Tallinnan paraati Vanhassa Kaupungissa (juttukommentit)

Tallinnan pride-kulkueen päivä on siis lauantai 11. elokuuta.

Pride-tapahtumia on Tallinnassa koko viikon ajan, eli 6. - 12.8.2007.

Lisää pridesta: http://www.pride.ee/
  • 2 / 60
  • vaeltaja2006
  • 27.7.2007 13:35
Nuorten kahvila Tallinnassa luopui gayaktivisti Lisette Kampusin valokuvanäyttelystä. Oli jo sovittu valokuvien sijoittelusta, ja näyttelyn piti esittää Puolassa vallitsevaa homovihamielisyyttä ja aggressioita. Näyttelyn sanoma oli, ettei viha ja väkivalta kannata. Kampus sai kuitenkin kahvilaa pitävältä järjestöltä Alkoholivaba Eesti kirjeen, jossa näyttely peruttiin. Heidän puheenjohtajansa Lauri Beekman valittaa, että kävi näin ikävästi. Kampusin olisi jo etukäteen pitänyut tarkemmin kertoa, mistä on kysymys ja heidän olisi pitänyt itse ottaa asiasta jo etukäteen selvää.
(postimees)
  • 3 / 60
  • Ilopilleri
  • 27.7.2007 17:21
"Järjestäjille tämä tietenkin tulee hyvin kalliiksi, kun tarvitaan lähes 30 turvamiestä."


Se on sitä äärikapitalismin onnelaa: jos haluat turvaa niin valmistaudu maksamaan itsesi kipeäksi. Eräänlaista suojelurahan maksamista siis.
  • 4 / 60
  • vaeltaja2006
  • 30.7.2007 18:50
Poliisi on antanut homoparaatille luvan. Reittiä on hieman muutettu ja poliisi on hyväksynyt suunnitelman. Aluksi poliisi vaati, että paraati on vietävä pois vanhasta kaupungista, mutta nyt, kun mukana on turvafirma, suunnitelma on hyväksytty. Järjestäjillä ja kaupungin viranomaisilla on vielä yksi tapaaminen, jossa sovitaan yksityiskohdista.
(postimees)
ViNO ei omista Suomen lippua, joten jos jollain muilla Tallinnaan lähtijöillä sellainen on, niin ottakaa mukaan!
  • 6 / 60
  • vaeltaja2006
  • 31.7.2007 7:04
Ei ole länsimaisen demokratian mukaista vaatia mielenosituksessa järjestäjiltä, että he hankkivat suuren määrän turvafirman palveluita, kun mielenosoitusta uhataan ulkopuolelta. Olemme tottuneet siihen, että poliisi suojaa mielenosoittajia. Tämähän takoittaa sitä, että köyhä järjestö älköön järjestäkö mielenosoitusta.Nyt luultavasti ILGA ja muut tulevat taloudelliseksi tueksi.

Pääorganisaattori Kampus kritisoi näitä poliisin vaatimuksia aikaisemmin, mutta nyt ollaan ainoastaan iloisia, että paraati voidaan pitää. Kritiikki sitten myöhemmin. Toivottavasti eurooppalaiset poliitikot nostavat asian esille.

==========

Eesti Paevaleht kertoo tänä aamuna, että poliisi joutuu jakamaan pride-kulkueen aikaan voimavarojaan Saarenmaalle olutfestivaaleille ja Jogevamaalle moottoripyöräparaatiin.

Priden teemana on: Kaikki erilaisia – kaikki samanarvoisia.
  • 8 / 60
  • Pora-liike
  • 31.7.2007 18:31
Liáina kirjoitti: "ViNO ei omista Suomen lippua, joten jos jollain muilla Tallinnaan lähtijöillä sellainen on, niin ottakaa mukaan!"

Ainut Suomen lippu, mikä vaadiitaan on että pääsee laivalla takaisin Suomeen.
Ei siellä Suomen puolesta liputeta vaikka Fred Phelps on sitä homolipuksi kehunutkin.
  • 9 / 60
  • vaeltaja2006
  • 3.8.2007 8:36
Tallinnassa vastakkainasettelu saattaa kärjistyä. Postimees-lehden mukaan kristillinen puolue ja yksi kristillinen seurakunta aikovat järjestää viikon päästä lauantaina kaksi perhearvoja korostavaa tapahtumaa. Tammsaaren puistossa on kolmen tunnin tapahtuma, alkaen klo 13. Tornide-aukiolla on toinen tapahtuma, johon kristillinen puolue on kutsunut perheet lapsineen

Vastatapahtumien järjestävät vakuuttavat, että heidän tilaisuutensa eivät ole poliittisia eikä riidanhaluisia, vaan ne ovat perhetilaisuuksia, ja siellä on kristillistä musiikkia ja ohjelmaa lapsille.

Homoparaati alkaa klo 15, ja sinne odotetaan n. 300 ihmistä, mukana kymmeniä ulkomaalaisia.

http://www.postimees.ee/030807/esileht/siseuudised/tallinn/275206.php
Ylen aamu-tv on tämän viikon Virossa. Tänä aamuna klo 7.20 keskusteltiin Viron lähimenneisyydstä. Asiantuntijoina olivat sosiaalipolitiikan professori Tallinnan yliopistosta ja kulttuurilehden pätoimittaja. Analyysi oli aika tyrmäävä. Esim. patsaan siirto Tallinnassa tulee kaikkine jälkivaikutuksineen maksamaan maalle ainakin 10 miljardia. Poliisivoimia on lisätty, kauppa on vähentynyt, matkailijat kaikkosivat keväällä. Sosiaalipolitiikan professori kertoi, että esim. hänen opiskelijoidensa joukossa on paljon venäläissyntyisiä nuoria, jotka puhuvat myös viroa. Heidän myötätuntonsa viroa kohtaan on heikentynyt.

Samaan aikaan Viro noudattaa amerikkalais-liberalistista sosiaalipolitiikkaa, ja 25% ihmisistä on köyhyysrajan alapuolella. Mukana pääasiassa lapsiperheitä ja yksinhuoltajia. Politiikassa on valittu sellainen demokratiamalli, jossa enemmistö päättää kaiken, vaikka enemmistö olisi vain 51%. Oppositiolla ei ole mitään asemaa. Ja lisäksi hallitus on se, joka on kaapannut vallan parlamentilta.

Syksyllä kuullaan ehkä jälleen venäläisvähemmistöstä, kun juhlitaan isänmaallisen sodan muistoa.

Haastattelu löytyy myöhemmin aamupäivällä Ylen sivuilta. Uusinta tv:ssä klo 14.15 alkaen.
http://www.yle.fi/java/areena/dispatcher/548701.asx?bitrate=1000000
Sieltä läytyy myös suomalaissyntyisen pörsismiehen lausunto, jossa hän kvuailee, että maa kukoistaa tulevaisuudessa palveluita myymällä. Ei ole teollisuutta, mutta ei se mitään. Myydään matkalillu- ja pörssipalveluita. Tällaisia pörssineroja haastatellaan usein eräänlaisina yhteiskunnan analyytikkoina, vaikka heillä ei ole minkäänlaista näkemystä maailmasta kokonaisuutena.

================

Lauantaina on Tallinnan Pride-kulkue. Jänistän. Pelkään tuota venäläistä vähemmistöä. En aio lähteä mukaan, vaikka alun perin suunnittelinkin osallistumista.
Moi
hyvällä omalla tunnolla voin viimevuotisesta omakohtaisesta kokemuksesta kertoa että siellä kannattaa olla varovaisia ja käyttää viimeinkin maalaisjärkeä.
Vaikka meillä oli viimevuonna omat turvamiehet ja viron poliisi ja yksityiset järjestysmiehet mukana kulkueessa niin verenvuodatuksilta ja sairaala reissuilta ei voitu välttyä. ikävää mutta totta. Jos joku siis kulkueeseen osallistuu suosittelen sateenvarjon mukaan ottamista, sillä estää hyvin kivien, pullojen yms osumista mm päähän.
Kalkkuna
Vihreiden nuorten porukassa Tallinnan prideen on nyt lähdössä 26 henkilöä. Osa menee paikalle jo huomenna torstaina ja osa tekee päiväreissun lauantaina. Kansanedustajista mukana on Oras Tynkkynen.
Tallinnaan on vielä paikkoja. Tallinkin päiväristeily klo 10.30 lähtö ja paluu 20.30 maksaa 19 euroa. Alle 400 paikkaa jäljellä.
Homo, mihin sapiens jäi?

Näin otsikoi Öhtulehdessä Tallinnassa Mätr Sults kommentaarinsa. Hän on Tallinnan taidekymnaasin johtaja ja kaupunginvaltuuston jäsen. Kirjoitus on epäasiallinen, loukkaava ja sekava.
===============

Hän ihmettelee, mikä ajaa ihmiset homoparaatiin. Onko se kyvyttömyys löytää oma itsensä, tietämättömyys oman kansakunnan juurista vai onko se vain laumailmiö ja arvostelukyvyttömyys.

Homous on sairaus. On X- ja Y-kromosomit ja miehessä on tilkka naista ja naisessa vähän miestä. On kyse kemiallisista ilmiöistä. Mutta homous on mutaatio ja siinä ihminen ei ole sitä, miksi Luoja on hänet luonut. Homous olisi hoidettava. Muuten se sairaus myrkyttää yhteiskunnan kokonaisuudessaan. Se sairaus on pahempi kuin aids, koska se leviää mielen kautta.
===============

Tässä vain alkua kommentaarista, joka yrittää loukata homoja ja homoparaatin järjestäjiä. Suomessa tuskin kukaan enää haluaisi käyttää sellaisia argumentteja ja sellaista kieltä kuin tämä Märt Sults öhtulehdessä tänään.
http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=241364&q=homo.
Meillä vastaavia kirjoituksia näkyi 1980-luvulla jonkin verran ja yksittäin niitä on ilmaantunut senkin jälkeen. Vastavia asenteita on yhä meilläkin viranomaisia myöten. Virossa ongelma on vielä tietysti paljon suurempi.

Herra Sults olisi jonkinlaisen asennekasvatuksen tarpeessa. Missään nimessä hänenkaltaisensa ihmisen ei olisi hyvä olla tekemisissä opetustoimen kanssa. Tuollaisilla asenteilla tehdään oikeasti vahinkoa.

Lukiessani Sultsin tekstiä nousi jonkinlainen alkukantainen halu läväyttää homomaisesti herraa avokämmenellä poskelle ja käskeä herätä ajattelemaan. Mutta kaiketi se hänenkaltaiselleen dinosaurukselle olisi melko turha toivotus.
Postimees-lehdessä kerrotaan, että inernetissä on alkanut vihanlietsona homoja vastaan. Seksuaalivähemmistöt ovat eilen kääntymeet oikeuskanslerin puleen, koska Martin Helme on avannut netissä sivuston, jossa on homojen vastaisia artikkeleita nimellä ”Homolemb Euroopa”.Artikkelit ovat täynnä vihjeitä ja suoranaisia uhkauksia homoja vastaan. Homous on kuin syöpä ja ihmisten pitäisi estää homojen liikkumista.
http://www.postimees.ee/090807/esileht/siseuudised/276253.php

Vihasivusto:
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/article.php?id=16618368

(Jos tekstissäni on virheitä, niin korjatkaa. Kävin viron kurssilla 80-luvulla enkä enää hallitse hyvin kieltä!)
Angelin toimitusjohtajan Reimo Metsin online-haastattelu oli varsin hyvä. Hän kertoo kuulleensa, että parisuhdelakiakin valmistellaan ja se voi tulla parlamenttiin vuonna 2009, ehkä aikaisemminkin.

Entä onko lauantain pride-amarssi turvallinen? Reimo sanoo, että poliisi on oppinut edellisestä vuodesta. Kaikki rauhanrikkojat otetaan kiinni. Hän sanoo luottavansa, että nyt ei mene niin huonosti kuin viime vuonna. Ja vaikka sattuisi jotain, paraatin merkitys on suuri.
http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=241461
Tallinnan Priden järjestäjät toivovat, etteivät viime vuoden kaltaiset väkivaltaisuudet toistuisi. Marssille odotetaan noin 500 ihmistä. Kulkue lähtee Saunakadulta lauantaina klo 15. Tallinnan Priden koordinaattori Lisette Kampus toivoi, että poliisi ottaisi aktiivisemman roolin marssin suojelemisessa. Viime vuonna lenteli kiviä ja munia. Yksi espanjalainen joutui turvautumaan sairaalahoitoon, kun hänen kimppuunsa hyökättiin.

Paraatin turvaksi on palkattu turvamiehiä jo vuodesta 2004 alkaen. Virossa poliisin ei tarvitse suojella kokoontumisoikeutta. Kampus toivoo poliisilta enemmän tukea, mutta koko valmisteluprosessi poliisin kanssa on ollut hankala. Hän toivoo, että kyseessä ei olisi homoihin kohdistuva suvaitsevaisuuden puute.

Tapahtumaan on tulossa Euroopan parlamentin ja Suomen eduskunnan jäseniä. Latvia on viime vuosina saanut huonoa mainetta gay-oikeuksien ja suvaitsevaisuuden alalla.Latvia on aiheuttanut eniten kansainvälisiä vastalauseita. Kampus uskoo, että vastapropaganda tulee hyvin pieneltä, mutta kovaääniseltä joukolta. Baltiassa valitettavasti kukaan ei ole noussut vastustamaan noita ikäviä priden vastaisia ilmiöitä. Latvia ja Liettua ovat vielä hankalampia, koska siellä on vahva uskonnollisuus. Virossa voidaan jo keskustella. Latviassa ja Liettuassa keskustelukin on mahdotonta.
http://www.baltictimes.com/news/articles/18462/
Õhtulehdessä joku toteaa napakasti tuohon törkeään kirjoitukseen: "Jälleen ne samat vanhat laulut :) Mikä neukkuajan reliikki herra Sults on?"
Pride-tapahtuma tekee nyt juuri sitä tehtäväänsä Virossa, joka sen tarkoitus on. Se tuo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt esiin. Vaikka sanasota onkin melkoinen ja herjat lentävät etenkin homoja kohtaan, niin arvattavasti kohti parempaa ollaan menossa, sillä asioista voi keskustella asiallisesti vasta kun laajasti tiedetään ja ymmärretään mistä keskustellaan. Ennakkoluulot on isketty pöytään. Jatkossa on mahdollista kohta kohdalta käydä asioita läpi ja purkaa ennakkoluuloja.

Onneksi näyttää siltä, että Viron päättäjät (ja pääosa tiedotusvälineistä) eivät ole niin homofobisia kuin esimerkiksi Venäjällä, Latviassa tai Puolassa. On siis toivoa, että Virossa päästään helpommalla. Vaikka tuskin helposta prosessista sittenkään on kyse, kun ei Suomessa tai edes Ruotsissakaan ole vielä valmista...
Sain juuri Tallinnasta kohteliaan muistutuksen, etten ollut tajunnut lyhyen lukijamielipiteen sisältäneen vielä toisenkin häijyn viittauksen. Herr Sults viittaa fasisteihin.

Kiitos tarkkaavaisuudesta.
  • 24 / 60
  • vaeltaja2006
  • 10.8.2007 14:02
Eesti Päevalehteen on juuri tullut kommentti eiliseen Märt Sultsin homoja loukkaavaan juttuun. Siihen ottaa kantaa Katri Bank, yliopiston media- ja kommunikaatioasiantuntija. Hän kertoo, miten lapsena hänellä oli hämähäkkipelko. Nyt monella on homofobia. Pari viikkoa siten radio-ohjelmassa kerrottiin ,että homoparaaatin osanottajat ovat pikemminkin ekshibitionisteja kuin oikeita homoja. Muutenkin on nyt ehdotettu, että koko paraatista vaiettaisiin mediassa, koska se ei ole tiedottamisen arvoista. Tiedotusvälineet kertovat yhteiskunnasta, mutta homot on suljettava sen tiedonvälityksen ulkopuolelle.

Katri Bankin mielestä kuitenkin pohjanoteeruas oli eilinen Sultsin kommentti homoista. Keskustelu on nyt sillä tasolla, että homot ovat sairaita ja sillä siisti. Ei siis kovin korkeatasoista. Sults puheenvjuorossaan pähkäili, millaisia hulluja ihmisä ovat homoparaatin järjestäjät. Etsitään julkisuutta paraatin avulla. Ja sitten homot vielä estävät muita ihmisiä käyttämästä perusoikeuksiaan, kun katuja joudutaan sulkemaan.

Ennen ilmeisesti oli kaikki paremmin, sanoo Katri Bank. Ennen homot ammuttiin sauna takana tai pantiin kalterien taakse. Ennen ei myöskään ollut invaliideja. Halutaanko sellainen aika takaisin.
http://www.epl.ee/artikkel/395793
Suomalaiset Vihreät ovat siis lähdössä Tallinnaan Pride-marssille. Viestinä on, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Matkaan on Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn järjestämälle matkalle lähdössä Suomesta kaikkiaan 26 ihmistä.

Mukana on myös kansanedustaja Oras Tynkkynen. Hän painottaa, että "osallistumalla lähialueen Pride-tapahtumiin haluamme osoittaa solidaarisuutta niitä ihmisiä kohtaan, jotka joutuvat yhä taistelemaan perusoikeuksiensa puolesta. Samalla haluamme muistuttaa, että ihmisoikeudet ovat universaaleja - ne kuuluvat kaikille. Loukkaus yhtä kohtaan on loukkaus meitä kaikkia kohtaan".

ViNO on osallistunut myös mm. Varsovan ja Riian pride-kulkueisiin - ja tietysti myös Helsingin prideen.
Terveisiä Tallinnasta! Tässä vielä ViNOn tiedote kokonaisuudessaan:

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille
Suomalaiset vihreät Tallinnaan Pride-marssille

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO järjestää matkan Tallinnassa huomenna lauantaina 11.8. pidettävälle Pride-marssille. Matkalle osallistuu Suomesta 26 ihmistä. Mukana on myös kansanedustaja Oras Tynkkynen, joka esittää kulkueen yhteydessä lyhyen tervehdyksen.

Virossa on järjestetty Pride-tapahtumia vuodesta 2004 alkaen, ja ne ovat sujuneet pääosin rauhallisesti. Kuitenkin viime vuonna äärioikeistolaiset nuoret hyökkäsivät väkivaltaisesti kulkuetta vastaan ja heittelivät osallistujia kananmunilla ja kivillä.

- Osallistumalla lähialueen Pride-tapahtumiin haluamme osoittaa solidaarisuutta niitä ihmisiä kohtaan, jotka joutuvat yhä taistelemaan perusoikeuksiensa puolesta. Samalla haluamme muistuttaa, että ihmisoikeudet ovat universaaleja - ne kuuluvat kaikille. Loukkaus yhtä kohtaan on loukkaus meitä kaikkia kohtaan, Oras Tynkkynen painottaa.

Viime vuonna ViNO osallistui Pride-kulkueeseen Varsovassa ja nyt kesäkuussa Riiassa. ViNO on ollut monena vuonna mukana myös Helsingin Pride-tapahtumissa.

Virossa keskustellaan parhaillaan parisuhdelaista, ja marssilla halutaan kannustaa tähän lakimuutokseen. Suomen kokemukset viisi vuotta voimassa olleesta parisuhdelaista ovat olleet rohkaisevia, sillä laki on parantanut ihmisten yhdenvertaisuutta ja muuttanut ilmapiiriä suvaitsevaisemmaksi.

- Työ ei kuitenkaan pääty tähän. Seuraavaksi tulee säätää sukupuolineutraali avioliittolaki mm. Kanadan ja Belgian esimerkin mukaisesti. Viro voisi kerralla harpata suoraan tähän kaikkein tasa-arvoisimpaan ratkaisuun kulkematta parisuhdelain kautta ja näyttää esimerkkiä Suomelle, jatkaa ViNOn pääsihteeri Eekku Aromaa.

Yhteystiedot (myös viikonlopun aikana):
Oras Tynkkynen puh. 050 512 1584
Eekku Aromaa puh. 050 381 4643 (myös delegaation haastattelupyynnöt)

Tapahtuman kotisivut: http://www.pride.ee
"Juhlat vapaamielisille", otsikoi Postimees-lehti. Tänään on kirjava kulkue ja afterparty on Astoria Palacen yöklubissa ja siellä pääesiintyjinä ovat Anne Veski, tunnettu estraditaiteilija ja Marju Läniku ja Code One’i, hekin tunnettuja. Klo 23.30 alkavan shown yllätysesiintyjä on Daizy, laulajatar, jonka ensimmäinen single ilmestyy syyskuuussa. Juhliin kutsutaan kaikki suvaitsevat ihmiset.
(postimees)

Eesti Rahvuslik Liikumine (ERL) vaatii, että ulkomaalaisilta homoaktivisteilta on estettävä pääsy Tallinnaan tänä viikonloppuna. Suvereenilla valtiolla on oikeus itse päättää, ketä päästetään maan alueelle. Ulkomaalaisten saapuminen tarkoittaa puuttumista maan sisäisiin asioihin. Pahuuden levittäjät on pidettävä pois samalla tavalla kuin jalkapallohuligaanit.

Tiedonanto on päivätty eilen. ERL on järjestö, joka ottaa helposti kantaa poliittisiin kysymyksiin. Se ei ole liikuntajärjestö.
http://rahvuslikliikumine.ee/
Hyvä on, että priden afterpartyssä esiintyy Viron nimekkäimpiä tähtiä. Se antanee myönteistä merkkiä mm. lehtien lukijoille.

Anne Veski on noin 50-vuotias, esiintynyt 1970-luvun lopulta lähtien ja on yksi Viron tunnetuimmista laulajista. Hän on saavuttanut suosiota myös Viron ulkopuolella, etenkin Venäjällä, sillä hän on laulanut paljon venäjäksi. Venäjällä hänet on myös palkittu. Jos en ihan väärin muista, Veski edusti Neuvostoliittoa Sopotin laulufestivaaleilla Puolassa. sittain venäläismyönteisyytensä vuoksi Veski on kohdannut Virolaisten keskuudessa myös epäsuosiota. Jossain vaiheessa Veskin seksuaalisesta suuntautumisesta myös kuiskuteltiin, mutta kaiketi hän on hetero.

Marju Länik on myös viisikymppinen, 1980-luvulla virolaiselle tähtitaivaalle noussut laualaja. Hän on esittänyt musiikkia joka makuun - iskelmästä diskoon. Hän on myös Tallinnan kaupunginvaltuuston jäsen liberaalin reformipuolueen riveistä. Länik oli myös ehdolla Viron viime parlamenttivaaleissa.

Suosionsa puolesta molemmat edellämainitut ovat kuin meillä "Leidit lavalla".

Code One -yhtye puolestaan perustettiin 1995. Kertaprojektiksi tarkoitettu bändi jatkoikin toimintaansa ja se pyrki myös euroviisuihin Viroa edustamaan 1997. Vauhti kuitenkin hiipui hissuksiin. 2000-luvun alku oli hiljaiseloa, mutta vuodesta 2005 Code One on jälleen esiintynyt klubeilla ympäri maata.

Daisy on tulokas Viron musiikkirintamalla.
Viron radion uutisissa kerrottiin, että Tallinnassa on vahvistettu tänään poliisivalvontaa iltapäivällä alkavan seksuaalivähemmistöjen paraatin vuoksi. Valvontaa lisätään, koska viime vuonna äärioikeistolaiset hyökkäsivät paraatin kimppuun ja useita ihmisiä loukkaantui.

Uutisten mukaan paraatin järjestäjät odottavat paraatiin 300 ihmistä.
Vaeltaja on osallistumassa Tallinnan Pride -kulkueeseen.

Tänään klo 13:50 hän kertoi: "Kokoontuminen Saunakadulla on alkanut. Myös suomalaisia on paikalla. Järjestäjä kertoo, että poliiseja tulee paikalle enemmän kuin koskaan."
Vaeltaja klo 14:28

"Pride-organisaattori Kampus sanoi seuraavansa ranneliikkeen keskusteluja ja kiittää siitä, että Tallinnan pride saa huomiota myös lahden toisella puolen."

Tuota henkilönimeä en ole tarkistanut.
Vaeltaja klo 15:00
"Luultavasti GayShame porukka on myös paikalla lippuineen. Mitähän täällä tapahtuu? Kohtapa se nähdään."
Eesti Päevaleht otsikoi, että "homovastustajat muodostivat oman spontaanin kulkueen". Tässä kulkueessa on lehden arvion mukaan noin 50 osanottajaa. Poliisin vaatimuksesta homovastustajien on jätettävä parinsadan metrin väli pride-kulkueeseen.

Poliisi on joutunut puuttumaan myös paikalla olleiden skinheadien toimiin. Poliisi korjasi pois muutamalta skineadilta kulkueeseen heitettäväksi aiottuja munia. Lisäksi poliisi joutui taltuttamaan yhden skinheadin joka aikoi juosta kulkueen sekaan ja alkaa pieksää homoja.

Kulkueesssa on myös Suomen ja Latvian lippuja. EPL arvioi Viru-kadulla marssivan kulkueväen määräksi jopa 1000 ihmistä.

http://www.epl.ee/artikkel/395902
Vaeltaja klo 15:42

"Mitään välikohtauksia ei huomatttu. Uusnatseja oli, mutta paikalla oli myös turvamiehiä."
Vaeltaja klo 15:46

"Vanhin osallistuja oli ehkä psykiatri Raija, joka halusi liittyä paraatiin mukaan. Hän on 64 vuotias."
Vaeltaja klo 15:50

"Pride-kulkueessa tapasin ihmisiä myös Barcelonasta ja Latviasta. Keskustelin tapahtumasta myös heidän kanssaan."
EPL päivitti uutista ja kertoi, että noin puoli tuntia kestänyt paraati päättyi kokoontumiseen Saunakadulle. Kulkuetta kohtaan hyökättiin toistuvasti, mutta ilmeisesti mitään vakavampaa ei ole tapahtunut. Poliisi on pidättänyt muutaman aggressiivisesti käyttäytyneen skinheadin. Arvio 1000 mukanaolijasta on kadonnut tekstistä.

Klo 16.00 EPL:n uutista on päivitetty. Lisäyksen mukaan Saunakadulta lähti noin 25-henkinen homoseurue kohti Virukeskusta. Näiden perään lähti 10-15 keskikouluikäistä skinheadia, ja nämä pyrkivät hyökkäämään homoseuruetta kohtaan. Homoseurueesta otettiin myös kuvaa/videota skinilaumasta, kaiketi mahdollista myöhempää tunnistamista varten.

Paraatin liepeillä tapahtuu: Club & Cafe Angel haluaa, että poliisi alkaa tutkia Delfi-portaalin foorumille jätettyä viestiä ja etsiä sen jättäjän. Puolenpäivän aikoihin jätetyssä viestissä puhuttiin hyökkäyksestä Angeliin paraatin aikana. Angeliin on aiemminkin tehty hyökkäyksiä ja se on saanut osakseen pommiuhkauksia. Siksi Angelissa otettiin viesti vakavasti ja päätettiin jättää asia poliisin hoidettavaksi.

Jahas... ja 16.05 päivityksessä ei EPL:ssä puhuta enää Virukeskuksen suuntaan homoseurueesta, vaan ihan vaan seurueesta, joilla oli kaksi plakaattia viestillä "kutsu järjelle". Toimittaja arvelee, että kyseessä on turkisvastainen porukka, joka yrittää edistää omia ajatuksiaan muun hälinän yhteydessä.

Ja 16.22 päivityksessä EPL täydentää... Skinheadit kokoontuivat saunakadun päähän ja yrittivät heitellä kananmunia homojen suuntaan. Munat eivät kuitenkaan lentäneet niin kauas, että ne olisivat osuneet prideväkeen. Sen sijaan yksi jos toinenkin kaupunkilainen sai osuman.

Toinen ikävä tapahtuma oli se, että yksi koditon jäi paraatin jalkoihin. Poliisi raahasi tämän ihmismassan alta pois, mutta tämän kasseissa olleet pullot päätyivät pitkin katua ja jäi paraativäen jalkojen alle.
Vaeltaja klo 16:26

"Ihmiset ovat nyt koolla Saunakadulla. Yhtäkkiä lensi munia meitä kohti. Sain täysosuman kananmunasta. "
Kuvia paraatista löytyy Eesti Päevalehden sivulta:

http://www.epl.ee/artikkel/395905

Mukana on kuvia myös vastamielenosoittajista. Huvittava on kyllä tuo NoPride-porukka. Heiluttelevat kylttejä, missä on doggy style -asennossa kaksi ihmisitä (ja värkeistä päätellen ainakin edessä oleva on mies) ja kuvan päällä on sitten kieltomerkki. Ihme anaalifiksaatio liittyy aina tähän homovastaisuuteen.
Loppuraportti Vaeltajalta klo 17

Hän pelkäsi etukäteen, että jotain voisi tapahtua. Viime vuonnahan tapahtui. Itse asiassa paraati oli paljon
hänen odottamaansa turvallisempi. Poliisit olivat jossakin näkymättömissä. Poliisiautoja toki näkyi. Turvamiehet
olivat koko ajan rinnalla. Hän ei ollut kananmunaosumasta moksiskaan. Se oli nimittäin aivan tuore! ;-)
Mediahuomiota hän sai osumasta aivan tavattomasti. Häntä siis kuvattiin paljon. Media oli muutenkin mittavasti paikalla.
Mm. saksalaiset tv-yhtiöt haastettelivat myös suomalaisia.

Suomalaiset olivat todella komeasti edustettuina. Suomen lippu oli valtavan iso. Oli vaikea arvoida suomalaisten määrää,
koska he menivät mukaan marssirivistöön minne tahansa. Suomalaisia arvioitiin olevan kenties 30-50 henkeä. Tunnetuista
osallistujista mainittiin kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Poliisi oli määrännyt rivistöön enintään neljä ihmistä rinnan.

Joku paikallisista totesi marssijoiden määrän olleen pienempi kuin viime vuonna. Tunnelma paraatissa oli vapautunut ja iloinen.

Vaeltaja oli iloisen yllättynyt kadun varsille kokoontuneiden ihmisten asenteista. He olivat iloisia ja kannustavia, positiivisesti mukana.

Vastamielenosoituksia järjestivät uusnatsit ja jotkin uskonnolliset ryhmät. Paikalliset ihmiset totesivat uusnatsien olevan
Viron venäläisiä nuoria. Heidät pidettiin kauempana kulkueesta. Uskonnolliset mielenosoittajat tulivat paraatin päätyttyä
jeesus-plakaatteineen paraatiin osallistuneiden keskelle asiaansa esittämään. Reaktioista heihin ei ollut mainintaa.

Yleisvaikutelma Vaeltajan kuvauksesta oli se, että Gay Pride -paraati oli onnistunut ja hän oli myös tyytyväinen paikallisten järjestäjien toimintaan.
JuhaniV kirjoitti: "
Suomalaiset olivat todella komeasti edustettuina. Suomen lippu oli valtavan iso. Oli vaikea arvoida suomalaisten määrää, koska he menivät mukaan marssirivistöön minne tahansa. Suomalaisia arvioitiin olevan kenties 30-50 henkeä."

Vaikka Fred Phelps kutsuu Suomen lippua homolipuksi, on Suomen historiallista aluetta miehittävän riistovaltion tunnuksen kantaminen hlbt-paraatissa yhtä mautonta kuin Arhinmäen teko "vallata" EuroMayday (2006) vasemmistonuorten lipuin. Eihän Suomi valtiona ole mukana, ei edes Oras Tynkkynen ole virkansa puolesta.
Pora-liike kirjoitti: "Eihän Suomi valtiona ole mukana, ei edes Oras Tynkkynen ole virkansa puolesta."

Eipä siellä kait Suomen valtiolippua kannetukaan, vaan kansallislippua, joka ainakin minun käsityskykyni mukaan kuuluu kaikille suomalaisille, ei vain virallisille valtioelimille.

Kertauksen vuoksi: Suomen valtiolippu:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Flag_of_Finland_%28state%29.svg/252px-Flag_of_Finland_%28state%29.svg.png

ja Suomen kansallislippu:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Flag_of_Finland.svg/252px-Flag_of_Finland.svg.png
Tallinnan Pride-uutinen on päässyt ainakin EuroNewsin kautta laajaan levitykseen.
http://www.euronews.net/index.php?page=info&article=437449&lng=1
Sllä sivulla on myös lyhyt uutisvideo.
===============

Tallinnaan oli rantautunut myös No-Pride –liike. No-pride –kylttien kantajat olivat latvialaisia new generation –lahkon jäseniä, näin sanoi yksi latvialainen gay-aktivisti.
===============


Paikalle oli osunut useita suomalaisia gay-pariskuntia, joilla ei ollut aavistustakaan mistään Pride-tapahtumasta. Tallinnan tapahtumakalenntereista en prideä löytänyt. Sen sijaan Viron matkailulehti, joita saa mm. laivoista, kertoo pakinassaan virolaisten ennakkoluuloista. Nimierkki ”Hüttüsen” jutun otsikkona on: ”Kuka pelkää mustaa miestä”. Hän mm. kertoo, että Viron tv:n urheilulähetyksissä käytetään kieltä, jota meillä pidettäisiin rasistisena (”neeger”, yms.) Rasismi ilmenee myös siinä, että aina kun on negatiivista kerrottavaaa, siinä mainitaan suomalaiset ja venäläiset, jos he ovat jotenkin jutussa mukana. Latvialaiset ovat tyhmiä luusereita, suomalaiset kovaäänisiä, rumia, tyylitajuttomia ja juoppoja. Virolaiset korostavat mielellään veren perintöänsä. Jossain henkilössä on ”venäläistä verta”. Virolaiset haluavat olla ”puhtaita”. Puhdas on vain sellainen , joka puhuu viroa ilman mitään ulkomaista aksenttia.

Hûttüsen mukaan poikkeavuus Virossa on pahasta. Suhtautuminen homoihin ja lesboihin on äärimmäuisen negatiivista. Kun Marija Serifovic voitti euroviisut, Öhtuleht piti kisoja ”mörkökisoina”. Monet poliitikot haluavat kieltää gay-tapahtumat ja paraatit ja suuri osa kansasta pitää skinheadien tekemiä väkivaltaisia hyökkäyksiä homoja vastaan täysin oikeutettuina. Näin Hüttünen Viro-Guidessa (8/2007).
===============

Mukana oli kansanedustaja Oras Tynkkynen. Paraatin yhteydessä ei ollut mitään tilaisuutta, jossa hän olisi voinut esittää tervehdyksensä. Se oli vain marssi ilman mitään puheita.
Jatkan Public eye:n kommentista valtiolipusta ja kansallislipusta.

Olen monasti miettinyt, että miksi sateenkaari-ihmiset eivät luopuisi tyystin kansallisvaltioiden ja jopa EU-lipun käytöstä. Olisimme yksinomaan globaaleja sateenkaariyhteisön jäseniä ilman rajaavia symboleja. Jos nyt välttämättä halutaan jotenkin alueellisuutta osoittaa, sellainen voisi olla vain EU-lippu, muuten aina vain sateenkaarilippu.

Vierastan esimerkiksi olympialaisten vahvaa kansallisuuden korostamista ja jopa vastakkainasettelua sen perusteella. Valtioiden johtajat käyttävät olympialaisissa vallitsevia vahvoja tunteita omien joukkojensa ohjaamiseen. Kuitenkin urheilusuoritukset tekevät yksilöt. Potkupallossa nuo yksilöt ovat jo kauppatavaraa.

Sateenkaari-ihmiset voisivat olla konkreettisina suunnannäyttäjinä kansallisvaltioita paljon laajemmasta yhteisöllisyydestä. Jotenkin mukana voisi olla vielä ajatus, ettei ketään suljeta ulkopuolelle.
Minä kannatan kansallisia lippuja sen vuoksi, että myös vastustajat käyttävät niitä näkyvästi. He ovat "kunnon kansalaisia", isänmaan puolesta. Kaikissa uusnatsien mielenosoituksissa kansalliset liput ovat näkyvästi esillä. Heiltä on riistettävä yksinoikeus lipun käyttöön. Se on taistelua symboleista.
Yksi huomio vielä: Tallinnan Pride-marssilla en nähnyt ainoatakaan Viron lippua. Sen sijaan siellä oli ainakin Latvian, Ruotsin ja Suomen liput (ja minulla repussa Englannin liput, jotka olisin antanut käyttöön, jos olisin tavannut englantilaisia).
"vaeltaja2006 kirjoitti:Minä kannatan kansallisia lippuja sen vuoksi, että myös vastustajat käyttävät niitä näkyvästi. He ovat "kunnon kansalaisia", isänmaan puolesta. Kaikissa uusnatsien mielenosoituksissa kansalliset liput ovat näkyvästi esillä. Heiltä on riistettävä yksinoikeus lipun käyttöön. Se on taistelua symboleista."

Pitäisikö hakaristejäkin kantaa jos vastustajat niin tekevät?
Kunnon kansalaiseksi tullaan lakia noudattamalla, ei lippua kantamalla.

Pitäisikö myös ruveta hurskastelemaan moraalilla ja kristinuskolla kun kristilliseksi itseään tituleeraava vastustaja tekee niin? Se, että passiivisesti reagoi vastapuolen tekoihin on reactionary eli taantumuksellista.
Mikäli hakaristi olisi "kunnon kansalaisuuden" symboli ja kansallislippu, niin ehkä sen käyttö olisi perusteltua. Mutta eihän se ole.
Ja ehkäpä "kunnon kansalaiset" olikin Vaeltajan tekstissä lainausmerkeissä juuri siksi, että tämä tahtoi erottaa kunnon kansalaisena olemisen ja mielikuvan moisesta? Kun homovastustajat tykkäävät käyttää vastustukseensa keppihevosena kansallisia symboleja ja konservatiivisa arvoja, niin on ihan perusteltua ratsastaa niillä myös sateenkaarikulkueissa.


Nimim. konservatiivinen homo
vaeltaja2006 kirjoitti: "... suomalaiset kovaäänisiä, rumia, tyylitajuttomia ja juoppoja. "

Toistan tässä juttuni Tallinnassa ikänsä asuneesta ja suomea sujuvasti puhuvasta nuoresta miehestä. Hän piti pitkään kiinni periaatteesta, että Suomeen hän ei ikinä matkusta, koska kaikki suomalaiset ovat juoppoja räyhääjiä. Hän tuli lopulta muutama vuosi sitten tänne kolmen viikon lomalle, kierrellen laajalti eri paikkakunnilla. Sinä aikana hän näki yhden humalaisen. Se oli suuri hämmästys hänelle.

Homoista voidaan myös pitää yllä kuinka ikäviä mielikuvia tahansa siihen asti kunnes homo tulee näkyväksi ja on mukana kaikessa.

Minulla ei juuri nyt ole muistikuvaa Gay Games -kisoista. Matkitaanko sielläkin kansallisuusajatuksen periaatteita? Mieluusti huomaisin, että niissä kisoissa ei sellaista periaatetta olisi mukana.

Pitänee käydä Helsinki Priden kuvia läpi. Muistelen, ettei sielläkään kovasti kansallislippuja heiluteltu.
Kävin läpi runsaat 300 Helsinki Priden kuvaa. Kansallislippuja oli vain kolme, kaksi Suomen pienoislippua, toinen niistä Joosua-liikkeen edustajan kädessä, toinen kulkueessa sateenkaarilipun rinnalla. Yksi Tanskan pienoislippu. Siinä siis kaikki. Niin Tallinnassa, kuin Helsingissäkin sateenkaariasia on tärkeämpi kuin kansallisuus.

Erityisesti pistin kuvista merkille sen, että Joosua-liikkeen vastamielenosoitukseen marssijat suhtautuivat lähinnä naureskellen ja joitakin kompia heitellen.
Musta lipun käytössä voisi olla ideaa. Ihan siitä samasta syystä, miksi mä kannatan sitäkin, että eheytynyt homo pitää lanseerata tarkoittamaan itseä häiritsevästä homoudesta itsensä hyväksyvään homouteen eheytynyttä, eikä sitä, mitä se nyt tarkoittaa. Mikä oikeus vastapuolella on omia lippuja ja sanoja ja liittää niihin negatiivisia arvolatauksia?

Vertaus natsisymboliin ei oikein ollut toimiva. Sen käyttö toimisi silloin, jos halutaan ilmaista, että minäkin olen natsi. Kuka sellaista haluaa? Sen sijaan minä kyllä olen suomalainen. En siksi, että vastapuolikin on, joten minäkin haluan, vaan siksi, että oikeasti olen.

Mä en ymmärrä miksi niin monet ymmärtävät luokittelun vastustamisen tarkoittavan sitä, että halutaan olla kuten vastapuoli. Jos haluaa lapsia, on wanna-be-hetero, jos on suomalainen, on wanna-be-natsi. Teennäisten raja-aitojen rakentajat ovat onnistuneet tehtävässään loistavasti, kun tasa-arvon tavoittelua vastustetaan omien joukosta.

Entä jos huomenna säädetään laki, että vaaleatukkaiset eivät enää saa käyttää julkisia liikennevälineitä? "Mutta pitäähän mun päästä töihin!" peräänkuuluttaa oikeuksiaan joku liikkumiskiellolla elämästään eristetty. "Ai jaa, sä siis haluaisit olla brunette", tuomitsee toinen blondi. "Olisit ylpeä hiuksistasi ja jäisit kotiin!"
Tämän aamun Postimees-lehdessä on kuva, jossa on mukana suomalaisiakin. Jutussa kerrotaan, että kulkue meni läpi ilman mainittavia häiriöitä. Jutussa huomattiin myös anarkistit lippuineen ja huveineen. Lehden mukaan perässä tullut no-priode-väki puhui venäjää. Se viittaa siihen, että joukkio oli todella Latviasta sikäläisiä venäläisiä.
http://www.postimees.ee/130807/esileht/meelelahutus/hip/276755.php

Muuallakin on kuvia paraatista ja jopa Suomen lippu on siellä levitettynä (lähes sata kuvaa kaikkiaan):
http://pilt.delfi.ee/picture/1288481/

Eesti Päevaleht on huolissaan sattumalta kaupungilla likkuneiden turistien ja muiden kävelijöiden puolesta, jotka kokivat epämiellyttävän yllätyksen, kun turvamiehet ja poliisi pakotti heidät sivuun paraatin tieltä.

http://www.epl.ee/artikkel/395952
vaeltaja2006 kirjoitti: "Eesti Päevaleht on huolissaan sattumalta kaupungilla likkuneiden turistien ja muiden kävelijöiden puolesta, jotka kokivat epämiellyttävän yllätyksen, kun turvamiehet ja poliisi pakotti heidät sivuun paraatin tieltä."

No on sekin huolenaihe kun Tallinnassa tapahtuu!

Minusta tuntuu, että No Pride -ihmiset on saatu houkuteltua Tallinnaan jotain porkkanaa käyttäen. Taitaa jenkkidollari puhua, mitä.
  • 56 / 60
  • vaeltaja2006
  • 13.8.2007 11:13
Epäilen, että dollareita on todellakin virrannut aatetovereilta Amerikasta. Mitä on saatu Bushin halllnnolta, sitä on vaikea tietää. Ne tulevat kiertoteitä.
  • 57 / 60
  • vaeltaja2006
  • 13.8.2007 12:05
Eesti Öhtuleht on nähnyt asioita, joita paraatissa mukana olleet eivät ole huomanneet. Lehden mukaan oli raivoisa vihellyskonsertti, nyrkin heristystä, yms yms. Saunakadulle pääsivät vain valitut. Kadun päässä 62-vuotias Kalle on pyhää vihaa täynnä ja pui nyrkkiä huutaen, että menkää kaappiin älkääkä tulko takaisin. Ella, 85 on sitä mieltä, että ne kaikki pitäisi internoida ja siellä saavat sitten tehdä mitä haluavat, mutta ei ärsytetä muita. EUsta ei Elklan mukaan ole saatu muuta kuin narkomaanit, aids ja perverssit. Vanha rouva Ellen sanoo tulleensa Mustamäeltä katsomaan, millaisia ihmisiä ne ovat. Eivät ole terveitä, on hänen mielipiteensä. Katsokaa vaikkapa noita! Ellen tietää, että homoliike on tuotu Afrikasta Eestiin.

Öhtuleht on keskittynyt etsimään homojen vastaisia asioita paraatin liepeiltä.
  • 58 / 60
  • vaeltaja2006
  • 14.8.2007 11:47
Postimees-lehdessä tänään Henn Lahesaare kehottaa, että homot, eläkää omaa elämäänne, mutta älkää tulko seksuaalisuuttanne muille propagoimaan. Eivät heterotkaan sitä tee.

Kirjoittaja sanoo, että yksi tärkeimmistä puheenaiheista on ollut gayparaati. Se ei jättänyt juuri ketään kylmäksi. Valtaosa kansasta oli paraatia vastaan. Vain jotkut harvat olivat puolesta eikä ole vaikea arvata, ketkä. Eletään demokraattisessa vapaassa maassa, jossa on kaikki demokraattiset säännöt ja tavat. Mutta demokratia ei edellytä homoelämäntyylin propagoimista. Kahden sukupuolen välinen seksuaalisuus on luonnollinen ja kaikille ymmärrettävää.

Ei ihme, että homous on suurelle osalle kansasta vastenmielistä. Se on luomakunnassa luonnotonta. Mutta myös homoille kuuluu oikeus omaan elämään, mutta ei ole oikeutta sen elämäntavan propagoimisseen. Älkää tulko meidän heteroiden eteen demonstroimaan elämäntapaanne – ei me heterotkaan propagoida.

Näin tänään Postimees-lehdessä. Kuin lukisi eduskunnasta Veikko Vennamon puheita vuonna 1970.
http://www.postimees.ee/140807/esileht/arvamus/276928.php
----------
Artikkelin sanoma on kai tämä: Mielenosoitusoikeus on kaikilla paitsi homoilla ja lesboilla.
Eesti Öhtuleht on Suomen iltapäivälehtiä keltaisempi versio. Mutta että Postimees antaa tilaa näin kapekatseiselle kirjoitukselle, se on huolestuttavaa.
Ulkomaalainen ei saa soittaa mieltään Virossa


The Baltic Times –lehti kyselee artikkelissaan: Vaientaako Viro vastustajansa? Esimerkkinä on mielenosoitus kesäkuulta. Yksi venäläinen nuori mies osoittaa mieltään pronssisoturipatsaan entisellä sijoituspaikalla, ja hän on pukeutunut niin, että hän itse muistuttaa patsasta. Poliisi tulee nopeasti paikalle, pidättää hänet ja hänelle määrätään 10 vuoden saapumiskielto EUn alueelle. Samanlaisia tilanteita on ollut kymmenkunta. Yhden miehen mielenosoitusten taustalla on ollut venäläinen nuorisojärjestö Nashi (’Meidän’). Ulkoministeri Urmas Paet hyväksyy karkotukset. Hänen mukaansa Virolla on oikeus ja velvollisuus varmistaa julkinen rauha ja estää provokaatiot. Paetin mukaan jokaisella on oikeus sanan- ja mielipiteenvapauteen, mutta sitä oikeutta voidaan rajoittaa, jos uhkana on julkisen rauhan rikkoutuminen. Perustuslain mukaan on rangaistavaa vihan ja väkivallan lietsominen.

Baltic Times –lehti kysyy, onko se väkivallan lietsomista tai julkisen rauhan häitritsemistä että seisoo puistossa kuin patsas. Ulkoministeri sanoo, että se toiminta voi johtaa rauhattomuuteen. Viron kokoontumisoikeuslakien mukaan ulkomaalainen ei saa järjestää omia mielenosoituksia. Vain maassa vakituisesti asuvilla on oikeus mielenosoitukseen. Se on vastoin Euroopan ihmisoikeuskonvention säädöksiä, joissa kaikille taataan oikeus rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

Human Right Watchin mukaan mielenosoitusoikeutta voidaan rajoittaa vain äärimmäisissä olosuhteissa. Nashi voi vaikuttaa uhkaavalta Viron hallituksen ja monien kansalaisten mielestä, mutta Human Right Watchista Rachel Denber sanoo, ettei se oikeuta mielenilmaisemisen rajoittamiseen.


Saako ulkomaalainen olla Pride-paraatissa?


Virossa ulkomaalainen saa osoittaa mieltä paikallisten mukana mielenosoituksessa, mutta omaa mielenosoitusta ei voi järjestää. Menikö Tallinnan Pridessä kaikki säännösten mukaan? Tallinnan Priden järjestäjä, Lisette Kampus sanoi, että Viron demokratia herättää kysymyksiä. Onko eri ihmisryhmillä erilaiset oikeudet. Kuvitelkaa maailman reaktiota, jos Pridessä olisi ulkomaalaiset pidätetty. Ulkoministeriöstä sanottiin, että Pride-paraatissa oli toisenlainen tilanne. Paraati sallittiiin julkisena tapahtumana, mutta venäläisten nuorten mielenosoitusta ei ole laillisesti sallittu. Herää kuitenkin kysymys: miten venäläiset nuoret olisivat voineet pitää laillisen mielenosituksen, kun sitä ei kuitenkaan olisi hyväksytty.

Millainen olisi ollut virolaisten reaktio, jos ulkomailla olisi pidätetty virolainen nuori, joka pitää hiljaista mielenilmausta ja hänet olisi karkotettu maasta. Esim. Venäjä toimii juuri näin: se pidättää mielenosoitusta yrittävät ja karkottaa heidät. Onko Viro oppinut nämä menetelmät Venäjältä?

http://www.baltictimes.com/news/articles/18523/

Oma kommentti: Yksi asia tuli mieleen, kun olin matkalla Tallinnan Prideen. Jos esim. vihreät nuoret olisivat lähteneet laivalta sateenkaariliput liehuen kohti Saunakatua pitkänä saattueena, olisiko poliisi pitänyt sitä laittomana mielenosoituksena? Paikallisten ohje oli, että kaupungilla kannattaa olla aika näkymätön.