Tanskan homoparit saivat avioliiton (juttukommentit)

  • 1 / 11
  • Homopallero
  • 7.6.2012 20:34
Mikä tässä maassa mättää? Ainoastaan liian erilaisia ihmisiä sormella osoitteleva sadisti hyötyy siitä, että samaa sukupuolta olevilta pareilta evätään oikeus avioliittoon! Kataiselta voisi nyt kysyä, että oliko hallituksen punavihreän enemmistön marginaalinen kaventaminen myöntämällä kristillisteokraateille veto-oikeus kansalaisten yhdenvertaisuudessa lain edessä tosiaankin sen arvoista? Koko puoluehan voisi erota hallituksesta muuttamatta voimasuhteita käytännössä yhtään!
Hieno askel. Mahtaakohan kirkkohäät ja avioituminen Tanskassa tai jossain muussa nämä sallivassa maassa onnistua muille EU-kansalaisille? Ajattelen esimerkiksi suomalaista paria, joista kumpikaan ei rekisteröi oleskeluoikeuttaan Tanskaan, vaan haluaisivat vain avioitua kirkkohäin tai ilman turisteina. Entä Suomen maisteaattien käytäntö? Eli suostuvatko merkitsemään väestötietojärjestelmään rekisteröitynä parisuhteena (ilman suomalaista rekistöröintitoimitusta) ulkomaalla solmitun samaa sukupuolta olevien avioliiton, vai onkoulkomaalainen avioliito tässä tapauksessa merkityksetön Suomessa? Jos suomalaisey samaa sukupuolta olevat parit ryhtyisivät isommin joukoin avioitumaan ulkomailla lisäisi tämä paineita myös lakimuutokseen Suomessa.
Hyvä juttu! Nythän siis arviolta 20% tanskalaisista sai oikeuden, mahdollisuuden solmia avioliitto rakastamansa ihmisen kanssa, hänen sukupuolestaan riippumatta - sillä tuo lakihan koskee myös biseksuaaleja tanskalaisiakin, eikä vain homoja ja lesboja.
  • 4 / 11
  • Jorma Hentilä
  • 7.6.2012 22:08
Suomessa tasavertaisen avioliittolain tiellä ei ole kristillisdemokraattien istuminen hallituksessa tai asian puuttuminen hallitusohjelmasta.

Laki voidaan säätää myös lakialoitteen pohjalta. Kuten hyvin tiedämme, sellainen on jätetty, ja se on nyt lakivaliokunnan pöydällä.

Tosiasiallinen este lain säätämiselle on se, että eduskunnasta puuttuu tarvittava enemmistö.

Vasurit ja vihreät ovat kaikki puolesta, samoin pääosa demareista ja rkp-läisistä. Kokoomuksen ryhmä sen sijaan on suurin piirtein kahtia: puolet lain kannalla, puolet vastaan. Keskustasta löytyy muutamia kannattajia. Soinin ja Räsäsen joukot ovat vastaan.

Jos laista jätettäisiin pois oikeus pyrkiä adoptiovanhemmaksi, se ilmeisesti menisi läpi. (Perheen sisäinen adoptio, joka on mahdollista parisuhdelain perusteella suhteensa virallistaneille, ei lakia kaataisi).

Jos ennen kaikkea kokoomuksen eduskuntaryhmässä ei tapahdu sellaista uudelleenarviointia, että lain kannatus lisääntyisi, on odotettava seuraavaa vaalikautta.
Kun Suomessa tie näyttää olevan vähän tukkoinen lain edistämisen kannalta, niin minusta paras vaihtoehto nyt olisi edistää niitä asioita, jotka olisi mahdollista saada kuntoon. Turha hirttäytyä siihen, että koko paketti olisi ainoa mahdollinen vaihtoehto. Lopultakaan tässä ei tarvitse tyylipisteitä miettiä, vaan edistää asioita.
Aikanaan parisuhdelakia säädettäessä homojen ja lesbojen taholta esitettiin vaatimuksia, että adoptio-oikeuden pitää sisältyä säädettävään lakiin tyyliin kaikki taikka ei mitään. Adoptio-oikeus jätettiin kuitenkin silloin pois lakialoitteesta, jolloin lain taakse saatiin enemmistö. Perheen sisäinen adoptio-oikeus säädettiin erikseen myöhemmin.
  • 7 / 11
  • ERKKI - VAASA
  • 8.6.2012 0:52
Näin oikeissa Pohjoismaissa! Koska täällä "Pikkuvenäjällä" päästään samaan? EUROOPASSA mennään eteenpäin erilaisia vähemmistöjä koskevissa asioissa mutta tuntuu että tämä taantumuksen pesäpaikka jää kuin nalli kalliolle!

Tänään Perjantaina 08.06.2012 alkaa Suomen Keskustan puoluekokous Rovaniemellä. Mitä todennäköisimmin kyseinen spektaakkeli tambuloi puheenjohtajakysymyksen ympärillä niin tiivisti että muuhun tuskin aikaa jää.

Kirjoitin jonkin aikaa sitten siitä että olin eräässä Suomen Keskustan “yleisötilaisuudessa” Seinäjoella Sunnuntaina 06.05.2012. Tuossa tilaisuudessa paikalla olivat kyseisen puolueen puheenjohtajistoon pyrkivät ehdokkaat Tuomo Puumala ja Juha Sipilä. Kysyttäessä noiden herrojen kantaa sukupuolineutraaliin avioliittolakiin he kumpikin ilmaisivat voimakkaan kielteisen kantansa tuohon kysymykseen punaisen lapun nostamalla. Olin todella pettynyt tuohon asiaan sillä olin jo kuvitellut että valistuksen aika koittaisi entiseen Maalaisliittoon! Eipä vain niin ole!

Kun edes Kokoomus ei ilmeisesti vanhoillisten kannatuksen menettämisen ja “räksyn” hallituksesta lähdön pelossa uskalla ottaa selvää kantaa sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta niin eivätpä nämä asiat muuksi muutu. Hävettää olla suomalainen.
Kysyisin teiltä, että vaaditteko samanlaista avioliittolakia Suomeen? Onko tämä oikeastaan homojen intresseissä?

Yleisesti ottaen maassamme on saamassa jalansijaa jonkinlainen globaali siviiliuskonnollisuus. Kirkosta on tullut vanhemman polven linnake. Jokainen voi käydä tämän todentamassa jumalanpalveluksissa. Aito ja oikea kristillisyys löytyykin kirkon ulkopuolelta tätä nykyään.

Mietin itsekin kirkosta eroamista juuri tästä syystä. Ateismi saattaa hyvinkin olla lähempänä oikeaa kristillisyyttä.
Ketkä vaativat, ketkä eivät. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat eivät muodosta mitään yhtenäistä ryhmää, johon kuuluvilla olisi kaikilla samanlaiset tarpeet ja toiveet taikka yksi yhteinen päämäärä. Siksi ei voi yleistää. Minä voin puhua vain omasta puolestani.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että on perusteetonta ylläpitää kahta erillistä parisuhdeinstituutiota. Yksi parisuhdelainsäädäntö riittää, oli sen säätelemän instituution virallinen nimi avioliitto tai jokin muu. Minusta parisuhteita säätelevän lain ei pitäisi ottaa kantaa pariskunnan osapuolten sukupuoleen.
Minä kannatan nimenomaan siviiliavioliiton avaamista samaa sukupuolta oleville pareille, sillä sen epäämiselle ei ole edes näennäisiä perusteluja. Kirkollinen vihkiminen on toki myös tavoittelemisen arvoista, mutta uskonnossahan on tietysti havaittavissa se perusongelma, ettei järkiperusteluilla useinkaan ole uskonnollisessa debatissa sokeaa ja kyseenalaistamatonta Raamattuun tarkertuvaa kiihkouskoa suurempaa painoarvoa niin kuin maallisessa yhteiskunnassa.
Tanska
Korkein oikeus: Homoparien vihkiminen kirkossa perustuslain mukaista

Tanskalainen järjestö, ilmeisesti uskontopohjaisesta homo-ongelmaisuudesta kärsivien, valitti viime kesänä itäiseen maaoikeuteen, että homoparien vihkiminen kirkossa loukkaa perustuslaissa taattua uskonnonvapautta. Yhdistys halusi myös, että homoparien vihkiminen kansankirkossa lopetetaan ja kaikkien vuodesta 2012 alkaen kirkossa vihittyjen homoparien avioliitot mitätöidään.
Maaoikeus oli toista mieltä ja päätti viime kesänä, että homoparien vihkiminen kirkossa on perustuslain mukaista. Nyt myös Tanskan korkein oikeus vahvisti asian todeten, että homoparien kirkkovihkiminen ei ole lain eikä Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista.
http://www.dr.dk/nyheder/indland/hoejesteret-slaar-fast-homovielser-er-ikke-i-strid-med-grundloven
------
Ruotsi
Aloite: Pakkosteriloiduille korvaus

Ruotsin hallitus on laatinut aloitteen, jonka mukaan vuosina 1972-2013 sukupuolen korjaamisen yhteydessä pakkosteriloiduille maksettaisiin 225 000 kruunun korvaus. Dagens Nyheterin uutisessa asiasta tarkemmin:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tvangssteriliserade-ska-fa-ersattning/

(Suomensin pikaisesti, joten pahoittelen mahdollisia virheitä, joskin pääasiat lienevät oikein.)