Liettuassakin kohta tarvitaan apua... (juttukommentit)

Olisi toivottavaa, että vieraskielinen teksti käännettäisiin suomeksi tai tekstistä tehtäisiin ainakin tiivistelmä suomeksi. Keskustelufoorumissa on englannin- ja ruotsinkieliset alueet erikseen.
  • 2 / 21
  • vaeltaja2005
  • 12.10.2006 20:23
Liettualainen homojärjestö LGL protestoi uusia lakisuunnitelmia vastaan. Lain mukaan julkinen homoseksuaalisuuden ”levittäminen” olisi rangaistavaa nuorison suojelemisen takia. Laki olisi ” laki alaikäisten suojelemiseksi julkisen informaation haitallisia vaikutuksia vastaan”. Laissa alaikäisiä suojellaan väkivallalta ja seksiltä. Komitean mukaan nuoriso on kaikkein altein haittavaikutuksille. Parlamentaarikot ovat määritelleet, että ei-traditionaalisten seksuaalisuuntausten positiivinen esitteleminen ja suosiminen aiheuttaisi mentaaliseen, moraaliseen ja ruumilliseen kehitykseen haittavaikutuksia. Ongelmana on ollut, että elokuva, tv ja radio esitelevät paljon homo/lesbohahmoja ohjelmissaan. Kielletäänkö Brokeback Mountain, kysyy uutisnettisivusto. Komitean puheenjohtaja sanoo, että lakiehdotus ei ole vielä täysin valmis, eikä sen vuoksia halua sanoa mitään.
http://www.queer.de/news_detail.php?article_id=5756
  • 4 / 21
  • vaeltaja2006
  • 2.3.2007 10:32
Liettuassa tehtiin kansanedustajien keskuudessa kysely suhtautumisesta homoihin. ”Oletteko samaa mieltä kuin katolinen kirkko, että homot ovat perverssejä?” Samaa mieltä oli 89 edustajaa 141:stä. Esim. Dagute Mikutiene liberaalista työväenpuolueesta sanoi, että hän on kirkon kannalla, koska perhe on perushyvä kirkon ja valtion näkökulmasta. Homous on sairaus, mutta ei siitä pidä rangaista niitä, jotka ovat tähän henkiseen häiriöön joutuneet. Sosiaalidemokraatti Vilija Verteliene on samoilla linjoilla. Hän tietää lääkärinä, että se on sairaus. (Mistä lääkäärinkirjasta hän on oppinsa ammentanut, sitä ei kerrota).

Homous poistettiin rikoslaista 1994, ja 2004 maa liittyi EU:hun. Parlamentti on viime kuukausina uhkaillut käyvänsä tiukemmin käsiksi homoseksuaalisuuteen. Lokakuussa kerrottiin täällä ranneliikkeessä ,että on suunnittelilla nuorisoa suojaava laki, jolla homouden propagointi kiellettäsiiin.
  • 5 / 21
  • vaeltaja2006
  • 3.4.2007 20:12
Liettua: homoyhteisö on nynny
------------
Liettuassa laeilla suojataan seksuaalisia vähemmistöjä, mutta onko se vain demokraattinen fasadi? Aktivistit valittavat, että homoyhteisö on nynny. Homojärjestö Lithuanian Lesbian & Gay League (LLGL) kokoontuu takapihan rakennuksessa anonyymisti. Kerran kuukaudessa on palaveri. Nyt on 20 henkeä läsnä. Tunnettu professori pitää esitelmän homofobiasta. Virginija, 25, sanoo, että Liettuassa homot ovat tottuneet vaikenemaan. Kukaan ei usko, että saataisiin aikaan jotain muutosta.

Poliitikot sanovat ylpeänä, että Liettuassa puhaltavat kapitalismin tuulet. Siinä homot ja lesbot jäävät näkymättömiin ja syrjintä jatkuu. Järjestö teki vuonna 2003 kyselyn, josta käy ilmi, että 68 prosenttia liettualaisista asuu mieluummin huumausaineiden käyttäjän kuin homon naapurina. Kaksi kolmasosaa homoista ei uskalla kertoa homoudestaan vanehmmilleen. 89% pelkää, että heidän homoutensa paljastuu työnantajalle.

Lainopillinen neuvoja Tolerant Youth Association (TYA) –järjestöstä sanoo, ettei homoja hakata kaduilla, mutta lakeja, jotka ovat homojen suojana, ei sovelleta. Vuodesta 1993 alkaen Liettua on EU:n vaatimuksesta tarkentanut lakejaan. 2000-luvulla alkoi ohjelma diskriminointia vastaan ja valittiin tasa-arvovaltuutettu. Tänä vuonna Liettua sai EU:lta 150 000 euroa Equal–ohjelman nimissä.

Nyt, kun ollaan EUssa, monet poliitikot julistavat vanhojen arvojen paluuta. Parlamentin 140 edustajasta 100 on sitä mieltä, että homoseksuaalisuus on perverssio. Jotkut parlamentaarikot kysyvät, että jos homoutta on suvaittava, miksei saman tien suvaita sodomiaa.

Vanha sanonta on, että liettualaiset uskovat presidenttiinsä, kirkkoon ja lehtiin. Lehdissä on yhä useammin homovihamielisiä vihjailuja. Homoista käytetään loukkaavia ilmaisuja. Ja kirkko edustaa konservatiivista perhekuvaa. 80% liettualaisista on katolisia.

Homoliikettä vaivaa vielä se, että yksikään tunnettu henkilö ei ole tullut kaapista. Vain yksi tunnettu designer on puhunut ”kosmisesta” seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Monet homot sanovat, että syy huonoon tilanteeseen on homojen passiivisuus. Viikonloput bailataan, mutta kukaan ei halua toimia poliittisesti. ILGA järjestää lokakuussa vuosikokouksensa Vilnassa ja se on jo herättänyt närää joissakin poliitikoissa. Homojärjestöt Liettuassa ovat jakaantuneet pieniin kuppikuntiin, joiden välillä on vielä riitelyjä. LLGL:n puheenjohtaja on hieman pessimistinen. Kymmennenen vuotta on tehty tätä työtä eikä tuloksia oikein näy. Nuorten sukupolvi ei ole kiinnostunut ihmisoikeuksista. Täytyy vain tienata rahaa.
  • 6 / 21
  • Pora-liike
  • 4.4.2007 12:17
Minusta homoyhteisö ei ole nynny, vaan toimii maan asenneilmapiirin huomioon ottaen järkevästi. On tyhmää mennä ulos kadulle protestoimaan ja saamaan turpiinsa. Jos homoja ei hakata kaduilla niin se on saavutus naapurivaltioihin verrattuna.
  • 7 / 21
  • Public eye
  • 4.4.2007 14:07
Oikeuksia voi vaatia ja poliittisesti vaikuttaa myös muuten kuin menemällä "ulos kadulle protestoimaan ja saamaan turpiinsa". Kai EU:n jäsenvaltio Liettuassakin toimii jollain tavoin kansalaisyhteiskunta, jossa tekisteröidyillä järjestöillä on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin julkisuudessa.
Onko kenelläkään tietoa Liettuassa tänä kesänä mahdollisesti järjestettävästä pride-kulkueesta? Mitkä olisivat parhaat keinot, joilla suomalaiset voisivat parantaa Liettuan tilannetta?
  • 9 / 21
  • vaeltaja2006
  • 14.5.2007 13:51
Liettuan bussikuskit kieltäytyivät ajamasta trolleybusseja, joiden kyljessä on seksuaaliseen suvaitsevaisuuteen kehottavia mainoksia. Mainosten takana on liettualainen gayjärjestö. Liettualainen sanomalehti kertoi toissa päivänä, että mainokset poistettiin sähköbussien kyljestä. Mainoksissa oli tällaisia lauseita: Gay voi olla poliisina, lesbo voi olla opettaja.
Samanlaiset mainokset on tarkoitus laittaa Vilnan bussien kylkiin ensi viikolla. Rahat kampanjaan on saatu EUlta ja Liettuan hallitukselta.
(baltic times)
  • 11 / 21
  • vaeltaja2006
  • 16.5.2007 19:40
Vilnan kaupungin pormestari puolustaa bussikuskeja. Hän sanoo, että täällä ollaan suvaitsevaisia, mutta perhearvot ovat etusijalla. Homoseksualistien julkista näkyvmistä ei hyväksytä.

Bussiyhtiön johtaja sanoi, että bussikuskit pelkäsivät ,että busseja vandalisoidaan ja toiset häpesivät, että heille nauretaan ja pilkataan.
Ranneliikkeen etusivulla uutisoidaan Liettuassa tulleen viranomaisten yksimielisen päätöksen Pride-marssin kiellosta Vilnassa. Syynä levottomuuksien pelko.
  • 13 / 21
  • vaeltaja2006
  • 23.5.2007 19:12
Liettua pelkää sateenkaarilippua
---------------
Välttääkkseen protesteja yksi EU-maa kieltää EU:n syrjinnän vastaisen tapahtuman. EU-komission kampanjabussi on kiertänyt jo 18 000 kilometriä, 21 maata, eikä sitä ole kertaakaan pakolla pysäytetty. Mottona on ollut: ”Moninaisuuden puolesta – syrjintää vastaan”. Mutta Liettuaan se bussi ei ole tervetullut. Vilnan kaupunginhallitus on kieltänyt perjantaiksi suunnitellun julistuksen seksuaalisten vähemmistöjen suvaitsevaisuuden puolesta. Virallinen selitys: pelätään rauhattomuuksia.

Gintaras Tamosiunas, yleisen järjestyksen osaston johtaja viittaa anonyymeihin uhkauksiin internetissä. Niiden mukaan perversseille ei pidä sallia, että he nostavat sateenkaarilipun Vilnan keskustaan. Sen vuoksi päätettiin kieltää koko tapahtuma, sanoo Tamosiunas. Kampanjan takana on EU-komissio, hallitukset, ammattiyhdistysliike ja muita interessiryhmiä. Kampanjassa halutaan vähentää syrjintää rodun, kansallisuuden, uskonnon, iän, vammaisuuden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Liettuan homojärjestön puheen johtaja sanoo.että kieltoa noudatetaan. Hän ihmettelee, etä maa on ollut 15 vuotta itsenäinen, mutta vieläkään ei haluta antaa oikeuksia erilaisille ihmisille. EU-komissio reagoi tyrmistyneenä. ”Ensimmäisen kerran neljän vuoteen viranomaiset kielsivät kampanjamme”.

Baltian maissa suvaitsevaisuus seksuaalisia vähemmistöjä konhtaan on vähäistä. ”Täällä annetaan etusija perinteisille perhearvoille ja torjutaan julkinen homopropaganda”, sanoi Vilnan pormestari Imbrasas. Viime vuonna myös Latviassa sellainen paraati kiellettiin kansan mielipiteen mukaisesti.

Viime viikolla oli selkkaus bussikuljettajien kanssa. Ruotsin lähetystön edessä on ollut mielenosoitus, jonka järjesti ”Kunnia ja isänmaa”-niminen ryhmä.- Syynä oli, että suurlähettiläs Malin Karre oli esitellyt oman maansa syrjinnänvastaisen kampajan. Oopperalaulaja Vaidas Vysniauskas sanoi, että suurlähettiläiden on syytä ymmärtää, että se mikä ona hyväksyttävää heidän omissa maissaan, on täällä Liettuassa epäsopivaa.
(Fr-online 23.5.2007)
  • 14 / 21
  • vaeltaja2006
  • 24.5.2007 12:18
Liettuassa pride-tapahtumat eli “rainbow days” sallitaan vain neljän seinän sisällä. Tarkoituksena oli lauantaina levittää raatihuoneen edustalle 30 metrin sateenkaarilippu, mutta kaikki tapahtumat ulkoilmassa on kielletty. Äskettäin valittu pormestari Juozas Imbrazas (liberaalidemokraatti) pitää itseään suvaitsevana. “Minulla ei ole mitään joidenkin ihmisten puuhailuja vastaan, mutta niitä pitää harrastaa neljän seinän sisällä”.

Yksi kriittinen ääni öäytyy. Filologian professori Marija Pavilionine lähti liberaalidemokraattisesta puolueesta ja haukkui lehdistötilaisuudessa entisiä puoluetovereitaan homofobiasta. “Minulle ihmisoikeudet ovat tärkeämmät kuin puolueen opit”. Mutta hän on yksin. 141:stä kansanedustjasta 89 on samaa mieltä kuin katolinen kirkko: Homot ovat pervertikkoja.

Liberaalidemokraattien puheenjohtaja Rolandas Paksas kertoo, että valtion hallinnossa on homomafia. Järjestellään pride-päiviä, vaikka yhteiskunnassa olisi tärkeämpääkin tekemistä.

Tasa-arvovaltuutettu Laima Vengale on työskennellyt rainbow days -päivien hyväksi, samoin tv-kanava LNK, joka lähettää 26.5.2007 klo 22 Brokeback Mountain –elokuvan.

(Berliner Zeitung)
Liettuan poliisi tutkii homoihin ja lesboihin kohdistuvia vihaviestejä. Kyseessä on webbisivu, juliste ja esitteitä, joita on löytynyt Vilnasta. Liettuankielisellä internet-sivulla ”Lopettakaa sateenkaarivärit” kehotetaan pahoinpitelemään ja jopa tappamaan homoja. Esitteessä kehotetaan pysymään kaapissa – muuten he eivät voi tuntea oloaan Liettuassa turvalliseksi. Liettuan laissa määrätään jopa vankeutta 3 vuotta vankeutta väkivallan uhkauksista vähemmistöä kohtaan.
(queer.de)
  • 16 / 21
  • vaeltaja2006
  • 16.8.2007 21:52
Kampanjabussi, joka kiellettiin Vilnassa, on nyt saapunut Kööpenhaminaan. Eilen kaupungin pormestari Ritt Bjerregaard nosti sateenkaarilipun salkoon raatihuoneen edessä. Vilnassa pormestari Juozas Imbrasas ei sallinut sateenkaarilippua julkisella paikalla toukokuussa.

Kööpenhaminalla on muutakin aktiviteettia. Siellä järjestetään OutGames 2009, vuosittain on Pride ja viime vuonna lähetettiin Moskovan pormestarille protestikirje, kun pride-aktivistit otettiin kiinni.
http://www.lbl.dk/nyheder/arkiv/2007/august/artikel/ritt-langer-ud-mod-homofobi.html
  • 18 / 21
  • vaeltaja2006
  • 13.9.2007 17:44
Homopropagandakielto Liettuaan?

Liettuan parlamentti keskustelee syysistuntokaudellaan ehdotuksesta kieltää homopropaganda. Lailla halutaan suojella lapsia. Lain kannattajat väittävät, että laki ei olisi ristiriidassa syrjintäsuojalain kanssa. Mielipidetutkimuksen mukaan vain 17% liettualaisista kannattaa homoliittoja.
(gayrussia)

Lokakuussa Vilnassa pidetään ILGA-Europen vuosikokous. Tilanne on mielenkiintoinen. Saako kaupungintalon edessä levittää sateenkaarilippuja?
Se on ristiriidassa sananvapauden kanssa.
Kansalaisten perusoikeuksiin (kuten sanan -ja ilmaisunvapaus) kohdistuvat lait eivät ole velvoittavia.
  • 20 / 21
  • vaeltaja2006
  • 30.11.2007 16:06
Liettuassa Vilnan kaupunginhallitus on luonut uusia sääntöjä mielenosoitusten pitämisestä. Niillä yritetään estää kaikki homojen mielenosoitukset. Uusissa säännöissä sanotaan, että mielenosoituslupa evätään, jos on pelättävissä yhteenotto. Se merkitsee, että ainoatakaan homomielenosoitusta ei tulla sallimaan. Homojärjestö protestoi näitä sääntöjä vastaan. Kielletäänkö myös jalkapallotapahtuma, jos on pelättävissä yhteenotto. Viranomaisille kuuluu turvallisuuden ja järjestyksen säilyttäminen. Sen takia maksamme veroja, sanoo homojärjestö. Kaupungin yleisen järjestyksen osasto tulee keräämään tiedot netistä, poliisilta ja tiedotusvälineistä, ja niiden tietojen perusteella päättää, voidaanko jokin mielenosoitus sallia.