Bosnian Pride väkivallan keskellä (juttukommentit)

  • 1 / 10
  • Ilopilleri
  • 25.9.2008 10:56
> Mielenosoittajat huusivat: "Tappakaa homot" ja "Allah on suuri".



Eheeei, nyt kyllä puijaat meitä. Vedät varmaan oikein kunnolla nenusesta. Islam on nimenomaan rauhan ja suvaitsevaisuuden uskonto, niinhän täällä Ranneliikkeessä aina jaksetaan meitä muistuttaa. Ei yksinkertaisesti voi pitää paikkaansa, että muslimit toivoisivat homojen kuolemaa, saatika hyökkäisivät pride-vierailijoiden kimppuun. Se on varmaankin vain joku rasistinen väärinkäsitys meidän taholtamme.

=P
Oon kyseisen maan alueelta kotoisin ja haluaisin vain korjata että kyseessä ei ollu Pride-tapahtuma vaan LGBT-yhteisön elokuvafestivaali jossa esitettiin homo/lesboaiheisia dokkareita, eli täs ei ollu kyse mistään Pride- paraateista, mut kaikki muu kyllä pitää paikkaansa!
  • 4 / 10
  • vaeltaja2006
  • 26.9.2008 7:39
Sirpa Pietikäinen tuomitsee väkivallan


Euroopan parlamentin gay- ja lesboasioita seuraava ryhmä tuomitsee väkivallan Sarajevossa. Lähes 10 ihmistä loukkaantui. Yksi heistä oli journalisti, joka yritti auttaa toista hyökkäyksen uhria. EU-ryhmän puheenjohtaja Michael Cashman sanoi, että jos Bosnia haluaa EU:hun, sen on myös osoitettava valmiutensa jäsenyyteen.

Sirpa Pietikäinen ryhmän varapuheenjohtaja (konservatiiviryhmä) muistuttaa poliittisille ja uskonnollisille johtajille, että väkivalta on heidän oman kiihotuksensa seurausta. Heidän täytyy nyt ymmärtää, että sellainen ei ole hyväksyttävää. Poliitikoilla pitää olla rohkeutta nousta kaikkea väkivaltaa vastaan ja suojella kaikkien kansalaisten ihmisoikeuksia.

UkGayNewsin juttu Sirpan kuvalla varustettuna:
http://ukgaynews.org.uk/Archive/08/Sep/2502.htm
  • 5 / 10
  • vaeltaja2006
  • 26.9.2008 7:59
Gay-festivaali keskeytetään?


Reuters kertoo, että naamioituneita hyökkääjiä oli noin 70. Kahdeksan festivaalivierasta loukkaantui. Hyökkääjät repivät ihmisiä autoista ja hakkasivat muita kadulla. Festivaalin järjestäjä Svetlana Djurkovic kertoi, että he eivät pysty takamaamaan vieraidensa turvallisuutta, joten festivaali keskeytetään.

Noin 250 ihmistä osallistui taide- ja filmifestivaaliin, ja sen piti kestää neljä päivää. Poliisi otti yhteen hyökkääjien kanssa ja viisi hyökkääjää pidätettiin. Bosnian Helsinki-komiteasta Srdjan Dizdarevic kertoi, että hyökkääjät käyttivät fasistista retoriikkaa.

Sarajevo tunnetaan siitä, että siellä ovat asuneeet rinta rinnan sovussa muslit, kristityt ja juutalaiset. Vuoden 1992-95 –sodan jälkeen pääosa väestöstä on muslimeja.
  • 6 / 10
  • vaeltaja2006
  • 26.9.2008 8:45
Amnesty tuomitsi väkivallan


Amnesty reagoi, kun Reuters oli ilmoittanut festivaalin keskeyttämisestä. Amnestyn mukaan viranomaisten olisi pitänyt tarjota asianmukainen suoja festivaalin osanottajille. Amnesty vaati myös asianmukaista tutkimusta hyökkäyksistä. Tekijät pitää saada oikeuteen.

Festivaalin järjestäjät ja jotkut journalistit ovat jatkuvasti saaneet murhauhkauksia. Jo aikaisemmin tässä kuussa Amnesty lähetti kirjeen pääministerille ja kiinnitti huomion uhkauksiin ja vaati asianmukaisia turvallisuustoimenpiteitä. Pääministeri ei ole vastannut Amnestylle.

Turvatoimenpiteet olivat vaatimattomat joten Amnestyn vaatimuksia ei ole huomioitu.

(UkGayNews)

AFP on kertonut, että festivaali jatkuu "maan alla".
  • 7 / 10
  • vaeltaja2006
  • 26.9.2008 11:47
Unkarilaisen Háttér-sivuston mukaan 16 ihmistä sai vammoja Sarajevossa. Tapahtumapaikkana oli kuvataideakatemia, ja nuoret vastamielenosoittajat hajaantuivat väijyksiin sivukaduille. Sieltä he aikoivat iskeä takseilla saapuvia kutsuvieraita vastaan. Osalla hyökkääjistä oli uskonnollisena tunnuksena pitkä parta.

Kutsuvieraiden joukossa oli useita suurlähetystöjen edustajia. Läntiset suurlähetystöt ovat tukeneet tapahtumaa.

Keskiviikkona 13 muslimijärjestöä tuomitsi gay-festivaalin, koska sen järjestävät homoseksuaalit ja he haluavat edistää tarttuvaa sairauttaan.

(Háttér)
  • 8 / 10
  • vaeltaja2006
  • 26.9.2008 14:14
Lehdistötilaisuudessa eilen kerrottiin, että Bosnian gay-festivaali keskeytetään. Yksi vaikeasti loukkaantunut on tanskalainen filmituottaja. Monet ulkomaalaiset vieraat joutuivat hyökkäyksen kohteiksi.

Nuorten muslimien järjestöstä kerrottiin, että he vastustivat tapahtumaa, mutta tuomitsevat myös väkivallan. Jos noilla ihmisillä (homot ja lesbot) on oikeus sanoa mielipiteensä, niin on myös muslimeilla. Muslimeilla on oikeus sanoa, että homot ovat epämoraalisia ja poikkeavia.

Yksi järjestäjistä sanoi, että tämä tuli sittenkin yllätyksenä. Tietenkin heillä (vastustajilla) pitää olla oikeus sanoa mielipiteensä, mutta ilman väkivaltaa.

http://www.adnkronos.com/AKI/English/CultureAndMedia/?id=1.0.2515181716
  • 9 / 10
  • vaeltaja2006
  • 26.9.2008 16:27
YouTube poisti nopeasti uhkaukset

YouTubessa julkaistiin tappouhkauksia Bosnian gay-festivaalin pääjärjestäjää Svetlana Djurkovicia vastaan. Video on kuitenkin jo poistettu.
http://www.youtube.com/watch?v=8uHkXfaR0DU

Bosnian tapahtumat on huomioitu maailmalla laajasti sen takia, että ilmapiiri on ollut poikkeuksellisen aggressiivinen
Gay-festivaalin järjestäjä Svetlana Durkovic korostaa edelleen, ettei heillä ollut tarkoituksena loukata kenenkään uskonnollisia tunteita ramadanin aikana. Näyttely taideakatemiassa kuvasi vain homojen ja lesbojen elämää entisen Jugoslaviaan alueella. Homosekusaalisilla ihmisillä on vaikea tilanne Bosnia-Herzegovinassa ja Serbiassa. Viime viikolla Belgradissa hakattiin Queerbeograd-elokuvajuhlille osallistuneita.

Jo vuosien ajan Serbia on ollut maanosan vaarallisimpia paikkoja homoille ja lesboille. Vuonna 2001 yritettiin ensimmäistä Pride-kulkuetta, mutta tuskin oli päästy alkuun, kun huligaani- ja nationalistijoukot löivät marssin hajalle ja poliisi katseli sivusta verilöylyä.

Homon arkipäivä on kuitenkin Belgradissa samanlaista kuin muuallakin Euroopassa. Milan (23) kertoo asuvansa yhdessä pitkäaikaisen ystävänsä kanssa esikaupunkialueella Novi Beogradissa. Tutut, ystävät ja perhe tietävät hänen suhteensa. Mutta kun hän käy homobileissä, hän aistii jonkinlaisen jännittyneisyyden. "Kansallismieliset idiootit ovat niitä, jotka tekevät homojen elämän hankalaksi".
(DiePresse)