Vaikuttaako sosiaaliluokka sateenkaari-ihmisten pariutumisessa?

  • 1 / 2
  • JuhaniV
  • 29.9.2019 20:31
”Se että tykkäsin pojista muutti koko suhteeni maailmaan, se sai minut samastumaan arvoihin, jotka eivät olleet perheeni arvoja.”

Edellä oleva lainaus on Édouard Louisin romaanista Ei enää Eddy.

Antropologi Katriina Järvisen ja historioitsija Laura Kolben kirjassa: Sopivia ja sopimattomia – Lempi, luokka ja suomalainen parisuhde, todetaan "Parisuhteet muodostuvat edelleen pitkälti samojen yhteiskuntaluokkien sisällä".

Omat lähinnä mutu-tuntumaan perustuvat arvioni homomiesten pariutumisesta päätyvät siihen, että meillä kumppanin sosiaaliluokalla on vähemmän merkitystä, kuin heteropareilla. Jos väitteeni pitää paikkansa, se olisi myönteinen asia homomiesten parisuhteen muodostamisessa, koska meillä tarjolla olevien kumppanien lukumäärä on merkittävästi pienempi kuin heteroilla.
Minä ajattelen, että kyllä perhetausta vaikuttaa homomiestenkin kohdalla. Kuitenkin moni varsinkin keski-ikäinen ja sitä vanhempi homomies on tavalla tai toisella tehnyt irtioton entiseen kaapistatulovaiheessa, joka on ehkä sotkenut pakkaa. Homomiehillä myös pariutuminen on ymmärtääkseni perinteisesti tapahtunut korostuneesti ympäristössä, jossa ihmisten taustat ovat sekalaisemmat (aiemmin harvat homobaarit ja nykyisin verkon pariutumispalvelut). Näissä perhepiiri, harrastusympyrät tai työt eivät ole asettaneet rajoja sen suhteen, keihin voikaan törmätä.

Tämä aihe oli esillä pari vuotta sitten julkaistussa jutussa Yhteiskuntaluokka vaikuttaa jopa puolison valintaan ( https://ranneliike.net/artikkelit/12860/yhteiskuntaluokka-vaikuttaa-jopa-puolison-valintaan )