Norjan attentaatin tekijän homoteoriat (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • decoctor Sokal
  • 24.7.2011 17:45
Irrationaaleja uskomuksia ajavilta yksilöiltä ja yhteisöiltä ei ehkä voikaan odottaa johdonmukaisuutta ja loogisuutta. Norjalaisterroristi siteeraa opuksessaan myös täkäläistä Ilkka Halla-ahoa (peruSS).

Suomessa ei ole riittävästi tiedostettu, miten vaarallinen cocktail on syrjintäaatteiden, erilaisen esoteriikan ja poliittisen ääriajattelun yhdistelmä... Johanna Maula vaati tänään Hesarissa viranomaisten havahtumista äärioikeiston aktivoitumiseen. Hän mainitsi - aivan asiaankuuluvasti - : "Täysin tunteettomalta ja vastuuttomalta tuntuu, muutenkin varsin äärimmäisiä mielipiteitä kannattavan, sisäministerimme [Päivi Räsäsen] linja, ettei aselakeja edelleenkään tarvitse Suomessa kiristää". Ja että "Meillähän on myös nyt eduskunnassakin voimia, jotka näkevät....suhtautuvat torjuvasti kaikenlaiseen monimuotoisuuteen, kuten seksuaalisiin vähemmistöihin" (Maula 24.7.2011).

Keski-Euroopassa on ollut jo pidempään ongelmia oikeistoradikalismin, populismin ja esoteriikan alakulttuureista ja sekoittumisesta:

http://www.hamburg.de/contentblob/102176/data/brennpunkt-esoterik.pdf
  • 2 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 24.7.2011 21:02
Tämän hetkisten tietojen pohjalta teen sen johtopäätöksen, että Anders Behring Breivik on halunnut monella tavalla varmistaa itselleen ja ajatuksilleen maksimaalisen julkisuuden. Sitä osoittaa hänen pyyntönsä, että huominen vangitsemisoikeudenkäynti ja varsinainen rikosoikeudenkäynti käytäisiin julkisesti. Sama tarkoitus on ollut hänen internetissä julkaisemallaan kirjalla, joka on kaikkien luettavissa. Rikosoikeudenkäynnit pitäisi periaatteessa pitää julkisina, mutta nyt tuo julkisuus palvelee liikaa Breivikin tarkoitusperiä. Tuomarit ovat hankalan ratkaisun edessä.

Minulle syntyy kuva henkilöstä, joka on imuroinut sopivista paikoista tukea omille äärimmäisille ajatuksilleen ja toteuttanut ne nyt sitten konkreettisesti.

Varsin vähän tällaisille yksilöille on tehtävissä, jotka suunnittelevat ja toteuttavat tekonsa lähes yksin. Ei Suomen kouluampujia, Myyrmannin räjäyttäjää tai Sellon ampujaa ollut mahdollista tunnistaa millään profiloinnilla juuri mitenkään. Ei myöskään Anders Behring Breivikiä.
  • 3 / 4
  • decoctor Sokal
  • 25.7.2011 8:51
Jos karmiva viharikos on sentään saanut Europolin perustamaan verkoston seuraamaan Pohjolan radikaalioikeistolaista ja rasisitista skeneä. Varmaan myös radikaaleimipia uskonnollis-fundamentalistisia piirejä.

Salaliittoteorisoinnin lisäksi ääriajatteluun kuuluu marttyyrius ja missiotietoisuus: jonkinlaiseksi uskonsankariksi ABB myös mieltää itsensä.

Norjalaisviranomaisilla on nyt vaikea ratkaisu: toisaalta pitäisi puolustaa avointa yhteiskuntaa mutta toisaalta oikeuslaitosta ei saisi hyväksikäyttää bisarrien ja nihilistisen propagnadan levittämiseen. Toisaalta olisi loukkaavaa Norjan Edistyspuolueen(=sikäläisen populistipuolueen) nuorisoliiton kasvatin uhreja ja omaisia kohtaan päästää tätä levittämään oppejaan, mutta toisaalta tuon skenen pyrkimyksistä tulisi kansalaisyhteiskunnan olla tietoinen.
  • 4 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 25.7.2011 16:10
Uutisten mukaan vangitsemisoikeudenkäynti tapahtuu suljetuin ovin.

Halusta julkiseen huomioon kielii myös Breivikin pyyntö saada pukeutua uniformuun oikeudenkäynnin ajaksi. Hän luuli saavansa oikeudenkäynnistä itselleen mahtavan julkisen foorumin omien ajatustensa levittämiseksi. Kyllä tuomarit ja viranomaiset tämän tajusivat.

Edellisen kirjoittajan kanssa olen samaa mieltä, että olisi ollut loukkaavaa uhreja kohtaan päästää häntä esittelemään oppejaan julkisuudessa.