AIDS-konferenssi: EI prostituoiduille (juttukommentit)

  • 1 / 18
  • kesäpoika
  • 4.8.2008 17:59
Eivätkö ne lainkaan tajua, ettei AIDSin vastustamisessa ole kyse siitä, kuka sairastaa nyt, vaan ennenkaikkea siitä, kuka on potentiaalisin tartuttaja? :-O
"Latinalaisessa Amerikassa on 1,7 miljoonaa ihmistä saanut HI-viruksen..."

Mahtaa luku olla melkoisesti alakanttiin?

"Prostituoitujen puheenjohtaja vaatii halvempia aids-lääkkeitä..."

Mm. Brasilia, Thaimaa ja Intia valmistavat halpoja kopiolääkkeitä useimmiten amerikkalaisomistuksessa olevien yhtiöiden AIDS-lääkkeistä. Näin oman maan köyhilläkin on mahdollisuus elää pitempään. Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta, eli NAFTA:sta, johtuen epäilen, että moinen taitaa Meksikolta jäädä tekemättä.
kesäpoika kirjoitti:

> "Eivätkö ne lainkaan tajua, ettei AIDSin vastustamisessa ole kyse siitä, kuka sairastaa nyt, vaan ennenkaikkea siitä, kuka on potentiaalisin tartuttaja? :-O"

Et varmaan kirjoittanut tuota pahalla ajatuksella tai osoitellen. Mutta ihan terminologian vuoksi vastaan.

Tuo termi "tartuttaja" on minusta huono. Se kun sisältää jonkinlaisen piiloajatuksen siitä, että ihmisillä ei olisi omaan elämäänsä ja terveyteensä mitään valtaa. Aivan kuin jokin tartuttaja tulisi ja tartuttaisi hiviä eteenpäin.

Hiv tartunnat saadaan koska henkilö ei *itse* ole suojannut *itseään* turvaseksin keinoin. Tosiasiassa hiv-tartunnat hankitaan pääasiassa niiltä ihmisiltä, jotka eivät tiedä tartunnastaan.

Ja vaikka joku olisikin oikea "tartuttaja", niin hän ei toimissaan onnistuisi jos ihmiset pitäisivät itsestään huolta.

Toisen sanaan ei voi tässä asiassa oikein luottaa, ellei kyseessä ole yli 3 kk kestänyt monogaaminen parisuhde ja molemmat ovat juuri käyneet testeissä.

Minä itse olen itse hiv-tartuntani omalla tyhmyydelläni hankkinut. Olisi pitänyt tajuta, että kun se toinen suostuu minun kanssani riskiseksiin, niin on se varmaan tehnyt sen muidenkin kanssa.

Tässä asiassa muut voisivat ottaa minusta oppia. "Älkää tehkö niin kuin minä teen, tehkää toisin!" :-)
  • 4 / 18
  • kesäpoika
  • 5.8.2008 3:13
Aika vaikea keksiä sellaisia termejä, jotka yhtä aikaa sekä korostavat vastuuta että vapauttavat siitä, sillä vaikka HIV yleensä on riskikäytöksen seurauksena tullut, se harvoin on hankittu tai annettu tarkoituksella.
On paljon miehiä, jotka eivät käy testeissä eivätkä halua tietää tilannettaan. Silti he harrastavat kondoomitonta seksiä. Koko ajan. Onko silloin piittaamattomuus tahallista vai onko mies hullu?

Pitäisi muistaa joka ikisen partnerin kohdalla, että he voivat puhua paskaa koko ajan ja selän takana häilätä miten vaan. Tätä nimittäin tehdään. Heti, kun silmä välttää, niin nussitaan kenen kanssa vaan, vaikka olisi parisuhteessa.

Kun nyt halutaan bordelleja maahan ja yleinen mielipide on hyväksyvä, niin huoran tilannetta ei kukaan ota huomioon. Prostituutio on itsensä raiskattavaksi antamista ja siinä on terveys koko ajan uhattuna: kurkkumätä, tuberkuloosi, MRSA muutamia luetellakseni. MRSA:n lajeja on mm kudoksia kuolioon tuhoava muoto, joka tarttuu iholta. Sitten tulevat erilaiset trooppiset sairaudet.

Tuberkuloosi tuli otsikoihin, kun muutama amerikkalainen matkusti Eurooppaan, vaikka tiesivät, että heillä on em. sairaus, jolloin kokonaisia lentokoneellisia matkustajista olivat kuolemanvaarassa, koska sairaus oli erittäin hankalasti lääkkeillä hoidettavaa muotoa. Toinen matkustajista oli lakimies, joka laittoi omat web-sivut pystyyn, kun oli hoidossa eristyksessä. Venäjällä ovat vankilat täynnänsä tällaista tubia sairastavia vankeja. Kurkkumätä voi olla oireeton ja sitä voi saada venäläisiltä tai virolaisilta huorilta: tällaisia tapauksia on ollut ja hoito tapahtunut teho-osastolla, kun ei ole tiedetty oireista. En minäkään tiedä.

Kannattaa katsoa löytyykö seksikumppanilta vaikkapa ihottumaa pepusta ennen kuin hyppää sänkyyn ( hahhaa! ) ja laittaa valot pois.
  • 6 / 18
  • kesäpoika
  • 5.8.2008 20:35
Meistä tämänkin palstan HIV-negoista taitaa isoin osa olla negoja tuurin, eikä taidon vuoksi. Siinä on sitten hyvä olla ylemmyydentuntoinen ja neuvoa muita. Muistetaanpa nyt myös se suuseksin riski, tai se, että jos viimeisen negatiivisen testinoton jälkeen on ollut seksuaalista elämää, ei testitulos välttämättä ole enää sama sinä päivänä kun sen tuloksen kotiinsa saa.

Itsekin luotan parisuhdeuskollisuuteen, joten olen negatiivinen vain oletettavasti ja jos olen, olen sitä ilman omaa viisauttani. Teoreettinen riskikin on riski. Niin että suut suppuun kaikki epäsiveät saarnaajat, tuskin olet niin puhtoinen sinäkään.
kesäpoika kirjoitti:

> "Meistä tämänkin palstan HIV-negoista taitaa isoin olla negoja tuurin, eikä taidon vuoksi."

Tuo taitaa olla todella totta!

Ihmiset ottavat riskejä, myös seksissä. Käynnissä on isot arpajaiset. Kuka saa klamydian, tippurin, kupan, hivin, kondyloman... tai jää ilman "voittoa".

Aika harva aikuinen voi kertoa, että ei ole koskaan harrastanut riskipitoista seksiä.

---

Turvaseksiä kannattaa ajatella ennen seksiin ryhtymistä. Siis ihan eri päivänä, tietämättä milloin seksitilanne on tulossa. Kannattaa miettiä etukäteen, mitkä ovat ne minulle sopivat turvaseksin rajat. Eri ihmiset suostuvat ottamaan erilaisia riskejä. Vetääkö rajan esim. siihen, että ei harrasteta anaaliseksiä ollenkaan. Tai vaikka siihen, ei suostu ottamaan suihin ilman kumia. Olivat ne rajat ihan mitkä tahansa, niin on hyvä, että niitä ei sitten siinä tilanteessa tarvitse alkaa miettiä.

Ehkä niissä ennalta mietityissä rajoissa myös pysyy paremmin vaikka alkoholia olisi veressä.

---

Joskus seksiä ehdottanut henkilö poistuu takavasemmalle, kun kerron olevan hiv-positiivinen. Siitä jää hämmentävä olo: minkälaista seksiä ko. henkilö olisi harjoittanut henkilön kanssa joka ei turvaseksiä vaadi (eikä tiedä omasta hiv-tilanteestaan)? Minusta tämä on aika vaarallinen merkki ihmisen käyttäytymisessä.

Nykyisin olen kyllä sitä mieltä, että kertoessani tartunnastani teen hiv-ehkäisytyölle pahasti hallaa. Tavallaan opetan ihmisille väärin, että hiv-positiiviset kertovat tartunnastaan. Tosiasiassa ihmisten pitäisi olla kaikkien kanssa varovainen: kaikki kun eivät tiedä tartunnastaan ja voivat kertoa olevansa "aivan terveitä".
Kesäpoika, etkö ole lukenut tutkimuksia, joissa nimenomaan mainitaan, että myös vakituisessa parisuhteessa suositellaan turvaseksiä. Väärä luulo on itsepetosta. Jos kundikaverilla on suhteen ulkopuolinen pano, poikakaveri on varmaan viimeinen joka saa sen selville. Niin minulle tehtiin: kuulin pettämisestä varmaan 10 vuotta tapahtuman jälkeen yhdeltä kaveriltani ( " se muuten teki sitä sun parhaimman kaverisi kanssa silloin, kun me mentiin kaupungille. Sun ystäväs kerto itse sen mulle " ).
Napalmia kirjoitti:

> "Kesäpoika, etkö ole lukenut tutkimuksia, joissa nimenomaan mainitaan, että myös vakituisessa parisuhteessa suositellaan turvaseksiä."

Hollannissa aika moni pariskunta käyttää suhteen sisälläkin kumia. Samaa voisi mainostaa Suomessakin.
Napalmia, eikö mun tekstistäni käynyt ihan hyvin ilmi, että tiedän kyllä mitä suositellaan?

Mä vaan en elä suositusten, vaan ihmisen kanssa. Arvioin itse omat riskini ja luottamuksen tasoni. Kaiken sen jälkeen, mitä on yhdessä eletty, en todellakaan usko, että mies menisi jonkun toisen sänkyyn suojatta ja tulisi sitten kotiin suojatta. Mutta onhan teoreettinen riskikin yhä riski, niin pieni, etten jaksa antaa sille valtaa elämässä, mutta niin suuri, etten kuvittele olevani sairastuneiden yläpuolella.

Teoriassa on vain niin helppoa olla kamalan hieno ja moraalinen ihminen, ja unohtaa itse omat valintansa ja sen, että hyvin kyllä tietää, ettei päätöksiä tehdä tutkimusten kanssa vaan ihmisten kesken.
Moni ajattelee juuri noin - ja sitten pähkäillään että miksi hiv-tartunnat eivät vähene.
Maailmanlaajuisesti AIDSin hoito on epäonnistunut. The Lancet tekee selkoa siitä miten ehkäisytoimenpiteet eivät ole osuneet kohdalleen. Menneet 25 vuotta ovat olleet joidenkin onnistumisten lisäksi suurta epäonnistumista. Näin sanoo meksikolaisesta julkisen terveyden insituutista Stefano Bertozzi.

Monissa maissa ehkäisytoimenpiteeet ovat menneet ohi niiden ryhmien, jotka valistusta tarvitsisivat, esim. homot, huumeiden käyttäjät, prostituoidut. Syyt ovat poliittisia. Tiedemiehet ovat laskeskelleet, että 90% kaikesta preventiotyöstä on mennyt näiden ryhmien ohi. YKn aids-ohjelman vetäjä lupailee, että vuoteen 2015 estetään uusien projektien ansiosta 12 miljonaa uutta HIV-tartuntaa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon vaatii kansainyhteisöltä lisää rahaa köyhyyden ja aidsin vastaisiin kampanjoihin. Hän kritisoi läntisiä rikkaita maita, jotka panevat 1,3 miljardia dollaria aseisiin.

Maissa, joissa HIV leviää homomiesten keskuudessa, vain neljännes homoista on jollain tavalla kontaktissa aidsin vastaisen työn kanssa. Kuitenkin tarkasti suunnattu valistustyö on osoittautunut tehokkaaksi. Yksi olennainen kohderyhmä toimenpiteille ovat naiset. Bill Clinton on myös puhunut aids-konferenssissa ja korostanut naisten mukaan saamista. Mitä riippuvaisempia naiset ovat miehistään, sitä heikompia lenkkejä he ovat aids-ketjuissa. Bill Clintonin säätiö on mahdollistanut 1,4 miljoonalle tartunnan saaneelle pääsyn lääkehoitoon,.


Maailmassa 33 miljoonaa tartunnan saanutta, 25 miljoonaa kuollutta. HI-virus on edelleen voittamaton. Meksikon kokouksessa mietitään strategioita sairautta vastaan. Joka vuosi tulee 2 miljoonaa uutta uhria. Mikä on tutkimuksen tämänhetkinen tilanne?

Kukaan ei odota konferenssissa jotain täysin uusia, käänteentekeviä tutkimustuloksia lääketieteen tai luonnontieteen alalta. Ei mitään sellaista, joka nähtiin 12 vuotta sitten, kun saatiin uusia lääkkeitä. Nyt keskustellaan kaikista olennaisista asioista: mikä on ehkäisytyön tilanne, miten virusten saaneita käsitellään, miten huolehditaan tartunnan saaneista. Ei mitään suurta edistystä mutta ei myöskään suuria takaiskuja. Nyt kun konferenssi on Meksikossa, ensi kertaa tarkastellaan lähemmin tilannetta Keski- ja Etelä-Amerikassa.

Konferenssiin osallistuu 26 000 ihmistä ja itse kaupungissa on 9-10 miljoonaa ihmistä. Meksikossa on olut joitakin mielenosoituksia, esim. homojen syrjintää ja syyllistämistä vastaan. Latinalaisessa Amerikassa tartunnan saaneiden syrjintä on erityisen vahvaa. Avajaistilaisuudessa Meksikon presidentti antoi lausunnon, jossa luvattiin parempaa integraatiota.

Mutta Euroopassakaan tilanne ei ole erityisen hyvä. HIV-positiivisia edelleen syrjitään monissa maissa työelämässä, ja sen takia nämä ihmiset joutuvat köyhyyteen ja sosiaaliseen eristykseen. He joutuvat sivuun jo nuorena. Karriääriä ei vielä ole, ja vanhuuden turva jää huonoksi. Tämä erottaa HIVin muista kroonisista sairauksista. Esim. Saksassa monet köyhimmät joutuvat turvautumaan hyväntekeväisyyssäätiöiden apuun. Saksalainen aids-säätiö on avannut suuriin kaupunkeihin kahviloita tartunnan saaneille ja sen avulla he voivat saada sosiaalisia verkostoja, jotkut myös työtä. Nämä vetäytymispaikat ovat tärkeitä monille tartunnansaaneille.
Virus iskee MSM-miehiin


Meksikon HIV-AIDS.ohjelman johtaja vaati, että uudelleen on kiinnitettävä huomio miehiin, joilla on seksiä miesten kanssa (men who have sex with men MSM). Kun HIV ja AIDS alkoivat, tähän joukkoon virus iski pahimmin. Kanadassa ja USAssa ne olivat seksuaalisesti aktiivisia miehiä, jotka etsivät satunnaista seuraa saunoista ja turistikohteista, mm. Haitista.

Neljännesvuosisata on mennyt, mutta edelleen sama ryhmä on viruksen kohteena. Sairaus leviää pahiten siellä, missä homoseksuaalisuus on tabu tai kiellettyä. Amerikassa MSM-miehet saavat viruksen 33 kertaa useammin kuin muu väestö, Aasiassa 19 kertaa useammin. Mutta tämä tosiasia edelleen yritetään kieltää ympäri maailmaa. Mies-mies-seksi on kiellettyä tai leimattua ja usein hetkellisestä tilanteesta kiinni. Puhutaan mieluummin MSM-termistä kuin homoseksuaalisuudesta, sillä monet näistä miehistä eivät pidä itseään homoseksuaaleina tai biseksuaaleina. He esim. ansaitsevat MSM-seksisuhteella tai ovat pitkään vain miehille tarkoitetuissa olosuhteissa, armeijassa, työleireillä, jne. Heille ei ole saatu valistusta, mutta ei ole yritettykään. Tässä kielletään todellisuutta.

Kansainvälisen AIDS-järjestön johtaja kanadalainen Craig McClure sanoi, että homofobia antaa lisää sytykettä HIVin leviämiselle. Homo- bi- ja muut MSM-miehet ovat kehitysmaissa lähes näkymättömiä, koska heitä ei hyväksytä.
http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20080806.waids07/BNStory/National?referrer=http://www.ukgaynews.org.uk
Kymmenen ohjetta terveempään elämään HIV-positiivisena


HIV-konferenssissa on esitelty terveen elämän aakkosia.

1. Säännölliset terveystarkastukset. Niissä pitäisi tarkistuttaa myös muut sukupuoliteitse tarttuvat sairaudet, jos on eletty seksuaalisesti aktiivista elämää. Ne sairaudet rasittavat omaa immuunijärjestelmää ja ne lisäävät viruksen tartuttavuutta. Muut sukupuoliteitse tarttuvat sairaudet voivat olla hyvin huomaamattomia.

2. Hepatiitti C olisi syytä testauttaa. Hepatiitti C tulee helpommin HIV-positiivisiin. Alkuvaiheessa hepatiitti C on helpommin hoidettavissa. Rokotetta ei ole.

3. Rokotus hepatiitti B:tä vastaan. Jos immuunijärjestelmä toimii vaillinaisesti, rokotus ei ala heti purra. Silloin voi rokottaa uudelleen tai nostaa rokoteannosta.. Hyvä vaihtoehto olisi yhdistelmärokote hepatitis A:ta ja B:tä vastaan,.

4. Influenssarokotus, koska influenssa tulee helpommin HIV-positiivisille ja iskee kovemmin.

5. Pneumokokkia vastaan rokotus eli se estää keuhkokuumetta. HIV-positiivisilla on 10-100-kertainen vaara saada pneumokokkitulehdus.

6. Pidä huolta ihostasi. Erityisesti sienikasvustot iholla tai kynsissä kertovat HIVistä.

7. Säännöllisesti silmälääkärillä. HIV voi aiheuttaa muutoksia silmässä. Vuosittainen silmälääkärillä käynti on suositeltavaa. Jos CD-4 -solujen taso on alle 200, CMV ja toksoplasmoosi ovat vaarana, ja silloin olisi käytävä puolen vuoden välein.

8. Naisilla vaarana kohdunkaulan syöpä. Kerran vuodessa PAP-koe,.

9. Anaalisyövän vaara, erityisesti, jos on harrastanut anaaliseksiä. Tarkastukset säännöllisesti.

10. Suu- ja hammashygienia ovat tärkeitä. Ainakin kerran vuodessa hammaslääkäriin.

Nämä ohjeet ovat hyväksi muillekin kuin HIV-positiivisille. Niihin pitää vain lisätä HIV-testissä käynti.

(Queer.de)
AIDS-konferenssi päättyi eilen ilman suuria uutisia. Ennaltaehkäisystä puhuttiin paljon. Siinä pitäisi ottaa huomioon arjen todellisuus eikä vain poliittisia tai uskonnollisia ihanteita. Kongressi, joka oli järjestyksessä 17., oli myös suurin. Yli 20 000 ammattilaista ja aids-aktivistia oli mukana. Paikalla oli myös 9 000 journalistia.

Sveitsiläinen aids-asiantuntija Pietro Vernazza St- Gallenin aluesairaalasta sanoo, että lääketieteellisesti konferenssin anti oli laiha. Kaikki "uutuudet" olivat aika vähäpätöisiä. Yksi näistä asioista on kuitenkin maininnan arvoinen. Hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain. Siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Siinä vähenevät sydän- ja verisuonisairaudet, ja tartuntariski muille sairauksille pienenee.

Rokotustutkimus ei ole tuonut esiin käyttökelpoista rokotetta. Viimeisin rokote-ehdokas jopa lisäsi HIVin riskiä. Lähiaikoina ei tule olemaan rokotetta.

Tämänvuotinen konferenssi oli kuitenkin poliittisesti merkittävämpi kuin tieteellisesti. Puheissa vaadittiin enemmän solidaarisuutta ja toimintaa taistelussa aidsia vastaan. Vuosituhannen vaihteessa asetettiin rohkea tavoite: lääkkeet vapaasti kaikille tarvitseville vuoteen 2010 mennessä. Se tuskin toteutuu, mutta viime vuosina maailmalla on käynnistynyt monenlaisia projekteja. Esim. Meksikosta esiteltiin projekteja, joilla maailman köyhimpien osien ihmiset ovat olleet mukana näissä ohjelmissa.

Yksi konferenssin painopiste oli ennaltaehkäisyssä. Erilaisilla projekteilla aiotaan vuoteen 2015 mennessä estää 12 miljoonan ihmisen HIV-tartunta. Kuitenkin samaan aikaan monet muistuttivat, että 90% vaarassa olevista ihmisistä on ehkäisyprojektien ulkopuolella. Monissa valtioissa ei huomioida arjen todellisuutta. Homoja, prostituoituja, huumeidenkäyttäjiä syrjitään ja leimataan poliittisin ja uskonnollisin perustein. Siellä, missä HIV leviää voimakkaasti homojen keskuudessa, vain neljännes homoista on ehkäisyprojektien tavoitettavissa.

Yksi asia on opittu. Ennaltaehkäisyn tulee olla laaja-alaista ja koskea kaikkia elämänalueita. Terveydenhoitojärjestelmiä tulee kehittää. Miehen ja naisen tasa-arvo parantaa tilannetta. Joissakin maissa HIViin liittyy edelleen rikosoikeudellisia toimenpiteitä. Konferenssissa rikolliseksi leimaamista pidetään vaarallisena. Se vähentää halukkuutta testaamiseen.


http://www.nzz.ch/nachrichten/wissenschaft/aids_mexiko_abschluss_1.801993.html

YK:n AIDS-organisaatio UNAIDS varoittaa, että Aasiassa homomiesten keskuudessa on tulossa aids-katastrofi. Mumbaista Pekingiin ja Jakartalta Bankokiin on nähtävissä sama tendenssi. Homojen HIV-määrät ovat suuremmat kuin koskaan. Tilanne muistuttaa sitä, joka koettiin Amerikassa 25 vuotta sitten.

HIV-määrä vaihtelee kaupungin mukaan Aasiassa 5-32% MSM-miesten keskuudessa. MSM- miehet = miehet joilla on seksiä miesten kanssa. Syynä on ehkä valitustyön riittämättömyys. Rahaa ei ohjata noissa maissa valistukseen. Aids-ennaltaehkäisy on muutenkin Aasiassa hankalaa, koska ollaan tekemisissä kulttuurisen ja uskonnollisen tabun kanssa. Ja poliittinen taho ei osoita asialle kiinnostusta. Pattayalla monet järjestöt ja viranomaiset ovat käynnistäneet ehkäisytyötä, mutta homot ja transseksuaalit unohtuvat, vaikka heillä tartunnan saaneiden määrä on lisääntynyt 32%.

Malesiassa homoseksuaalisuus on kiellettyä. Uskontopoliisi tekee ratsioita homojen tapaamispaikkoihin. Kuala Lumpurissa homosaunan omistaja sanoo, että kondomeja ei voi jakaa, koska se olisi todiste laittomuuksista. Naapurissa, Singaporessa, homous on kielletty, mutta siellä "siedetään" baareja ja saunoja ja valistus on mahdollista.

Kiinassa aids-valistus homoille on tehty lähes mahdottomaksi internet-sensuurin avulla. Viranomaiset estävät pääsyn sivuille, joissa puhutaan aidsista ja homoseksuaalisuudesta.

Monissa maissa ei pidetä edes tilastoa HIV-tartunnoista MSM-miesten joukossa. 128 maata ilmoittaa säännöllisesti aids-tilastojaan. Mutta puolella näistä maista ei erikseen tilastoida SMS-tapauksia.

http://www.neues-deutschland.de/artikel/133435.aidsproblem-in-asien.html
HIV Euroopassa


HIV on Euroopassakin lisääntyvä ongelma. Viimeisten 7 vuoden aikana HIV-infektioiden määrä on lähes kaksinkertaistunut. Giedrius Likatavicius toimii aids-asiantuntijana eurooppalaisessa sairauksien preventio- ja kontrollikeskuksessa ECDC:ssä Tukholmassa. Hän kertoo, että EU:ssa tuli tietoon vuonna 2006 yli 26 000 tartuntaa.

Erityisen huolestuttava on tilanne Itä-Euroopassa. Siellä on jo toista miljoonaa viruksen kantajaa. Useimmat ovat huumeiden käyttäjiä. Virus siirtyy tässä ryhmässä hyvin helposti.

Länsi-Euroopassa nopeinta HIVin lisääntyminen on ollut Englannissa. Ja kaikkein nopeimmin uusia tapauksia on tullut Lontoossa. Siellä on 40% kaikista uusista tapauksista. Eniten on tällä hetkellä heterotartuntoja. Kolmannes uusista tartunnoista on homomiehillä.

EU:ssa on jo vuosien ajan ollut taistelu HIViä vastaan. Aids-konferenssissa Latviassa 2004 annettiin velvoitteita Euroopan laajuisiksi toimenpiteiksi. Ennen kaikkea pyritään lisäämään valistusta. Nuoret ihmiset tietävät aika vähän HIVistä ja sen tartuntateistä. Arvioidaan, että kolmannes HIV-tartunnan saaneista ei tiedä tartunnastaan. Tämä joukko vaikuttaa siihen, miten HIV leviää. Tukholman keskus yrittää vähentää tartunnasta tietämättömien määrää.

EU:ssa tärkeää on lääkkeiden nopeutettu käyttöönotto. EU:n komissio on vaatinut lääketeollisuudelta tässä asiassa lisää yhteistyötä.

(Deutsche Welle)
  • 18 / 18
  • vaeltaja2006
  • 19.8.2008 23:30
Ruotsia moitittiin

Meksikon aids-konferensissa Ruotsi sai erityisiä moitteita. Se on maa, jossa on eniten annettu tuomioita HIVin levittämisestä. Kokouksessa todettiin ,että maailmanlaajuinen trendi on tuomita ihmisiä viruksen levittämisestä. Joissakin maissa tuomio tulee, vaikka asianomainen ei tiedä kantavansa virusta.
(QX)