Vanhan Kellarin toisinto Tallinnassa (juttukommentit)

Pikainen käännös aiheesta...

Kolme nuorta homomiestä heitettiin solvausten saattelemana ulos tallinnalaisesta "Hong Kong" ravintolasta, kun ravontolan tarjoilija ei halunnut nähdä "sellaisia" ruokapaikassa.

Toukokuun lopun iltapäivänä kaksi miestä päättivät mennä ravintolaan. Noin kolmen vartin syömisen jälkeen vanhempi naistarjoilija astui heidän pöytänsä viereen ja ilmoitti, että miesten pitää välittömästi poistua ja alkoi korjata puoliksi syötyjä ruokia pois.


Tällöin miehet vaativat selitystä, mitä ei kuulunut. Tämän jälkeen tarjoilija poistui ruokien kanssa keittiöön. Nainen alkoi palattuuan kutsua miehiä homoiksi ja väitti miesten suudelleen, jonka miehet kielsivät. Tämän jälkeen tarjoilija haukkui miehiä mm. elukoiksi.

Miesten maksaessaan laskua tarjoilija jatkoi edelleen haukkumistaan ja ilmoitti hankkivansa määräyksen, että "sellaisilta" kielletään pääsy ravintolaan.

Miehet soittivat tutulleen, joka tuli neljännestunnin päästä ravintolaan keskustellaksene tarjoilijan kanssa. Tuttu osti limun ja tämän jälkeen tarjoilija saapui ja totesi venäjäksi "Vielä yksi homo", ja alkoi ahdistaa tätäkin ulos.

Miehet ilmoittivat tapauksesta viranomaisille, jotka puolestaan ottivat yhteyttä ravintolan johtoon, joka puolestaan pyysi anteeksi miehiltä. Ravintola myös tarjosi hyvitykseksi lounasta tai illallista. Ravintolan omistaja ja johtaja kertoi keskustelleensa tarjoilijan kanssa, ja lupasi ettei tällaista enää tapahdu.

Ravintolan johtajan mukaan nuoret miehet käyttäytyivät kuitenkin asiattomasti suudellessaan, vaikka ravintolassa oli sekä lapsia että vanhempia ihmisiä. Hän jatkoi, ettei hänellä henkilökohtaisesti ole mitään ketään vastaan.

Viron eduskunnan perustuslakikomission edustaja on tyytyväinen siitä, että tapaus tuli julki. Hänen mukaansa kyse on syrjinnästä. Ihminen joka sallii itselleen sellaisen käytöksen, ei kaiketi ymmärrä, mistä Viron perustuslaki puhuu ja mitä oikeuksia se suojelee.


***

Tuli mieleen ravintolan omistajan mainittua homojen suutelemisesta ja paikallaolevista lapsiperheistä/vanhuksista... Olisiko tämä pitänyt naisen ja miehen pusua sopimattomana? Onko pusun antaminen kiellettyä kyseisessä ravintolassa kaikilta? "Suudlemine keelatud"? Minä taidan jättää käymättä ensi reissulla ko. ravintolassa, kunnes omistajan näkemys selkiää...
  • 2 / 11
  • Pora-liike
  • 7.6.2007 21:21
Eestiläiset ovat joskus vuonna yksi ja kaksi harrastaneet tullissa simputtamista. Meitä meni sinne kokonainen lauma kerran, värikkäitä ihmisiä kaikki niin sitten tullissa ruvettiin tivaamaan. Onneksi tullissa sitten oli sellainen sutki mies joka huomasi, mitä on tapahtumassa ja ohjasi meidät ohi matkatavaratarkastuksen.
Lehtijutun lopussa viitataan Viron syrjintäsuojalakiin. Sain käännöksen Tallinnassa olevalta Ranneliikkeen jäseneltä. Hän on osallistunut myös keskusteluihin täällä.

Perustuslakikomission edustaja Sepp tarjosi ajatuksen, että tapaus saattaa olla merkki seuraavasta katkeruuden aallosta, joka on nostamassa päätään. “Toivon, että on olemassa ihmisiä, jotka ovat valmiita toimimaan kaikkien perustuslaillisten arvojen puolesta, ja eikä vain sellaisten arvojen puolesta, joita on mahdollista käyttää omien etujen hankkimiseen, esimerkiksi poliittisista syistä.” Sanoi Sepp


Viron laki suojaa

Perustuslain § 12 lg 1 säätää.
Kaikki ovat lain edessä samanarvoisia. Ketään ei saa syrjiä kansallisuuden, rodun, ihonvärin, sukupuolen, kielen, syntyperän, uskontunnustuksen, poliittisen tai muiden vakaumuksien, myös taloudellisen ja sosiaalisen aseman tai muiden syiden takia.
Kuulin, että tämä nyt ravintolassa tapahtunut syrjintä ei ole mitenkään ainutkertaista Tallinnassa ja mahdollisesti muuallakaan Virossa.

On hyvä, että tuo asia tuli esille ja julkisuuteen.

Tämä ei muuta kuitenkaan muuksi sitä, että tällä hetkellä Virossa on aikamoisia yhteiskunnallisia jännitteitä. Ne saattavat kanavoitua esimerkiksi homoihin. Nuo jännitteet näkyvät juttua seuranneessa keskustelussa. Peräti 173 sanomaa yhden ainoan päivän aikana!
  • 5 / 11
  • Public eye
  • 7.6.2007 22:35
Myös Õhtuleht kirjoittaa samasta asiasta.
Kaikkein surullisinta tässä on uutista seuraava raivoisan yksituumainen keskustelu. Varmaan 95 prosentissa kommenteissa sotketaan surutta pedofiilit, homot. lesbot, transvestiitit, transseksuaalit eläimiisekaantujat. Kaikki samoja sairaita ja rikollisia, joiden olisi paras kuolla pois.

Jos joku edes yrittää pyytää jonkinlaista kohtuutta ja suvaitsevaisuutta, hänet lytätään armotta maanrakoon ja samaan joukkoon pahantekijöiden kanssa.

Tällaista olisi varmaan ollut Suomessa 70-luvulla, jos Internetin keskustelupalstat olisi jo silloin keksitty...

Tässä linkki virontaitojaan (ja hermojaan) koettelemaan halukkaille:
http://www.sloleht.ee/index.aspx?v=forum&start=30&subtopicID=53866#form
  • 6 / 11
  • Pora-liike
  • 8.6.2007 18:21
Tällaista olisi nykyäänkin Suomessa, mutta moderointi on keksitty, siksi meitä autuaasti varjellaan tältä saasteelta. Eiikö Eestissä moderoida?
  • 7 / 11
  • Public eye
  • 8.6.2007 18:52
Keskustelusta päätellen jos siellä moderoidaan, pois on moderoitu viestit, joissa homoja yms perverssejä ei solvata...

Suomessa sentään tulee tuollaisiin keskusteluihin aivan asiallisiakin puheenvuoroja ja asioita pohditaan välillä jopa ihan oikeasti eri puolilta.
Virossa on yhteiskunnallinen homokeskustelu käymättä loppuun. Varsinaisia "homoskandaaleja" ei koskaan ole Virossa koettu, sillä siitä piti neuvostomiehitys huolen. Homokeskustelua käydään nyt.
Tuossa tarinassa ihmetyttää vähän maininta laskun maksamisesta. Kai nyt olisi kohtuullista ettei asiakas joudu maksamaan annosta jota ei saa edes syödä? Nojoo, ehkäpä sitä itsekin tuollaisessa tilanteessa saattaisi pyrkiä väistämään vielä suuremman sekoilun...
Itse en olisi kyllä suostunut laskua maksamaan moisen kohtelun jälkeen - ja eikä matamikaan olisi varmasti säästynyt näkemästä pikku provokaatiota.
Ravintola kuitenkin sovittelee tarjoamalla uuden aterian. Mutta tarjoilijan kuuluisi saada potkut. Potkut ovat varmasti tulleet herkemmästäkin.
Ihmettelen kuitenkin sitä, että tapauksesta nousi älämölö. Suomessa vastaava vaiettaisiin kuoliaaksi. Ehkä eestiläiset haluavat hoitaa kaikki pronssisoturit kerralla.