Tel Aviv juhli Pride 2014 -tapahtumassa (juttukommentit)

  • 1 / 6
  • ERKKI - VAASA
  • 13.6.2014 22:37
Ainakin tässä suhteessa Israel näyttää oivallista esimerkkiä vanhoillisille, HLBT - väkeen paikoin hyvinkin vihamielisille naapurimailleen.
Hyvä Israel!
  • 3 / 6
  • human
  • 14.6.2014 18:48
"Israelissa homoseksuaaliset suhteet lakkasivat olemasta rangaistavia vuonna 1988."

Israelin naapurimaa Jordaniassa jo 1951, sekä nykyajanlasku, nyky-Israelin alkuperäisasukkaiden, palestiinalaisten Länsirannalla myöskin jo 1951 (Gazassa sen sijaan laitonta).

Eli Israelia ei voi pitää kaikkiin naapurimaihinsa nähden edelläkävijänä lainsäädännössään. Iso osa sisämaan Israelia on varsin konservatiivista hlbt-ihmisiä kohtaan. Tel Avivin Pride:en osallistuu varsin paljon turisteja.

Ranneliikkeeltä on kait jäänyt uutisoimatta se, että tänä vuonna, tammikuulla 2014 tapahtui Lähi-idässä merkittävä asia: Libanonissa samaa sukupuolta olevien suhteista ja rakastelusta tuli laillista. Libanonissa tuomari teki päätöksen että "luonnottoman seksin" kieltävä artikla 534 ei ole pätevä, eikä sen perusteella saa tuomita ihmisiä. Heinäkuulla 2013 Libanonin psykiatrinen yhdistys (LPS) oli jo antanut julkilausuman, ettei homoseksuaalisuus ole sairaus, eikä tarvitse hoitoa, eikä se itsessään vaikuta ihmisen toimintaominaisuuksiin. LPS otti samalla myös kantaa ns. eheytysterapioita vastaan, todeten ettei nille ole pätevieä tieteellisiä perusteita ja kehoitti lääkäreitä pidättäytymään tieteen mukaisessa toiminnassa.

Libanonissahan on pidempään jo ollut näkyvä hlbt-liike ja libanonilainen Mashrou' leila -yhtye, avoimesti homon laulajansa Hamed Sinno on esittänyt Libanonissa ja sen naapurimaissakin lauluja, joissa puhutaan seksuaalivähemmistöitä ja miesten välisestä rakkaudesta.

Tässä vuodesta 1955 lähtien järjestetyllä Baalbekin festivaavilla, Beqaan laaksossa, roomalaisajan Bacchus temppelissä Mashrou' leilan laulu ﺣﺒﻴﺒﻲ (Habibi) http://www.youtube.com/watch?v=oViTA93ydQs
(habibi on arabiaa ja tarkoittaa rakkaani, miehestä; rakkaani, naisesta on habibti)


Translation of ﺣﺒﻴﺒﻲ (Habibi) by Mashrou' Leila from Arabic to English

He never blames himself
Everything happens against his will
Nothing's wrong with him ..
What is wrong with him ?
(x2)
My lover speaks a foreign language
And lisps while speaking aghabic (arabic)
Look at how the book crumbles under the bed
The smell of your hair on the sheets beside me
People roaming in their cars outside the window
And i'm sitting here like soil, lost between your hands.

(laulun arabiankielisestä sanoituksesta käy selvästi ilmi,
että mieslaulaja laulaa siinä miehestä).


Heidän ensimmäisenä julkaisemansa فساتين (Fasateen), Dresses -laulukin kertoi jo samasta asiasta, eritoten arabiankielisessä alkuperäissanoituksessa.

Remember when you told me
That you would marry me
Without money or a house
Remember when you loved me
Even though I wasn't of your religion
Remember how we were
Remember when your mother
Caught me sleeping in your bed
And told me to forget about you
So we agreed to stay like that
Without roles or talks
Without neckties or morning chats

Without millions
Without dresses

You took my hand and promised me a revolution
How could you forget, how could you forget me?
You combed my hair
And sent me off
Comb me the way you comb yourself

Remember when you told me that you intend to leave me
Without money or a house

- - -

Toivokaamme, että maailmamme kaikki hlbt-ihmiset pääsevät vielä vapaiksi abrahamisesta homo-vihasta, sekä abrahamisesta naisten eriarvoistamisesta ja sortamisesta.

Valitettavasti raamatussa&koraanissa ovat edelleenkin ne "saatanalliset säkeet", joiden pohjalla vaino ja eriarvoistaminen ovat.

Kommenttia muokattu: 14.06.2014 klo 19:57
En nyt oikein ymmärrä millä lailla Libanonin lainsäädäntö liitty Israeliin

Miksi turhaan yrittää esittää, että arabimaat muka olisivat jotenkin sallivia homoja kohtaan, koska näin ei todellakaan ole.

Jordaniassa homosuhteet jäivät kiellettyen suhteiden listasta pois vuonna 1951 (mm. Turkissa 1858, mutta se ei silti kerro, että maassa oltaisiin jotenkin hltbi myönteisiä!) Mitään muita oikeuksia Jordanian homoilla ei kyllä ole vuoden 2007 lakimuutoksen jälkeenkään, jolloin homoudesta sai jopa puhua julkisesti.
Israelissa on olemassa syrjintäsuojalait ja mm. adoptio-oikeudet joten Israel on todellakin edelläkävijä, onhan lainsäädäntö jopa Suomeakin edellä.

Kyseinen laulaja voi toki olla homo, mutta jos nimimerkki human on yhtään peretynyt arabimusiikkiin, tietäisi hän että mieslaulajat aina kutsuvat rakkaitaan termillä "habibi", johtuen siitä,että naisille laulaminen koetaan liian rivoksi arabimaailmassa. Kappaleet siis esitellään "veljellisesksi toveruudeksi" rakkauden sijaan. Kappaleita jossa käytettäisiin termiä habibti ei jurikaan löydy.
Israelissa tällaisia omituisia siveyssäädöksiä ei ole olemassakaan. Siellä eletään kuten missä tahansa länsimaisessa demokratiassa.

Väite, että Israelin sisämaa olisi jotenkin konservatiivinen hltbi ihmisä kohtaan ei myöskää juuri pidä paikkaansa. Homojen oikeuksia ajava liberaalipuolue Meretz kun on nimenomaan Tel Avivin lisäksi suosituin Israelin kibbutseilla. Maaseutu on Israelissa nimenomaan yhtä liberaaleimmista alueista.
Jerusalemissa on ns. väemmistö-enemmistö, eli arabit ja ultra-ortodoksijuutalaiset käsittävät kaupungin väestöstä 2/3, eli siellä toki ollaan konservatiivisia. Muuten Ultra-ortodoksit käsittävät Israelin väestöstä vaivaiset 8%. Muut Israelin suurimmat kaupngit kuten Haifa, Beer Sheva, tai vaikka Rishon LeZion eivät suvaitsevaisuudeltaan juuri eroa Suomen suurista kaupungeista.

Oisikoha pikkuhiljaa aika päästä eroon ennakkoluulosta ja uskoa mitä alueella todellisesti tapahtuu?

Israelin lehdistön mukaan prideen osallistuin n. 120 000 ihmistä, joista n. 15 000 turistia, eli suurin osa paraatilaisista on siis Israelista. Kyseessä on selkeästi israelilaisten oma tapahtuma, jonka turistit ovat vasta viime vuosina löytäneet.

https://www.youtube.com/watch?v=jB44spZWf9Q
Oheisen videon yöelämä- osuudessa käydään läpi se tarjonta joka 400 000 asukkaan Tel Avivissa, eli Helsinkiä pienemmässä kaupungissa on suunilleen yhden viikonlopun aikana, eli siis murto-osa siitä mitä on tarjolla esim. kuukaudessa. Helsingissä meillä on ne samat 2 paikkaa viikosta toiseen, ehkä pari kertaa vuodessa tarjolla jotain muuta.

Sitä mittakaavaa, missä hltbi yhteisö näkyy Tel Avivissa ei ehkä ole näkyvissä Israelin muissa kaupungeissa, mutta pidetään mielessä, että Suomessa sitä ei ole samalla lailla näkyvillä MISSÄÄN kaupungissa!

Toisin kuin araibimaissa, Israelissa siviililailla ei ole mitään tekemistä uskonnollisten opetusten kanssa. Haluaisinpa nähdä sen päivän, kun jossain arabimaassa kaupnki maksaisi Pride- paraatin ja koristaisi kaupungin sateenkaarilipun jo viikoja ennen tapahtumaa. Näin meillä ei tapahdu edes Suomessa, joten en nyt ymmärrä mikä tämän arabiaiheisen kommentin pointti oli.

Kommenttia muokattu: 15.06.2014 klo 16:52
  • 5 / 6
  • human
  • 15.6.2014 20:57
Olisikohan sinun iiz jo pikku hiljaa syytä päästä eroon pahoista ennakkoluuloistasi arabeja kohtaan. He ovat yhtä tärkeitä ihmisiä, kuin juutalaisetkin.

Kirjoitit iiz soopaa mm. tässä "Toisin kuin araibimaissa, Israelissa siviililailla ei ole mitään tekemistä uskonnollisten opetusten kanssa."
Sillä Turkin lainsäädäntö on täysin erotettu uskonnoista, jopa paremmin, kuin Suomen lainsäädäntö. No, arabimaa Turkki ei ole, mutta islamilainen maa kuitenkin.

Ja libanonilainen Hamed Sinno on tosiaankin ihan avoimesti homo mies, eikä mikään "saattaa olla". Muistaakseni hän ei ole yhtyeineen Israelissa käynyt, mutta sepä ei ole mikään puute häneltä. Kotimaansa Libanonin lisäksi mm. Jordanian Ammanissa he ovat toki esiintyneet

http://www.cafebabel.co.uk/culture/article/concert-review-mashrou-leila-rock-stage-in-amman-with-pro-gay-songs.html

Israelissa Helsingin kokoisessa Jerusalemissa on yksi ainukainen, syrjäinen hlbt-baari. Jerusalemin asukkaista enemmistö on juutalaisia, joten tuskin tuokaan arabien vikaa on.

Siitä ei päästä valitettavasti yli eikä ympäri, että Israelin perustamisessa ja senkin jälkeen palestiinalaisia ihmisiä on kohdeltu melkein samoin, kuin natsit kohtelivat juutalaisia - eikä se natsien toiminta ollut mitenkään palestiinalaisten, kotimaansa menettäneiden ihmisten syytä. Apartheidhan on Israelissa kuitenkin valitettavaa todellisuutta. En ole varmasti väärässä siinä, ettei Israelin kouluissa kerrota historian opetuksessa kovinkaan objektiivisesti Palestiinan anastamisesta palestiinalaisilta.

Toki Euroopan kristityt, juutalaisvihassaan ovat ne suurimmat syylliset Palestiinan ongelmaan. Ensin kristityt vihasivat ja surmasivat juutalaisia Euroopassa miljoonittain ja sitten sysäsivät heidä palestiinalaisten ihmisten niskaan ja syystäkin aiheuttivat alueen asukkaiden katkeruuden. Ennen nyky-Israelin perustamistahan arabit suhtautuivat juutalaisiin paljon paremmin, kuin Euroopan kristityt. Kristityt natsit ja stalinistit sentään joukkotuhosivat juutalaisia miljoonittain ja pesivät sitten vain kätensä sysäämällä juutalaiset Palestiinaan, ottamaan pois kotimaan palestiinalaisilta.

En ymmärrä, miksi joku vihaa arabeja noin kuin iiz, vaikka syypäitä ovat juutalaisuus&kristinusko&islam, eivätkä arabi-ihmiset.

Toki Israel harrastaa kaikenlaista mahdollista propagandaa ja pyrkii luomaan mustavalkoista julkikuvaa palestiinalaisia kohtaan - onhan nyky-Israel sentään anastanut kotimaan palestiinalaisilta ja sitä on vaikea mitenkään hyvin perustella muka oikeutetuksi. - Eivät suomalaisetkaan ole rakastaneet venäläisiä Karjalan poisottamisesta, joten ei palestiinalaisilta ja nyky-Israelin naapureilta voi odottaa enempää, heitä kohtaan pahojen tekojen anteeksiantamista.

Kaikkihan tietävät myös sen, ettei Israel olisi mitenkään pärjännyt, ei aiemmin, eikä nytkään, eikä kehittynyt, ilman sinne suuntautuvaa ulkomaista mittavaa rahoitusvirtaa. Israelissa on sentään vaivana nykyäänkin isohko työttömyys.

Palestiinassa on myös hlbt-ihmisiä, joiden vanhemmat ja suvut menettivät Israelista kotinsa ja kotimaansa. Heitäkin on hyvä arvostaa ja ymmärtää heidän kokemansa vaino ja vääryys.

Kommenttia muokattu: 15.06.2014 klo 21:22
En nyt oikein ymmärrä millä logiikalla minä vihaan arabeja, jos vain sanon ääneen sen tosiasian, että arabimaissa homoilla ei ole asiat hyvin.

Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan mukaan 18% libanonilaisista ilmoittaa, että homous tulisi hyväksyä.
Israelilaisista vastaava luku on 71% Haaretzin gallupin mukaan, joista 58% antaisi hoimoille avioliitto-oikeuden ja jopa 66% adoptio-oikeuden, joista jälkimmäinen on muuten suurimpia koko maailmassa.

Israel on aivan selkeästi, vailla minkäänlaista epäilystä, Lähi-Idän homoystävällisin maa, suvaitsevaisuus on siellä paremmalla tasolla kun suuressa osaa Eurooppaa. Tämän takia asetelman yrittäminen kääntää päälaelleen on aika erikoista, ja se, että oletat minun ajattelevan arabien olevan jotenkin "vähemmän tärkeitä" ihmisiä, kun sanon tämän ääneen on vielä erikoisempaa. Eikö nyt vaan olisi helpompaa myöntä tosiasiat ja antaa olla.
Lisäksi en ymmärrä miten se palvelee arabimaiden hltbi-ihmisä, jos ei voida puhua heidän kokemistaan ongelmista ääneen vaan sen sijaan selitetään kaiken olevan hyvin.

En sanonut, että turkki on arabimaa, esitin vaan sen faktan, että se vuosi jolloin homoseksi on laillistettu ei kerro maan suvaitsevaisuudesta mitään.


Kuten sanoin, haredijuutalaiset ja arabit käsittävät Jerusalemin väestöstä yhdessä enemmistön (arabeja siis 37%) joten kuten jo kerran sanoin, Jerusalem ei ole mitenkään erityisen vapaamielinen kaupunki. Sekulaarit juutalaiset, jotka ovat muualla Israelissa enemmistö ovat Jerusalemissa vain n.30%.
Ja et ilmesesti ole siellä käynyt, jos luulet homobaareja olevan vain yksi ja jotenkin syrjässä: esim. Jerusalemin keskustan Shushan-kadulla sijaitsee tällä hetkellä kaksi homobaaria ja yksi alternative-pubi joka pitää mm. drag-iltoja. Homobaari löytyy myös Horkanos-kadulta, joka sekin on aivan kaupungin ydinkeskustassa. Homobiletä on Israelissa tapana pitää myös heterobaareissa, näin siis myös Jerusalemissa. Jerusalemissa on myös ainakin yksi toimiva homokahvila/kirjakauppa.

Jopa Israelin konservatiivisimmassa nurkassa eli Jerusalemissa on gay-tarjontaa kutakuinkin yhtä paljon kuin Helsingissä. Mikäs on meidän tekosyymme sille, että täällä ei tapahdu ikinä mitään?

Ja millä logiikalla arabi ei ole syyllinen omaan mahdolliseen homofobiaansa? Kyllä minä suomalaista ihmistäkin pidän itse omien asenteidensa herrana oli ne sitten omaksuttu mistä tahansa pyhästä kirjasta.

Alueen arabit kyllä ovat hyökkäilleet alueen juutalaisten kimppuun jo yli sata vuotta sitten, tämän takia juutlaiaset mm. perustivat itselleen Tel Avivin kaupungin jo vuonna 1909, joten holokaustia ei voi pitää syynä arabien "katkeruuteen". Tämä on kuitenkin aivan toinen keskustelu, joka ei liity nyt tähän mitenkään. Ei siis siitä sen enempää.

Mitä ulkomaista rahoitusvirtaa? Puhutko siis siitä samasta USA:n tuesta, jota saa Israelin lisäksi mm. Libanon, Jordania ja Egypti?
Se on muuten n. 3 miljardia vuodessa, joka käsittää pari prosenttia Israelin valtion budjetista, joten ei taida ihan olla Israelin kehityksen syy.

Kommenttia muokattu: 15.06.2014 klo 23:07