Viro: Mardna pyytää anteeksi (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • smo
  • smo
  • 11.12.2008 11:39
Delfin sivuilla uutista on kommentoitu erityisen vilkkaasti - ja värikkäästi. Ennakkoluulot rehottavat. Siinä mielessä tilanne ei eroa mitenkään meikäläisten nettilehtien homoaiheiden kommenttirumbasta. Silmiinpistävää vain on se, ettei asiallista kommentointia ole senkään vertaa mitä meillä. Törkeät rinnastukset mm. pedofiliaan ja raiskauksiin rehottavat. Ja tämän anteeksipyynnön kohdalla pisti silmääni iänikuinen homosalaliitto, joka olisi nyt pakottanut Mardnan (oikealla asialla olevan perheiden ja säädyllisyyden puolustajan) pyörtämään sanomisensa.
  • 2 / 4
  • vaeltaja2006
  • 12.12.2008 3:39
Viron parlamentissa äänestettiin eilen kolmannen kerran syrjinnän vastaisesta laista. Laki meni läpi 55 äänellä (minimiraja 51 ääntä, joka jäi edellisissä äänestyksissä puuttumaan). Nyt tasa-arvoa tulee rodun, kansallaisuuden ihonvärin, uskonnon, vakaumuksen, iän, vamman tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Lain muoto on saatu Suomen ja Saksan vastaavista laeista.

(Delfi)
  • 3 / 4
  • vaeltaja2006
  • 13.12.2008 12:14
Homot külvavad hirmu ja usaldamatust


Virolaisessa Delfissä on mielipidekirjoitus, jonka mukaan homot kylvävät pelkoa ja epäluottamusta. Kun lääkäri Peeter Mardna lausui mielipiteensä homoista, joiku tarkka ja ahkera homojen ystävä kuuli ja nosti haloon. Nuoret gayt käynnistivät mediamylläkän ja syyttivät, että heitä on loukattu. Homojen valta yhteiskunnassa tuntuu lisääntyvän. Jos näin jatkuu, sananvapaus ja demokratia ovat vaarassa. Edes sosiaaliministeri asettunut Mardnan puolelle vaan niiden puolelle, jotka eivät välitä sananvapaudesta ja eurooppalaisista arvoista.

Homot yrittävät murskata heteroenemmistön. He yrittävät kylvää pelkoa ja epäluottamista. Miten pitkälle homot voivat edetä vaatimuksineen? Sen päättäköön demokraattisessa maassa heteroenemmistö. Nyt homot yrittävät rajoittaa oikeutta erilaisiin näkemyksiin ja tällä tavoin polkevat eurooppalaisia arvoja.

*****

Näin eri tavoin voidaan ymmärtää eurooppalaiset arvot. Mutta toisenlaisiakin näkemyksiä on. Eilen Viron opiskelijoiden liitto ja nuorisoyhdistysten liitto vaativat, että kaikilla ihmisillä pitää olla samat oikeudet ja velvollisiuudet - myös homoilla. Homojen syyllistäminen on lopetettava ja kaikkiin ihmisiin on suhtauduttava kunnioittaen.
  • 4 / 4
  • vaeltaja2006
  • 13.12.2008 13:13
Glamuurigeit ja -lesbot


Yksi uusi käsite on nyt syntynyt Virossa: glamuurigeit ja -lesbot. Öhtuleht kertoo huhuja. Mardna kuulemma olisi varoittanut kouluja ja nuorten harrastuspiirejä siitä, että glamuurigeit ja –lesbot yrittävät värvätä epävakaita nuoria ja vaikuttaa heihin.

Mardna itse ei halua puhua asiasta enää mitään. Mutta hänkin on huhuja kuullut. Ajan henki on kuitenkin sellainen, että paras olla hiljaa. Ehkä joskus historiankirjoista voidaan lukea.

Missä niitä glamuurigeitä on? Koulujen rehtorit eivät ole niistä kuulleet. Yksi oppilas on kerran sellaisia nähnyt, mutta eivät ne yrittäneet värvätä.

Homoklubi Angelin entinen lehdistötiedottaja Reimo Mets paheksuu, että Mardna puhuu asioista, joista ei tiedä mitään. Ei Reimo Metskään ryhtyisi selostamaan ydinfysiikan asioita. Mardnan näkemykset ovat aataminaikuisesta psykiatriasta jostain vuodelta 1965. Reimo Mets ihmettelee myös näitä puheita, että koululaiset siitä vaan homomiehen kohdatessaan rupeavat homoiksi. Mets on sitä mieltä, että nyt olisi jo Virossakin aika hypätä yli homofobian. New Yorkissa vanhemmat menevät lasten kanssa katsomaan homoparaateja. Ja lapsille sanotaan, että tuollaisiakin ihmisiä on olemassa. Eikä siellä heitellä kiviä tai pulloja paraatilaisten päälle. Virossa eletään 1960-lukua.

Reimo Mets myös kertoo, että täällä Tallinnassa hän hieman pelkää, jos esim. pitää ohittaa joku nuorisojoukko. Onneksi mitään ikävää ei kuitenkaan ole sattunut.

Tv-sarjasta tuttu Madis Räästas tuli kaapista neljä vuotta sitten. Hän ei usko, että mitään glamuurigei-värvääjiä on olemassakaan. Se kuulostaa absurdilta.

(Öhtulehti eilen)