Kiinan homourheilijat: Ei boikottia! (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • vaeltaja2006
  • 29.3.2008 8:31
Kiperä kysymys


Edellinen uutinen kertoo, miten hienosti kiinalaiset homot ovat päässeet verkostoitumaan, perustamaan baareja ja klubeja ja luomaan omaa homo/lesbokulttuuria. Riittääkö se meille? Onko elävä homokulttuuri todiste siitä, että muutkin asiat ovat kunnossa?

Samaan aikaan Kiina pitää hallussaan miehitettyä Tiibetin aluetta. Kansalaistoimintaa rajoitetaan ja alueelle siirtyy yhä enemmän kiinalaissyntyistä väkeä niin, että tiibetiläiset pitävät jo omaa kulttuuriaan uhattuna. Tulee mieleen asuttamispolitiikka esim. Israelissa ja Neuvostoliitossa. Mielenosoitukset johtivat yli sadan tiibetiläisen mielenosoittajan kuolemaan (pakolaishallituksen tietojen mukaan). Viime heinäkuussa Deutsche Welle haastatteli Dalai Lamaa, ja tämä sanoi selkästi: Homous ei käy.

http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=41&thrdid=5130

Kenen puolelle asettuisin?
  • 2 / 5
  • k_ma
  • 29.3.2008 11:32
"Kenen puolelle asettuisin?"

Homojen puolelle?

Jos homot olisivat boikotoineet kaikkia niitä olympialaisia, joiden järjestäjämaassa ei ole homoja syrjivää lainsäädäntöä, niin olisiko tähän mennessä vielä yksissäkään olympialaisissa ollut homoedustajia?
  • 3 / 5
  • Kirsikkavaras
  • 29.3.2008 20:36
Mielenkiintoinen keskustelun avaus Vaeltajalta. On erinomaista, jos kiinalaisten homojen asema on parantunut viime vuosina. Valitettavasti näin ei ole tiibetiläisten kohdalla. Kiinan nykyinen hallinto jatkaa pöyristyttävällä tavalla jo Maon 50-luvulla aloittamaa tiibetiläisen kulttuurin järjestelmällistä tuhoamista. Mielestäni kaikkien homojenkin pitäisi osoittaa sympatiansa nimenomaan tiibetiläisiä kohtaan riippumatta siitä mitä mieltä Dalai Lama on homoseksuaalisuudesta. Jos Tiibet joskus vapautuisi, niin tuskinpa se enää jatkaisi menneen pimeän teokratiansa perinteitä.
  • 4 / 5
  • jumjum
  • 30.3.2008 1:52
Olympialaisissa on se hyvä puoli, että ne ovat yksi ainoita kansainvälisiä tapahtumia, joissa periaatteessa kaikki kansat ympäri maailman kokoontuvat yhden tapahtuman ympärille ja toimivat yhteistyössä yhdessä tapahtumassa. Sen politisoimisen vastustajia ymmärrän myös. Mutta toisaalta on ilmiselvää, että olympialaiset ovat Kiinallekin vain sairaalloinen julkisuuskuvan kiillottamisoperaatio samaan aikaan, kun toisinajattelijoita piestään vankiloissa ja mielipidevankien teloitusluodeista lähetetään laskuja sureville omaisille (Vai oliko niin, että Kiina ilmoitti luopuvansa tästä käytännöstä pari vuotta takaperin, koska se oli jotenkin epähumaania? Muistaako kukaan?)

Ihan hyvä idea olisi (nyttemmin oikeistopopulisti Sarkozyn ideaksi nimetty, mutta aiemminkin esillä ollut) avajaisten boikotointi, joka osoittaa, ettei jotakin toimintaa hyväksytä, vaikka kisoissa ollaankin mukana ja halutaan mahdollisesti kehittääkin yhteistyötä. Koska ehdottomasti esimerkiksi gay-järjestöjen verkostoituminen lisää tiedonvälitystä puolin ja toisin ja varmasti helpottaa ihmisoikeustyötä Kiinassa ja lisää tietoa Kiinasta länsimaissa. Ei kannata kuitenkaan kaikkia siltoja polttaa.

Tosi asiassa olympialaiset tietysti ovat vain pari viikkoa urheilukarnevaaleja. Se varsinainen ulkopoliittinen työ tehdään enimmäkseen niiden ulkopuolella.
  • 5 / 5
  • vaeltaja2006
  • 31.3.2008 15:59
Kiinassa homojen pidätyksiä


Nettiin on levinnyt pekingiläisen aids-aktivistin kirje, jossa hän kertoo poliisin ratsioista vuoden alkupuolella. On käyty tarkistamassa yksittäisten homoparien asumislupia ja maaliskuun 9. päivänä on käyty pekingiläisessä Destination-klubissa. Klubia syytettiin siitä, että se on liian täyteen ahdettu. Musiikki lopetettiin ja sisäänpääsy loppui. Paikka pantiin kiinni, ja se avautui vasta muutamaa päivää myöhemmin.

Maaliskuun 17. päivänä poliisi teki ratsian Dongdan-puistoon, joka on Pekingin itäisessä osassa. Puistosta vietiin kymmenittäin homoja poliisiasemalle, missä henkilöllisyys tutkittiin. Heidät myös valokuvattiin. Jotkut, jotka kieltäytyivät, joutuivat jatkokuulusteluihin. Aizhixing Instituten vapaaehtoistyöntekijä vietiin poliisiasemalle ja syynä oli se, ettei hänen nimeään löytynyt tietokoneelta. Hän vapautui vasta oikeusavustajan paikalle tulon jälkeen. Heille kerrottiin, että puistossa on tapettu yksi mies edellisenä päivänä ja että tämä oli tutkintaa. Mutta keneltäkään poliisiasemalle tuodulta ei kysytty mitään tappoon liittyvää.

Seuraavina päivinä puistossa cruisailevilta tarkistettiin henkilöllisyys. Poliisit tulivat illalla klo 7 jälkeen. Illemmalla puisto tyhjennettiin. Klo 22 vietiin 2 nuorta poliisiasemalle.

Maaliskuun 20. päivänä Oasis-klubiin tuli 10 poliisiautollista. 70 ihmistä, mukana henkilökunta, vietiin pois. 30 tuntia myöhemmin asiakkaat vapautettiin. Henkilökunta jäi sisään. Maaliskuun 21. päivänä poliisi kävi toisessa Oasis-kylylässä Dongsishitiao-sillan lähellä. Henkilökunta pidätettiin. Nyt molemmat Oasikset ovat kiinni. Myös toisella puolella kaupunkia oleva kylpylä on kiinni.

Viime päivinä on tullut tieto, että myös Shanghaissa on suljettu gay-kylpylä. Ilmeisesti puhdistukset tapahtuvat maanlaajuisesti.

Koko juttu englanniksi, siinä on joitakin muitakin tapauksia:
http://shanghaiist.com/