Sveitsi kriminalisoimassa hlbti-vähemmistöihin kohdistuvat vihateot - rangaistus vertautuu rasistisista teoista annettaviin rangaistuksiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4
Sveitsin parlamentti kokoontuu Bundeshausissa maan pääkaupungissa Bernissä (kuva: Pazit Polak / CC BY 2.0)

Sveitsin rikoslakiin tehtävän muutoksen myötä hlbti-vähemmistöihin kuuluviin kohdistuvat vihateot vertautuvat rasistisiin tekoihin. Maksimirangaistus on kolme vuotta vankeutta.

Sveitsin parlamentin alahuone eli kansallisneuvosto päätti äänin 118-60 rikoslain uudistuksesta. Ylähuoneen on vielä määrä äänestää asiasta joulukuussa.

Lakiesitystä edistänyt alahuoneen jäsen Mathias Reynard kommentoi äänestystulosta Twitterissä kuvaamalla tulosta voitoksi.

Reynard aikoo seuraavaksi lähteä edistämään avioliiton avaamista myös samaa sukupuolta oleville pareille. Vuodesta 2007 voimaan tullut parisuhdelaki ei takaa yhdenvertaista verokohtelua, oikeutta hedelmöityshoitoihin ja adoptioon, eikä samoja sosiaalietuuksia.

4 kommenttia

Laki vesitettiin

Kantonien neuvosto eli liittoneuvosto poisti lakialoitteesta sukupuoli-identiteetin äänin 23-18. Kertoivat perusteeksi, että sukupuoli-identiteetti on liian epämääräinen käsite rikoslakiin. Koska molempien kamarien täytyy olla samaa mieltä, suuri kamari eli kansallisneuvosto joutui äänestämään uudelleen. Se hyväksyi liittoneuvoston muutoksen äänin 107-77. Tarkoittaa sitä, että syrjintä ja vihapuhe trans- ja intersukupuolisia kohtaan ei tule rikoslaissa rangaistavaksi vieläkään.

Transsukupuolisten oikeuksia ajava TGNS ja muut sateenkaarijärjestöt ilmaisivat pettymyksensä parlamentin molempien kamarien päätöksiin, koska juuri trans- ja intersukupuoliset joutuvat useimmin syrjinnän ja vihapuheen kohteiksi.
Yksi uutinen
https://www.pinkcross.ch/news/2018/nach-staenderat-nein-verweigert-auch-der-nationalrat-trans-und-inter-menschen-schutz
(Suomensin pikaisesti, joten...)