Männistö: Nimien keruu lakialoitteeseen alkaa jo ennen kesätaukoa (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • Jorma Hentilä
  • 22.6.2011 21:56
Kuulin nuo Aktuelltin uutiset ja jäin ihmettelemään. Ettäkö keskustassa tasaisin jakauma kannattajien ja vastustajien kesken? Pötyä!

MTV3:n vaalikone kysyi asiaa. Sen mukaan tasaisin tilanne on kokoomuksessa: 21-21, kaksi vastaamatta, toinen tähän kysymykseen, toinen koko vaalikoneeseen. Aikaisempien kannanottojen perusteella kuulunevat vastustajien leiriin.

Kepussa luvut ovat 4 puolesta ja 28 vastaan, kolme vastaamatta joko tähän kysymykseen tai vaalikoneeseen. Kaikki ovat "vanhoja" kansanedustajia, joista yksi voidaan lukea kannattajiin ja kaksi - varmoihin - vastustajiin.

Soinin joukoista 7 on puolesta ja 32 vastaan. Räsäskän kaikki 6 tietysti vastustavat.

Demareista 33 puoltaa, 7 vastustaa, kaksi ei ole vastannut. Rkp:n kymmeniköstä 8 puoltaa, yksi - uusi oikeusministeri - ei, ja yksi ei ole vastannut.

Vasureiden 14 ja vihreiden 10 ovat puolesta.

Vastaamatta jättäneistä 4 on mitä todennäköisimmin vastustajia; yhteismäärä siis tässä vaiheessa 99. Kannattajia olisi koossa 98, joten
kaksi vastaamatta jättänyttä demaria ja yksi rkp:läinen ratkaisevat. Lisäksi on kannattaa muistaa, ettei puhemies äänestä, joten tässä tapauksessa hän on poissa kannattajien joukosta.

Hankkeena on saada kasaan 100 allekirjoittajaa lakialoitteelle. Sitä vaikeuttaa tavanomainen käytäntö, jonka mukaan ministerit eivät allekirjoita aloitteita - vaikkakaan siihen ei ole mitään juridista estettä. Poikkeuksiakin on: monet Lipposen hallituksen ministerit - jos oikein muistan myös Lipponen itse - allekirjoittivat Outi Ojalan (vas) ym. parisuhdelakialoitteen. Kataisen hallituksen ministereistä 14 kannattaa, 4 (Häkämies, Risikko, Henriksson, Räsänen) vastustaa, ja yhdestä (Koskinen) ei ole tietoa.
  • 2 / 2
  • laskeskelua
  • 27.6.2011 13:29
Laskelin itsekseni noita SDP:n ehdokkaita ja yritin etsiä ketkä eivät olleet vastanneet. Löysin vain Suna Kymäläisen, toinen jäi ilmeisesti huomaamatta, kun en sitä löytänyt.

Kuitenkin HS:n vaalikoneessa Suna on vastannut kannattavansa ulkoista adoptiota

http://www.vaalikone.fi/eduskuntavaalit2011/ehdokkaat/kymi/sdp/kymalainen_suna/

Ja Ilta-Sanomien vaalikoneessa hän taas on vastannut kyllä, kysyttäessä homojen avioliitto-oikeutta.

http://www.vaalikone.iltasanomat.fi/eduskuntavaalit2011/ehdokkaat/kymi/sdp/kymalainen_suna/

Lisäksi RKP:n puuttuva edustaja Mtv3:n vaalikoneella oli Elisabeth Nauclér. Hänen kohdallaan en taas löytänyt mitään vastauksia asiaan liittyen edes googlettamalla.