Sveitsi kriminalisoimassa hlbti-vähemmistöihin kohdistuvat vihateot - rangaistus vertautuu rasistisista teoista annettaviin rangaistuksiin (juttukommentit)

Laki vesitettiin

Kantonien neuvosto eli liittoneuvosto poisti lakialoitteesta sukupuoli-identiteetin äänin 23-18. Kertoivat perusteeksi, että sukupuoli-identiteetti on liian epämääräinen käsite rikoslakiin. Koska molempien kamarien täytyy olla samaa mieltä, suuri kamari eli kansallisneuvosto joutui äänestämään uudelleen. Se hyväksyi liittoneuvoston muutoksen äänin 107-77. Tarkoittaa sitä, että syrjintä ja vihapuhe trans- ja intersukupuolisia kohtaan ei tule rikoslaissa rangaistavaksi vieläkään.

Transsukupuolisten oikeuksia ajava TGNS ja muut sateenkaarijärjestöt ilmaisivat pettymyksensä parlamentin molempien kamarien päätöksiin, koska juuri trans- ja intersukupuoliset joutuvat useimmin syrjinnän ja vihapuheen kohteiksi.
Yksi uutinen
https://www.pinkcross.ch/news/2018/nach-staenderat-nein-verweigert-auch-der-nationalrat-trans-und-inter-menschen-schutz
(Suomensin pikaisesti, joten...)
Äärikristillinen oikeistopuolue yrittää kumota parlamentin hyväksymän viharikoslain muutoksen

Hieman taustaa
Sveitsin parlamentin molemmat kamarit hyväksyivät lopullisesti viharikoslain parannuksen 3.12. eli syrjintä ja vihapuhe/-teot sekä niihin kiihottaminen homoja, lesboja ja biseksuaaleja kohtaan on rangaistavaa. Lakialoitteessa mainittiin myös sukupuoli-identiteetti, mutta parlamentti poisti sen eli laki koskee hlb-sveitsiläisiä, mutta ei transsukupuolisia.

Kiihkouskovaiset haluavat kumota lakimuutoksen
Äärikristillisen laitaoikeiston EDU-puolue haluaa kumota lakimuutoksen kansanäänestyksellä. EDU muistuttaa lähinnä Patmos-säätiötä ja Aa-seurakuntaa, sillä se vastustaa muiden muassa
- aborttia
- keinohedelmöitystä
- parisuhdelakia
- tasa-arvoista avioliittolakia
- sateenkaarikansalaisten suojaa rikoslaissa
- maahanmuuttoa
- Euroopan unionia
- Natoa ja
- Yhdistyneitä kansakuntia (YK).
(huokaus)

Viharikoslain parannusta EDU pitää valtion diktatorisena kuonokoppaparagrafina (Maulkorb-Paragraf), joka kuulemma vaientaa evankeliumeihin perustuvan todellisen maailmankatsomuksen ja ihmiskäsityksen julkituomisen eli vie sananvapauden (lue: oikeuden syrjiä ja solvata homoja). EDU:n mukaan syyllinen parlamentin hyväksymään kaameaan lakimuutokseen on tietenkin homolobby yms.

EDU päätti 5.1. pidetyssä edustajakokouksessaan ryhtyä toimiin kansanäänestyksen vaatimiseksi. Sen täytyy kerätä vähintään 50 000 kannatusilmoitusta äänioikeutetuilta sveitsiläisiltä 100 päivässä. EDU:n kannatus viime parlamenttivaaleissa oli vain 1,2 prosenttia, joten saas nähdä, onnistuvatko.
Yksi tiedote saksaksi
https://www.edu-schweiz.ch/de/aktuelles/neuigkeiten/newsdetail/news/edu-schweiz-prueft-referendum-gegen-staatliche-sprachdiktate.html
ja sama ranskaksi
https://www.udf-suisse.ch/de/actualites/nouveautes/newsdetail/news/ludf-suisse-envisage-le-referendum-contre-une-dictature-etatique-en-matiere-dexpression.html

Sveitsin parisuhdelaki ja muuta
Rekisteröidyt parisuhteet rinnastetaan avioliittoon mm. verotuksessa (Steuerrecht), sosiaaliturvassa, vakuutuksissa, eläkeasioissa ja asunnon omistuksessa. Sateenkaariperheen sisäinen adoptio on sallittu 1.1.2018 alkaen (noin 200 adoptiota tähän mennessä).
Transsukupuoliset voivat muuttaa sukupuolimerkinnän ja nimen virallisiin dokumentteihin oikeuden päätöksellä, mutta prosessi on melko hankala. Sterilointivaatimus on edelleen voimassa, mutta sterilointeja ei ole tehty vuoden 1993 jälkeen.

Eheytys eli homonparannuspuoskarointi on kielletty vuodesta 2016 de facto, mikä tarkoittaa, että havaitusta puoskaroinnista on tehtävä ilmoitus kantonin viranomaisille. Kantonin oikeus päättää, onko kyseessä rikos.