Tasavallan presidentti vahvisti liitännäislakipaketin (juttukommentit)

Mielenkiintoista seurata uutisointia tämän ympärillä. Tänään on asia ilmaistu mm. seuraavasti:

- Homo- ja lesboavioliitoista tulossa totta – Niinistö hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain
- Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt sukupuolineutraalin avioliittolain.
- Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti 8. huhtikuuta sukupuolineutraalin avioliittolain.
- Nyt se on varmaa! Presidentti vahvisti tasa-arvoisen avioliittolain
- Sukupuolineutraali avioliittolaki sai lopullisen vahvistuksen
- Kohulaki nuijittiin vihdoin pöytään
- Homoliittolaki nuijittiin pöytään

Kuitenkin... eduskunta hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain (tai tasa-arvoisen avioliittolain) 12.12.2014 ja tasavallan presidentti vahvisti sen jo 20.2.2015. Tänään vahvistetuilla laeilla ei ole sinänsä vaikutusta sukupuolineutraalin avioliittolain voimaantuloon, vahvistamiseen tai hyväksyntään - sen paremmin kuin samaa sukupuolta olevien avioliittojen toteutumiseen.

Nyt tasavallan presidentti vahvisti vain (toki tarpeellisia) eräitä tasa-arvoisen avioliittolain muihin lakeihin edellyttämiä muutoksia. Ne eduskunta oli hyväksynyt 17.02.2016. Ja vielä on yksi paketillinen "eräitä tasa-arvoisen avioliittolain muihin lakeihin edellyttämiä muutoksia" tulossa eduskunnan hyväksyttäväksi ja presidentin vahvistettavaksi.
  • 2 / 13
  • Havainnoija
  • 8.4.2016 14:20
Samaa olen ihmetellyt. Siis sitä, kuinka ns. valtamedian toimittajat tai toimittajina itseään pitävät henkilöt voivat olla niin pihalla koko asiasta, jota on käsitelty tuhanteen kertaan. Erityisesti hämmästyttää Ylen toimittajien sekoilu.
Tätä ilmiötä voisi kutsua ehkä ",homorummutukseksi" eli kyllähän se voisi harmittaa, kun media raapii vanhoja haavoja auki otsikoissaan.
  • 5 / 13
  • Havainnoija
  • 8.4.2016 19:30
Tänään on näköjään varsinainen sekoilijoiden päivä. Sen aloitti STT (”Suomen tietotoimisto”), jonka vääristelevä uutinen julkaistiin sellaisenaan eri lehtien verkkosivuilla. MTV oli yhtä surkea, Ylen toimittajat ovat yrittäneet korjata mokiaan, mutta vieläkään siellä ei selvästi sanota, että tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin lopullisesti 12.12.2014 ja presidentti vahvisti sen yli vuosi sitten keväällä 20.2.2015 ( http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/19290234 ). Ylen sekavassa jutussa, jonka ovat kirjoittaneet Jussi Salokorpi ja Päivi Dahl, on edelleen kummallisuuksia, kuten ”Muutos vahvistaa avioliittolain muuttamisen sukupuolineutraaliksi” yms., ja yleensäkin koko juttu on niin heikosti ja sekavasti laadittu, että yleisradioyhtiöltä olisi lupa odottaa parempaa. Hesari osoitti olevansa sitäkin surkeampi otsikoiden ”Presidentti vahvisti tasa-arvoisen avioliittolain”, vaikka se tapahtui yli vuosi sitten.
Ns. valtamedian toimittajien tietämättömyyden ja sekoilun ymmärtäisi, jos kyse olisi Ulko-Mongoliaa koskevasta uutisesta.

Sinänsä hyvä, että mokailivat ja sekoilivat, sillä nyt ainakin kaikille viimeistään olettaisi valkenevan, että tasa-arvoinen avioliittolaki todellakin tulee voimaan laissa määrättynä päivänä. Tähän loppuun vielä Soinin hörhöilyä:
http://timosoini.fi/2016/04/kaksi-regiimia/
Ihan käsittämättömän huonoa työtä toimittajilta.

Tulee vaan mieleen: kun uutisointi on surkeaa ja virheellistä tällaisessa asiassa, jota itse on seurannut ja jonka asiasisällöstä on perillä, surkean ja virheellisen asiasisällön huomaa. Miten on: huomaanko mitään, jos uutisointi on yhtä surkeaa asiassa, josta taustatietoni ovat heikommat? En varmaan. Tämän takia on huolestuttavaa, jos uutisointi on laajemminkin näin surkealla tasolla.
Jep, ylen uutinen jota jopa Tahdon ja Seta levitti facebookissa oli erittäin oudosti kirjoitettu. Lähinnä tämänpäiväinen uutinen oli (sinällään positiivinen) tekninen teko. En silti viitsinyt muualla kommentoida asiaa koska uskoin että se lähinnä kyllästyttäisi lukijoita, mutta kyllä ainakin ylen uskoisi olevan selvillä siitä miten lakeja hyväksytään Suomessa.
Aamun Hesarin paperipainoksessa asia kerrottiin mallikelpoisesti. Eilen Ylen radiouutisissa aihe sen sijaan käsiteltiin - voisiko sanoa - hitusen sekavasti.
Ehkä otsikot olivat tarkoituksellisia, "nuijimalla päätöksen pöytään" Niinistö saatiin näyttämään arvojohtajalta tässä (kansaa jakavassa) kysymyksessä...?
Uutisointi tasa-arvoisen avioliittolain ensimmäisestä liitännäislakipaketista on ollut ns. valtamedian sivuilla monin paikoin poikkeuksellisen kehnoa. Tähän saakka ns. valtamedian toimittajat ovat olleet melko hyvin perillä asioista, mutta nyt yhtäkkiä kirjoittivat luulojaan ja uskomuksiaan. Sekin on mahdollista, että asioista perillä olevat on korvattu tietämättömillä ja tyhmillä, joilla ei ole edes kykyä ottaa asioista selvää. Heille voi kenties maksaa pienempää palkkaa, ken tietää. Ylen uutistoimittajat yrittivät pohjanoteerausta ja kieltämättä sangen hyvin sekoilullaan onnistuivat.

Jamppa kysyi, miksi ”uutisiin” ei tule korjausta. Oman kokemukseni perusteella voin sanoa, että valitettavan monet ns. valtamedian toimittajat ovat siinä harhaluulossa, että vain he tietävät asioista, vaikka heistä joillakin (monilla?) on poikkeuksellisen huonot yleistiedot. Sitten tietenkin ylimielisyys. Asiasta voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta totean vain, että jotkut ns. valtamedian toimittajat eivät ole edes korjanneet jutuissaan olleita valheellisia väittämiä, joista olen joskus huomauttanut.
----
Korjaus
Ei näköjään tarvinnutkaan toivoa korjausta, sillä ranneliike.netin etusivun tapahtumissa (Tapahtui 9. huhtikuuta) ollut virhe on korjattu eli kyseessä oli ja on edelleen Tiiliholvi ( http://www.tiiliholvi.fi/ ). Olen käynyt siellä vuosikymmeniä sitten; on näköjään samalla nimellä samassa paikassa edelleen.
----
Valtakunnallisen Setan ja sen puheenjohtajan hörhöilyjä

Tähän sopii hyvin kommentoida valtakunnallisen Setan uutisointia tai ”uutisointia”. Jamppa muistaakseni ihmetteli aiemmin, miksi Seta kirjoitti esimerkiksi tämän ( http://seta.fi/tasa-arvoinen-avioliittolakiesitys-etenee/ ) puppua sisältävän jutun. Eivät ilmeisesti tienneet, että tasa-arvoinen avioliittolaki oli hyväksytty jo edellisvuonna. Olisivat voineet lukea esimerkiksi ranneliike.netin jutun ja korjata pahimmat mokat, että laki on hyväksytty ja vahvistettu ja nyt on kyse liitännäislaeista, mutta se olisi ilmeisesti vaatinut liikaa.

Setan sivuilla on muutakin hörhöilyä, mutta otetaan nyt tähän pelkästään puheenjohtaja Mäenpään lällyilyä hipova blogikirjoitus ( http://seta.fi/juhlapuheista-kaytantoon/ ), jossa hän puhuttelee Soinia monikossa, esimerkiksi ”olette tuoneet” ja ”olette vähentäneet”.
Monta muutakin kummallisuutta ynnä virheitä valtakunnallisen Setan sivuilta löytyy, mutta eiköhän tämä riitä. Tietenkin toivon, että ryhdistäytyisivät, sillä kyseessä on kuitenkin valtakunnallinen järjestö, jota avustetaan muistaakseni yli 600 000 eurolla vuosittain. Olettaisi siitä summasta parikymppiä löytyvän jollekin asioista perillä olevalle työttömälle, joka korjaisi pahimmat mokat.

Kommenttia muokattu: 09.04.2016 klo 21:00
Ihmetyttää kyllä STT-lähtöinen sekoilu uutisoinnissa. Oikeusministeriön sivuilla 7.4.2016 julkaistussa uutisessa ( http://oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2016/04/avioliittolainedellyttamatlainmuutoksetvahvistetaan.html ) asia oli ilmaistu mielestäni varsin selkeästi: "Avioliittolain muutos, jonka myötä myös samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat solmia avioliiton, tulee voimaan maaliskuun 2017 alusta. Muutoksen edellyttämät muut lainmuutokset menevät tasavallan presidentin vahvistettavaksi huomenna 8. huhtikuuta, ja myös ne tulevat voimaan 1.3.2017."

Vai olikohan sitten OM:n uutinen yritetty omaksua oppikirjamaisen hyvän uutiskirjoittamisen pelisääntöjä noudattaen; tärkein asia ja uutinen käyvät ilmi ensimmäisestä virkkeestä. Ja kenties otsikko jätetty lukematta?

OM:n uutisessa ei ollut esillä tämän lainsäädäntöprosessin historiataustaa. Taustoitus ehkä olisi auttanut toimittajia hahmottamaan sen, mistä perjantain nimmarissa oli kyse. Yhtä kaikki, tuon lakipaketin vahvistaminen oli toki tärkeä asia.