Hallitusohjelmassa niukalti sateenkaariasiaa (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • Torontolainen
  • 17.6.2011 20:52
Hallitusohjelmaan ei tule mainintaa sukupuolineutraalista avioliitosta eikä perheen ulkopuolisesta adoptiosta samaa sukupuolta oleville. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kiitti muita puolueita suvaitsevaisuudesta ja arvostuksesta, että kirjaukset voitiin jättää tekemättä.
Suurista puolueista sukupuolineutraalia avioliittoa olivat kannattaneet kokoomus ja demarit. Viestinten mukaan hallitusneuvotteluissa asiaa pitivät esillä lähinnä vihreät.

Räsänen ilmaisi kiitoksensa myös saamastaan sisäministerin salkusta. Salkku on Suomessa ennen kaikkea poliisiministerin sallkku. Räsänen sanoi sen sopivan puolueensa "kodin, uskonnon ja isänmaan" linjaan.

Hallitusohjelma näyttää takaiskulta tasa-arvokehitykselle Suomessa.
Avioliittoasian jääminen hallitusohjelman ulkopuolelle oli odotettu asia. Jos (ja toivottavasti kun) tahtoa riittää, asiaa voidaan edistää myös hallitusohjelman ulkopuolelta.
  • 3 / 5
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 17.6.2011 21:21
YLE pisti kiukuttavasti poikki lähetyksen kesken Räsäsen puheenvuoron. Se olisi nimenomaan pitänyt saada talteen.

Nyt kannattaa muistaa, että tämä on toivomuslista. Se kuinka asiat toteutuvat hallituskaudella riippuu siitä, kuinka vähän tai paljon hallituksessa tapellaan toteutuksista.

Itseäni harmitti se, ettei persuille tullut hallituspaikkaa. Suurvoitto olisi sellaiseen velvoittanut. Olisivat päässeet maistamaan hallitustyön realiteetteja, joissa heidän esikuvansa SMP aikanaan kompasteli. Nyt persut ovat kasvattamassa vain lisää suosiotaan oppositiossa. Tarja Cronbergin kommentti Aamulehdessä 13.6.2011 on enteellinen: "Vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaiset on Suomen suurin puolue, ja Timo Soini voi muodostaa yksin enemmistöhallituksen."

Kommenttia muokattu: 17.06.2011 klo 21:31
  • 5 / 5
  • Tero Kankaanperä
  • 18.6.2011 14:51
Lainaan tähän omasta blogistani aiheesta kirjoittamaani:

Luin ohjelmaa monin silmin ja se uskomaton Vihreä homo minussa repi pelihousunsa pahan kerran. Hallitusohjelma jatkaa vanhaa ja kulunutta sukupuolijärjestelmää lujittavaa perinnettä. Se linjaa, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki säilytetään erillisinä ja nostaa edelleen miesten ja naisten tasa-arvon kaikkia muita yhdenvertaisuuskysymyksiä tärkeämmäksi. No, kai Demareiden piti saada pitää kiinni saavutetuista eduista.

Ohjelmasta ei löydy sanaakaan yhdenvertaisesta avioliittolaista, eikä paljon lämmitä vaikka Ville Niinistö siitä lakialoitetta lupaileekin. Hallitusohjelmassa on kohta: ”Lisäksi pyritään parantamaan adoptio-, monikko- ja sijaisperheiden yhdenvertaisuutta muiden perheiden kanssa. ” (s. 63) Tähän kohtaan olisivat luontevasti istuneet myös sateenkaariperheet, mutta ei. Throw the dog a bone!

Jos haluan olla optimisti, voin lukea kohtaa ”Ihmisoikeuksien toteutumisen valvontaa kaikissa jäsenmaissa on vahvistettava romaneihin ja muihin vähemmistöihin kohdistetun syrjinnän torjumiseksi ” sivulla 18 positiivisesti puheenvuorona seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman esillenostamisesta EU:n sisäpolitiikassa sen barbaarisempia itäosia koskien.

Koulutus-, tiede- ja kulttuuripolitiikan sivulla 31 avaavan kappaleen lause, ”Kaikessa koulutuksessa, tieteessä, kulttuurissa, liikunnassa ja nuorisotyössä on toteutettava yhdenvertaisuusperiaatetta”, voisi merkitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aukikirjoitettua huomioimista näillä alueilla.

Jos seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ei huomioida mitenkään hallitusohjelmassa, en pistäisi paljon ministerin motivaation varaan. En varsinkaan kun meitä kohtaan avoimen pahansuovat ja vihamieliset fundamentalistikrisut ovat saaneet perseensä nuoltua myös Vihreiden neuvottelijoiden toimesta.