Tukholman Euro Pride (juttukommentit)

  • 1 / 19
  • vaeltaja2006
  • 31.7.2008 7:43
Miljöpartiet järjestää tänään kansainvälisen seminaarin aiheesta: The Forces behind hate crime - how to confront them eli puhutaan viharikoksista. Yksi osanottaja on mukana tiettävästi myös Suomen amnestyn hlbti-ryhmästä.

Väkivalta on muutenkin esillä. Pride-talossa eli Sergels torgetin Kulturhusetissa vierailevat läänin poliisipäällikkö Carin Götblad ja Mikael Ekman viharikospäivystyksestä.
  • 2 / 19
  • Public eye
  • 31.7.2008 9:29
Viharikosseminaarin alustuspuheenvuoron pitää Suomen oikeusministeri Tuija Brax. Tämänpäiväisissä Helsingin Sanomissa (A2) on hänen kirjoituksensa ihmisoikeustilanteesta EU:ssa ja vaikeudesta saada syrjintäsuojaa ja viharikossäännöksiä koskemaan myös seksuaalisen suuntautumisen perusteella syrjittyjä ja vihattuja eurooppalaisia.

Tukholman seminaarin ohjelma osoitteessa
http://www.stockholmpride.org/en/feel/Programme/The--Green--Party--of--Sweden/The-Forces-Behind-Hate-Crime/
  • 3 / 19
  • vaeltaja2006
  • 31.7.2008 18:28
Viime perjantaina vangittiin jälleen Ugandassa hlbti-ihmisiä. Vangittuja yleensä pahoinpidellään, jotta he paljastaisivat muita. Ugandassa ei ole kansalaisoikeuksia hlbti-ihmisillä. Tukholman Pridessä tänään kerätää rahaa Ugandan hlbti-ihmisten hyväksi. Priden teema on: ”Swedish Sin, Breaking Borders”. Nyt kiinnitetään huomiota muiden maiden hlbti-ihmisten tilanteeseen.
http://www.rfsl.se/?p=324&aid=11215
  • 4 / 19
  • vaeltaja2006
  • 1.8.2008 9:21
Tukholman kävijöille on tarjolla myös museokokemuksia. Nordiska museet on etsinyt 5 miljoonan kuvan joukosta sellaisia, joissa mahdollisesti on kyse HLBTI-ihmisistä ja heidän historiastaan. Näistä kuvista on nyt näytteillä museossa elokuun lopulle saakka.

Kansainvälistä tilannetta käsitellään tapahtumassa, jossa aiheena on Taiwan. Tasa-arvovaltuutettu on mukana tapahtumassa, jossa selvitellään epätasa-arvokokemuksia eurooppalaisissa hoitojärjestelmissä. Homovaltuutettu on mukana keskustelussa, jossa selvitellään sateenkaariperheiden tilannetta Euroopassa.

Ruotsin arkkipiispa vierailee tänään Ruotsin kirkon teltassa pride-puistossa. "Suurinta on rakkaus".

Suomalainen feministi ja runoilija Anna on jälleen 10 vuoden jälkeen mukana partnerinsa Agnetan kanssa Pridellä. Suosittu lesbopari on olltu poissa näkyyvistä siitä alkaen, kun heidän poikansa syntyi. He esittelevät mm. M A Nummisen ja Pedron biisejä (mm. se neiti kylvyssä, kuka hän olikaan! Helga!).

Paljon erilaista ohjelmaa, josta tässä vain muutama esimerkki.

*****

Poliisi on kertonut, että myös puukottajat on pidätetty.

*****

Tukholman gayradio on jälleen mukana täyspainoisesti Euro Pride -marssilla. Huomenna lähetys alkaa klo 11 ja jatkuu klo 20 saakka. Toisen tiedon mukaan lähetys alkaa vasta klo 14, ehkä se on lähetys paraatin varrelta. Melkoinen urakka. Tukholman alueella se kuuluu radiosta, muualla netistä. Tältä sivulta pääsee kuuntelemaan
http://www.gayradion.nu/lyssna_live.php
  • 5 / 19
  • vaeltaja2006
  • 1.8.2008 11:06
Europriden aikana poliisi on satsannut viharikostutkintaan. Normaalisti viharikospäivystyksessä työskentelee 4 poliisia. Nyt henkilökuntaa on lisätty 12:een.Ruotsin tv:n Rapport on selvitellyt asiaa koko maan kannalta. Viharikokset hlbti-ihmisiä kohtaan eivät ole pelkästään suurkaupunkien ilmiö. Niitä on kaikkialla maassa. Asiaan ei ole kuitenkaan satsattu, koska niitä on niin vähän, sanoo poliisi. RFSL puolestaan sanoo, että harva rikos merkitään viharikokseksi, koska poliisissa on tietämättömyyttä asian suhteen.

Leif Gustafsson Kronobergin läänistä kertoo, että ei pystytä pitämään poliiseja vain yhden asian parissa. Kaikki poliisit joutuvat selvittelemään kaikkia asioita. Viharikokset voivat kohdistua muihinkin ryhmiin, mm. maahanmuuttajiin. Aina ei viharikosasia ole selkeä. Kun paikallisen RFSL:n tiloja rikottiin, lippu reviittiin, lipputango tuhottiin ja ulko-ovi särjettiin, asia oli aika selvä. Siitä huolimatta sitä ei luokiteltu viharikokseksi.

*****

Ennakkotietoa Pride-paraatista:

Lähtö lauantaina klo 14 Suomen aikaa
Paraatin reitti n. 3 tuntia. Klo 18 mennessä kaikki liikennerajoitukset poistuvat.
Luvassa on sadan metrin sateenkaarilippu.
http://www.stockholmpride.org/en/feel/Pride-Parade/Read-more-about-the-Pride-Parade/100-meters-of-rainbow-flag-for-the-parade/

Viime vuonna paraatissa oli mukana 50 000 ihmistä. Se on suuri määrä ihmisiä. Keski-Euroopan CSD-marsseilla on vain murto-osa tuosta ihmismäärästä. Katselijoita oli Tukholmassa puoli miljoonaa.

Pride-marssille on ollut kova tunku. Ajoneuvojen viimeinen ilmoittautumispäivä oli jo 21. heinäkuuta. Monet firmat haluavat parantaa julkisuuskuvaansa pride-marssilla. Suomessa se menee toisin päin. Firmat eivät halua pilata julkisuuskuvaansa.

*****

Priden legendaarinen tuottaja Paul Turner muistuttaa, että jos haluaa ihmisten muistikuviin, ei kannata harrastaa alastomuutta eikä soittaa musiikkia lliian lujaa. Erityisesti jäävät mieleen ne, jotka ovat persoonallisia, pukeutumiseltaan tai esiintymiseltään. Kannattaa etsiä teema ja pukeutua ja esiintyä sen mukaan. Pelkkä löntystely ja sateenkaarilipun heiluttelu ei riitä.

Pride-paraatin pointti on siinä, että olemme näkyviä emmekä halua enää koskaan kadota näkyvistä. Pride-marssilla ihmiset voivat myös kokea olonsa kotoisiksi. Erityisen tärkeää tämä on niille, jotka tulevat maalta pikku kylistä, joissa he ovat kylän ainoita homoja tai lesboja. Tämä paraati on myös paikka niiille, jotka haluavat osoittaa solidaarisuuttaan, kuten esim. "Proud Parents". Paraatissa on nykyään myös isoäitejä ja isoisiä. Ja se onkin ollut joka vuosi paraatin suosituin osasto.

Uuttakin paraatilla on. Turvallisuutta ajoneuvojen ympärillä on parannettu. Huonosti liikkuville on polkupyörätakseja. Reitin varrella on juottoasemia. Ja Södersjukhusetista on liikkuva lääkintähenkilökunta.

*****

Paraatin reitti alkaa Humlegårdenista. Se on monelle iäkkäämmälle homomiehelle ikimuistoinen paikka. Siellä oli jo 1960-luvulla hyvä kruisailla - keskellä kaupunkia. Ensin marssitaan Stureplanille, siitä Kungsgatania pitkin Sveavägenille, siitä Sergels torgetille ja Hamngatania ptikin Kungsträdgårgeniin. Edelleen sillan yli kuninkaanlinnan ohi Slussenille ja Hornsgatania ja Ringvägeniä pitkin Tantolundeniin, jossa on Pride-puisto.

Paraatiin osallistuu 152 erilaista osastoa. Ne on lueteltu netissä
http://www.stockholmpride.org/en/feel/Pride-Parade/Final-parade-order/

Virallinen pride-laulu on valittu. Tekijäryhmä on BWO
http://zport.barsark.net/player.php?cs=pride.css&ch=00143&id=726
  • 6 / 19
  • vaeltaja2006
  • 1.8.2008 14:53
Tukholmassa homohistoria vahvasti esillä


Tukholmassa on tänä kesänä ollut useita HLBTI-väen historiaa esitteleviä näyttelyitä. Kuusi museota on mukana tässä laajassa historia-näyttelykokonaisuudessa. Mukana ovat armeijamuseo, etnografinen museo, historiallinen museo, Nobel-museo, merimuseo ja tekniikan museo. Museoväki on näyttelyitä suunnitellessan yrittänyt tarkastella kokoelmiaan uudenlaisten silmälasien läpi. Museomaailmahan on peiteisesti hyvin konservatiivista. Se, mitä historian kirjoituksissa ei näy, sitä ei ole olemassa.

Armeijamuseossa on univormuja 1800-luvulta tähän päivään. Siinä ohessa käsitellään machoihanteita, homopaniikkia, sotilaiden prostituutiota ja homoseksuaalisuutta sekä uusimpana hlbti-väen yhdistystä puolustusvoimissa. Yhdistys on ollut vuodesta 2001.

Merimuseossa aiheena ovat Amerikan laivat ja homoseksuaalisuus niiden matkoilla. Aihe on tullut Arne Nilssonin kirjasta vuodleta 2006. Kirjassa oli paljon haastatteluita.

Johan Falk on teknisestä museosta. Siellä esitellään Tukholman gayradion vaiheita. Falk muuten muistaa, että loistoristeilijä Queen Elisabeth 2:lla on edelleen klo 5 iltapäivällä "Friends of Dorothy" -tapaaminen. Se oli peitenimi homotapaamisillle Amerikan matkojen aikaan.

Mutta gayradio aloitti jo vuonna 1979. Esillä on laitteita, kuvia ja ensimmäinen lähetys on kuunneltavissa.

Nobel-palkinnonsaajat pitävät itseään mielellään erilaisina. mutta vain yksi 804:stä nobel-palkinnonsaajasta on ollut avoimesti homo: André Gide.

(DN)

Kyllä nyt kannattaisi lähteä Tukholmaan - vaikka iltalaivalla.
  • 7 / 19
  • vaeltaja2006
  • 2.8.2008 10:15
Maanantaina Högalidsin kirkon oveen oli naulattu 95 teesiä protestina sille, että seurakunnalla on oma teltta pride-juhlassa. Allekirjoitusta teeseistä ei löytynyt. Allekirjoituksena oli vain: ortodoksiset kristityt. Luther naulasi kuuluisat teesinsä Wittenbergissä vuonna 1517. Maanantaisten teesien viesti oli ,että kirkolla ei pitäisi olla mitään tekemsitä Pride-juhlien kanssa ,ja homous on synti eikä homo saa kutsua itseään kristityksi. Samoja viestejä oli seinään liimatuissa lappusissa, joista jo aikaisemmin oli täällä uutinen.

*****

Keskiviikkona järjestettiin pride-ohjelmassa keskustelutilaisuus, jossa teemana oli: Uskonto ja homofobia. Läsnä oli bangladesilainen maanpaossa elävä kirjailija Taslima Nasrin. Hän saapui turvanaan poliisi. Hän kertoi, ettei ole homo, mutta hän tukee homojen asiaa. Hän lähti kotimaastaan 14 vuotta sitten. Hänen kirjansa olivat kiellettyjä ja häntä uhkasi kuolemantuomio. Uppsalan kunta on myöntänyt hänelle kahdeksi vuodeksi turvapaikan ja ylöspidon. Hän on myös Pariisin kunniakansalainen.

Hän kertoi olleensa koko nuoruutensa islamin paineen alla. Kun hän julkaisi kirjojaan, islamistit tunkeutuivat kirjapainoon ja kirjat kiellettiin. Hän naisena tietää myös naisen aseman patriarkaatissa, kulttuurissa ja uskonnossa. Hän sanoo, ettei hän tee eroa uskonnollisten ja fundamentalistien välillä.

Ruotsin kirkon pappi Anna Karin Hammar ei pidä uskontoa ongelmana vaan miten sitä tulkitaan ja käytetään. Hän sanoi olevansa kristitty, lesbo ja sosialidemokraatti. Hän sanoo, että uskonto on vakava ongelma hlbti-ihmisille, mutta homofobiaa on kaikkialla yhteiskunanssa ja ateismi on yhtä vaarallista. Hyvä muistaa natsismi ja Stalinin ajat.

Kansanedustaja Barbro Westerholm (fp) piti tärkeänä liittoutumista ja yhteistyötä esim. kirkossa. Hän muistaa, miten hän sai kirkon suunnalta sekä tukea että painostusta, kun vuonna 1979 oltiin poistamassa homoseksuaalisuus sairausluettelosta ja hän oli sosiaalihallituksessa. Hän sai paljon vihakirjeitä, mutta ei pelkästään kristityiltä.

(QX)
  • 8 / 19
  • vaeltaja2006
  • 2.8.2008 10:23
Miss Pride Marco Lehtojoki on DN:n etusivutähtenä.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=810897

Poliisi uskoo, että juhlat sujuvat rauhallisesti. Tämä on suuri poliisioperaatio. Liikkellä on mm. liikkuva poliisiasema. Poliisi ei kerro miehistönsä määrää, mutta se on samaa luokkaa kuin viime vuonna. Poliisi haluaa olloa hyvinb näkyvä. Ringvägenillä on liikkuva poliisiasema. Juhlaa varjostaa viime viikonvaihteen puukotus. Mahdollisesti kyseessä oli vain ryöstö eikä hyökkäys homoja vastaan. Mutta priden aikana monet ilmaisevat helpommin tunteitaan ystäviään kohtana, ja se voi laukaista väkivaltaa.

Kolmessa vuodessa viharikokset hlbti-väkeä kohtaan ovat lisääntyneet 17%. Pride-tapahtumassa on kiinnitetty huomio turvallisuuteen. Viime vuonna 600 vapaaehtoista sai koulutusta turvallisuusasioissa.
(DN)
  • 9 / 19
  • Pora-liike
  • 2.8.2008 11:39
vaeltaja2006 kirjoitti: "Kolmessa vuodessa viharikokset hlbti-väkeä kohtaan ovat lisääntyneet 17%. "

Suvaitsevaisuus kasvaa. Se johtuu varmaan näkyvyydestä.
Voi voi, sataa, mutta eihän se tunnelmaa pilaa. Paraati on jo liikkeellä. Ja se sade on huomenna meillä.
Viharikosten kasvulukuun voi vaikuttaa myös se, että aiempaa useammin viharikokset tunnistetaan nimenomaan viharikoksiksi ja lisäksi uhriksi joutunut uskaltaa aiempaa useammin kertoa kuuluvansa vähemmistöön.
Kuuntelen tätä Tukhoman gayradion lähetystä sydän-hämäläisessä maisemassa, viinimarjapuskassa, keräten viinimarjoja ja vadelmia. Juuri äsken rappusten edessä oli kyykäärme. Se valitettavasti menetti henkensä. Olen sen tavannut viime päivinä kolmeen kertaan pihalla, ja nyt sappi kiehahti. Vaikeaa on joskus luonnon kanssa. Eniten pelkään koiran takia. Sillä ei ole kumisaappaita.

*****

Tukholmassa sade alkoi juuri ennen paraatin alkua. Sääkartan mukaan sataa koko illan ja aika runsaasti. Ensi vuonna europride on Zürichissä Sveitsissä. Sikäläiset järjestäjät olivat juuri haastateltavina. He ihailivat erityisesti ruotsalaisen yhteiskunnan integraatiota. Kaikkialla on sateenkaarilippuja, tavarataloissa, toreilla, kaikkialla.
Katselen hieman surullisena kyyvainaata kotipolulla. Olisiko ollut jotain muuta vaihtoehtoa? Ilman nopeaa toimintaa se olisi paennut marjapensaiden alle. Tuskin olisin voinut jatkaa marjanpoimintaa. Mutta huono omatunto vaivaa. Jokainen elämä on arvokas.

*****

Ruotsin tasa-arvoministeri juuri kertoi, että hän on toista kertaa marssilla. Viikon aikana on ollut monia seminaareja, joissa hän on ollut mukana. Erityisesti hän toivoi, että muutkin vähemmistöt järjestäisivät jotain vastaavaa. Esim. romanit tarvitsisivat välttämättä jotain vastaava, jotta yhteiskunnan ilmapiiri heitä kohtaan paranisi. Se oli tasa-arvoministerin viesti.
Paraatilähetyksessä on jo haastateltu poliitikkoja Ruotsin kokoomuksesta, keskustapuolueesta ja sosiaalidemokraateista. Ja lisäksi oli se vihreiden tasa-arvoministeri. Toinenkin ministeri oli jo haastateltavana. Nyt, kun marssi on jo Sergels torgetilla ja gallerian kulmilla, haastateltiin poliisien osastoa. Se on suurempi kuin viime vuonna ja univormuissa. Yleisön suosionosoitukset poliisin osastolle ovat huomattavan suuret. Poliisilla on myös teltta pride-puistossa.
HLBTI-ihmiset puolustusvoimissa ovat myös edustettuina Pride-marssilla. Ryhmä on suurempi kuin viime vuonna. Ryhmän tavoitteena on, että ajetaan armeijassa olevien hlbti-ihmisten asiaa ja lisätään puolustusvoimien hlbti-osaamista. Haastateltava sanoi, että tietämys vähä vähältä paranee.

Ryhmällä on oma teltta pride-puistossa. Viikon aikana on ollt yksi seminaari, jonka aiheena oli: hlbti-ihmiset puolustusvoimien ulkomaan palveluksessa, tarkoittanee siis erilaisia turva- ja valmiusjoukkoja.

*****

Sade on väliaikaisesti tauonnut. On lämmintä ja kosteaa.
Gayradion lähetyksessä on haastateltu Mr Gay Swedeniä, norjalaisia tunturivaeltajia, gospel-ryhmää, uimaseura Delfiinejä (suomenruotsia puhuva kaveri kertoi ruotsalaisten menestyksistä Barcelonassa, 38 mitallia, niistä 19 kultamitalleja) ja juuri nyt eläinten oikeusryhmä on äänessä. Aikaisemmin oli sateenkaariperheitä, ylpeitä vanhempia ja isovanhempia, ylpeitä sisaruksia ja olipa surrogaattivanhempien ryhmäkin äänessä.
Myös palokunta on mukana pride-marssilla. He ovat ottaneet käyttöön vanhan paloauton vuodelta 1931. Siinä ei ole edes sireeniä, vaan suuri kello. Auto on ajossa vain pari kertaa vuodessa esim. opiskelijoiden tapahtumassa. Nyt se on ensi kertaa pridellä.

Paraatin etujoukkona on moottoripyöräryhmä Dykes on Bikes. Mukana on murisevia Harley Davidsoneja.

Viimeisenä kulueessa oli pari tyttöä, joita haastateltiin. He näkivät opettajansa marssimassa ja lähtivät mukaan.

Pride-paraatille osallistuu nyt hieman vähemmän väkeä kuin viime vuonna. Ehkä sade verottaa. Mutta ulkomaalaisia on enemmän kuin edellisenä vuonna.
Tukholman gayradion Pride-lähetys on päättynyt. Se tulee uusintana yöllä klo 24 alkaen. Yhteenvetona voisi sanoa, että pride on Tukholmassa hvyin poliittista. Kristillisdemokraatteja lukuunottamatta kaikki muut puolueet olivat mukana. Myös ammattiliittoja oli mukana. Radiolähetyksessä ei erityisesti huomioitu kristillisiä ryhmiä. Se oli joko harkittu väistöliike tai sitten asia ei ole samalla tavalla kuuma kuin Suomessa.

*****

Lähetyksen aikana olen poiminut tyhjäksi kuusi viinimarjapensasta. Marjat ensin puhdistetaan roskista ja irrotetaan tertuista. Sen jälkeen niitä keitetään hillosokeriliemessä. Toive on, että saadaan hyytelömäistä hilloa. Hillo säilötään kuumennettuihin 2,5 desin mehu-lasipurkkeihin. Kaikki mehupullot on viime vuosina talletettu. Niihin saa sopivan pienannoksen eikä loppu pääse pilaantumaan. Talvella hilloa syödään mm. pullan päällä. Viinimarjahillo on sen verran hapanta, että se tekee väristyksiä korvien alle.
Perverssejä kansallisia symboleita joka paikassa. : (
Muuten on hyvä meno, heillä oli oma musta blokkinsa marssimassa sellaisten puolesta, jotka eivät itse voineet tulla paikalle.