jatkoa seuraa...