Seta ja Trasek vaativat oikeutta sukupuolen itsemäärittelyyn ilman ehtoja (juttukommentit)

En ihan näytä hahmottavan setan ja trasekin tulkintaa sukupuolen käsitteestä. Ehkä joku voi valaista asiaa?

Ongelma: Jos sukupuoli olisi sellainen asia, josta ei voitaisi saada objektiivista näyttöä, niin sitten kyseessä olisi asia, joka ei kuuluisi ollenkaan luonnontieteiden piiriin. Koska länsimainen lääketiede perustuu luonnontieteisiin, niin sukupuolen ei-objektifioitava luonne tarkottaisi välittömästi sitä, että sukupuolen kirurginen korjaaminen muuttuisi epäeettiseksi toimenpiteeksi. Subjektiivisia - ilman objektiivista näyttöä - tiloja ei pääsääntöisesti tule leikata. (Esteettinen kirurgia ei ole lääketiedettä).
Hmmm, arvatenkin jotkuut heteromaista elämäntapaa viettävät miehet ovat tuosta Setan ja Trasekin ajamasta "itsevalinnasta" innoissaan, sillä sittenhän heteromaista elämäntapaa viettävät miehet voivat, niin halutessaan, ilmoittaa olevansakin naisia ... ja sitten he pääsevät naisten saunaan "naisina", uimahallissa naisten puolelle "naisina" jne. Siitähän heillä riemu repeää :D


Tulee kyllä herkästi mieleen se, että miksi pitää olla "vain" 2 suku"puolta", eli eikö voisi olla vaikkapa kolmaskin suku"puoli". Kropan fyysinen (osittainen) muuttaminenhan ei muuta läheskään kokonaan esim. naista mieheksi, vaan kyllä sinne soluihin (kromosomit yms), aivojen rakenteisiin ja kroppaan - ja etenkin mieleen - jää varsin paljon naista.

Kommenttia muokattu: 20.11.2013 klo 19:03
Kuten human sanoi, voisi tällä tavoin kätevästi elellä miehetkin virallisesti naisina ja nauttia kaikista sen tuomista eduista. Inttiin ei tarvitsisi mennä ja vapaa pääsy olisi naisten puolelle kaikissa sukupuolet toisistaan erottavissa paikoissa. Ikärajakin jos poistettaisiin, voisivat 15-vuotiaat teinipojat vaikka osallistua tyttöjen liikuntaan ja erityisesti pukuhuonetoimintaan.

Heh, no käytännössä varmasti keksittäisiin keinot noiden estämiseksi, mutta sitten taas siitä vaihdosta ei olisi juuri transsukupuolisellekaan iloa, jos esimerkiksi naiseksi itensä virallisesti muuttanut joutuisi edelleen toimimaan kaikissa käytännönasioissa kuin mies.

Todella typerää Setalta ja Trasekilta, että tätä ongelmaa ei ole lainkaan tuossa tekstissä kuitenkaan huomioitu.

Kommenttia muokattu: 21.11.2013 klo 02:24
  • 5 / 13
  • Xx_Val_xX
  • 21.11.2013 10:03
Meinaatteko te, että syntyy jonkinlainen yleisöryntäys? Aika lyhytnäköistä, ei ole syntynyt Argentiinassakaan!

Aika likaista ajatusmaailmaa teiltä.

Kommenttia muokattu: 21.11.2013 klo 10:05
Seuraavat kohdat ovat Xx:n linkistä:
"Tyypillisestihän lääkärille mennään valittamaan oireista, joiden avulla lääkäri yrittää todeta ongelman, jonka perusteella lääkäri tekee diagnoosin ja määrittää tarvittavat hoidot. Transsukupuolisilla asia menee melkein kokonaan toisin päin. Jotta transihminen saisi ne hoidot, joita hän tarvitsee, hänen pitää pystyä vakuuttamaan lääkäri siitä, että hän on todella transsukupuolinen."

Hetkinen. Prosessi on aivan identtinen minkä tahansa vaivan suhteen, joka tullaan esittämään lääkärille.

Ensin lääkäri pyrkii määrittelemään esitetyn terveysongelman, sitten hän tutkii käytettävissä olevan tutkimusarsenaalin avulla ja löydösten perusteella pyrkii asettamaan työdiagnoosin. Kun työdiagnoosiin on päästy, voidaan määrittää tarvittavat hoidot.

On vaarallista hoitaa ilman näyttöä. Yleensä tällaista kutsutaan joko uskomushoidoksi tai puoskaroinniksi.

Lääkärit ovat se ammattiryhmä, joka pyrkii hoitamaan transsukupuolisen hormonaaliset tai kehollisen muokkauksen tarpeet, jos näitä on. Länsimainen lääketiede on puolestaan luonnontieteiden lapsi. Kaikkia lääkäreitä sitoo näytön ja empiriikan periaatteet.

"Lienee naiivia ajatella, että lääkärien olisi tarkoitus auttaa ihmisiä, eikä evätä heiltä hoitoja."
Lääkärin korkein ohje kuuluu: ensisijaisesti älä vahingoita. Eli älä omilla toimillasi aiheuta lisähaittaa jo olemassaolevan haitan lisäksi. Lääkärille ainoa mahdollinen keino noudattaa tätä ohjetta on ensin selvittää jo olemassa oleva haitta, jotta voi ylipäätään punnita sitä, mitä lisähaittaa oma kädenjälki voi saada aikaiseksi. Hoito ei saisi johtaa huonompaan tilanteeseen, kuin mikä on lähtötilanne ja suuria riskejä on lupa ottaa tai toimintahäiriöitä on lupa aiheuttaa ainoastaan silloin, kuin voitettavaakin on paljon. Lääkärin PITÄÄ ensin selvittää mistä erilaisissa tilanteissa on kysymys, jotta koko punnitsemisprosessi hyödyn tai haitan vällillä voi ylipäätään olla mahdollinen.
  • 7 / 13
  • Xx_Val_xX
  • 21.11.2013 21:51
Ensinnäkin Yesmanille tiedoksi, että trans sukupuolisuus ei kuulu ICD:n tautilistalle, vai oletko sitä mieltä? Jos olet niin sinnehän pitäisi palauttaa myös homous ja transvetismi?
  • 8 / 13
  • draconfly
  • 21.11.2013 22:28
Diagnosointi ja hoidosta päättäminen kuuluvat lääkärille, eivät potilaalle. Lisäksi lääkkeen määrääjän tulee olla varmistunut omalla tutkimuksellaan tai muulla luotettavalla tavalla (esim. potilasasiakirjat) lääkityksen tarpeesta, hormoneita ei voida antaa tuosta vain jokaiselle tulijalle, joka kokee tarvitsevansa niitä. Hormonihoitoihin käsittääkseni tarvitaan erityisyksikön psykiatrilta lähete endokrinologille?

Edit: näin nopeasti lukaistuna en löydä tuosta ehdotuksesta selvitystä siitä, miten hormonit pitäisi tästä lähtien saada (kuka arvioi tarpeellisuuden, kuka määrää ja millä perusteilla jne. jne.), jos diagnosointikäytännöstä luovuttaisiin?

Kommenttia muokattu: 21.11.2013 klo 22:39
Seuraavat ovat sosiologi Maarit Huuskan kirjoituksesta, jonka Xx linkitti. Vaikken ole Juhani, niin lukaisin sen, enkä voi olla kommentoimatta...

"Kulttuurisen sukupuolikäsityksemme mukaan sukupuolia on kaksi: mies ja nainen. Sukupuolet ajatellaan toisensa poissulkeviksi - jos olen nainen, en voi olla mies - sekä ominaisuuksiltaan erilaisiksi, vastakkaisiksi ja toisiaan täydentäviksi."

Tämä ei ole biologinen näkökulma eikä siten myöskään lääketieteellinen. Sukupuolet muodostavat lajiin pikemminkin kaksi gaussin käyrää muistuttavaa jakaumaa, joissa suurin osa yksilöistä asettuu "naarauden" tai "urouden" leveään mahaan. Nuo gaussit limittyvät.

"Kahden erilaisen sukupuolen olemassaolon ja alkuperän ajatellaan perustuvan luontoon ja ihmisen biologiseen rakenteeseen."

Ei. Katso yllä. Todellinen luonnotieteilijä tietää, että luonto varioi ja variaatio on yksi elämän perusominaisuuksista. Variaatio on evoluution polttoaine. Ilman variaatiota ei ole elämää. Myös sukupuoliominaisuudet ovat variaation kohde.

"Intersukupuolisella on synnynnäisesti yksilöllinen sukupuoli..."

Kaikilla ihimisillä on synnynnaisesti yksilöllinen sukupuoli. Se on variaatio "teemasta" 'mies', 'nainen', myös 'siltä väliltä'.

"Ihmisen oma psyykkinen kokemus sukupuolestaan vaihtelee."
Aivojen sukupuolittuneisuus vaihtelee.

"Miten tytöksi synnytyslaitoksella määritelty pieni ihminen alkaa muu-
taman vuoden kuluessa samaistua tytöksi ja miten pojaksi määritellystä tulee poika?"

Heidän sukupuolittuneiden aivojen interaktio muun fysiologian ja ympäristön kanssa johtaa "poikuuteen" ja "tyttöyteen".

"Miksi pidämme poikamaisena lapsen villiä ja raisua olemisen tapaa ja tyttömäisenä lapsen kauneuden kaipuuta."

Aivojen sukupuolittuminen johtaa toistuvaan ominaisuus- ja käyttäytymiskirjoon (gaussin käyrä varmaan taasen), joka on taltioitunut ihmiskunnan meemeihin ja kulttuurievoluutioon ja lopulta siitä on tullut itseään ruokkiva ilmiö.

"Ihmisen psyykkisen sukupuolikokemuksen syntytapaa ei varmuudella tunneta."

Ihmisen aivojen sukupuolittumisen mekanismeja ei varmuudella tunneta.

"Lapsi ei pienenä ole omaksunut kulttuurimme sukupuolikäsityksiä vaan hän opettelee niitä ja samalla oppii, että häneltä odotetaan pysyvää samaistumista tytöksi tai pojaksi."

Sukupuoli näkyy lapsessa hyvin varhain. Niin varhain, että väkisinkin sukupuoleen vaikuttavat myötäsyntyiset tekijät eikä kyseessä ole pelkästään oppimisprosessi.

"Transsukupuolinen lapsi oppii, että hänen kehonsa
on vääränlainen, koska lapsen kehon piirteet estävät muita ihmisiä näkemästä lapsen persoonaa ja lapsen tyttöluontoa tai poikaluontoa."

Niinkö? Eikö tämä olekaan tunnistusta? Esim. naisen aivot pitävät naisia myös kehollisina verrokkeinaan jolloin esim. transnainen ajautuu ristiriitatilanteeseen.

Sitten vielä vastaus Xx:n kysymyksiin: en ole eri mieltä ICD:stä, mutta jos transihmiset hakeutuvat lääkärin luo, niin tämä nivoo tilanteen vääjäämättä lääketieteen piiriin. Lääkärin professiota puolestaan sitovat sekä eettiset periaatteet että lakisäädökset.
"Sukupuoli näkyy lapsessa hyvin varhain. Niin varhain, että väkisinkin sukupuoleen vaikuttavat myötäsyntyiset tekijät eikä kyseessä ole pelkästään oppimisprosessi. "

Sukupuoleen kasvattaminenkin alkaa aikaisin. Aikuiset kohtelevat vauvoja eri tavalla riippuen siitä, onko niille puettu päälle pinkkiä vai sinistä.
"Sukupuoleen kasvattaminenkin alkaa aikaisin. Aikuiset kohtelevat vauvoja eri tavalla riippuen siitä, onko niille puettu päälle pinkkiä vai sinistä."

Voihan näin ollakin. Silti myös esim. testosteronitasot ovat pojilla merkitsevästi korkeammat kuin tytöillä jo kauan ennen puberteettia.( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC116575/ ) Poikavauva reagoi androgeeneihin jo 3:n kuukauden kohdalla ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21161361 ) ja tällä otaksutaan olevan vaikutusta tulevaan tunne-elämään. Myös vauva "kohtelee" aikuisia ja ympäristöään eri tavalla riippuen tämän kehossa ja aivoissa tapahtuvista prosesseista.

Testosteroni vain esimerkkinä siitä, että lajimme tosiaan on dimorfinen eikä tämä kahteen pääryhmään jakautuminen ole pelkästään sosialisaation tai kulttuurin tuote.
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2013/12/07/tutkimus-sukupuolen-omaksuminen-maarittelee-aivojen-toimintaa/201316980/139

Tässä viitataan mielenkiintoiseen tutkimukseen aivojen sukupuolittumisesta. Suomenkielinen artikkeli (ilmeisesti englanninkieliseen artikkeliin perustuen) vetää tutkimuksesta kuitenkin johtopäätöksiä, joita ei alkuperäisessä tieteellisessä julkaisusssa tehdä.

Miehen ja naisen aivojen tyyppierot ovat: miehillä on tehokkaammat aivopuoliskon sisäiset yhteydet ja naisilla tehokaammat aivopuoliskojen väliset yhteydet. Tämä johtaa seuraaviin ominaisuuksiin:

"A behavioral study on the entire sample, of which this imaging study is a sub- set, demonstrated pronounced sex differences, with the females outperforming males on attention, word and face memory, and social cognition tests and males performing better on spatial processing and motor and sensorimotor speed."