Ollaanko homoja kohtaan suopeita? (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • mapleapple
  • 11.3.2009 18:25
Muutama päivä sitten luokkatoverini piti esitelmän mm. seksuaalivähemmistöistä. Itse en halunnut aihetta ottaa käsiteltäväkseni, vaikka sitä ehdotettiin (avoimesti queer kun olen) koska pelkäsin paasausefektiä omalta puoleltani :)

Periaatteessa esitelmän faktat olivat kohdallaan, mutta jokin esitelmässä ja varsinkin sen jälkeisessä keskustelussa jäi häiritsemään. Monet ikäiseni nuoret tuntuvat olevan melko tietämättömiä s-vähemmistöjen asemasta. Luullaan, että asiat ovat oikeastaan todella hyvin ja tasa-arvo on lähes täydellistä, ja käsitys on varmaan tarttunut mieliin amerikkalaisista ym. tv-sarjoista joissa homoilla ei usein vaikuta olevan sen suurempia ongelmia kuin "normaalit" parisuhdeongelmat. Kukaan ei tuntunut olevan tietoinen adoptiolaeista, ja parisuhteen rekisteröinnistäkin puhuttiin tyyliin "miksei kelpaa". Arveltiin, että homous on "lisääntynyt" viime vuosina, koska homous on "muotia". Niinpä niin...

Hyvänä puolena voin sanoa, että useimmat nuoret (ryhmässämme) todella tuntuvat elävän ilman suurempia ennakkoluuloja. Periaatteessa kyllä, ainakin nuoret ovat aika suopeita.
  • 2 / 5
  • Pora-liike
  • 11.3.2009 18:44
mapleapple kirjoitti: " Luullaan, että asiat ovat oikeastaan todella hyvin ja tasa-arvo on lähes täydellistä, ja käsitys on varmaan tarttunut mieliin amerikkalaisista ym. tv-sarjoista joissa homoilla ei usein vaikuta olevan sen suurempia ongelmia kuin "normaalit" parisuhdeongelmat"

Namusetalainen ongelmien maton alle lakaisu on lyönyt itsensä hyvin läpi. Se vapauttaa heterot mukavasti syyllisyydentunteista.

Nuoret ovat siis Vaeltajan tutkimusten mukaan suvaitsemattomampia kuin vanhemmat. Näin itsekin arvelen. Myös siis tiedon lisääntyminen ja ulostulot eivät ole johtaneet suvaitsevaisuuden kasvuun.
En vetäisi samanlaisia johtopäätöksi kuin Poris. Vaikka toki tiedän, että tasa-arvoon on vielä pitkä matka.

Vaeltajan referoimassa tutkimuksessa oli haastateltu hc-jalkapallofaneja. Tulosta ei voi mielestäni yleistää koskemaan koko kansaa. Se, onko tiedon lisääntyminen ja ulostulot vaikuttaneet, ei selviä tutkimuksesta, koska tässä ei ollut vertailua aikajanalla.

Se, että suvaitsemattomimpia ovat tässä tapauksessa nuoret, kertoo lähinnä siitä, millaiset ihmiset päätyvät nuorina jalkapallofaneiksi - ja millaiset jaksavat kannattaa vanhempanakin.

Veikkaan, että Suomessa jääkiekkofani-ympyröissä tutkimustulokset olisivat melko samankaltaisia.
  • 4 / 5
  • vaeltaja2006
  • 12.3.2009 7:26
QX-sivusto nosti tämän teeman esiin eilen, ilmeisesti näiden ulkomaisten uutisten innoittamana.


Eurobarometri kertoo, että Ruotsissa HLBTIQ-ihmisten syrjintä on yhtä yleistä kuin Välimeren maissa. "Discrimination in the European Union" julkaistiiin viimeksi heinäkuussa 2008. Sen mukaan 58% ruotsalaisista katsoo, että homo- ja lesboväestöä syrjitään yleisesti. 13% ihmistä on itse kokenut syrjintää seksuaalisuuntauksen vuoksi (Euroopan keskiarvo 6%).

QX:n sivuilla RFSL:n puheenjohtaja Sören Juvas ottaa kantaa tutkimukseen. Hänen mukaansa tulos ei vastaa todellisuutta. Ihmiset ovat tulleet tietoisemmiksi syrjinnästä, ja sen vuoksi he osaavat kertoa siitä. Tässä on takana vuosikymmenien aktiivinen valistustyö. Muualla maailmassa ei pidetä syrjintänä sitä, että homoa potkaistaan.

Sören Juvas kertoo esimerkin Liettuasta. Hän itse oli mukana, kun gaybaariin tehtiin savuhyökkäys ILGAn kokouksen iakaan. Kuitnekin vain 2% liettualaisista kertoo syrjinnästä homoja vastaan samaisen eurobarometrin mukaan.

Eurobarometrista löytyy QX:n mukaan tukea Juvasin näkemykselle.Joka kymmenes ruotsalainen ei haluaisi, että hänen naapurinaan olisi homo tai lesbo. Euroopan keskiarvo on, että joka neljäs inhoaa sellaista ajausta.
  • 5 / 5
  • Ransom
  • 12.3.2009 21:38
Poraliike: "Myös siis tiedon lisääntyminen..."

Epäilen tuota tiedon lisääntymistä. Viime vuonna uutisoitiin juuri nuorten miesten keskuudessa piilevästä HIV-pommista: suomalaiset nuoret käyttävät EU:ssa vähiten kondomeita ja käyvät harvakseltaan testeissä. Ylipäätään tietous sukupuolitaudeista (ja seksuaalisuudesta siinä sivussa?) on vähän sitä mitä sattuu. 90-luvun laman jälkimainingeissa aloitettu juustohöylälinja tuottaa tulosta. Ns. seksuaalikasvatus, joka on osa terveystietoa, karsittiin ensimmäiseksi monien koulujen opetuksesta. Harvapa sen perään (ainakaan julkisesti) huutelee, toisin kuin luonnontieteiden ja kielien.

Poraliike: "...eivät ole johtaneet suvaitsevaisuuden kasvuun."

Kun tietoa seksuaalisuudesta ei saada kuin pintapuolisesti biologian oppitunneilta, ainoaksi tiedonlähteeksi "jalostuvat" kaveripiirin kuulopuheet ja pornofilkat. Näillä eväillä sitä päästäänkin sitten pitkälle... Kunhan näille apajille saadaan vielä erinnäisten uskonnollisten yhteisöjen oma propaganda ja disinformaatio, joita netin anonyymeillä keskustelupalstoilla runsaasti viljellään, on turha pelätä jatkossa ainakaan suvaitsevaisuuden kasvua, mitä tulee nuoriin.