Norjan vaikutus asenteisiin Suomessa (juttukommentit)

  • 1 / 9
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 25.7.2011 15:47
Jos suomalaiset ääriryhmät onnistuvat tyypillisessä strategiassaan tehdä itsestään median edessä marttyyreita, homma menee pusikkoon.

Vanhalestadiolaiset ovat omaksuneet lasten hyväksikäyttöasiassa tämän strategian. Media on muka heitä mustamaalannut tarpeettomasti ja heitä nyt lyödään.

Jotenkin tuntuu täysin sopimattomalta, että noin rumassa tapauksessa ruvetaan torjumaan aivan selviä ja raskaita seikkoja ja vesittämään niitä. Tuollaiset asenteet ovat loukkaus lapsia kohtaan, jotka ovat joutuneet kärsimään väärinkäytöksistä.
Minusta on käsittämätöntä, ettei Suomen mediassa olla lähestulkoon ollenkaan käsitelty näitä Norjan ampujan motiiveja. Hyssytellään vain, koska on hyvin tiedossa, että Suomessa on pelottavan paljon samanmielisiä ihmisiä, mm. juuri nyt Suomen suurimpana puolueena. Timo Soini on yleensä ensimmäisenä kommentoimassa milloin mitäkin Suomen mediassa, nyt ei olekaan näkynyt. Oli myös naurettavaa, että tuore sisäministerimme Päivi Räsänen kommentoi heti YLE:lle, ettei Norjan isku vaikuta Suomeen, täällä ei kuulemma ole samanlaista uhkakuvaa. Jännä, että lausunnon antaja on itse äärikristitty ja haluaa ilmeisesti lakaistan ongelman maton alle. Minusta on erittäin tärkeää, että asiasta puhuttaisiiin julkisesti ja avoimesti. Minua hävettää ja pelottaa asua Suomessa, missä on vuonna 2011 niin paljon rasismia toisia uskontokuntia, ulkomaalaisia ja muita vähemmistöjä (mm. homoseksuaalit) kohtaan. Tiedän, että monilla ihmisillä nämä aatteet näkyvät vain puheissa, kirjoituksissa ns. ajatuksen tasolla, ja vain harva on niin sairas, että lähtee rasistisia ajatuksiaan totetuttamaan väkivallan keinoin, mutta riittää, että vain yksikin "napsahtaa". Kuten nyt Norjassa. En voi vieläkään käsittää, että Suomessa niin suuri osa kansasta kannattaa äärioikeistolaispuoluetta, joka ajaa ahdasmielistä, suvaitsematonta, konservatiivista, sulkeutunutta, itsekästä Suomea. Olen surullinen.
  • 4 / 9
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 26.7.2011 8:46
Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri ylilääkäri Hannu Lauerma arvioi ettei Breivik ole mielisairas tms. "Hän luultavasti ymmärsi täysin, mitä teki. Mielisairas olisi kokenut tekevänsä jotain muuta kuin todella teki".

Olen sitä mieltä, että Breivikin leimaaminen mielisairaaksi ja sillä perusteella kykenemättömäksi vastaamaan omista teoistaan olisi virhe. Uutisten mukaan hän vaikuttaa erittäin älykkäältä ja määrätietoiselta omien aatteittensa toteuttajalta. Leimaa antavaa on julkisuushakuisuus. Hän arvioi julkisuuden joiltakin osin vääräksi. Vangitsemisoikeudenkäynti pidettiin medialta piilossa. Mahdollisesti jopa varsinainen rikosoikeusprosessi käydään suljetuin ovin. Julkisuus palvelisi Breivikin tarkoitusperiä maniosti. Sitä Norjassa ja monessa muussa paikassa juuri nyt ei haluta viimeksikään.
  • 5 / 9
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 26.7.2011 8:52
Breivikin entinen luokkatoveri Norjan radio NRK:n toimittaja Peter Svaar pohtii mielestäni varsin osuvasti Breivikiä.

"Eniten minua pitää hereillä öisin se, että hän ei ole mikään hirviö. Hän on tavallinen norjalainen."

"Suurin pelkoni juuri nyt on, että hän vieläkin leikkii meidän – median ja yleisen mielipiteen – kanssa. Tanssimme ehkä kaikki nyt hänen pianonsoittonsa tahdissa."

HS:n uutinen
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Entinen+luokkatoveri+Toisista+tuli+l%C3%A4%C3%A4k%C3%A4reit%C3%A4+h%C3%A4nest%C3%A4+tuli+massamurhaaja/1135268054903
  • 6 / 9
  • Havainnoija
  • 26.7.2011 14:51
Halla-aho kirjoittaa:

”Monet suomalaiset, joilla orgasmi keskeytyi, kun hommalaiset eivät polttaneetkaan tamperelaista pizzeriaa, ottavat nyt hyvitystä korkojen kera. Tiedoksi, että en kadu mitään kirjoittamaani, enkä ota minkäänlaista vastuuta Breivikin teosta, ja aion jatkaa samalla linjalla, koska huono maahanmuutto on huonoa ja monikulttuurisuus hanurista Breivikin teosta riippumatta ja huolimatta.”

Näin kirjoittaa Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja. Tiedämme kaikki, mistä hän on. Toistaiseksi hänen tuotoksensa on ollut myös pelkkää jätettä.

Kristillisdemokraattien edustajat samoin kuin useimmat perussuomalaisedustajat sekä monet keskustalaiset ja kokoomuslaiset jatkavat suomalaisen yhteiskunnan vahingoittamista väheksymällä, halveksimalla ja solvaamalla kansanryhmiä. Heidän tarkoituksensa on lisätä vastakkainasettelua yhteiskunnassa.

Edellä mainittuihin ryhmiin kuuluvat eivät muuta käsityksiään. He toki kiirehtivät tuomitsemaan Norjan terroriteot eivätkä sellaiset kuulemma kuulu heidän agendaansa. Hehän ainoastaan haluavat syrjiä, alempiarvoistaa ja solvata muita kansanryhmiä. Vihan osoittaminen tiettyjä kansanryhmiä kohtaan kuuluu heidän käsityksensä mukaan demokratiaan. Usein he myös heittäytyvät marttyyreiksi, jos heitä hiemankin arvostelee.
  • 8 / 9
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 28.7.2011 8:14
On ollut suorastaan huvittavaa seurata millaisella innolla äärioikeistolaiset tahot eri puolilla Eurooppaa ovat koettaneet siivota itsestään pois tahraa, jonka Breivik on heihin jättänyt. Lapsiiin ja nuoriin kohdistunut äärimmäinen teko on raukkamaisuudessaan omaa luokkaansa. Norjassa jopa toisilleen vihamieliset moottoripyöräklubit ajoivat yhdessä surmasaaren edustalle osoittamaan etteivät ne hyväksy tapahtunutta, tarkoittaen etteivät ole noin äärioikeistolaisia.

Erityistä kiinnostustani on herättänyt perussuomalaisten kummallisen hidas reagointi. Soini väitti kannanoton viivästyneen hänen lomansa vuoksi. Se ei voi pitää paikkaansa. Varsin tiukkaotteisesti puoluettaan hallinnoiva Soini ei sulje kännykkäänsä lomansa aikana. Oletan, että puolueessa on jouduttu sisäiseen kädenvääntöön/ristivetoon kannanoton sisällöstä ja laadusta. Se on mielenkiintoinen signaali siitä, mitä tuon puolueen sisällä nyt tapahtuu. Olisikohan käynnissä eri linjoja edustavien valtataistelu.

Tasavallan presidentin viipyilyä tässä asiassa myös ihmettelen. Norjassa pääministeri otti välittömästi tilanteen haltuunsa julkisuudessa. Muiden pohjoismaiden johtajien reaktioita en ole valitettavasti ehtinyt seurata. Olisiko Tarja Halosen viivyttelyn takana se, että hän antaa tilan pääministerille, koska presidentin oikeuksia on toistuvasti vähennetty.

Kommenttia muokattu: 28.07.2011 klo 08:17
  • 9 / 9
  • Torontolainen
  • 28.7.2011 9:09
Pahoittelen, että erillistä hyväksymistä vaatineet rekisteröimättömien kirjoittajien kommentit pääsivät esille viiveellä. Olin pari päivää poissa maasta.