Nahkahomot valtaavat Tukholman (juttukommentit)

 • 1 / 9
 • vaeltaja2006
 • 25.9.2007 10:08
Perinteisesti on ECMC:n pääjuhlassa valittu Mr Leather Europe. Niin ilmeisesti tänäkin vuonna. Onko Suomesta ehdokasta - siitä ei löytynyt tietoa.

Erilaisia Mr-kilpailuja on jo niin paljon, että luulisi niiden kokevan inflaation, mutta päinvastoin. Gay-väki applodeeraa kandidaateilleen yhä yhtä innokkaasti. Ja monet Mister-kilpailujen kandidaatit ovat varsin fiksuja kavereita. Esimerkkinä olkoon vaikkapa menneen kesän German Mr. Leather -voittaja Edin Karowich. Hän ja kymmenkunta muuta Mr-tittelin omaavaa oli mukana Folson Europe -tapahtumassa, ja Ediniä haastateltiin Berliinin gayradiossa. Hän on sujuvasanainen ja tietää, mitä haluaa.

35-vuotias Edin Karovic on kansalaisuudeltaan bosnialainen ja muslimi, mutta hän on elänyt elämänsä Saksassa Weinheimissa. Hän kertoi haastattelussa, ettei Mister-titteli aseta hänelle mitään yhteiskunnallisia velvoitteita, mutta hän sanoo saaneensa hyvän poikkileikkauskuvan leather- ja fetsih-ympäristöstä.Hän on ollut kesän aikana mukana monissa CSD-tapahtumissa ja puhunut paljon ihmisten kanssa. Ihmiset ovat aktiivisesti tulleet juttelemaan.

Edin on ollut mukana myös aidstukikeskusten työn tukemisessa ja hän on tehnyt yhteistyötä Orden der Perpetuellen Indulgenz -järjestön kanssa, joka toimii myös aidsin ja hivin alueella.

Saksankielinen haastattelu on tässä. Ihailen hänen sujuvasanaisuuttaan ja selkeää ilmaisuaan:
http://www.pinkchannel.net/sendungen/SE070908/beitrag5.m3u
 • 2 / 9
 • JohnnyFinland
 • 25.9.2007 16:38
vaeltaja2006 kirjoitti: "Millaisia asioita vuosikokouksessa käsitellään? - - - Onko jotain tärkeitä homojen ja lesbojen asemaan vaikuttavia kysymyksiä?"

ECMC:n säännöt ovat luettavissa verkossa [1]. Sääntöihin kirjattuihin tavoitteisiin ei kuulu "homojen ja lesbojen asemaan vaikuttavien tärkeiden kysymysten käsitteleminen". Varaudu pettymään, jos odotat järjestöltä jotakin, mitä edes järjestö itse ei pidä tavoitteenaan. :)

[1] http://www.lcmilano.com/LCMfiles/statutoecmc.pdf
 • 3 / 9
 • Irokeesi
 • 26.9.2007 13:23
ECMC:n tavoitteina ei siis ole homojen ja lesbojen =) asemaan vaikuttavien tärkeiden kysymysten käsitteleminen.

On aina kiva heittää ilmaan hienolta kuulostavia tyhjänpäiväisyyksiä. Siten saa itsensä kuulostamaan viisaalta ja tärkeältä. Helpoimmin se tapahtuu esim. kytkemällä sana ihmisoikeudet kaikkiin mahdollisiin keskusteluihin, jotka liittyvät glbt-asioihin. Jos tyytyy vain toteamaan, että "ihmisoikeudet ovat mukana kaikessa tekemisissä", ei osoita riittävää kiinnostusta ihmisoikeusasioihin.

Kokouksessa, jossa päätettiin Suomen MSC:n eroamisesta SETA:sta, esitti pari vanhemman ikäluokan edustajaa huolensa siitä, kuka jatkossa pitää nahka- ja fetissihomojen asioita esillä SETA:n toiminnassa. Kysymykseen, mitä ne sellaiset erityiset nahka- ja fetissihomojen asiat ovat/olisivat, ei kukaan osannut vastata. Tuota vastausta odotan edelleen - SETA:n edustajain kokoushan on vielä edessä päin.

ECMC:n tai sen jäsenjärjestöjen kokouksissa käsitellyt asiat eivät käsittääkseni ole kaikilta osiltaan julkisia. Valtakunnallisen SETA:n edustajiston kokouksissa käsiteltyjen asioiden voisi kuvitella sellaisia olevan. Osaako joku kertoa, missä esimerkiksi SETA:n edustajiston kokousten päätökset ovat luettavissa. Lähinnä rahoittajia varten laadittava toimintasuunnitelma on toki luettavissa SETA:n omilla nettisivuilla, mutta mitä muuta noissa virallisissa kokouksissa on päätetty.
 • 4 / 9
 • saaristo
 • 27.9.2007 9:38
ECMC-sihteeriksi ehdolla olevan oslolaisen nimi on Ole Håvard Lundvold. Hassu versio oli jo QXn artikkelissa.
 • 5 / 9
 • saaristo
 • 27.9.2007 10:17
Vailla laajempia etymologisia pohdintoja huomautin kuinka henkilö itse nimensä kirjoittaa. Samoin saattaisin huomauttaa esimerkiksi kirjoitusasusta Pubic Eye.
 • 6 / 9
 • vaeltaja2006
 • 29.9.2007 2:13
Mutta kaikesta ylläkirjoitetusta huolimatta nahkamiehet viettävät tätä yötä Tukholman Wollmar Yxkullgatanilla tervetulojuhlassa. Paikalla on väkeä paljon yli 200 ja jonotus kestää kauan. Joukko on kansainvälinen, eteläisimmästä Italiasta pohjoiseen Suomeen.

Tukholman kerhon yksi erikoisuus on kengänkiillottaja Gösta. Hän on ollut siinä virassa jo kahdeksan vuotta ja hänellä on oma soppi kengänkiillotusta varten. Seinällä on virallinen kengänkiillotusdiplomi. Gösta on aina kasvonaamion takana. Ennen Göstaa kenkiä kiillotti toinen mies, joka teki sitä hommaa 15 vuotta kunnes kuoli yllättäen.

============

Tällaisissa tilaisuuksissa seurataan aina ajan ilmiöitä Mikä on muotia seuraavian vuosina? Ainakin kahdella miehellä on yllään vain kuminen sepän esiliina, ei muuta. He kuuluvat pukukoodin "worker"-kategoriaan.

Lauantain kuulumisia saadaan taas seuraavan yön varhaisina tunteina.
 • 7 / 9
 • vaeltaja2006
 • 30.9.2007 8:19
Tällaiset juhlat eivät ole mitään köyhän homomiehen tapahtumia. Viikonloppupiletti maksaa 90 euroa, ja monet maksavat sen itse. Jotkut ovat kerhojensa lähettäminä ja saavat rahat kerhonsa kassasta.
Öinen tekstiviesti kertoo, että uusi Mr Leather Europe on Ruotsista. Nuoruus voitti.
 • 9 / 9
 • vaeltaja2006
 • 2.10.2007 8:52
Uusi Mr Leather Europe 2007 on 25-vuotias maalari, Martin Cedergren. Hän ei ole kovinkaan kookas, ei karvainen eikä millään lailla kovis. QX kävi haastattelemassa.

Nyt ei olo tunnu vielä muulta kuin väsyneeltä. Nyt hän on jo työpaikallaan. Kukaan siellä ei tiedä hänen nahkaharrastuksistaan. Hän ei myöskään yritä näyttää miltään muulta kuin on. Ei tarvitse olla erityisen maskuliinisen tuntuinen.

Mr Leather -voitto edellyttää, että hän liikkuu festivaaleilla ja klubeilla, ettei häntä unohdettaisi. Ja sitten vielä hänen pitää puhua asioista, jotka ovat hänelle tärkeitä. Yksi niistä on, että myös nuoret ovat osa nahkakulttuuria. Onneksi hänen veljensä voivat auttaa töissä silloin kun hän joutuu itse olemaan pois. Lokakuun QX-lehdessä on hänen ja veljien, Hansin ja Larsin haastattelu. Perhe on tukenut häntä näissä harrastuksissa. Veljet ja vanhemmat ovat ylpeitä hänen voitostaan. (QX-lehden voi imuroida netistä).

Martin on aika uusi nahkapiireissä. Hän toivoo, että hänen esimerkkinsä auttaa muitakin nuoria kokeilemaan nahkaa. Mr-kilpailussa hänen show-esityksensä oli saanut vaikutteita hänen ammatistaan. Aluksi hän ja hänen kaverinsa tulivat lavalle maalarin vaatteissa. Vähitellen vaatteet vaihtuvat ja alla on nahkaa. Kaveri tulee uudelleen lavalle ja Martin alkaa kietoa tätä läpinäkyvään folioon. Esitykset saivat kestää vain 1-3 minuuttia. Nyt hän valmistelee 10-15 minuutin showta eurooppalaisten gayklubien lavoille.

Juryssa oli osanottajia jokaisesta maasta ,joista oli ehdokas mukana kilpailussa. Edellisen vuoden Mr-tittelin kantajalla oli yksi ääni. Lisäksi yleisö äänesti huutamalla.

Martin matkustaa Chicagoon, jossa pidetään 30. Mr Leather International -kilpailu. Siellä on 60 osanottajaa ja kilpailut kestävät monta päivää. Lopputaistoon pääsee 10 kilpailijaa. Jokainen loppukilpailuehdokas joutuu pitämään 90 sekunnin puheen. Martin, jos pääsee mukaan, puhuisi gay-väen elinoloista Ruotsissa. Yhteiskunta on avoin, voi mennä naimisiin ja voi adoptoida lapsia. Sellaista ei ole USAssa. Jos tulisi kilpailuvoitto Chacagossa, veljet joutuisivat pitkäksi aikaa sijaistamaan Martinia töissä.

Artikkelin yhteydessä on suuri määrä kuvia lauantain juhlista. Yksi erityisjuttu oli isäntä, jolla oli neljä murisevaa ihmiskoiraa remmeissä (kuva 3).
http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5500