Saarnaaja Markku Koivisto ilmaantui pitkän hiljaisuuden jälkeen julkisuuteen (juttukommentit)

  • 2 / 8
  • Onnellinen mies
  • 30.8.2013 10:52
Tähän maahan tarvitaan selkeä ja yksiselitteinen puoskaroinnin kieltävä laki, jossa on vankat sanktiot puoskarointia harjoittaville.
  • 3 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 30.8.2013 16:37
Professori Markku Myllykankaan mielipidekirjoitus Savon Sanomissa sopinee jatkeeksi tähän keskusteluun. Myllykangas on antanut luvan julkaista koko hänen kirjoituksensa sellaisenaan täällä.

Käypää hoitoa vai puoskarointia? / Savon Sanomat MIELIPIDE 22.8.2013

Ministeri ja lääkäri Päivi Räsänen vaati Ruotsin mallin mukaista puoskarilakia. Lapsia ja vakavasti sairaita ei saa uskomuslääkitä.
Pääkirjoituksessa (SS 6.8.) hehkutettiin: "Räsänen puhuu tällä kertaa täyttä asiaa". Olisi kannattanut selvittää, mitä Räsänen pitää puoskarointina.

Yritykset rukoilla sairaat terveiksi ovat puoskarointia. Räsäsestä se on kuitenkin käypää hoitoa. Jeesus on ainakin kolmesti vastannut Räsäsen rukouksiin parantamalla hänen tyttärensä ripulin, yskän ja polven turvotuksen.

"Eheytyshoidoilla" yritetään tervehdyttää sairaat ja syntiset homot heteroiksi. Ehtaa puoskarointia. Eheytyshoitoon kuuluu muun muassa uskonnollinen aivopesu. Eheytyksiä on markkinoitu valetieteellisillä amerikkalaisilla pseudopsykologisilla teorioilla. Tämä irvokas outohoito on Räsäsestä käypää hoitoa.

Sodan jälkeen yksi keskeinen suomalaisen psykiatrian homokuvan muotoilija ja homokammon lietsoja oli Kristillisen liiton kansanedustaja, pappi, lääkäri ja professori Asser Stenbäck. Professorista (!) "ajattelu, joka ei johda kristilliseen uskoon, on pinnallista ja puutteellista". Stenbäck suositteli "homoseksuellien" kastrointia, natsi-Saksan malliin. Se kun "kehittää luonnetta". Homoja alettiin kastroida Suomessa 1950-luvulla.

STM:n hallitusneuvos Pekka Järvinenkin linjaa käsittämättömästi, että uskonnolliset parantamiskokoukset ja eheytyshoidot eivät ole uskomushoitoa vaan uskonnon harjoitusta! Vaikka esimerkiksi eheytystä toteutetaan myös muualla kuin hartaustilaisuuksissa, kuten vastaanotoilla ja kulttimaisten terapiayhteisöjen kursseilla. Monien järjettömien uskomushoitojen taustalla lymyää uskonnollinen ideologia. Puoskarointia ei saa naamioida uskonnon harjoittamiseksi.

Eksorkismissa yleensä pappi yrittää vaikkapa loitsuin ja rukouksin karkottaa esimerkiksi sairauksia aiheuttavia pahoja henkiä. Eksorkismia harjoitetaan myös vastaanotoilla terapiana. Räsänen tuskin pitää tätäkään tautista ilveilyä humbuugina. Homeopatia, enkelienergiaterapia ja monet muut huuhaahoidot ovat kallista, mutta muuten melko harmitonta aikuisviihdettä. Varsinkin, kun niissä usein terapiahoidetaan terveitä luulosairaita tai laittomasti ja väärin perustein sairaiksi diagnosoituja. Mutta psykopuoskarointi voi pahimmillaan laukaista vakavia psyykkisiä ongelmia ja aiheuttaa itsetuhoisuutta.

Pääkirjoituksessa vuodatettu ilo Räsäsen puoskarointipuheista oli ennenaikaista. Räsänen on ovela hämmentäjä.

Markku Myllykangas
professori
Kuopio
  • 4 / 8
  • decoctor Sokal
  • 30.8.2013 17:37
Tuomio langetettiin siis teosta, jonka konteksti oli nuoren henkilön sielunhoitoterapia ja tavoitteena "paraneminen" "eheytymisen" kautta? Siis näinkö? On selvää että tällaisen toiminnan pitäisi olla toimivien puoskarointeja rajoittavien ja virhekohdeltuja voimaannuttavien pykälien piirissä. Pelkän kuluttajalakien varaan ei uhreja voida jättää.

Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa asettui äskettäin vastustamaan puoskaroinnin rajoittamista ja haavoittuvien ryhmien suojelus lainsäädännöllä. Toivottavasti hän saisi tutustua tähän tapaukseen, mm.

On hyvä tiedostaa, että yksilön seksuaalisuutta ja identiteettia haastavat, ihmissuhteita rikkovat, hyvinvointia vaarantavat ja maailmankuvaakin manipuloivat uskomushoidot eivät rajoitu vain tiettyihin kristillis-fundamentalistiisiin suuntauksiin. Niitä löytyy New Age-spritualismiin, tantrajoogaan, shamanismiin jne. rajoittuvista uskomushoidoista. Monenmoisia psykotekniikoita kurssitetaan ja myydään. Suomessa pitää vastaanottoja, konsultoi ja kurssittaa näet myös joukko "kristillisiä terapeutteja" ja "sielunhoitoterapeutteja" ilman terveydenhuollon statuksia. joiden "pokat" ovat ongelmatilanteessa hyvin heikossa asemassa, alttiina painostukselle ja psyykkiselle sitomiselle.

Ja lisää on tulossa. Puoskarointi on boom business.

Aslanin ja Elävien vesien toiminnasta löytyy kaikille uskomushoidoille yhteinen piirre - notkeus kikkailla sanoilla ja peitellä puoskarointi milloin uskonnonharjoituksen, milloin vertaisavun valekaapuun...

Lääkintäetiikan rappiona on pidettävä sitä, että eräät terveydenhuollon ammattihenkilöt saavat levittää virhetietoa seksuaaliterveydestä, -identiteetistä ja hlbt-ihmisten parantamisista...

Valvira ja aluehallintolääkärit tulisi saada hereille ja luopumaan kummallisesta terveysammattilaisten kaksoisroolilinjasta - sama henkilö voi parantaa välillä valvottuna ammattilaisena, välillä terapoi ja antaa hoitoneuvontaa "uskomushoitajana".
  • 5 / 8
  • decoctor Sokal
  • 30.8.2013 17:55
Prof Myllykangas Savon Sanomissa; osuva kommentti myös Räsäsen puoskarivastaisuuden uskottavuudesta.

Terveyssosiologi on kritisoinut medikalisaatiota ja terveiden patologisointia, Valviran löysyyttää terveysammattilaisiten huuhaabusineksia ja kohtaan, ajanut vaikuttavia hoitoja ja muistanut hlbt-ihmisten kohtalot psykolahkojen ja "sielunhoitoterapistien" käsittelyissä - ja vaatinut puoskaroinnin rajoittamista lailla ja viranomaistoimilla. Helsingin Yliopiston sosiaalietiikan professori Hallamaan kannat ovat nyt kovasti ihmetyttäneet niiissä terveydenhuollon piireissä, joissa kannetaan huolta lääkintäetiikasta, medikalisaatiosta ja ihmisoikeuksista. Kuopion professori Myllykankaan linja on ollut sen sijaan johdonmukainen.

Myllykangas: "STM:n hallitusneuvos Pekka Järvinenkin linjaa käsittämättömästi, että uskonnolliset parantamiskokoukset ja eheytyshoidot eivät ole uskomushoitoa vaan uskonnon harjoitusta! Vaikka esimerkiksi eheytystä toteutetaan myös muualla kuin hartaustilaisuuksissa, kuten vastaanotoilla ja kulttimaisten terapiayhteisöjen kursseilla. Monien järjettömien uskomushoitojen taustalla lymyää uskonnollinen ideologia. Puoskarointia ei saa naamioida uskonnon harjoittamiseksi."

Tärkeä huomio Myllykankaalta: vetoamisesta uskonnon harjoitukseen ei saisi tulla pakokeinoa, jolla välttää vastuu oman tai kulttimaisen terapiayhteisön terapoimisista... "eheyttelystä". Tai miksi noita outohoitoja kulloinkin kutsutaan.
  • 8 / 8
  • SaintJudy
  • 19.12.2013 16:27
Homous on epätervettä!
rabbi (ei rekisteröitynyt) • 09:28

Ootkos kokeillut?